×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мусака, или обяснение в любов


07 Февруари 2024, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нещо църка на печката…

Жената готви, за да разкрие любовта си. Може, ама до време. Както казва Гьоте, угасват пламъците на любовта в семейното огнище. Тогава за какво готви жената? 

Каквито и умения да притежава, с времето съпругата започва да готви за навика. За семейната трапеза. За децата и за икономии. Семейният бюджет все пак има лимит. Пък и яденето в ресторант крие винаги рискове. Нещо като Истанбулската конвенция – или ще изскочи трети пол, или ще пламнат протести.

Протестът в кухнята разкрива без пощада действителното положение. Притисната от навика, съпругата вече не готви – тя произвежда декларации. Така зелевите сарми губят вкус, гювечът – идентичност. Подправките се смаляват като чувствата. От любовта остава само запръжката. Затова и бракът губи аромати, детайли, украса.

Гладът не предвещава кулинарен фойерверк.

Мъжът престава да преглъща. Освен ситуацията, разбира се. А трудно, трудно се преглъща ситуация без подправки. Затова съпрузите търсят друга кухня – с надеждата за повече сос. И за повече месо. Тъй и аз (да не видя нещо) напуснах семейната столова с надеждата за различни аромати.

По пътя към новата кухня мъжете извървяват същите колебания – пълнят менюто с повече мерак, докато изядат готвачката. И Гьоте пак проговаря. Щастливи са изключенията. Например, момиче на деветнайсет с тънки глезени, смайващо лице, бляскави тъмни очи и изрязани с фини пилички устни. Тя – неуморима на деветнайсет, аз – уморен от предчувствия. Все пак отворих менюто с интерес. Дар Божи!

И тъй, полетели в най-вкусната еуфория на чувствата, когато задълженията нямат адресна регистрация и в тенджерата под налягане има само па̀ра с дъх на още, тръгнахме към столовата. С много предястия, основни манджи и неувяхващи десерти – една кулинарна практика, която още не различава подправките. Те идват по-късно, когато трябва да се овкуси продължението.

Една вечер любимата пожела да ми направи мусака.

Запазих спокойствие. Все пак знаех, че скъпото дете на мама и татко е правило досега в живота си само варени яйца. Веднъж даже и пържени.

В ония дефицитни времена, се беше въоръжила с настървение, с кайма, едри картофи, чубрица. Почистих плота в кухнята, извадих дъски, тави, купички, ножове, тиган и други прибори за самоубийство. Не исках да гледам какво ще се случи. Не ми се щеше да бъда обвинен в съучастие. Оставих любовта в ръцете на съдбата. Да, любовта в ръцете на любовта. Аз съм отявлен кулинар, всепризнат майстор на гювеча, на пуйката със зеле и телешкото с манатарки. Да не говорим за сосове, пълнежи, подложки… Да сте правили мозък с канапе от кервиз и шафран?

Затова, вместо да гледам, започнах да доставям информация. Наблюдението на кулинарен дебют е рискова работа – или ще усили съмнението, или напрежението. Понякога, за жалост, вместо лук в горещото олио попада надеждата. Да, все пак приех ентусиазма като декларация за обич. Не бяхме семейни, затова вярата беше повече от опита.

Нещо църка на печката…

Аз разлиствам справочници. Всъщност дебна с крайчеца на окото ще посегне ли дебютантката към подправките. Кои, по точно? В каква последователност?

Робските поколения не познават ароматите. Те са по-висша привилегия. Заможните в Древния Египет ловуват зайци и газели, при по-специални случаи хапват щраусови яйца с тичинки от сухи минзухари и червена палмова прах. Аз ще бъда възнаграден с мусака.

Древните римляни се радват на печени папагали, варени стриди, фламинго с фурми, пълнени с кедрови ядки птици. Рибеният сос от аншоа със зехтин и подправки бил оставян на слънце в продължение на три дни. Ей, така – да ферментира. Ние нямаме време да ферментираме. Отскоро сме заедно. Онова в тигана цвърчи все по-настойчиво.

През XII век салоните на Париж, Рим, Лондон ухаят на богатство. Във френския двор се появява Големият бутельор – той отговаря  за описването и стопанисването на кралските вина. Толкова важна длъжност, че се издига до член на имперския съвет. Средновековието (на запад от Трън) ползва в кухните кардамон, канела, карамфил, кориандър, кюбеб (пипер, подобен на черния), джинджифил, райски зърна (вид кардамон от Африка), индийско орехче, порфира (ядивни водорасли), лавров (тоест дафинов) лист, куркума – любимата жълта премяна на ориза.

Зърната черен пипер от Индия са по-скъпи от зърната злато.

Британската Източна компания зарежда Европа с чер пипер, графовете предпочитат по време на прием да демонстрират не колко диаманта имат, а колко купчини „индийски топчета”. Излагат ги още на входа на именията – да се види колко са богати.

Продължавам да обяснявам на най-смелата жена в кухнята, че първите записани кулинарни рецепти в Европа са от времето на Римската империя. Не че не са ползвани подправки и по-рано, ала никой не си е направил труда да съхрани комбинация. Така и няма документи за предпочитанията на Клеопатра, например. Освен предпочитанията й към мъжете, но това е друга кулинария.

Най-смелата жена в кухнята се засмива, аз се правя на много информиран. Уточнявам, понеже съм паметлив, че през XVI век Италия диктува модата. Придворният готвач в неаполитанския двор Руперто ди Нола оставя на човечеството една от първите рецепти за съжителство на подправки. „3 части канела, 2 части карамфил, 1 част джинджифил, по желание – 1 част пипер с малко млян кориандър и малко шафран”.

Пита, дали не разполагам с една чушка. Зелена, червена? Все тая. Чистя семките. Режа на едро. На шайби. Не!, почти крещи любимата. Наситно, наситно.

Пак вадя справочника, за да запълня паузата и да осигуря съпровод на къкрещата кайма в тигана. И за да не гледам какво се случва в него. Ще беля картофи, няма как. Чушките, пояснявам, идват в Европа през XVI в. Както доматите, бобът, картофите, патладжаните. Те разнообразяват трапезите и на бедните, които десетилетия наред оцеляват с овес (през бронзовата епоха), пшеница (пренесена в Европа около 11 в.), ръж (2500 години пр.н.е.), просо (от Китай) или ечемик, най-старата зърнена култура (около 10 500 г. пр.н.е.). С много кеф, за да я разсейвам,

разсъждавам върху съдбата на домата,

докаран в Европа като силно отровен продукт от другия край на планетата. Като десетки изследователи, и аз се питам кой е по-велик: този, който е пренесъл неизвестния отровен бурен, или оня, който пръв го опитва и доказва, че не е отровен. Анонимният смелчага остава жив след консумацията на червената доставка от Мезоамерика и така въвежда домата като основен ресурс на трапезата. Дали пък да не сложим  един домат?, пита ме милата ми. Имам го, казвам.

Каймата в тигана започва да почервенява. На мига убивам намерението й да сложи и чаена лъжичка червен пипер. Ще загори, ще загорчи!, пояснявам и придавам на обстановката усещането за диалог.

Мушкам в хладилника „Мраз” бутилката ракия „Академик Неделчев”. Велика, непостижима! От магазина на бай Генчо (зад площад „Славейков”) съм заредил дамаджанка с лопушанско червено. На хладно живее и елховски памид. При евентуален провал на мусаката, за да не умрем от глад, съм приготвил и смядовска луканка. От истинско месо.

С времето апетитът напредва.

Напредва и напрежението. Особено като гледам как се кълцат картофите. Твърде наситно, но не се намесвам, за да не попреча на амбицията. Питат ме имам ли две яйца за заливката. И няколко лъжици кисело мляко. Да, имам. Не обявявам, че предварителната подготовка е слаба – не че е изненада.

Любимата обаче знае, че подправките се слагат накрая – бая ме е наблюдавала. Сол, чубрица, пипер, кимион, джоджен… Слава богу, не пожелава ни каркаде, ни червен хайвер.

Смей се, смей се!, цупи се любимата. С нищо не ми помагаш.

Разсейвам обстановката с дълга пледоария в защита на виното. Древните мързеливци пак не са оставили поне една рецепта, та човечеството трябвало да разчита през вековете на собствен опит. Виното далеч не е само полезна за настроението и черния дроб напитка. То придобива много повече смисъл още в Библията и други църковни обреди. При опело, например. Колкото и да изтрият от евангелията съучастието на Магдалена, великите цензори на Ватикана, които искат да ни внушат, че Бог не различава нищо човешко, понеже не му прилича на Сина да познава тленното, забравят да изличат казуса с измиването на краката на Исус с вино. Магдалена го прави на площада посред бял ден, а случката е допусната в архивите, защото никой от „пазителите” не е запознат достатъчно с юдейската практика. Измиването на краката на любимия от девойка в публично пространство означава, че жената е готова да му пристане.

Тук аха-аха да изпуснем каймата.

Но аз не изпускам симптомите на напрежение у най-милата ми. Лицето й трепка, както трепка погледът. От миглите лети черен сняг. Дошло е време в тавата да се разположи продукцията от тигана. Намали фурната, вика. Я, бая е чела. Или дълго е събеседвала с мама. Дано не са обсъждали да ми измие краката.

„Академик Неделчев” вече е изял салатата. Тапата на памида трещи като истински португалски корк. Ям най-вкусната мусака на света! Вече двайсет и осем години. Какъв дебют, а?! Като видя вино, бързам да го изпия – за да не го ползват за друга цел. 

източник: jenatadnes.com


В категории: Животът


2
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
2
Коментара по темата
2.
08.02.2024 15:34:40
0
1
Все пак благодарим! Макар и преминавайки няколко пъти “…през Халите …” авторът завърши успешно и утвърди нашето виждане за мусаката. Ний си обичаме мусака!
1.
08.02.2024 15:20:51
0
0
Не става въпрос за нечленоразделна реч, а за нечленоразделна мисъл
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори