×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще се спре ли Путин, ако спечели в Украйна?


02 Март 2024, Събота, 16:40 ч.

Нека не разбираме, съветва Марк Чемпиън в матеирал за Bloomberg

В обръщението си към нацията в четвъртък руският президент Владимир Путин осмя тезата, че може да нападне Европа. Не само че идеята е глупост, каза той, но всъщност Западът е този, който провокира Русия, рискувайки ядрен Армагедон, пише колумнистът на Bloomberg Марк Чемпиън в материал.

И макар да е изкушаващо да врътнем очи и да продължим нататък, въпросът за това какъв ще е следващият ход на Кремъл, ако спечели в Украйна, е прекалено важен, за да бъде пренебрегнат, предава investor.bg.

Води се дебат, най-вече във Вашингтон, за това дали да се притисне Украйна да се съгласи на договорено споразумение с Русия или да се помогне да продължи отбраната си. Ако Путин няма други по-нататъшни амбиции отвъд това, което вече е завзел в Украйна, то тогава интересите на Европа и САЩ може би наистина най-добре ще бъдат обслужени от принуждаването на Киев да се договори, лишавайки страната от средства да води битка – това би било брутално предателство.

Ако Путин наистина води ограничена отбранителна война, бихте могли да зададете въпроса дали изобщо НАТО и заложеният в основата му Член 5 за колективна отбрана са необходими. Същото ще важи и за внезапния и скъпоструващ подтик за въоръжение в Европа.

Но евентуална грешка в тези изчисления би била с катастрофални последици и според източноевропейците, които – за разлика от републиканците в американската Камара на представителите – са прекарали векове живеейки и воювайки с Русия, те вече са сбъркани. Ако целта на Путин в Украйна вместо това е да възстанови загубеното влияние на Москва с разпада на СССР през 1991 г., което той е описвал вече като най-голямото геополитическо бедствие на 20 век, то тогава той може и да сложи на пауза инвазията, за да се прегрупира, но няма да спре, докато Киев не е напълно под руски контрол.

Това е бъдещето, което можем да очакваме, ако Путин не е принуден да се откаже от мечтите си да влезе в пантеона на най-великите лидери на Руската империя, обединявайки земи, които смята за руски по право, нареждайки се до идолите си Петър Велики и Екатерина Велика.

След това има много причини да очакваме триумфиращият и жаден за мъст Путин да се опита да върне още по-голяма част от контрола, който Русия някога е имала – от Балканите до балтийските държави. По време на речта си в четвъртък Путин заяви, че се надява на нова архитектура на сигурността и международен ред в Евразия.

Отричането да има агресивни намерения не са от помощ при установяването на това кой е прав. Путин като президент неведнъж е доказвал умението си да всява дезинформация, научено от времето му в КГБ. Само един пример – той се надсмя и над идеята, че ще нападне Украйна, докато не изпрати близо 200 хил. войски отвъд границата.

Но само защото Путин е сериен лъжец, не означава, че и този път не казва истината. И така, какви реални доказателства за намеренията на Путин имаме?

Едно от тях идва от останалата част от обръщението на Путин, което – като много от другите му изказвания – бе изпълнено с обещания да продължи разширяването на армията, да защити руските си „сънародници“, да продължи т. нар. специална военна операция в Украйна, да създаде нов ред за сигурност и да увеличи раждаемостта, за да нарасне населението. Той даде да се разбере, че се смята във война със Запада, който обвини, че иска да види на мястото на Русия „умиращо пространство“. Това смятам, че наистина го мисли, признава Чемпиън.

Коментарите на Путин, също като самата инвазия в Украйна, са призив за разрастването на Русия като велика сила – вековен проект, който винаги е имал географски ограничения. Колкото повече се увеличава контролът на Москва, толкова по-голяма ставаше Русия и се нуждаеше от по-голяма буферна зона, за да се чувства в безопасност.

Друго доказателство идва от продължаващите усилия на Кремъл да дестабилизира Молдова – предимно румънскоговоряща бивша съветска република, която сега иска да се присъедини към Европейския съюз. Възможност за смяна на президента Мая Санду, бивш икономист на Световната банка, се отваря в края на годината, когато има избори.

Русия работи упорито по това от дълго време. Москва се опита да спре тока и топлото за страната, докато Молдова не премина към покупка на енергоизточници от Европа. Опита и бунт, организиран и финансиран от близък до Кремъл олигарх. И, според самото молдовско правителство, направи и опит за преврат. Всички тези усилия са положени само от началото на войната в Украйна, а Русия все още има карти в ръкава си.

Те включват автономната територия Приднестровие – населена предимно с рускоговорящи жители, където почти цялото население има руски паспорти. В сряда на извънредно заседание на ръководството на самообявилата се република бе отправен апел към Москва за „прилагане на мерки за защита“ на региона и неговите 220 хил. руски граждани.

Ехото от сепаратистките призиви за руска намеса в Украйна не може да се сбърка, също както отговорът на Москва бе предвидим: виновна е НАТО. Алиансът „се опитва да моделира републиката като втора Украйна“, коментира Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, засягайки най-големия страх на обикновените молдовци – че може да бъдат въвлечени в конфликта в съседната страна.

Молдова стига до същността на неяснотата на Путин относно това какво представлява Русия и откъде започва Европа. В четвъртък той описа инвазията в Украйна като защита на родината и на „сънародниците“ в Донбаския регион, както и в Новорусия – област, която според него се простира от Харков в северна Украйна до Одеса на юг. Одеса, която Путин нарече „руски град“ последно през декември, е само на 40 мили от Приднестровието. „Цялото черноморско крайбрежие отиде при Русия в резултат на руско-турските войни“, заяви той по време на пресконференцията си в края на миналата година, добавяйки реторично: „Какво общо има Украйна с това?“.

И ако не Одеса, ще решите, то Молдова, където се говори на румънски и около половината от населението е с европейски паспорти, ще се квалифицира като Европа за Путин и следователно ще е извън списъка му. Но не. Бившата Руска империя получи Молдова от вехнещата Османска империя, през 1812 г.

Ако НАТО по някаква причина се ангажира с Молдова, то – както и с Украйна, ще е защото Русия я е нападнала. Засега това може да стане само по въздух, освен ако Путин не изпълни целта си в Новоросия и армията му стигне Одеса. Тогава пред него ще се отворят нови възможности – да властва в Черно море и да оказва сила и влияние върху Румъния и Балканите.

„Путин иска да осигури победа в Украйна, за да демонстрира геополитическо надмощие над Запада и да промени пейзажа на европейската сигурност“, включително свиване на НАТО до размера ѝ от 90-те години, се посочва в годишния доклад на естонските разузнавателни служби за 2024 г. Без НАТО на пътя си властта в Москва ще е свободна да затвърди сферата си на влияние в Източна Европа с всички икономически, кибер- и, в краен случай, военни, средства, които вече е използвала.

Естонците може и да бъркат, но едва ли, смята Чемпиън. Това поиска Путин, преди да нападне Украйна преди две години. Това е и което съветските лидери и руските царе са правили или са се опитвали да направят през вековете. Най-доброто време и място да бъде захвърлен този модел – позволявайки на Русия да се приспособи към нов статут на нормална, макар голяма и мощна, национална държава в рамките на международно признати граници – е сега и в Украйна, завършва Чемпиън.




8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
хм
03.03.2024 06:16:21
0
1
От статията разбирам че Вашингтон са се притеснили, да не би Русия да превземе цяла Европа. Защо САЩ се притесняват, милна им е европа ли? или си мислят че когато Путин завземе Европа ще иде да завземе и америка?
Чудно ми е защо го величаят толкова, този Путин, нима наистина мислят че е толкова велик водач че да превземе Европа и да иде да напада и тях?
За България не се страхувам, тя така или иначе е колония, не мисля да се боря и да избирам на кой ще е колония, американска колония ли да сме, турска или руска, каквото и да стане все ще сме колония.
Защо бе номер 7 да лежа в окопи в калта, за да защитавам българските политици ли? Човек отива да лежи в кал в окопи за да защитава своите управници и тяхната кауза. Руснаците се бият защото Путин така иска, Украинците се бият защото Зеленски така иска и за да не им стане президент Путин. В защита на кой български управник аз да лежа в калта? Не мисля че ще ни е различен живота ако някой друг ни превземе и ни стане управник, сега под евроатлантическа власт, 75% от народа български живее зле, колко по зле да живее ако ни превземе друга власт? Днес наши управници са "посолствата", ако утре наши управници са посолствата на Турция или Русия за мен каква ще е разликата, никаква!
Какво ще стане ако Турция ни превземе ще ни назначи Пеевси за премиер, ми той и сега си е на власт. Ако Русия ни превземе ще назначи Копейкин и каква ще е разликата?
Нима мислиш че ще има много българи, които да легнат с пушки в калта за да защитят днешното правителство?
Ти номер 7 ако стане война нима ще застанеш на първа линия, да жертваш живота си, под заповедите на Такарев?
7.
До 1
03.03.2024 00:28:08
3
1
Абе Байчо! Събота вечер е! Що не си налееш едно, а после да уважиш жена си??? Защо се занимаваш с геополитика, след като не си чел историята от последните 100 години? Онази история, истинската! А не от съветските учебници! И в този смисъл: като си такъв фен на ссср, я ми кажи: ТИ ДА СИ БИЛ НЯКОГА В РЕАЛНИ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ? Да си лежал в кал, сняг в окопите??? Я се стегни и се дръж като мъж и българин, а не като подлога! Щото в България няма чушка, която да е гръмнала срещу съветски войник! Но пък има умрели такива от наторяване с метилов алкохол и загинали при катастрофа с кола! Нещастник!
6.
5t6
02.03.2024 23:16:14
3
4
Тъпите французи и те надигат глас да се пращат войници. Те с африканците не могат са се оправят в кочината си, тръгнали да решават проблеми с руснаците. Нали Наполеон ходи веднъж и го шибаха :))))
5.
Ще превземе
02.03.2024 23:16:08
2
3
На Ердоган алабашкочана
4.
До 2
02.03.2024 21:06:14
1
6
Даже,докато съм ти обяснявал,те превзели Одеса.
https://youtu.be/VNB46REYkLY?si=BVKG3wEtYuLNskVY
Не ми обръщай внимание малко съм емпти. Аз ако знаех,къде е Одеса,да са я превзели отдавна.
3.
До 2
02.03.2024 18:45:34
8
7
Докато САЩ ги подкрепя / А те няма и да спрат /проблеми не се очертава да имат. Между другото ако 20 % завзети територии са до никъде.... Изглежда и ,че в близките месеци и Одеса ще падне . Бай Тръмп вземе ли мандата , победата е сигурна. А дреме им за санкциите на еврогеовете. Искам да видя тогава какви глупости ще говорите и дали ще продължавате с тия синьо-жълти флагове по билбордове и фейсбук профили . Мисли какво ще правим тука ,че нещата са пълен Батак и ще стават все по-зле
2.
НЕ
02.03.2024 18:26:33
12
9
Следващата е Молдова. Не, че нямат амбиции и за още, просто Русия няма капацитет. Достатъчно се осраха в Украйна и още са на никъде. Дори и да спечелят войната, тепърва ще имат проблеми с партизанските отряди и санкциите на запада. Класически пример как загниваща империя си прехвърля вътрешните проблеми навън.
1.
Бай Димо - ОРИГИНАЛА
02.03.2024 16:58:04
7
19
Ще спре! Нагло-сакската кочина не му трябва. Иска Украйна, защото това са руски земи, исторически руски. Ще прави СССР 2 с Украйна и Беларус. Не му трябва нито Полша, нито тъпата Прибалтика.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори