×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето какви заплати взимат в различните сектори у нас


Ето какви заплати взимат в различните сектори у нас
Ключови думи: заплати, сектор, флагман
14 Февруари 2024, Сряда, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Вдигнаха заплатите с 226 лв. за година

Вдигнаха заплатите в страната средно с 226 лв. за година. През декември средната заплата е в размер на 2173 лв., което е увеличение с 11,6% за година, показват данни на НСИ.

Най-голямо е увеличението на възнагражденията на работниците в строителството – с над 26 на сто за година до средно ниво от 1662 лв. Увеличението на възнагражденията в бранша за година е средно с 344 лв. На второ място по ръст са заплатите на работещите в хотелите и ресторантите. За година заплатите им са вдигнати с над 20 на сто, или средно с 232 лв., но остават най-ниските в страната – средно 1356 лв. На трето място по увеличение на възнагражденията са работещите в сферата „Доставяне на води, канализационни услуги и управление на отпадъци“ – с 16,3% за година до средно ниво от 1615 лв. Оказва се, че най-голямо увеличение на заплатите като процент има в сектори, където изплащаните възнаграждения са сравнително ниски. Изключение от това правило е секторът на селското стопанство. Там възнагражденията са едни от най-ниските в страната и за година почти не са променени. В сектора „Селско, горско и рибно стопанство“ за година заплатите са вдигнати само с 8 лв., или 0,5% до средно ниво от 1494 лв., показват данните на НСИ.

На четвърто място по най-голямо увеличение на заплатите са учителите. Заплатите в сектор „Образоване“ са вдигнати с 15,7%, или с впечатляващите 364 лв. за година, като средният размер на получаваните суми е 2678 лв.

Най-високи заплати продължават да взимат заетите в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, където влизат работещите в сферата на информационните технологии. Средната заплата в сектора за година е нараснала само с 8 на сто, но това представлява увеличение с 374 лв. до средно ниво от 5043 лв.

На второ място по заплати са работещите в сектора „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, където взимат средно по 3455 лв. на месец. Възнагражденията в сектора са вдигнати с 5,8%, или със 190 лв. за година. В топ три на секторите с най-високи заплати влиза и „Финанси и застраховане“, където взимат средно по 3339 лв. на месец. Заплатите на финансистите за година са вдигнати средно с 217 лв., или със 7 на сто.

Огромни разлики във заплатите има не само в различните браншове, а и различните райони на страната. Възнагражденията в София са най-високи и за декември достигат средно 2999 лв., показват данните на НСИ. За година заплатите в столицата са вдигнати средно с 11,4%, или с над 300 лв. Разликата между заплатите в София и останалата част на страната е огромна. Освен столицата, има само още една област, където заплатите са средно над 2000 лв.  Това е област Враца, където средното възнаграждение за декември е 2052 лв. Причината за това е, че на територията на тази област е АЕЦ „Козлодуй“.

Малко под 2000 лв. е средното възнаграждение в три области – София област (1976 лв.), Варна (1967 лв.) и Стара Загора (1958 лв.). Област Пловдив остава на шесто място по заплати с 1845 лв. на месец. Във всички области на страната средната заплата вече е над 1400 лв., показват данните на НСИ. Най-ниски са възнагражденията в областите Видин (1425 лв.), Благоевград (1435 лв.) и Смолян (1436 лв.).

Заплати през декември 2023 г.

Средно за страната - 2173 лв.

Селско, горско и рибно стопанство - 1494 лв.

Добивна промишленост - 2818

Преработваща промишленост - 1801 лв.

Производство и доставка на ток, топлинна енергия и газ - 3455 лв.

Доставяне на води; канализационни услуги - 1615 лв.

Строителство - 1662 лв.

Търговия; ремонт на автомобили - 1858 лв.

Транспорт, складиране и съобщения - 1801 лв.

Хотелиерство и ресторантьорство - 1356 лв.

Създаване и разпространение на информация; далекосъобщения - 5043 лв.

Финансови и застрахователни дейности - 3339 лв.

Операции с недвижими имоти - 1863 лв.

Професионални дейности и научни изследвания - 2925 лв.

Административни и спомагателни дейности - 1755 лв.

Държавно управление - 2328 лв.

Образование - 2678 лв.

Здравеопазване и социална работа - 2216 лв.

Култура,спорт и развлечения - 1868 лв.

Източник: Труд


В категории: Животът


3
Коментара по темата
3.
Do 2
16.02.2024 08:34:50
0
1
В действителност ти не знаеш колко взема един учител на Запад. Още по-малко знаеш когато един учител на Запад получава добра заплата какво е отношението му към децата и родителите! Сега спри да коментираш теми, от които не разбираш. Ако не получаваш добра заплата си си виновен сам! И никой не ти дължи нищо! И трохи са много за такива като теб!
2.
Анифе Сали
15.02.2024 14:42:32
1
0
Дами и господа! Много интересен факт какво разбира средно статистическият българин от средна заплата . Пишете сумите така че хората си мислят че вземаме много пари. В действителност чистите пари без плосък данък и осигуровки са почти половината на това което пишете. Дали хората имат пари да спестяват от тези пари след като си платят сметките за ток вода и храна. Знаете ли колко получава един учител на запад. Уж сме в европа а все още сме на дъното. Не сме икономически свободни, за да сме спокойни. Щом си броим стотинките значи сме зле. Само депутатите са добре малко работа за много пари. А работещият получава трохите.
1.
Не разбрах
14.02.2024 17:20:09
0
9
ИТ-тата нали им намаляваха заплатите? Що така сега пък с 8% по-високи?!?!?!?!? Къде е справедливостта за момчетата в залите и момичета по офисите?!?!?!??! Ами ИИ? Нали им взема работата вече!?!?!?!?!? Защо няма радост!?!?!? За мързеливите и глупавите!??!?!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори