×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас отново е пионер! Разширяват услугата "Грижовник" със социална градина за хора с деменция в село Твърдица


Бургас отново е пионер! Разширяват услугата "Грижовник" със социална градина за хора с деменция в село Твърдица
Община Бургас има идеята, възможността и волята да създаде такава услуга, от която има огромна потребност, обясниха от администрацията на кмета Димитър Николов
22 Февруари 2024, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Болният от деменция прави болно цяло семейство или най-малкото един свой близък, тъй като има постоянна нужда от грижи

Общинските съветници подкрепиха извънредната докладна записка на кмета Димитър Николов за разширяване капацитета на новосъздадената социална градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“. Аргументът за това е необходимостта от своевременно подаване на проектното предложение по проект „Красива България“ и спазване на крайния срок – 15.03.2024 г.

Новата социална услуга стартира пилотно с капацитет 10 души в сградата на Домашен социален патронаж на ул. „Иван Богоров“ № 20, с което Бургас стана първият град в страната, предлагащ целодневни грижи от психолози, рехабилитатори и социални работници за възрастни хора с деменция.

Директорът на Дирекция "Демографски политики, мониторинг и координация" в Община Бургас Мария Куманова разясни пред Флагман.бг подробности за услугата "Грижовник", която, ако всичко тече в срок, ще бъде разширена с дневния център в село Твърдица още в началото на следващата година. "Тези хора се нуждаят от възможността да са и навън, на по-широко пространство. Това са хора с начална фаза на деменция и трудно водят самостоятелен живот. Целта е да бъдат част от социално общество, в което ще обменят информация и ще получават грижа. Болният от деменция прави болно цяло семейство или най-малкото един свой близък. Услугата е уникална, защото има огромна потребност от нея. Община Бургас има идеята, възможността и волята да създаде такава социална градина. За начало потребителите ще са по-малко, но тенденцията е да се разшири", каза Мария Куманова. 

Общинските съветници единодушно подкрепиха докладната за кандидатстване с проект по "Красива България"

В докладната записка се посочва още, че услугата е свързана с грижата за живота и здравето на гражданите, което е от особено важен обществен интерес, затова се предвижда капацитетът й да се разшири и надгради с възможности за включване до 30 души.

Помещенията, в които стартира социалната градина, не позволяват това, поради което е намерена сграда – общинска собственост, която да позволя не само грижа за по-голям брой потребители, но и възможност за разгръщане на целия спектър от дейности, включително и възможност за занимания и упражнения на открито.

Сградата е на бивша детска градина в село Твърдица, която е със стабилна конструкция, но е необходим основен ремонт на покривната конструкция, която е компрометирана на няколко места, и на помещенията в нея. За участие в процедурата се налага Община Бургас да съфинансира ремонт на покривната конструкция на сградата.

Социална градина за възрастни хора „Грижовник“ е създадена в отговор на отчетен значим социален интерес и потребност от целодневен престой на пълнолетни хора над 50 години, диагностицирани с деменция от различен произход. Целта е те да получават професионална грижа в приятна и дружелюбна атмосфера, с осигурени занимания и възможности за разширяване на социалните контакти под наблюдение на специалисти.

Услугата ще даде възможност на близките да продължат да упражняват своята трудова дейност, без притеснения за рисковете, които придружават ежедневието на техните роднини с деменция, ако бъдат оставени без надзор, ще намали настаняването в социални домове, създаващо усещане за изоставяне и ще предложи на потребителите внимание и уважение към тяхното състояние и потребности.

В залата имаше и дебат, като основно народните избраници искаха да знаят защо сградата, която е избрана, се намира извън Бургас

 


В категории: Бургас


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
8
Коментара по темата
8.
До7
02.03.2024 16:14:55
0
1
Браво на Твърдичани!Да предложат на кмета кв.Житарово в центъра.
7.
Твърдичанин
26.02.2024 13:52:27
0
2
Училище в центъра на селото, построено с дарения на жителите на село Твърдица, земя за издръжката му потопена от Мандра и заменена с незнайни земи ползвани от общината се превръща в дом за болни с деменция без хората от селото да са уведомени и съгласни!
6.
Селянин
23.02.2024 12:04:14
0
3
Сградата е чудесна. Само трябва освен покрива, да оправят и оградата, че да не щъкат дементните из цялото село, че там си пуска целият град бездомните кучета и ще има изядени дементни, и вечер има БМВ джигит парти из учичките.
5.
1
22.02.2024 22:33:20
1
5
Градът на болниците и болните.
4.
Кольо
22.02.2024 21:29:37
0
11
Това е реалността-затворена детска градина се превръща в център за грижа за болни възрастни! Разбира се, че трябват грижи за тези хора! Просто е жалко, че по селата на по 10 км от Бургас градини и училища пустеят.
3.
По мащабно моля
22.02.2024 19:08:16
0
8
Само по главната на Бургас болните са десетки.В Бургас има хиляди болни от деменция хора. 10 места са крайно недостатъчни!
2.
Шапка
22.02.2024 18:40:49
8
6
му свалям на Кмета!
Адмирации!
1.
Венци
22.02.2024 18:33:47
3
10
Тъкмо за дядо Байден перфектен вариант.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори