×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Появихме се на картата: Великите сили преоткриха България


02 Март 2024, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Интересът на Лондон е силен, цената ни в НАТО расте

Войната в Украйна напомни една стара истина - България привлича рязко интереса на Великите сили винаги когато в Европа стане напечено на бойното поле. За жалост инвазията на Русия в държава, с която тя има сухопътна граница, а само Черно море я дели от нашата страна, върна историята с един век назад и постави България в положение, за което се смяташе, че е останало завинаги в миналото.

Държавата ни отново е една голяма червена точка на геополитическата карта, където влияние и мощ мерят Великите сили. И в третата година, в която влезе войната в Украйна, този интерес е абсолютно очевиден. За щастие днес София не се колебае дали да бъде с Антантата или с Централните сили, със Съюзниците или с Оста, което прави геополитическите й задачи по-лесни. Нещо повече, сегашната ситуация може да донесе и доста плюсове за страната ни, стига козовете да бъдат добре изиграни.

Ех, Чърчил

Преди повече от сто години, в началото на Първата световна война, най-великият британски политик от новото време Уинстън Чърчил не само забелязва България, но полага неимоверни усилия да я привлече към Антантата.

Той правилно пресмята, че с младото царство на своя страна вратата към Балканите ще се отвори широко. Макар това да не се случва, защото България избира другия воюващ блок и това да е една от причините за неговата оставка като член на тогавашния английски кабинет, през Втората световна война Чърчил отново иска страната ни в своята колода от козове. Присъединяването към Оста предизвиква и огромното отмъщение на англичанина, в онези години вече премиер на Обединеното кралство.

Бомбардировките на британци и американци през Втората световна война съсипват София. Те също обаче имат цел - според историци Чърчил иска прогерманското управление в България да падне, преди Съветите да влязат у нас.

Това, както знаем, също не се случва. Но ето, днес двама британци, които съвсем неотдавна бяха премиери и се радват на изключителна световна известност, изведнъж проявиха интерес към България. Какъвто Великобритания не е проявявала към скромната ни балканска държава от Ялтенската конференция през 1945 г. насам. Това са лейбъристът Тони Блеър и консерваторът Дейвид Камерън.

Дежавю

Няма защо да си правим илюзии - причината е една и е същата - войната в Европа. Сегашната. Англичаните имат славата на „ястреби“ - в най-новата история те непоколебимо участват във всички битки, които според тях застрашават демокрацията, без увъртания и без много- много политическо шикалкавене. Имперското ДНК им дава усещане, че те са световни защитници на доброто срещу империите на злото. И ето днес за пореден път те искат да се уверят лично, на терен, кой от съюзниците им е наистина съюзник.

Тежестта на България, увеличила се за броени дни в системата на НАТО след избухването на войната в Украйна, не може да остане незабелязана от Лондон. Англичаните обичат да натискат и да искат толкова, колкото преценят, в международната политика. И новините заваляха. Първо на сцената абсолютно неочаквано изскочи Тони Блеър. След като управлява десет години Острова - от 1997 до 2007 г., и стана най-младият британски премиер и най- дълго задържалият се на този пост лейбърист, той се превърна в един от най-известните лобисти в света. Но не знаехме, че ще съветва настоящото българско правителство. През януари 2024 г. премиерът Николай Денков се срещна с Блеър на форума в Давос.

Бе съобщено, че Институтът за глобална промяна на бившия британски министър-председател ще бъде застъпник за българските приоритети. Блеър ръководи в този институт стотици експерти и реализира приходи от стотици милиони долари. Споделя, че той самият не взема там заплата, то не му й трябва. Той е високоплатен съветник, произнася речи и е председател на международния борд на банка "Джей Пи Морган".

Така или иначе фигура от ранга на Блеър само може да помогне на обърканата вътрешна ситуация в България. Интересно е обаче кой е дал идеята за това сътрудничество. Една хипотеза - Лондон иска нещата тук да вървят гладко, атлантическата ни управленска коалиция да не се разпада, за да продължи страната ни да бъде лоялен партньор в НАТО за украинския конфликт.

В случай на рокада по върховете в София геополитическият залог би бил твърде висок. А и самият Блеър обяснява пред „Файненшъл таймс“ , че хората от института му работят в страни, където усещат, че има някакъв ефект от дейността им.

Подсигуряване

Но за всеки случай Короната изпрати в София и действащ член на правителството. Само месец и половина след договорката с Блеър у нас се приземи външният министър Дейвид Камерън. И той е толкова известен по света, колкото е политическият му съперник лейбърист. Дейвид също има рекорд - единственият консерватор след Маги Тачър, избран за втори премиерски мандат. Той е на този пост от 2010 до 2016 г. 

Фактът, че може да се обади по телефона на всеки важен политик в света, накара министър-председателят Риши Сунак да го покани да стане външен министър на Великобритания. Сегашният момент в света не предполага вътрешнополитически усуквания и сблъсъци и британците са достатъчно обиграни държавници, за да го разбират. И така, идвайки в България в средата на февруари, Камерън бе брутално откровен: „Ако се разреши на Путин да превземе една държава, той няма да спре дотам”.

Войната в Украйна, помощта и миграцията бяха темите му тук. Впрочем той бе у нас през 2015 г. като премиер на гости на тогавашния си колега Бойко Борисов пак заради мигрантския проблем. И още по-интересно, при сегашната среща между двамата Борисов не постави под съмнение бъдещето на евроатлантическата коалиция в София. Макар ние да си знаем, че не е точно така. Инстинктът на Борисов обаче му подсказва правилно, че чужденците не трябва да се съмняват в българската натовска лоялност.

Защото сме абсолютно по бели гащи, а от ден на ден възелът в Украйна се заплита, Черно море става все по-несигурна зона, а риториката на Кремъл - все по-настъпателна. А цената на българското геополитическо положение и участие ще расте всеки ден, особено ако рязко ескалира напрежението в Черноморския басейн.

Замяна

Британският интерес към България като че ли замени десетилетния на Франция, която водеше Великите сили у нас в три десетилетия от началото на прехода, а и в годините на социализма. Разбира се, и днес най-висшите френски държавници не пропускат да изявят подкрепа за евроатлантизма ни, но някак поданиците на краля ги засенчват. Може би нямат достатъчно доверие на Макрон...

Извън Европа моторът на алианса не е спирал да показва ценната стратегическа позиция на България, но там пък неяснотата е твърде голяма с оглед на това кой ще управлява Белия дом след изборите през ноември. Доналд Тръмп, който има големи шансове отново да влезе там, вече пусна бомбата - който не плаща достатъчно в НАТО, Щатите няма да се чувстват длъжни да го защитават, както изисква чл. 3 от Вашингтонския договор.

Това е стара болка на Тръмп, защото макар всички държави съюзници в пакта да трябва да отделят по 2 на сто от БВП за отбрана, реално това се случва само в някои страни. Но украинската криза вече променя и тази ситуация. През 2024 г. рекорден брой държави от пакта - 18, ще достигнат тези нива.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза неотдавна, че и България ще бъде сред тях.

"Господин Тръмп е в предизборна кампания и позицията му е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година, т.е. преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен. Всички заедно трябва да поемем бремето” , коментира Тагарев.

Той съобщи също, че към 2026 г. е планирано да се отделят 2,4% от БВП за отбрана. Така поне да сме по-спокойни, че Тръмп няма да ни отреже от атлантическия чадър, ако стане пак президент.


В категории: Животът


11
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
11
Коментара по темата
11.
Няма
02.03.2024 21:17:11
1
2
По долна измет от англосаксонската на тази планета. Без тия световни терористи живота на Земята щеше да е много по добър.
10.
КИТАЙСКИТЕ ЕШЕЛОНИ
02.03.2024 19:09:03
0
0
МОГАТ ДА ТРЪГВАТ, ЩОТО СЕГА СЕ РАЗИГРАВА ПОСТАНОВКАТА БОМБЕНЕ НА ПРАЗНИ СКАЛДОВЕ ОКОЛО ТЕМЗА, С ФЕНЕРИ НА ПОКРИВИТЕ И СТАРИ ГУМИ ВЪТРЕ ЗАЛЯНИ С МАЛКО БЕНЗИН ЗА ПОВЕЧЕ ПУШЕК И ДРАМАТИЗЪМ. РАЗБИРАЙ КОЛХОЗКИН Е ЗАЕТ И НЯМА ДА АТАКУВА ЕШЕЛОНИТЕ У ФЛАНГ! :) РЕПРИЗ НА 41Г ;)
9.
ВАСИЛ БОЖКОВ ТВЪРДИ
02.03.2024 19:03:47
0
0
ЧЕ С КАРАКАЧАНОВ СА ПРОДАЛИ ВСИЧКИ АМУНИЦИИ, КОИТО ИМАТЕ НА УРКИТЕ НА ТЪНКАНАЖ. В НАТУРА ЗА КЛЬОПАЧКА :) ПЛЪХОВЕТЕ В ЛОНДОН, ЩЕ ВОЮВАТ С КИТАЙ ДО ПОСЛЕДНИЯ УРК И ИМ ТРЯБВАЛИ АМУНИЦИИ ПО ТЕХНИЯ СТАНДАРТ. ЗАТОВА СА РЕШИЛИ ДА ВИ ПРЕЕВАТ ВАС :)
8.
*********
02.03.2024 19:00:18
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
До 5
02.03.2024 18:59:31
1
1
"Руснаците са винаги победители." Това е много далеч от истината. Русия е изгубила много войни. Кримската, Руско-Японската, Първата световна са тези за които се сещам в момента. Великобритания никога не е губила война.
6.
Зак
02.03.2024 17:52:57
1
0
Лошото е че Англия вече е една мухлясала топка на картата нищо общо с славното си минало на дали някои от затлъстелите пияни и развратени англичани ще пази родината да камоли да защитава чужда особено като знае че ако се прерастване в по голям конфликт воюва срещу държави като Русия Китай Корея Иран където реда е железен ....
5.
българин
02.03.2024 17:50:57
2
1
Колкото и да харесвам Германия, ние два пъти се хващаме с тях и двата пъти се проваляме. Не харесвам да сме подлоги на руснаците, но те пък все са победители, а победителите не ги съдят.
4.
До 2
02.03.2024 16:22:51
4
5
Исторически неграмотни е да се твърди, че Англия е враг на България. Англия винаги е искала България да е стабилна за да пречи на руските стремежи към Проливите. Да не забравяме, че единствено Англия подкрепи Съединението. Немците често са били готови да пожертват българските интереси, ако ситуацията го налага.
3.
Абориген Балкански
02.03.2024 15:48:12
3
5
Помним Берлинския ,Ньойския и Парижкия договори и разбира се черешката на тортата подмолното участие на британската корона за избухване на Междусъюзническата война и последвалите национални катастрофи след техните вмешателства / вълкът козината си мени но не и нрава / Опомнете се нищо добро не ни чака под крилото на тази хищна ''прелетна птица '' Бог да пази България
2.
победа и здраве
02.03.2024 15:02:48
4
16
Както е написано : "Храбро, но предателско племе". Българите не са имали по голям враг от англичаните през ПО–НОВАТА си история, но както е било през вековете с други, им лижат задниците на проклетите островяни. Единственият естествен съюзник на България е Райха, а поради известни причини отпреди 75 години, е и задължение да помогнем на нашите Германски Братя да си го възвърнат. ИМ НАМЕН УНЗЕР ФЮРЕР ЗИГ УНД ХЕЙЛ, ФЮР ИМЕР УНД ИМЕР БИС ЕНДЕ АЛЕН ЦЕЙТЕН, ХЕЙЛ. ХЕЙЛ ХИТЛЕР И ПРОВИДЕНИЕТО ДА Е С НАС ДО КРАЙНАТА ПОБЕДА
1.
1
02.03.2024 14:23:41
12
6
БРАВО БЪЛГАРИЯ БРИТАНИЯ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори