×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Денков незабавно да покаже какво е подписвал за водния и въздушен Шенген


Денков незабавно да покаже какво е подписвал за водния и въздушен Шенген
Вече 6 дни никой у нас, извън премиера и вероятно още 1-2 около него, не знае какво сме договорили
03 Януари 2024, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Преди часове и председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева алармира за 6 хил. лица, условно подлежащи на връщане от Австрия у нас 

Румънският евродепутат Алин Митуца от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) разпространи в социалните мрежи текста на съвместната декларация между Австрия, България и Румъния, подписана на 29 декември, която уговаря вдигането на австрийското вето по отношение на водния и въздушния Шенген.

България и Румъния се ангажират да приемат обратно всички кандидати за убежище, за които носят отговорност. Тоест, това е т.нар. Дъблинско споразумение, което касае страната в ЕС, на която мигрантите са стъпили първо. Именно по тази линия дойдоха и публикациите в австрийските медии и изказванията на техни политици, дори и на министри, че се касае за 6000, дошли в Австрия от нашата страна, както и 2000 от Румъния.

5 условия постави Австрия, за да ни пусне в Шенген (Документ)

Буквално преди часове и председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева потвърди пред БНТ, че именно 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Както тя подчерта, „тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент”. Интересен момент са и думите на Ташева, които споменават за още един крайно сериозен проблем у нас, а именно това, че всички мигранти се намират в отворен тип центрове: „Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен тип центрове и контролът върху тях е труден”.

За разлика от нея, твърденията на Министерски съвет е, че бройката 6000 е фалшива новина и става дума за не повече от стотина лица.

Победа или брутален автогол за България

Декларацията

Условията са пет, като това, което от седмици предизвиква разгорещени дискусии, е номер 3 - Съвместна работа по ограничаването на вторичните движения в съответствие с европейското право.

„Това ще става по-специално чрез ангажиране с бързото и надлежно пълно прилагане на критериите от Дъблин чрез незабавното обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност, в съответствие с Регламента от Дъблин (и бъдещия Регламент за управление на убежището и миграцията). За това не трябва да има каквито и да било ограничения, най-вече що се отнася до броя на хората, които трябва да бъдат приети обратно в срок до един месец. Това ще става чрез обратното приемане на всички бенефициенти на международна закрила в България и Румъния, както и чрез гарантирането в срок до 3 работни дни на отговори за връщане или обработка на молбите. Това се отнася с особена сила за кандидатите за убежище от Сирия и Афганистан”.

Този цитат категорично означава, че ако до момента Дъблинският регламент се е прилагал не толкова стриктно, а страната ни, както и Румъния, са се възползвали от различни неуредици, от тук насетне всички процедури и параметри вече ще бъдат прилагани прецизно, под което ние се и подписваме.

Както и „За това не трябва да има каквито и да било ограничения, най-вече що се отнася до броя на хората, които трябва да бъдат приети обратно в срок до един месец” – освен, че е посочен конкретен срок, се говори и липса на ограничения относно бройката.

Говори се и за „незабавното обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност”.

Защо толкова бърза Австрия, вече нееднократно писахме. Страната е превзета от мигранти, предимно афганистанци и сирийци, които грабят, изнасилват и убиват местните. А както сочат официалните данни на ЕП за 2022г., страните с най- голям ръст на първоначални искания за убежище през 2022 г. са Ирландия (+422%), Хърватия (+368%) и Австрия (+181%). Най-много искания за убежище са отправили граждани на Сирия (15% от всички заявления), следвани от Афганистан (13%). Страните в ЕС са одобрили общо 384 245 искания през 2022 г., с 40% повече в сравнение с 2021 г.”

Пак унижение за Шенген. Изнудват ни да приемем афганистанци и сирийци, за да махнат границите, но само по въздух

Забележете, че в цитата е споменат и някакъв „бъдещ регламент”, за който нашите управляващи и дума не са обелили към момента. Вероятно се има предвид отдавна обсъжданото:

Изменение на правилата от Дъблин

Те включват и нов механизъм за солидарност, по-конкретно – „допълнителни мерки, насочени към предотвратяване на злоупотребите и вторичните движения”, за да се предотвратят злоупотребите от страна на лицата, търсещи убежище, и избягване на вторичните движения, при които мигрантът се мести от държавата, в която е пристигнал за първи път, за да потърси закрила или постоянно презаселване на друго място.

На 8 юни 2023 г. бяха предприети мерки за промяна на нормативната уредба на ЕС в областта на убежището и миграцията, като на 20.12.2023г. Съветът и Европейският парламент постигнаха споразумение по пет регламента:

Нов регламент за управление на убежището и миграцията

• Нови правила за управление на миграцията и форсмажорните обстоятелства

• Актуализиране на базата данни за пръстови отпечатъци

• Нов регламент относно скрининга

• Обща процедура за предоставяне на убежище

Тези промени целят да облекчат основно Италия и Гърция, които са двете най- засегнати страни от наплива на мигранти. Проблемът е, че както посочиха още през юни анализатори, мерките могат да доведат до повече презаселвания в държавите, които са външни граници на Европа, сред които е именно и нашата.

Алабализмът, който все по-активно се опитват да ни внушат нашите управляващи, че не сме приемали никакви нови условия и нямало никакви 6000, само трябва да спазваме Дъблинското споразумение, всъщност е разковничето – да, няма конкретни бройки, още по-лошо, може да са повече от тези. Да, разбира се, може и да са по-малко, вероятно политиците ни се надяват, че отново ще минем между капките и няма да спазваме стриктно, както и досега, Дъблинския регламент.

И вече 6 дни след подписването на декларацията с Австрия, никой в България, извън Денков и вероятно още 1, 2 около него, не знаят какво е обещано от наша страна, какво е договорено, какво сме гарантирали...


В категории: Политика


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
29
Коментара по темата
29.
ХХ
05.01.2024 16:04:49
0
2
Do 13

"... за Това правителство и тези дето го подкрепят" - 85% го подкрепят. Толкова са про'с'таците дето на 2 Април гласуваха за ЕС и НАТО.
28.
ХХ
05.01.2024 16:01:24
0
2
Евроатлантическа българия помагаше в разрушаването и на Афганистан и на Сирия.
Даже у Нас кабинетът Борисов 1, с външен министър Николай младенов, организира в Правец събрание на главатарите на ислямистките групировки, за да се обединят в Ислямска държава.
Факти.
27.
До 23
04.01.2024 15:48:25
3
0
Т.е. да ги пратят в Русия ли? Да, правилно ама там няма да ги вземат...
26.
Долна кремълска пропаганда
04.01.2024 15:13:17
4
2
Се лее тук.
25.
Помия !!
04.01.2024 10:01:09
10
9
Аве флагмани спрете вече с червената пропаганда кви 6000 сирийци ?? Русофилите са на колене в парламента са жалки. Стигнаха до абсурди да блокират трибуната На улицата и 100 човека не могат да изкарат Направиха се конституционни промени Прие се за първи път силен социален бюджет в срок Ограничиха резидента да властва безконтролна Махнаха окупаторския монумент Приеха на в шенген Догодина заедно с еврото ще отворят и сухопътните граници Държавата върви стабилно Което е пагубно за руските интереси и агентурата им тук са безпомощни да се противопоставят на дерусификацията на страната ни.Остана им единствено контрола на някои медии и русофили политолози. Чрез които се мъчат да подтикват хората на разединение, и омраза . Чрез дезинформация и фейкове настройват народа срещу правителството. Всеки нормален човек знае че нито един сириец не иска да остане в българия или румъния И че целта им е австрия или германия Там има подслон пари и бъдеще за семейството му което може да прибере при себе си У нас има има един скапан лагер и хляб друго няма Нито има пари нито може семейство да прибере Просто няма бъдеще За живот в бг лагер не е дал 2000 евро да го преведат през границата. Не обръщайте сериозно внимание на фейковете на русофилистиците Нито ще дойдат някога 6000 човека от австрия Нито пък има толкова регистрирали се у нас сирийци Защото от тях малко се регистрират в наш лагер България за тях е транзитна страна Повечето влизат и веднага търсят начин да се предвиждат на Запад.
24.
Пърденков
04.01.2024 01:32:25
4
4
Ма аз отде да знам
23.
Как'Сийка
04.01.2024 00:39:32
4
20
Ама тия бежанци от какво бягат? Кой им разбута държавите? Сирия и Египет са имали много висок стандарт. Кой им източи богатствата? Ами да си ги приютяват тия, които са им наложили демокрацията и са ги докарали до сегашното дередже. Защо ние трябва плащаме чужди грешки?
22.
До автора и Флагман.
03.01.2024 23:31:36
7
11
Всъщност всичко е публикувано и може да се намери в официалния вестник на ЕС (нещо като нашият Държавен вестник).
Такъв колос на журналистиката обаче няма как да знае това.
21.
До автора и Флагман.
03.01.2024 23:20:10
8
7
Авторката на статията да се откаже. Не става. Такова мъчение не е по силите човек. 6 дни се чуди каква глупост да напише и най-накрая измисли.
Главен редактор, къде си бе комсомолец?
20.
ХХ
03.01.2024 19:20:45
25
8
Браво!
Ставаме нормална европейска държава - мечтата на про'с'таците гласували на 2 Април за ЕС и НАТО!
ПП. Не 6000, 60 000 трябва да бъдем задължени да приемаме и настаняваме годишно, както диктуват европейските правила.
19.
ую
03.01.2024 18:26:29
7
24
Няма да има никаква разлика от сега и преминаване на граница след март 2024. По въздушно-капковото направление. Никой не вярва на този "грандиозен успех" на хитреците от ПП.
Вярват само "умните" от жълтите павета с извратените си разбирания за правда, неправда, чалга и т. н.
Ще могат да пътуват според тях вече свободно за да видят как се празнува Коледа, Рождество и Нова година в държавите от Шенгеня.
Също като техния град - с костенурки, медузи и розови гащи.....
18.
т.е.
03.01.2024 18:12:16
6
34
Значи всички гранични държави да го духат,централните като австрия без външна граница бичат айляк и не се вълнуват от мигранти.Няма да стане.Не ние ги повикахме да идват.Солидарна отговорност или безотговорност за всички.Или ако не –българско вето навсякъде
17.
Интелигентен ЕвруПидал
03.01.2024 18:11:34
6
24
Абе нали уж ни пускат,понеже сме опазали границата,а междувременно ще ни връщат 6000 за сега само от Австрия,които са минали през България.Мисля,че е редно светилата от БАНан да обяснят тази научна мистерия,хем пиле не може да префръкне през границата,хем всякакви талибани стигат до Европа минавайки през България.
16.
Хм...
03.01.2024 18:07:16
8
20
Както и да го извъртат, все ние ще сме наеб...те накрая.
15.
Мисирки
03.01.2024 18:00:21
14
21
Не ни стигаха вашите жалки опити да се правите на журналисти, но и това недоразумение трябва да изтърпим. Поне е научила нови думи като "Дъблинско споразумение" щото до оня ден се чудихте какво е това.
14.
Владимир Владимирович
03.01.2024 17:48:41
14
27
Браво, добра и обективна статия.
На този етап ползите които ще получим от полуШенгена са никакви.
А това, че ще трябва да спазваме много по-стриктно Дъблинското споразумение, може да ни затрие като държава.
Както вървят нещата, не е далече момента в който ще се появи новия Австрийски художник с мустачките.
Тогава Химици, алхимици, Гаргамели и всякаква крадлива и корумпирана сволоч ще си плати
13.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
03.01.2024 17:45:51
12
27
Един мъжки полов орган за Това правителство и тези дето го подкрепят..... И за тези дето не гласуват, двойно
12.
Алооооо
03.01.2024 17:44:11
29
20
тъпаците!
Той нищо не е подписвал защото не е бил мин. председател на Шенгенска държава.
Вече ще подписва!
Ей, туй копейките сте страшни тъпаци!
Мислете бе, "джанъм"!
11.
да
03.01.2024 17:43:49
26
21
Да поздравим Денков и Кирил Петков за успеха.
10.
Киро Дрогата
03.01.2024 17:36:20
17
48
Плъха Денков е национален предател и американско мекере!
9.
Хахахаха
03.01.2024 17:34:53
14
26
Ама кажете, че тая патка е автор на тая помия. Значи всичко което е написала е точно обратното. Елементарна е!
8.
da ama
03.01.2024 17:28:34
6
24
Да ама не Денков е подписал а един друг през 2013 г.
Ппознай кой! А сега от нас се иска да се сапази това което е подписано през 2013 г.
7.
*********
03.01.2024 17:27:35
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
Бай Ганьо бежанц
03.01.2024 17:13:55
15
37
Каква е целта на тази статия? 1 седмица пишете едно и също. Пълни простотии!
5.
Аксиома
03.01.2024 17:06:45
43
25
Щом русофилите са недоволни, значи посоката е правилна.
4.
зрител
03.01.2024 17:01:47
13
45
От къде накъде ще ни показва Денков, какво е подписал ?
Та той сам не знае.
Това, което му е дала Галя от Посолството това е подписал !

Нещо като "изпълнение на бюджета за 2023г." на Асена Васиева.

То там всичко е такава стъкмистика, че за да не стане прекалено карамелен и да прегори захарта на стъкмистиката оставиха МИЛИАРД и ДВЕСТА милиона за Общините през '24.

Това е правителство от НЕПРИКРИТИ ЛЪЖЦИ и ИЗМАМНИЦИ !
ФАКТ !
3.
Прост Русороб
03.01.2024 16:51:19
20
30
Значи първо не прилагаме контрол на границите, после ревем що ни връщат миграните? Тъл ли? Тъл.
2.
1
03.01.2024 16:49:41
12
38
Това е Цената..Всяко нещо си има цена..А и тези 6000 са минали през нас нашите корумпета гранична с милиони къщи коли банкети .урви и т.н
1.
Аман от мрънкачи
03.01.2024 16:35:25
60
27
Връщат бежанците за които България е отговорна и ПРОПУСНАЛА от накадърност бе отрепки. Никой няма да ги настанява в на Ганьо панелката с пари от държавата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори