×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вятърните централи в морето ще изгонят ли рибата и туристите? Рибарите готови да протестират


Вятърните централи в морето ще изгонят ли рибата и туристите? Рибарите готови да протестират
Рибарят Красимир Петров припомни, че заради проучванията за нефт и газ рибата избяга и 10 години бяха нужни, за да започне да се възстановява морето
29 Януари 2024, Понеделник, 10:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Офшорните паркове допринесат за по-голямо биразнообразие в Черно море, уверява  Мартин Владимиров, а проф. Драганов каза, че от брега не бива да се виждат перки

Готови сме да протестираме, за да защитим морето и поминъка си. Това каза пред БНТ рибарят Красимир Петров. Той и колегите му се обявиха против част от текстовете, заложени в новия закон за енергията от възобновяеми източници.

Може да се стигне до затваряне и главни пътища, ако мнението не бъде чудо, предупреди пък кореспондентът на националната телевизия във Варна Петър Дойкински.

В законопроекта се предвижда изграждане на вятърни централи в Черно море около Шабла и Каварна. В студиото на „Денят започва“ обаче енергийният експерт  от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров каза, че офшорни паркове можело да се изграждат и в Бургаския залив. 

„Тези вятърни централи допринасят за по-голямо биразнообразие в Черно море. Причината е, че постаментите, върху които се закачат турбините създават рифов ефект. Един постамент издържа колония от 4 тона миди, те се закрепят автоматично и привличат огромен поток от риби. Ветрените паркове създават убежище за тези риби“, уверява той.

Притесненията на рибарите обаче са, че след изграждането на ветропарковете ще бъдат ограничени риболовните зони, в които работят и това ще доведе до значително намаляване на улова.

"Риболовните зони са между 0 и 100 м. Това са зоните в Черно море, където има живот. Преди два месеца имахме среща с фирма посредник във Варна, за да ни вземе мнението. Все пак това мнение нито беше зачетено, нито беше отразено в протоколите. Защо тези вятърни мелници ще се изграждат точно там, където работим?", заяви председателят на сдружение “Черноморски изгрев” Емил Милев.

Той обясни, че рибарите не са против изграждането на вятърните централи.

"Ние не сме против зелената енергия. Нито сме против изграждането на тези ветропаркове, но да бъдат изградени извън риболовните зони", обясни Емил Милев.

"Ако законът бъде приет в този си вид ще бъдем ощетени. Тези ветропаркове ще са на пътя на рибата. Доказано е вече, че тези ветропаркове обръщат теченията", каза пък Красимир Петров.

„Имаше един кораб, който правеше изследвания за нефт и газ. Правеха се някакви детонации по морското дъно и тогава изчезна изведнъж рибата. След 10 години започна малко да се възстановява“, добави той.

Мартин Владимиров и Румен Драганов влязоха в спор заради вятърните централи. Професорът настоява да бъдат посочени зоните, където не бива да виждат перки, за да не опустеят курортите ни

Според Владимиров рибарите имат притеснения за това, че ще им бъде ограничено правото да ловят калкан.

"Около офшорните вятърни паркове ще се създаде естествено скривалище за калкана, така ще се размножи повече и всички ще спечелим повече", каза Мартин Владимиров.

Мартин Владимиров обясни, че вятърните мелници ще бъдат изградени по-навътре в морето, където вятърът е по-силен.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма е нарушен културния елемент на екосистемата с изграждането на ветропарковете.

Мартин Владимиров коментира, че ще се направи подробен план за приоритетни зони за разработване на офшорни вятърни паркове, като този план ще включва анализ, оценки на рискове за туризма и други морски дейности.

"На 6 февруари ще има кръгла маса в НС, където всички заинтересовани страни ще бъдат поканени, за да изкажат мнение. Навсякъде в Северна Европа, където има офшорни вятърни паркове се развива туризъм, свързан с парковете", обясни Мартин Владимиров.

По думите на проф. Румен Драганов този летен сезон ще бъде застрашен, ако туристите усетят, че нещо не е така, както им е било обещано.

„Перките не трябва да се виждат. Туристът не трябва да се стряска от такава гледка“, подчерта той.

„Само не споменавайте места където ще изграждате вятърни централи, защото туризмът ще закъса. Туристите не обичат да почиват срещу завод, т.е. да гледат някакви неща, които са индустриални“, коментира професорът.

„Миналата година се наслушахме на такива неща. То не бяха мини, умрели крави, Нова Кахотка, а сега перки. Внимавайте с туризма! Очакваме много силен сезон, но може да се окаже застрашен, ако туристът почувства, че нещо не е така, както му е обещано“, каза още той.
 


В категории: Варна


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
20
Коментара по темата
20.
20
29.01.2024 18:51:56
1
6
само копейкаджии са против Развитие България
19.
Мишо
29.01.2024 16:38:07
0
6
И като протестират, какво? Нещо ще се промени?! Нищо не се променя, нищо. Власта си парва каквото си иска и при нас и цивилизована Европа. Демокрация!
18.
Човека
29.01.2024 16:17:21
5
5
Е много прав . Не само ще е изгонят а част ще умре. Силно се съмнявам в България да има контрол както в Германия да кажем , където са изключително стриктни по отношение на шума при набиването на основата. Защото един от методите е точно такъв и ако не сте запознати и участвали в такъв процес ще е доста трудно да си представите нивата на вибрации и шум . А относно, че ще им умре поминъка също е прав но пък ще им дадат друга работа. В цяла Европа масово риболовните кораби станаха guard vessel. Нека опитат да си извоюват правото да ловуват риба около и вътре в парка.
17.
Бургазлия
29.01.2024 14:23:51
6
12
Колко прост народ по тази територия
Като туземци сне българите
Бягайте от тук , евакуирайте се далеч от това прокълнато място България.
Щели му изгонят рибата...баси идиотите лек
16.
Бухахахаха
29.01.2024 14:02:21
5
14
Тези които са против са същите лумпени дето ги облъчват, пръскат, 5 джи и други простотии, антиваксъри и т. н. Демек на копейката електората.
Прост народ, слаба държава!
15.
Цонко
29.01.2024 13:47:07
5
11
Просто тези перки не им е там мястото. Първо, такъв тип проекти на 10-15км. вътре в морето са изключително скъпи за строеж и поддръжка. Второ, чисто екологически съображения за вредите им към фауната. Трето, чисто практично не изглеждат добре в морето и никой няма нужда от тях (освен някои политици с дълбоки джобове). Четвърто, ние лятото изнасяме електроенергия, заради множеството ФВЕЦ нагнездени навсякъде (отново на политици). По-добре ще е да се фокусират върху изграждане на АЕЦ и ПАВЕЦ.
14.
ха ха
29.01.2024 13:34:04
6
7
Какви са тези ветрогенератори, едно време беше абсолютно забранено по молето да има такива съоръжения. Причината е че, покрай морето минава пътя на прелетните птици от които има по няколко от вид, т.н."Виа понтика". Явно са ги убедили да ползват друг маршрут или са ги изтрепали.
13.
Пълна лудница
29.01.2024 13:00:52
0
11
Рибите изчезнаха точно заради безразборния и нерегулиран риболов.
12.
Да да
29.01.2024 13:00:14
8
10
Колкото Бургас-Александропулис беше екологичен проблем.....
Долни рашистки подлоги!
Да се задавите с копейки дано!
11.
Da
29.01.2024 12:52:35
1
13
Поставете изкуствени рифове в морето за да се ограничи малко това тралене на дъното.Не знам въобще как има още някаква риба в това море.Трали се за калкан, рапан и черна мида дъното навътре
В брега е ясно за бялата мида.Не остана нищо в морето.Иара е една организация, която издава документи или по-точно легализира незаконият улов на калкан и бяла мида.Иначе се занимава с глупости да хваща тия от Мандрата да отчита дейност.
10.
Е на тва е
29.01.2024 12:15:27
10
14
Никакви перки!!! Стройте атомни централи а може и въглищни. Да има хляб за миньорите и мръсотия за населението. Разбирачите от сто кладенеца вода ще донесат за да са интересни.
9.
До 4
29.01.2024 12:12:14
1
11
Ти изобщо знаеш ли къде минава Виа Понтика.
Виа Понтика минава през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море.
8.
Koledna ukrasa na Slan4ak hotel
29.01.2024 11:48:20
3
5
Da moje na slan4aka hem 6e sa ka4vat turistite na vienska perka kolelo
7.
Българина
29.01.2024 11:42:09
3
13
На Слънчака, на Слънчака набучете перки.
Между всеки два хотела: по две перки.
И после взимайте на туристите такса перки, зер всяко омайване пари струва!!!
6.
Вятърните генератори
29.01.2024 11:28:44
9
20
за производство на ел.енергия са правотокови машини, които издават един особен, дразнещ, а понякога и високочестотен шум, който оказва сериозно влияние на околната среда, най-вече на животинския свят!
Всякакви мерки за заглушаване и погасяне на този шум са безполезни, то си го има от триенето на четките по колекторите!
Това е факт , който редовно умишлено се пропуска от пропагандаторите на вятърните генератори, защото е твърде неудобен!
5.
До 1
29.01.2024 11:15:25
12
23
Глупендър сигурен съм,че един климатик да ти дрънчи до прозореца,ще се жалваш! Коя риба,ще стои под тези вибрации бе малоумник,щели да се развъждат калкани уж,а калкана излиза навън да хвърлят хайвер той не стои на 100 м дълбочина,защото при по топла вода се образува сероводород и рибата се задушава! Единствено акулите са там,но и те излизат на на по плитко заради сероводорода! Ясно ли ти е амсалак!
4.
За рибите не зная
29.01.2024 11:07:47
8
30
но птиците отдавна са изгонени от районите с "перки" !
Накичените по билото на планината перки направо прекъснаха или изместиха прословутият древен миграционен път на птиците "Виа Понтика"!
А в природата всичко е свързано, тя не се вслушва в дървените философи като този "специалист"!
А и не разбрах какво общо има "Центърът за изследване на демокрацията" с рибарството и аквакултурите ?
3.
Бай Ганьо
29.01.2024 10:58:04
5
18
Туряйте перките и на Слънчака да ми вее лятоска на плажа като препия с нелегален "марков алкохол
2.
Жоро
29.01.2024 10:53:48
12
42
Радостно е, че все пак и спящото племе в колонията започва тук там да се пробужда!
Аз както Проджект мениджър занимаващ се и консултиращ в Туризма, бих желал да уточня, преди окончателно да Ви промият мозъците!
Според международните правила, в зоните с Ветро-енергийни паркове в морето е забранена всякаква дейност, включително риболов, водни спортове и туризъм! Така че имайте едно на ум! Второ, постоянните вибрации, шум и електромагнитни полета силно вредят на морските обитатели - флора и фауна!
И Трето, чести са замърсяванията причинени от аварии на обслужващите всяка една кула дизел генератори!
Така че не карайте децата си да се срамуват от вас!
1.
Бай Ганьо рибар
29.01.2024 10:47:10
33
30
Ще изгонят само промитите ви мозъци!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори