×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Перките в морето нежелани от хотелиери и рибари, но депутатите гласували „на тъмно“ законопроекта


Перките в морето нежелани от хотелиери и рибари, но депутатите гласували „на тъмно“ законопроекта
Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията уверява, че турбините щели да са като малко петънце в морето, а рибарите ѝ отговориха, че рибата ще избяга
14 Февруари 2024, Сряда, 11:07 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Не са съвместими понятия туризъм и перки в морето, каза Ричард Алибегов от  Асоциацията на заведенията

Рибарите, ресторантьорите и хотелиерите се обявиха срещу идеята по българската акватория на Черно море да бъдат поставяни вятърни централи. Пред бТВ те коментираха, че туризъм и перки са несъвместими понятия, но Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията възрази и изтъкна, че в страните, където те били въведени, дори привличали туристи. Примерът с Дания се оказа неудачен. Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов веднага й опонира, като отбеляза, че скандинавското кралство няма летен туризъм поради особеностите на климата. 

„Работим по тази тема четвърта година и сме направили не едно поръчване до този момент България е много закъсняла с реализацията на идеята да присъедини големи мощности, които са необходими. Това е важно с оглед на ценовия шок, който биха понесели секторите на услугите, включително и туризма след 2025 г.“, заяви Трифонова, която бе представена от водещия на „Тази сутрин“ Златимир Йочев като енергиен експерт. 

Вятърните централи в морето ще изгонят ли рибата и туристите? Рибарите готови да протестират

„Това, къде да бъдат разположени, ще бъде решено на следващ етап. Трябва да бъде направен много подробен план, който да оцени, къде те няма да влизат в конфликт с други икономически сектори“, добави тя. 

„Сигурно ли е, че няма да попречи на риболова и на миграционния път на птиците? Оттук минават такива коридори“, изтъкна Йочев. 
 
„Всяка икономическа дейност отказва влияние върху околната среда. Всеки енергиен източник оказва въздействие на климата. Това, че ще има такова, е напълно очаквано, но че ще съсипе рибния отрасъл или туризма не приемам. Имаме 30-годишна история на тази индустрия в Европа и има достатъчно проучвания за това как да се минимизира ефекта върху околната среда“, отговори Трифонова. 

Кипър, Словения и България са единствените държави, които нямат планове за вятърни централи в морето, добави тя. 

„Не са съвместими понятия туризъм и перки в морето. Друг е въпроса, че се изготви един закон и се прие светкавично на първо четене „на тъмно“, подчерта Алибегов. 

„Общественото обсъждане започна още през 2022 г. с много широка кръгла маса. Участваха представители на всички политически партии. Те заявиха, че такова законодателство трябва да се приеме“, каза пък опонентката му. 

„Не говорим за партии, а за засегнати бизнеси. Те бяха поканени на среща, след като приемането на законопроекта мина на първо четене. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ покани хора от цяла България. Те пътуваха цяла нощ и накрая той не дойде. Нямаше дискусия. Хората бяха много разочаровани, че го няма този, който ги кани“, заяви шефът на ресторантьорите. 

„Такъв тип централи биха се позиционирали изцяло в икономическата зона на страната, която е на 22 км от брега. Ще се вижда едно малко петънце от турбината“, уверява дамата от  Центъра за изследване на демокрацията.

„Не съм сигурен, че става въпрос за петънца, тъй като няма къде да го видим. Има доклади, че потокът на рибите ще бъде унищожен, че рибарите ще загубят поминъка си“, каза пък Алибегов.

Рибарят от Балчик Красимир Петров пък сподели, че той и колегите му са против поставянето на перки в морето, тъй като те ще оперкат риболова, като изтъкна, че от вибрациите и от електромагнитното поле ще се смени миграционния път на рибите. Обречени сме на фалит, добавя друг от морските вълци. 

Община Балчик вече излезе с декларация. Обявява се против разполагането на перки в морето. 

Общинския съветник Илиян Станоев, който е и представител на туристическия бранш, припомни, че такъв дебат в общината е започнал още през 2009 г., когато имаше голям инвеститорски интерес за ветропаркове на сушата. „Тогава приехме мораториум такива паркове да се изграждат далече от туристическите зони. В община Балчик не може да поставите перка, ако не е отдалечена на 10 км от града“, обясни той.

„Сега обаче, тъй като Общинския съвет няма правомощия върху акваторията, считаме че не може да има туризъм и перки. Това са несъвместими неща. Тъй като не може да вземем решение, излизаме с декларация, с която се обявяваме против законопроекта. Ние сме срещу идеята, защото ще попречи на туризма и рибарството“, заяви Станоев.  
 


В категории: Бизнес


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
25
Коментара по темата
25.
ТБС
15.02.2024 00:58:40
0
1
А предайте на педерастите в парламента,.че са смъртни, всички имат адреси, роднини и приятели. Гадно ще е, но наложително. Няма да остане един, който да се жалва, че е репресиран.
24.
seahorse
14.02.2024 19:35:28
0
3
Време е "калинките"виновни за случилото се в ПАВЕЦ Чаира да бъдат изправени на съд за унищожаването на това уникално съоръжение. Какви перки.какви 5 лева . !
23.
БурГъз
14.02.2024 17:18:19
1
8
Тези дето твърдят, че перките щели да бъдат километри на вътре в морето ....

вие знаете ли как изглежда черноморския шелф? Знаете ли каква е дълбочината на морето даже и 1 километър на вътре от брега .....

освен ако не са на понтони няма как да монтират каквото и да е било даже и на 2-3 километра на вътре....

е то има как ама на тази дълбочина няма кой да поеме разходите за златни перки.
22.
94950392
14.02.2024 16:47:44
5
5
Ганьовци са много малък, но пък за сметка на това много прост народ от диви селяндури! На мен пък ми писна от скъсани миризливи рибари и вечно недоволни, вечно претенциозни и вечно ревящи, че са на загуба хотелиери дето ни осраха морето и плажовете и ни изгониха в Турция и Гърция!!! Писна ми от вас ей мамичката ви гнусна нагла безгръбначна!!!
21.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
14.02.2024 16:20:56
0
4
ПОЕТА С ФИЛИЯ С МАС АС АС АС АС АС ПЕРКИ СКЪРЦАТ АС АС АС АС АЗ СЪМ БОКО ФУТБОЛИСТА ЯМ ФИЛИЯ С МАС АС АС АС ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМ АЗ ГАЗ
20.
Поета с филия с хайвер
14.02.2024 15:38:28
2
5
Пълно е морено с рибари с курортисти
ТЪРСЯТ плаговете ЧИСТИ
пълно е морето с яхтсмени уйнд и кайт сърфисти
Алчни нагли зелени шопи сдсари д cб-еисти,
ВЕЙ лобисти
дано да хванат едри ТЛЪСТИ ГЛИСТИ
19.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
14.02.2024 15:04:16
0
6
Умишлено ли ги въртите тези БЕЗСМИСЛЕНИ ТЕМИ за да мътите ТИКВИТЕ и отклонявате ВНИМАНИЕТО ? ЗАКОНА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ КОЯТО НАЙ ВЕРОЯТНО НИКОГА НЯМА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА ЗАЩОТО Е НЕРЕНТАБИЛНА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЕРОЯТНО ЩЕ Е РЕНТАБИЛНА СЛЕД КАТО СЕ ОТКРИЕ ВЪЗМОЖНОС ЗА ПРЕНОС НА ЕНЕРГИЯ БЕЗ КАБЕЛИ ХАХАХА ИДИОТИ
18.
До 15
14.02.2024 14:43:37
2
6
Монтират. От започване на проектиране до изпълнението минават години. Прочети статията не ми пиши на аба. И аз познавам хора, не капитани, а инвеститори от примерно Nordic Wind Invest, които спират бъдещо развитие на такива проекти поради нерентабилност.
17.
Варна
14.02.2024 14:16:13
5
9
На тия ппдблбгт и Боко ,протестите от 2013 г. ще и им се видят като детска песничка ! Ще стане война гражданска война, още малко трябва да прелее чашата!
16.
Е на тва е
14.02.2024 14:10:59
15
15
Ква риба на 20 мили навътре? Това са пишман рибари. Дори РК не влизат толкова навътре в морето, просто защото там няма риба. Рибарските лодки от ченгенето влизат на не повече от 5 км. около 3 мили. Що се отнася до видимостта за туристите е абсурдно да се виждат перките. Дори да са 20 етаж на хотела ще ги видят евентуално при супер ясно време и то като бели петънца. Ако ги боядисат в светло синьо изобщо няма да ги видят.
15.
До Scrooge McDuck
14.02.2024 13:42:17
10
13
Прекратяват ама друг път!
Като пускате фалшиви новини, направете си труда да ги проверите преди това.
Имам трима познати капитани, които на всеки месец се въртят с други екипажи. Работата им е да прехвърлят работни групи, които монтират ветрогенератори. Плаванията са им предимно около Франция, Холандия, Дания и други европейски държави. Всичките имат работа поне за 10-15 години напред, така че рано или късно и при нас ще монтират, бъдете спокойни!
14.
Жоро
14.02.2024 13:41:47
4
19
Измекярите, водени от Лични и Корпоративни Интереси за пореден път се опитват да Унищожат Поминъка на хората по Крайбрежието ни!
Редно е да проумеете - Във Зоните на ветро-енергийните паркове и прилежащото море категорично са забранени всякакви човешки дейности - Рибарство, Морски спортове и разбира се Туризъм!
Доказано е че "Перките" влияят отрицателно на Морските Флора и Фауна чрез генерираните постоянен шум и електромагнитни полета!!!
Кулите и "Перките" са сериозен потенциален замърсител заради монтираните във всяка една кула дизел генератори за технически нужди на съоръжението!
Ветро-енергийните паркове не осигуряват постоянни работни места, както ви заблуждават и не осигуряват поминъкът ви!!!
Събудете се и не допускайте да бъде унищожено Вашето и на Децата ви бъдеще!
13.
Do 4
14.02.2024 13:34:15
2
3
Хайде кажи сега кой работи по-различно според теб -> Коцето го видяхме, подлога на Бойко как действа...
12.
Бургас
14.02.2024 13:18:26
3
5
А дано да ги сложат тея перки пред Буджака, така хуууубаво да ги наредят!!!
11.
тая
14.02.2024 12:56:23
3
27
Трифонова да си събира чукалата и да бяга далеч от България. Такива малоумници като нея станаха вече прекалено много в България.
10.
1
14.02.2024 12:51:14
2
13
изПЕРКАли сте от флегман.
9.
Scrooge McDuck
14.02.2024 12:50:43
23
14
https://qz.com/danish-energy-developer-orsted-delivered-a-setback-to-b-1850979774 най големите в света прекратяват такива проекти. Тук всичко е да се вземат едни пари за проектиране. А Тея да си изследват демокрацията, Мирчев да оправи Росенец, а останалите да кажат без субсидии как ще стане.
8.
Преместих го
14.02.2024 12:46:40
6
18
Любителите на перките да си ги заврат в гъзъ. Аз ще им осигуря топъл повей във врата, за по интензивни усещания в седалищната им мускулатура.
7.
За парата, продават си душата
14.02.2024 12:25:54
4
26
Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията уверява, че турбините щели да са като малко петънце в морето
------
Това малко петънце ще прелее калната кофа
6.
Бърз тест за IQ
14.02.2024 12:05:09
6
11
Ако наричате ветроенергийните централи "големи перки", значи всеки 7-мокласник има повече акъл от вас.
5.
паткан
14.02.2024 11:45:41
4
29
Депутатите за които говорите не са български. Съответно не работят за българите.
4.
gradski
14.02.2024 11:37:02
5
33
ДБ-ПП така работят.. На тъмно с шиши и баце. От една порода се оказаха.
3.
*********
14.02.2024 11:29:32
18
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Отчайващо
14.02.2024 11:25:06
32
16
Ричард мазната коса е експерт по всичко. От ресторанти разбира, от освобождаване от данъци, а вече и от ветрогенератори. Ако питате този тъп галфон как може да се види от брега перка, която е на 35 км. навътре и няма и 100 метра височина, ще ми е интересно да му чуя размишленията. Ако не е плоскоземец пък на! Само като се сетя как Боко Тиквоча му угаждаше на всичките капризи и ми става лошо!
1.
Ай тихо
14.02.2024 11:14:54
50
16
"Перките" ще са на километри навътре в морето, няма да ви издухат кръчмите, нагляри шибани
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори