×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Недоволни от с. Твърдица спряха проект за милиони! От хората с деменция ли ги е страх


Недоволни от с. Твърдица спряха проект за милиони! От хората с деменция ли ги е страх
„Глас народен - глас Божи”, нали? Да, но цялата латинска поговорка всъщност казва „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit”. Оставяме го без превод
28 Февруари 2024, Сряда, 17:21 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Община Бургас ще търси друго място, на което да изпълни важни за региона проект

Няма да има социалната градина за възрастни хора с деменция „Грижовник” в бургаското село Твърдица, а причината е... недоволството на местните от инициативата. Към момента Община Бургас търси друга подходяща сграда за същия проект и надеждите са, че той ще се осъществи в най-скоро време, тъй като нужда от такъв Център има.

„Няма да описвам аргументите им "против", нито ще ги оспорвам, макар че имам какво да кажа. Не виждам смисъл да налагам едно толкова добро и смислено начинание, след като има силна съпротива срещу него в селото. И понеже съм сигурен в необходимостта от такава грижа за хората с деменция, ви уверявам, че ще продължим да работим по темата и ще създадем чудесен дневен център за тях, а може би и за самите нас след време. ще го направим там, където не само не поражда негативизъм, а се радва на подкрепа! Дължим го на хората с деменция, на всеотдайните ни социални и медицински служители, на студентите, които ще помагат. Дължим го на самите нас ако претендираме да сме емпатични хора и общество”, каза с нескрита тъга кметът Димитър Николов.

Бургас отново е пионер! Разширяват услугата "Грижовник" със социална градина за хора с деменция в село Твърдица

Въпросните аргументи, които той отказа да коментира са любопитни, но и някак очаквани, особено предвид подобната реакция на хора към други няколко полезни за града инициативи. Визираме етажните паркинги, за които бяха избрани няколко локация, но срещнаха сериозна съпротива от живущите в региона, както и идеята за крематориум в бургаския жк „Меден рудник”. Ето какво пишат в ожесточената дискусия, която се разрази в някои от групите на с. Твърдица, които считат, че предвидената за грижа за възрастни хора сграда трябва да бъде детска градина:

„Какъв е този проект в центъра на селото?!??Детска градина трябва...младите трябва да се привличат в селото...Не мисля ,че мястото е най- подходящо за болните хора, за живущите също”
„Като цяло смятам, че тук не му е мястото на този център. Имам представа как протича болестта и как се променят хората от нея. Тези хора се страхуват от всяка промяна, някои стават агресивни и картините, които ги съпътстват, никак не са приятни. Те имат нужда и от медицинска грижа.”

„Към момента това е единственото място, където майките с малки деца могат да се разходят и отпочинат. За младежите пък изобщо не говоря, толкова години не им се определи тяхното място, за което да се грижат… освен беседката и то отскоро.”

„Детска площадка в непосредствена близост до дом за хора с деменция - две напълно несъвместими неща”

„Къде ще отиват фекалните води от този дом след ката селото няма канализация?”

„Съдбата на сградата отдавна е решена, въпрос на време беше! И всичко лъсна, но срещу лъжи и манипулации само един идиот би могъл да бъде безразличен!”

Това е само малка част от негативизма. В позицията на хората те пропускат да обяснят, че в селото всъщност живеят общо 14 деца. 4 от тях посещават учебни заведения в Бургас, а останалите са записани в детската градина и училището на с. Маринка. Въпросната детска градина бе построена на скоро по най-модерни технологии и представялва истинско бижу за селото и региона около него, като капацитетът ѝ е предостатъчен да поеме всички нужди на с. Твърдица. Нещо повече - тя се намира на едва 3 километра разстояние.

А всъщност в Бургас услугата вече се развива и тук може да видите какво представлява ежедневието на потребителите ѝ.

Друго, което пропускат недоволните е, че въпросната сграда, която бе предвидена за дома за възрастни хора с деменция, сега ще остане в същото порутено състояние, в което е от години насам. Вместо да бъде ремонтирана, а районът около нея обновен с градинки и места за отдих. От страх от хората с деменция?

Както написа управителят на Домашния социален патронаж към Община Бургас Валентина Станкова, въпросният проект щеше не само да открие нови работни места, но и да допринесе цялостно за развитието на с. Твърдица:

След обследване на неизползваните общински сгради се установи, че бившата детска градина в с. Твърдица е най-подходящото място за разширяване на тази уникална и нова услуга за страната. Настоящата възможност за финансиране ще позволи да се ремонтира цялата сграда, която в настоящия момент е в лошо състояние. Това от своя страна ще даде следните възможности:
- Ще разшири капацитета на „Грижовник“, като се предостави възможност в услугите на Центъра да се включат всички възрастни хора от с. Твърдица, които желаят да я ползват;

- Ще помогне на близките на възрастните хора от с. Твърдица и потребители на „Грижовник“ да се чувстват спокойни, че техните роднини имат социални контакти, подкрепяни са от специалисти-психолози, социални работници, рехабилитатори, ерготерапевти, мед.сестри, арттерапевти, музикотеравти и т.н.

- Ще обнови стари помещение на приземния етаж, които да се ползват от хората от с. Твърдица за мероприятия, младежки център, клуб по интереси;

- Ще даде възможност на специалисти от с.Твърдица да упражняват професията си в родното си село, без да им се налага да пътуват до града;

- Ще осигури работни места на хора от селото в обслужващите длъжности- санитар, хигиенист;

- Ще се ремонтират прилежащите градинки, отпред и отзад на сградата, което ще позволи да се ползват, както от хората от селото, така и от потребителите на „Грижовник“;

- Ще даде възможност с. Твърдица и в частност „Грижовник“ да стане база за студенти, които да бъдат привлечени като бъдещи специалисти и жители на селото.

Но всичко това среща крайно неодобрение от жителите на селото. И както се казва на латински: vox populi, vox dei, или на български “Глас народен - глас Божи”. Нали? Всъщност латинската фраза е малко по-дълга и гласи следното:

Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit

Оставяме го без превод.

 


В категории: Бургас , Политика


17
Коментара по темата
17.
До16
02.03.2024 16:03:12
0
1
Браво на Твърдичани!Могат да предложат на кмета кв.Житарово.
16.
Сарафовлията до 1
29.02.2024 10:02:17
0
2
Селянията в Сарафово е в пъти по голяма от тази в Твърдица! Пък ти си решавай в дома какво ще правиш "Градски". Не говори от името на сарафовци.
15.
Ван Дизел
29.02.2024 09:17:10
1
8
Започвам да се обнадеждавам, че имало гражданско общество в този град, па макар и от село Твърдица, които да се противопоставят на безогледното "усвояване", на което всички сме свидетели в последните години и за които плащаме от джоба си.
А от общината да не се опитват да обиняват хората и да ги упрекват в безсърдечност, Ами да приемат критиката и просто да намерят друго място за този дом, с което ще са съгласни всички.
Психото е добра идея, и без това не са пълни етажите му, а и ще бъде по-удобно за близките да не пътуват всеки ден до Твърдица.
14.
Твърдичанин
29.02.2024 09:08:50
1
9
Каня общинския съвет в селото ни, нека следващата сесия когато пререшават парите за ремонт на сградата на училището да бъде в залата в мазето където правим нашите избори! Ще ги посрещнем с цялата си любов!
13.
Бургазлия
29.02.2024 08:49:57
4
12
Браво на хората в село Твърдица. Лицемерите от центъра на Бургас да не коментират. А шефката на Социалния патронаж може да си ги вземе у тях.
Няма десетки други пустеещи сгради, Психото е на десет етажа, пълно е с рушащи се заводи.
Те на единствената градинка в селото посегнали.
А до журналиста - Ами от общината да се научат, че първо се вика "хоп" и тогава се скача. А не да бият тъпана за "проекти за милиони", без да са питали хората дали са им нужни .
12.
MiB
29.02.2024 07:05:10
9
8
Общински дом за възрастни хора би донесъл само позитиви за селото и допълнителен аргумент Твърдица да бъде канализирана и водоснабдена.
Какво искат да има в Твърдица, че са толкова корназ, офис на Епъл ли?
11.
Човек
29.02.2024 01:41:45
9
8
И нека жителите на село Твърдица не забравят че колелото се върти и един ден те ще са стари( дай боже всички да остареят) немощни ,безпомощни а някои и дементни.
10.
14+
28.02.2024 23:36:53
1
12
Флагман, вие кога последно броихте децата в Твърдица?
9.
Mon
28.02.2024 21:40:18
0
9
Елате във свети влас има подходяща сграда точно в центъра много подходяща нова за усвояване на милиони много ще се радваме ако изберете нашето село има и много безработни който много ще се зарадват
8.
Една гражданка от с. Твърдица
28.02.2024 21:33:29
4
15
"Уважаеми " г-н Русчев, малкото лични думи в статията Ви носят неприятния привкус на силно зависим. Не е ли ролята на жулналиста да отразява събития, вместо да навежда към подсказани изводи?
Драги модератори, приберете шпагите, моля! Кметът е голямо момче вече. Може и сам да се брани.
И за да е по темата: къде в коментарите на хората, дръзнали да се противопоставят на решението (не на проекта!) срещнахте възражения срещу услугата, срещу бенефициентите, срещу възрастните и болни хора...?
Единственото, което води гражданите от с. Твърдица (точно така - всички сме граждани, но някои избират да живеят на село) е очакването сградата, обект на интерес по проекта да се ползва от жителите на Твърдица. И не е от инат, не е от липса на емпатия, а защото, както през сълзи ми беше казала една дама:това училище нашите родители са го градили, грехота е, че погива...
След случилото се за твърдичани вече е ясно, че ще стискат зъби цял мандат, защото бяха безскруполво настроени едни спрямо други, защото срещу тях се настройват всички, вярващи в добрите намерения на проекта "Григовник "
"Разделяй и владей". Превода съм сигурна че го знаете..
7.
Проект за милиони
28.02.2024 21:12:07
4
13
Да си дойдем на думата защо е този вой. Иначе коментиращите, които кракът им не е стъпвал в Твърдица няма какво да им се сърдим.
6.
*********
28.02.2024 20:40:13
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Мъка
28.02.2024 19:28:05
2
17
Впечатли ме...проект за милиони.
Да вече живеем само с проекти за милиони,обвити с най благородни намерения.Но милионите са водещи.
Отидете и вижте условията в Центъра за психично здраве Бс .Много грижи хората в нужда.Вижте и автопарка отпред.
4.
до 2
28.02.2024 19:11:24
9
22
Ако хората се притесняват за тяхното качество на живот имат право да са против. Със сигурност това не е единствения вариант. Стига плюхте, че сте досадни вече!
3.
!
28.02.2024 19:05:08
11
32
Няма значение дали е добро или лошо начинание! Ако хората са против, са против и точка. Това е техният дом и имат право на мнение! Свиквайте!
2.
кратуни
28.02.2024 18:53:35
25
31
Тези недоволстващи са банда кретени. Сигурно си представят страдащите от деменция като кръвожадни зомбита. Аз не съм луд фен на кмета, но това начинание е добро, открива нови работни места, облагородява района, а заедно с това би помогнало много на близките на тези хора за един по-качествен живот.
1.
Градски
28.02.2024 18:09:26
23
41
В Твърдица са си селяни и такива ще си останат. Направете такъв дом в Сарафово, има нужда, има и свободни общински mарцели, ще съберем подписи ако е нужно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Личност на годината 2023“ доц. Владимир Корновски бе избран с повече гласове и от депутатите „Личност на годината 2023“ доц. Владимир Корновски бе избран с повече гласове и от депутатите Кардиохирургът на световно ниво избра Бургас пред Швейцария и всяка друга точка на света, за да спасява нашите сърца Дерат ни с 5 стотинки за пликче Дерат ни с 5 стотинки за пликче В ръце ли да си носим черешите, възмущават се клиенти Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Национална художествена академия подписаха меморандум за обучение на студенти и съвместни проекти Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Национална художествена академия подписаха меморандум за обучение на студенти и съвместни проекти Двете висши учебни заведения възнамеряват да работят по създаването на съвместни образователни програми и обучения на кадри в Бургас Слави за Лена и Свиленски: Тези хора не са луди, те са просто леко изперкали Слави за Лена и Свиленски: Тези хора не са луди, те са просто леко изперкали Един добър психолог със сигурност може да ви помогне. Просто трябва да го откриете, да бъдете откровени с него и така, след поредица от сеанси, може състоянието ви да се подобри, обърна се към тях лидерът на ИТН Обзор празнува на Еньовден с песните на „Тоника СВ“ Обзор празнува на Еньовден с песните на „Тоника СВ“ Вижте програма  Спасиха мъж, погълнал зъбна протеза, заседнала в хранопровода Спасиха мъж, погълнал зъбна протеза, заседнала в хранопровода В болницата във Велико Търново е извършена ендоскопска интервенция Касиерка задигна 144 000 лв. от клон на банка Касиерка задигна 144 000 лв. от клон на банка Служителката е крала в продължение на 4 години Телевизиите ще се избият за Владо Зомбори, ето коя го отмъква Телевизиите ще се избият за Владо Зомбори, ето коя го отмъква От септември актьорът ще бъде водеш на шоуто "Гласът на България" 20 от болниците у нас нямат ТЕЛК комисии заради криза с кадрите 20 от болниците у нас нямат ТЕЛК комисии заради криза с кадрите От днес трябва да заработи новата система за разпределение на преписките Стефка Костадинова идва в Бургас за Международния олимпийски ден Стефка Костадинова идва в Бургас за Международния олимпийски ден В неделя, 23 юни, на спортен комплекс „Звездичка арена“ в комплекс „Славейков“ ще се проведе детският турнир „Футболни звезди на Бургас“
Въоръжен грабеж прати в болница легендата Роберто Баджо Въоръжен грабеж прати в болница легендата Роберто Баджо По време на мача Италия-Испания петима мъже нахлули в къщата му, разбили главата на футболиста Селин Дион се показа по-естествена отвсякога Селин Дион се показа по-естествена отвсякога След страшната диагноза певицата блесва в документален филм Румен Радев започва консултациите за правителство още в понеделник Румен Радев започва консултациите за правителство още в понеделник В първия работен ден той ще се срещне с първите  по големина парламентарни групи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ Ентусиасти отпразнуваха лятното слънцестоене при "Стоунхендж" Ентусиасти отпразнуваха лятното слънцестоене при "Стоунхендж"  Комплексът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО Путин втвърди тона. Ще изпълни ли заканата си да въоръжи други държави за атака срещу САЩ и ЕС? Путин втвърди тона. Ще изпълни ли заканата си да въоръжи други държави за атака срещу САЩ и ЕС?  Говорителят на US Държавния департамент Матю Милър призна, че страната му е обезпокоена  Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори