×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стотици се надпреварват да работят в Гранична полиция


05 Януари 2024, Петък, 11:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Само за последния конкурс за 200 места имаше 600 кандидати, хвали се шефът на службата и обяви, че ще иска още 1200 нови щата

МВР се похвали с много голям наплив за работа в Гранична полиция в последните месеци и с възможност за избор на кандидати, което не се е случвало много отдавна.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов заяви, че когато е дошъл на поста си преди половин година, в службата е имало цели 700 незаети места. Само няколко месеца по-късно на практика всички места вече били заети. Това ставало в момента с конкурси на порции от по няколко десетки души. Златанов обяви, че имало страшен интерес за работа в Гранична полиция и за последния конкурс за попълването на 200 места се явили цели 600 кандидати, пише вестник Сега.

От думите на Златанов, казани пред БНТ, стана ясно, че не само вече е попълнена дупката от 700 души, но и че ще поиска от правителството да увеличи броя на служителите на дирекцията с още 1200 нови щата, които били необходими за по-добрата работа на службата. В Гранична полиция работят в момента 7500 души. С новите 1200 бройки, те ще достигнат 8700 души. Исканото увеличение е над 15 на сто.

Според Златанов целият процес по набирането на въпросните 1200 души ще отнеме не по-малко от 4 години, защото за година може да бъдат назначени най-много по 300-400 души. "Всички те преминават подготовка, което изисква време", заяви още той.

Златанов определи частичното допускане на България в Шенген като успех. Според него изцяло политически са причините страната ни да не бъде приета в свободното пространство и по сухопътни граници. "Ако чакаме изцяло политическите решения, които не зависят от нас, ще продължаваме да тъпчем на едно място. Затова приемам случилото се за успех", уточни Златанов.

Той подчерта, че основният фокус на Гранична полиция през последната година е бил да се спрат мигрантите, опитващи да влязат през турската граница, тъй като това се явява външна граница на страната. По негови изчисления трафикът на бежанци през Сърбия е намалял с 40% и това се усещало в Австрия.

"Ние се справяме с бежанците много по-добре от много други страни. Но не ние сме най-големият проблем за Европа. Около 15% от мигрантите минават през Балканския път, докато по море през Гърция и Италия са около 70%", каза още Златанов.

И той, както и транспортният министър Георги Гвоздейков, изказаха мнение, че скоро трябва да падне границата с Румъния. По думите му това няма да отнеме нито средства, нито някаква сериозна подготовка.

По думите на Златанов вече е започнала организация по летищата във връзка с промяната на статута на България. Той твърди, че всички изисквания на Австрия се изпълняват и в момента. "Засилваме операциите по сухопътните граници - българо-турска и българо-сръбска. Изпращат се сили от Фронтекс. Австрия обаче е само държава член, тя не може да диктува сама правила и например да казва на Фронтекс колко още хора да изпрати в България", допълни главен комисар Антон Златанов. 

Към днешна дата мигрантският натиск е нисък, твърди още той. "Бройката на нелегалните мигранти в Австрия без регистрация от 123 000 спадна на 46 000 души. Тяхното изискване е те да спаднат до около 90 000. Проблемът с мигрантите в Европа не е балканският път. През него минават около 15%, като това са данни на европейските държави, а не наши. Основният проблем, който имат в Западна Европа, е от централноевропейския път по море през Гърция и Италия, където минават около 70% от мигрантите", казва още Златанов.

По негови думи новите гранични полицаи щели да бъдат необходими за през пролетта и лятото, когато се очаква натискът на мигранти да нарасне в пъти.

Гранична полиция разполага обичайно в такива моменти по около 1000 полицаи на възловата българо-турска граница. Отделно от това обичайно има десетки военни измежду общо около 1000 души от армията - от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), които са в постоянна готовност да помагат на Гранична полиция и жандармерията.


В категории: Животът


8
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
8
Коментара по темата
8.
Бай Афган
05.01.2024 15:14:59
0
2
Пачки се правиха преди ,сега пари кеш не носят ,само чрез revolut действат ,та стари лаври са това
7.
Ркркф
05.01.2024 14:25:58
2
2
Да биеш кучета на исляма и да ти плащат - кеф.
6.
Иван
05.01.2024 13:37:24
0
9
И защо?
Картечари, разположени през 200-300 метра по границата и стрелящи на месо, ще решат проблема с инвазията на мюсюлманските и негърски маймуни ПЕРМАНЕНТНО!
5.
дебили бургас
05.01.2024 12:54:45
0
16
Как няма да има наплив, по 200€ от всеки мигрант който пропуснат.... пачки се правят там. Я вижте какви коли накупиха само за година.
4.
Митко Бомбата
05.01.2024 12:13:47
2
26
Хаирлия да е! Тази година гранични, догодина истински. Важното е да влязат в Системата. На първо място в света сме по намаляване на населението, обаче полицията не намалява, а само расте. Как така?
3.
паткан
05.01.2024 12:09:17
1
23
Щото е лешперлък.
Не стоят по границите , а по населените места с кафета.
А като ги думне някой започват да се оплакват , че са им развалили кефа
2.
zigi
05.01.2024 11:52:20
3
21
Там само с връзки се почва.....!!!!
1.
Бс
05.01.2024 11:46:48
2
19
Извикайте Валерката да ви направи още една ограда, че предната върши много хубава работа и всички са във възторг от възможностите му.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори