×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2 февруари 1945 г. - Черният четвъртък! Комунистите избиват елита на Царство България


02 Февруари 2024, Петък, 07:00 ч.
Автор: Флагман.бг

С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници

Черният четвъртък - така наричат нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Тогава в Орландовци, гробищата на София, под прикритието на нощта, в изровена от бомбардировките яма, с безмилостна жестокост е погубен елитът на нацията.

На 1 февруари са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на ОФ, по нареждане на Георги Димитров от Москва, припомня сайтът „Гласове“.

С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон II - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата.Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г..

Присъдата над тях е произнесена в 4 ч. следобед на 1 февруари пред 150-хиляден митинг в центъра на София.

Изпълнена е след няколко часа, а протокол от екзекуцията няма. Гроб също няма. Осъдените на смърт са лишени и от утехата да прегърнат за последно родителите си, децата и съпругите си, а те - дори от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. На тази екзекуция липсват прокурор, свещеник. Разстрелвани са един по един. Първият куршум е за княз Кирил Преславски, брат на цар Борис III.

Според свидетелства преди изпълнението на присъдите възникват пререкания кой кого лично да разстреля, като най-големи апетити били проявени именно към него.

Ужасен от хаоса и некадърната стрелба, при която хората падат ранени, но не и убити, професор Александър Станишев, прочут кардиолог и бивш министър на здравето, моли убийците да му разрешат да установи смъртта им, за да не ги хвърлят полуживи в гроба. Накрая убиват него - застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната много бързо след зловещата нощ из София се разнася истината за

избиването на държавниците на България

През следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят това, комунистите правят отгоре бунище.

Царица Йоанна пише в спомените си: „Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се така да отклонят вниманието и народните поклонения. Узна се обаче кого прикриваха тези черни могили. Жени - и млади, и стари, се спираха безстрашно да се молят на тази земя. И аз самата, придружавана от една или друга от моите дами, отивах да коленича край този общ гроб. Носех пълен траур…“

Разстреляните регенти, министри, генерали

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III

Проф. д-р Богдан Филов - световен учен, археолог, регент, бивш министър-председател

Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър

Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето

Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи

Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста „за храброст“ и орден „Австрийски орел“.

Д-р Иван Бешков - 49 г., брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена „За храброст“, депутат, министър на земеделието.

Александър Сталински - виден юрист, министър на правосъдието

Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението

Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите

Павел Груев - началник на дворцовата канцелария

Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро

Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър

Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба

Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия

Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия

Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия

Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.

Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС

Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски

Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на жандармерията

и още 20-ина генерали…

Междувременно са конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи.

Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души.

През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от

25 000 за безследно изчезнали.

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите от периода 1923-1944 г. по време на предишното управление. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души - убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.

Между 1941 и 1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

На 4 февруари 1945 г. се открива Ялтенската конференция с участието на ръководителите на СССР, Великобритания и САЩ Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт.

Съветският ръководител успява да наложи искането си британската и американската страни да репатрират 2,8 млн. съветски бежанци от окупираните от тях територии. От тях 800 000 са избити от съветските власти още при пристигане на съветска територия, а около 1,5 млн. са изпратени в лагерите в Сибир.




18
Коментара по темата
18.
Българин
02.02.2024 12:51:46
1
6
И тогавашния и сегашния фашиски елит е тепична мърша . Цялата власт произлиза от народа не от бандеровци смърт за мършата
17.
МТ 15
02.02.2024 10:39:27
0
5
Ще ги демонтират като паметника. На части. Историята винаги се повтаря. Това застига тираните...
16.
..........
02.02.2024 10:39:10
0
2
Чико от Порто Рико.
Подобен идиот рядко може да бъде срещнат. Олигофрен в целият му блясък.
15.
Римейк
02.02.2024 10:03:52
1
5
Как да се демонтират настоящите, без да се стига до такива епизоди?
14.
puertriko
02.02.2024 09:58:48
7
8
много плямпаш ,копейка...и пак .нищо не каза,можеше и по-кратко...русофилската ти чутура,съвсем е изпушила,ако има нещо в нея де....
13.
Читател
02.02.2024 09:43:52
2
5
На 01.02.1945 е разстрелян и Любомир Лулчев. Български политик, ясновидец, личен съветник на цар Борис III.,
12.
puertoriko
02.02.2024 09:15:14
11
14
До ВеРНО
Ама броиш ли тези които са били заловени, съдени на място и разстреляни от Красная армия? Защото ако започнем да ги броим ще ги докараме до 4 цифрени числа , това че са останали 20-30 живи да ги съдят от кумова срама нищо не означава , освен това американците и аржентина отварят обятията си и приемат най-закоравелите нацисти , в аржентина има цели области където се говори само на немски и са яростни нацисти в този момент говорим а не за миналото. За на цизма във фентаниловите щати няма какво да ти говория , напиши white supremacy и дам ще видиш глупако . Българите са направили нещо много правилно ,утрепали са колаборационистите които са заробили народа си , мачкали са го и са правили капитал от това за да живеят тяхните семейства добре , не ги е интересувало благоденствието на народа , това доказва и неразвитите селски райони без ток и водопровод , които в последствие комунистите строят ,прекарват комуникации , създават училища , болници и правят пътища до всяко село в България , а всичко на всичко е трябвало да бъдат убити няколко хиляди боклука спиращи прогреса на обществото за сметка на собствено облагодетелстване
11.
6matarok
02.02.2024 08:59:18
1
4
Пиши на КИРИЛИЦА....!!!
ПЕДАЛ...!!!
10.
lep
02.02.2024 08:56:38
4
11
Ако сега се случи същото, се надявам никой аналитик и историк да ги нарича интелигенция, тези в Народното събрание.
9.
ВеРНО
02.02.2024 08:55:52
11
9
От българята,по-големи изроди и помияри няма....В Нюрнберг 1945,бяха осъдени на смърт ,13 тринадесет нацистки военнопрестъпници.....
У БГ-ето от така наречения ,,Наяроден съд,, бяха избити хиляди....???
После ганьовците не били боклуци....
Такива са.....без значение,дали е комунист,демократ...син,червен,пембян ,или какъвто е там.....
каже ли ти ,че е българин...бегай с 300 ....
нищо добро не те чака от тЕх.......
8.
6matarok
02.02.2024 08:53:33
8
4
za da se stigne do zdravoto meso i organizma da ocelee trqbva da se izreje gangrenata do kokal a ponqkoga i da se otreje krainik , sled tazi no6to Balgariq se e prevarnala za prav pat v darjava
7.
Марк твен
02.02.2024 08:27:46
12
10
Абе те и инж. Иван Иванов вкараха в затвора, ама бившия кмет-инжинер на София им трябваше за да построи оше един язовир та го изкараха, другарите комуняги, понеже са умни и красиви и построили всичко. Да се чудиш, българския народ ли го построи(докато плащаше милиарди на вонящите москалски окуоатори) или комунягите. Понеже комунистите ги има още през 681г. а бълг народ се е появил през 1945 г. :)))))))))))))
А пък гледам 10те години преди войната наречени "златните години на София", съвсем случайно под управлението на инж Иван Иванов.
:)))))))
6.
Марк Твен
02.02.2024 08:21:43
7
20
Доктори, Генерали, Професори...
О! Колко престижно! Да уа!
Как би изглеждал подобен списък през 2024:
- Генерал Б.Методиев.Б - капацитет, майстор на перото, написал повече книги отколкото е прочел.
- Генерал Р.Р. с неясната ориентация, не би си намерил и задника с компас!
- Доктор Хонорис Кауза Хри100 100ичков - друг голям капацитет.
- Жената на Мартин нотариуса, ескорта от "Къртицата" - завършила право, с гълтане накриво, антимафиота, Бла Бла пресен пример за интелигенция.
- КС (дръжте се за стола) Деси Атанасова - единствената в "ГЕРБ и чук" с повече от две мозъчни клетки.
5.
Хахахах
02.02.2024 08:20:55
3
17
"Elita" е избит под вещото наблюдение на СССР, САЩ и Англия
4.
Bai yu
02.02.2024 08:08:49
12
11
Кой драскач се крие зад тази статия? Откровени лъжи и манипулации! Народния съд е учереден със Наредбата-Закон за Народния съд от Правителството на Кимон Георгиев, лидер на "Звено". В него участват и още превратаджии от 1923 и1934- Димо Казасов и Дамян Велчев.Министър е и Никола Петков. Комунистите са малцинство.Съдилища над виновните за въвличане във войната срещу Обединените народи е част от изискванията съгласно примирието с Царство България от октомври 1944. Подобни съдилища има във всички победени и окупирани държави. Там също смъртните присъди са раздавани , като бонбони! Справка - екзекуцията на консуматора маршал Антонеску,сина му и сподвижниците му. Има я в Ютуб.
3.
Ястребинчетата
02.02.2024 07:54:12
12
16
"Не ме убивай чичо" - към царския офицер.
2.
Марк твен
02.02.2024 07:52:43
19
21
Никаква интелигенция не са били тогавашните "Умнокрасиви". Тогавашните гербаджии и ПеПеги, които са безчинствали. Да било е тежко, било е грозно, било е лично. Било е и напълно заслужено.
1.
1
02.02.2024 07:42:21
16
14
БЪЛГАРИЯ ЗАГРОБИХА КОМУНОИДИОТИ КАСКЕТИ СЕЛЯНДУРИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори