×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЛГБТ приветстваха мигрантите в Хамтрамик, сега те ги забраняват


ЛГБТ приветстваха мигрантите в Хамтрамик, сега те ги забраняват
Днешни жители на Хамтрамик минават край полски магазин, останал от предишните
Ключови думи: Хамтрамик, ЛГБТ, йемен
10 Март 2024, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Малкото градче до Детройт се превърна в първото с общински съвет само от мюсюлмани и кмет йеменец

Обичаен петъчен следобед в Хамтрамик (град в съседство на Детройт, щата Мичиган). Хората са по баровете и площадите и отпускат след работната седмица. Навсякъде се чува гласът на мюезина, който от мощни говорители призовава към петъчна молитва. Така започва репортаж във френския вестник „Льо фигаро“. Градът е приковал вниманието на мнозина, защото там се е случил социален експеримент. До съвсем скоро Хамтрамик, пълен с много полски имигранти, бе известен и с огромното си ЛГБТ общество. До неотдавна хората, развяващи знамето на дъгата, приветстваха радушно всички мюсюлмански мигранти и ги приканваха да се заселват там. Те обаче станаха мнозинство, избраха своя градска управа, съставена от мюсюлмани. А сега кмет на Хамтрамик е също мюсюлманин – йеменецът Амер Галиб. Първото му ръководно решение бе да забрани развяването и поставянето на видни места в градчето на знамената на дъгата.

Под носа на Детройт се появи първият град в САЩ, където властта е изцяло в ръцете на мюсюлманите

В продължение на десетилетия този малък град в Мичиган беше анклав с полски работници католици, привлечени от местните автомобилни заводи. След индустриалния упадък те постепенно започнаха да напускат, пише „Льо фигаро“. На тяхно място, с огромното съдействие на ЛГБТ обществото, започнаха да прииждат йеменци, бангладешци, пакистанци и босненци. Така неусетно Хамтрамик се превърна в първата община с мюсюлманско мнозинство в Съединените щати.

„Хамтрамик е нещо като лаборатория на многорасова Америка“, обобщава Мило Мадол, тридесетгодишен адвокат. На главната улица има шродек (полски пазар), килбаса (полска колбасарница), ресторант за йеменски кебап, магазини за бангладешко сари и пекарна за пончки (полски понички), на витрината на която пише, че са халал (подходящи за ядене от мюсюлмани, защото са без свинска мас – б.а.). Жени в бурки се разхождат по площад „Папата“, където стои голяма статуя на Йоан Павел II в памет на посещението му през 1987 г. А на бейзболното игрище деца играят крикет, който в Бангладеш е много популярен спорт. Що се отнася до поляците, въпреки че те представляват вече само 5% до 7% от населението, много от тях все още идват тук всяка неделя, за да слушат литургия на родния си език в църквата „Свети Флориан“.
Днес 39% от 28 000 жители на града са от Йемен, а 26% - от Бангладеш.

Йеменецът Амер Галиб спечели последните избори за кмет

С пристигането на тези нови имигранти навиците и обичаите бързо се променят. През 2004 г. общината, населена предимно с бели хора, е една от първите в Съединените щати, която разрешава да се инсталират огромни високоговорители, за да може мюезинът да призовава към молитва. Обяснението е, че след като католическата църква има камбани, мюсюлманите също трябва да разполагат със звуков еквивалент за своите религиозни цели. Сега мюезинът се чува по пет пъти на ден от дузина джамии, и то всеки ден, а не само в петък. Една от джамиите се помещава в хангара на бивш автомобилен завод.
В годините на управление на Доналд Тръмп Хамтрамик става първата община, в която общинският съвет е с мнозинство от мохамедани. Християнските жители на града приветстват това като форма на отмъщение срещу Тръмп, който атакува исляма и мигрантите. Днес обаче вече всички общински съветници са мъже, до един са мюсюлмани, какъвто е и кметът. „Горд съм, че имам членове на моята общност в кметството. Чувстваме се по-спокойни, защото те ни разбират“, казва Тарек, млад сервитьор в кафене „Йемен“.

Трансформацията на Хамтрамик в мюсюлмански град все пак не върви съвсем гладко. През 2020 г. общинският съвет приема наредба, с която се затварят магазините, продаващи канабис. Но съдът го отменя, защото Мичиган е един от щатите, легализирали подобни продажби.

Миналата година общинският съвет приема друга наредба, с която разрешава жертвоприношенията на животни у дома с обяснението, че така се дава право на хората „свободно да упражняват своята религия“. Но най-големият удар е когато съветниците и кметът забраняват тази година поставянето на гей знамена на обществени места. За да не бъде обвинен в дискриминация, кметът Амер Галиб всъщност забранява всички знамена с изключение на американското.

„Разбирам, че общинският съвет е искал да угоди на избирателите си, но спорът раздели града и накърни имиджа му. Някои гей знамена, поставени в различни предприятия, бяха вандализирани“, отбелязва Тим Прайс от Хамтрамик куиър алианс. „Работихме усилено, за да развием гостоприемна общност, в която да се чувстваме в безопасност. А всичко се разпадна за толкова кратко време. Чувстваме се предадени. Подкрепихме мигрантите призивът им за молитва да звучи от високоговорителите, а сега те заплашват правата ни“, добавя бившият кмет Карен Маевски, поляк, облечен в красиво полско бродирано яке. Тарек, йеменският сервитьор, разбира се, не е на това мнение: „Нямам нищо против ЛГБТ, но не искам да ни налагат своето знаме, след като тук сме предимно мюсюлмани.“ Всичко това не се харесва на Даниел, бивш войник, който пие бира в един от баровете: „Посрещнахме мюсюлманите. Те поеха контрола на града без да се опитват да се интегрират в нашата култура. А дядо ми навремето е трябвало да се интегрира, когато имигрира тук от Белгия.“

Джамиите и мюсюлманските центрове в Хамтрамик се размножават с огромна скорост

Освен борба с ЛГБТ, новият мюсюлмански общински съвет в Хамтрамик има и други грижи. Въпреки, че в дневния ред на градчето проблемите включват остарели водопроводи, дупки по пътищата и повече от половината жители, които живеят под прага на бедността, съветниците гласуват с приоритет резолюция, която призовава администрацията на Байдън „да спре да подкрепя войни и да финансира потиснически режими “. Резолюцията е насочена, разбира се, срещу Израел, макар и да не е споменат изрично. Приветствайки текста, кметът Галиб заяви под бурните аплодисменти на съветниците: „Демокрацията е съществена ценност и ние трябва да я насърчаваме“, отбелязва „Льо фигаро“.

Карен Маевски, който е бил начело на града 16 години, иска да е оптимист. „Хамтрамик е страхотен политически експеримент. Със сигурност има битки, които не винаги са красиви, но аз вярвам в идеята на хората, които са избрали да дойдат тук и да намерят начин да живеят заедно. Ние сме част от същия дългосрочен проект, който са и Съединените щати.“


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
18
Коментара по темата
18.
*
16.03.2024 23:54:27
0
0
Който спи това го чака.
17.
Хора събудете се!!!
11.03.2024 12:42:06
1
6
Скъпи бургазлии и БЪЛГАРИ, В КОМЛУКА СЕ СТРОИ ДЖАМИЯ. ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ НЕЗАБАВНО, вече правят покрива, последствията от бездействието ни са показани в статията подробно!!! ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
16.
амиго
11.03.2024 11:10:17
0
7
Тези трябва да се държат изкъсо, защото после ти се качват на главата. Демокрация, но с едно на ум.
15.
оффф... до 1
11.03.2024 09:47:19
1
6
Е щом ВСИЧКИ са мюслита, КОЙ да празнува Коледа и за какво е тази църква???
14.
оффф...
11.03.2024 09:45:40
4
2
Аз не виждам проблем в цялата работа.

Мнозинството така е решило.

Ако не си съгласен с мнозинството, защо продължаваш да живееш заобиколен от него?

Или си тръгваш или се адаптираш
13.
До дописника
11.03.2024 08:21:06
1
5
Дописник, ти като отявлен педераст приемаш( поемаш) ли резаците?
12.
ХХ
11.03.2024 08:18:08
1
2
До 9

"Престъпност"?
А не е ли бунт срещу диктатурата на режима в германия и борба за свобода?
германия е окупирана държава даже без собствена конституция. Факт.
ПП. Но е нормално неграмотните промити европеидни, вероятно деца на ДС доносници да не могат да го разберат и са защитават диктаторите си.
11.
Мх..
11.03.2024 07:21:11
0
3
Експерименти и опити се правят, ако не си наясно какво ще стане. Това е нещо толкова естествено и логично...
10.
Браво
11.03.2024 00:46:33
16
7
Браво на мюсюлманите, да са живи и здрави и само напред и нагоре!
9.
до 6: Дали престъпността е нещо добро?
10.03.2024 23:59:44
2
11
Дали престъпността е нещо добро?
Цитат:
Още през 2015 г. 51,2% от населението на Франкфурт има имигрантски произход.
Само по чиста случайност статистиката на федералното правителство показва, че през 2018 г. във Франкфурт е имало 14 864 престъпления на 100 000 граждани, което прави града най-опасния в Германия.
Градът от време на време се радва на бунтове, като този през 2020 г., когато стотици мъже мигранти хвърляха бутилки и камъни по полицаите.
https://twitter.com/Alice_Weidel/status/1284778608461045760
По-подробно:
"Франкфурт стана първият германски град, окачил рамазанските светлини"
15% от населението на града са мюсюлмани.
https://cutt.ly/8w15vB6t
8.
стара новина
10.03.2024 23:53:13
0
10
"Всеки избран служител в американския град Хамтрамк е мюсюлманин"
Пол Джоузеф Уотсън 9 ноември 2021 г
Толкова за разнообразието.
https://cutt.ly/Ow15xZHS
7.
Мюезинът
10.03.2024 22:57:16
2
7
Koй тоз Рамадан ве?
6.
XX
10.03.2024 22:42:58
17
6
До 5

И кво? Конкретно за германия - по-добре мюсюлмани, отколкото немци.
ПП. ВСЕКИ нормален човек би се съгласил.
5.
чужди СМИ
10.03.2024 22:11:16
3
15
"Франкфурт е първият германски град, който инсталира украса за Рамадан"
https://cutt.ly/ww17Kxzh
www-rmx-news.translate.goog/germany/frankfurt-is-first-german-city-to-install-ramadan-decorations/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=bg
"Франкфурт стана първият германски град, който инсталира празнично осветление в чест на ислямския свещен месец Рамадан.
Този ход следва този на Лондон, който организира свои собствени празненства за Рамадан за първи път миналата година в Пикадили Съркъс под ръководството на мюсюлманския лейбърист Садик Хан."
Всеки 6ти жител на Франкфурт е мюсулманин.
Между другото, в родилните отделения на много германски болници надписите са на арабски.
В детските градини на Франкфурт момиченцата трябва да носят забрадки, имах колега иранец, който си премести детето от Франкфурт, в детска градина във Висбаден, заради мюсулманските обичаи в детските градини във Франкфурт.
4.
XX
10.03.2024 21:28:29
3
12
Аз пък не виждам нищо лошо в САЩ да има само знамето на САЩ и да има мир.
3.
ХХ
10.03.2024 21:26:40
4
14
"Чувстваме се предадени. ..." - странно, че не се чувства про'с'т.... Или пък си е напълно логично за про'с'так.
2.
ЛГБТ
10.03.2024 21:12:29
2
12
Хамтрамк, Божков, не ХамтрамИк....
1.
дебили бургас
10.03.2024 21:09:31
3
38
Примера е поучителен. В Нидерландия също в едно градче всички са мюслита и вече не се празнува Коледа, а църквата е затворена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори