×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Kакво означава кодът върху яйцата?


Kакво означава кодът върху яйцата?
Ключови думи: яйца, код, отглеждане
07 Януари 2024, Неделя, 17:38 ч.
Автор: Флагман.бг

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 1 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане, пише businessnovinite.bg. И тук се появява въпросът – какво стои зад различната маркировка?

Яйца с код 0 – био отглежданe

Това е най-хуманният начин за отглеждане на кокошки. Европейският съвет ясно посочва,че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи през целия ден. Пространствата на кокошките в отделенията за мътене трябва да отговарят на няколко изисквания относно качество на въздуха, температура, светлина и влажност. Също така храната, която се дава на кокошките, е по-качествена в сравнение с другите методи – не се използват антибиотици или хормони, а растенията, от които се прави фуражът, се отглеждат без химични примеси.

Най-важното нещо за животните обаче е свободата за движение – всяка кокошка трябва да разполага с поне 4 кв. м. открито пространство, а на закрито се отглеждат до 6 кокошки на кв. м., обясняват в статия от сайта Кампании и активизъм за животните в индустрията. Също така, за разлика от другите методи на отглеждане, при които в едно хале живеят десетки, дори стотици хиляди кокошки, при био отглеждането броят на кокошки в едно хале не може да надвишава 3 000. Въпреки че постепенно био произведените яйца стават все по-достъпни, те все още са рядкост в магазините.

Яйца с код 1 – свободно отглеждане

Въпреки че кокошките, отглеждани свободно, не са толкова щастливи, колкото своите себеподобни с код 0, може да се каже, че те живеят в сравнително приемливи условия. Наличието на достъп до свободно пространство позволява на кокошките да запазят и прилагат много форми на присъщото си естествено поведение като ровенето за храна, прашните бани и препичането на слънце. Те също така имат достъп до зелени площи, където имат достатъчно пространство, но са изложени на ред други неприятни дейности като например подрязване на клюновете и удължен светлинен цикъл. Тяхната храна съдържа хормони, антибиотици и други изкуствени добавки. На този етап обаче, от тук са най-хуманно произведените яйца, широко достъпни за хората в магазините.

Яйца с код 2 – подово отглеждане

При подовото отглеждане, кокошките имат по-малко пространство поради липса на достъп до открито пространство. За разлика от кокошките, отглеждани във ферми с клетки, те имат възможност да се движат и наличието на по-голямо пространство им предоставя условия, където могат да изпълняват много форми на присъщото им поведението – както двигателни дейности, така и такива с цел грижи за тялото. Също така, те проявяват повече изследователски поведения, отколкото кокошките във ферми с клетки. Наличието на повече стърготини по пода, обогатяващо местообитанието на кокошките, може да намали риска от кълване на перата и канибализъм.

Яйца с код 3 – ферми с клетки

Това е истински кошмар за кокошките-носачки. Понастоящем действащият закон в Европейския съюз предоставя на всяка кокошка пространство, което е малко повече от един лист А4. Малкото пространство ограничава свободното движение на птиците, които дори не могат да разперят криле. Социалното поведение, както и задоволяването на естествените им нужди при такива условия, е абсолютно невъзможно.

Кокошките обичат да търсят храна, ровейки, и да си правят прашни бани, почиствайки се. Поради тази причина осигуряването на необходимите условия, това поведение да бъде проявено, е от решаващо значение за тяхното благосъстояние. За съжаление, количеството постелки в клетките е твърде малко и бързо се износва и особено за кокошките, поставени по-ниско в йерархията, те може да не са налични.

Стресът, причинен от невъзможността да се реализира естествено поведение, води до поведенчески разстройства, като кълване на перата на други кокошки и канибализъм. Друго характерно за тях е, че те обичат да стоят нависоко, защото там се чувстват в безопасност. В т.нар. "обогатени клетки“, използвани в Европа, кокошките имат ограничен достъп до място за кацане, но с риск от канибализъм. Пилетата, които нощуват, са изложени на риск да бъдат кълвани отзад от други кокошки. Разбира се, отглеждането в клетки не осигурява адекватни условия за кокошките и е най-малко етичният начин за получаване на яйца.


В категории: Животът


2
Коментара
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
2
Коментара по темата
2.
Паратика работа
07.01.2024 23:46:12
0
2
Кокошките се отглеждат еднакво във големите ферми. Който има по-голям гръб/владика, той се урежда с по-висока цена на яйцето. По-свободни кокошки от селските няма, другото е паратика работа
1.
Ица 20ст. Бр.
07.01.2024 23:03:48
0
3
Ако има AISI 1040 е начи са от стомана, която съдържа умерени количества въглерод и манган. Може да се отгрява, нормализира, закалява, закалява и заварява
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори