×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Работим все повече, за да се пенсионираме


Работим все повече, за да се пенсионираме
Ключови думи: работа, пенсия, стаж
01 Януари 2024, Понеделник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

През 2037 година и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65-годишна възраст, а изискуемият стаж ще бъде съответно 40 и 37 години

От 1 януари 2024 година продължава плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година. Тогава и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65-годишна възраст, а изискуемият стаж ще бъде съответно 40 и 37 години.

За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, хората трябва да имат определена възраст и стаж, които нарастват плавно ежегодно от 2016 година насам по фиксирана схема. В най-масовата трета категория труд през 2024 година жените ще излизат в пенсия на 62 години и 2 месеца, а мъжете - на 64 години и 7 месеца.

Нарастването ѝ в сравнение с 2023 година е два месеца за жените и един месец за мъжете. Изискването за стаж през Новата година е 36 години и 6 месеца за жените и 39 години и шест месеца за мъжете. След навършване на изискуемата възраст родените след 31-и декември 1959-а година започват да получават втора пенсия от задължителните универсални фондове. Пенсионирането в условията на непълен стаж става на 67 години и за двата пола с 15 години осигурителен стаж.

Законът дава възможност за отпускане на намалена пожизнено пенсия за хора, които имат нужния стаж и които пожелаят да се пенсионират до една година по-рано от възрастта за отпускане на пенсия по общия ред. Продължава нарастването с по два месеца на възрастта за пенсиониране на военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други, и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети или 18 години действително изслужени по съответните специални закони.


В категории: Животът


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
пенсионер
02.01.2024 22:40:37
0
1
Така ще направят нашите управници,че никой няма да получи пенсия,защото няма да доживее този ден!
Целта е да плащаш данъци и осигуровки цял живот и да не доживееш да си получиш заслужената пенсия!!!
Ужасно е,жалко за хората които им предстои пенсиониране след години,най много ми е жал за младите хора,повечето няма да видят пенсии!!!!!
9.
XX
01.01.2024 18:40:27
2
14
Бульхарске жекиджие и про'с'тасе, аз се пенсионирах на 52 години, защото бях сътрудник на ДС и сега вземам таваня на пенсийката. А вие ще блъскате до 65 години.
8.
ХХ
01.01.2024 18:15:12
16
0
Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни!?
Нали гласувате "да е като в ЕС"?
7.
ХХ
01.01.2024 18:13:02
15
0
Малко е. Трябва като в ЕС: 67+ до 71.
6.
Истината
01.01.2024 17:47:44
2
8
Ще работите все повече и няма да се пенЦионирате!
Някои искат да ви прибират данъците, но да не ви дават нищо насреща. Това си е чиста пирамида
5.
Фътю тъпанчев
01.01.2024 16:04:32
1
5
Ми ще си работим до гроб!Пенсията вече е супер лукс.
4.
Още
01.01.2024 15:56:28
1
7
по-голямата трагедия е там, че дори и възрастният роб да желае и да е в състояние да продължава да бъде експлоатиран, никой вече не го иска! След 50, та дори вече след 40-45, да намериш нова и особено прилична работа си е цяло чудо. Тихата дискриминация на база възраст си съществува отдавна и то в държави на светлинни години от тукашния бардак. В най-добрия случай ще се подиграят с теб със смешна заплата.
3.
056 допълнение
01.01.2024 15:27:05
2
11
С оглед продължителността на живот на територията - 60, макс прекосили 70 години, то обикновения роб ще се радва (ако доживее) на пенсия 2-3 годинки, идеално за ония къде цял живот седят на дупетатските банки и си ровят в телефончетата, ноооо за този тежък труд получават някви пари доживот. Всички знаем, че те изобщо не са опрели до тези пари ама си ги лапкат, кой бяга. Работете роби, докато умрете на работното място
2.
056
01.01.2024 15:21:44
1
12
Целта е да минимално да се намалят хората които не работят, а прибират пари от държавата, т.е. пенсионери, изключвам инвалидите, които пък трябва да минат супурнайсет комисии за да докажат че са такива. Трябва да работим до умиране, даже според законотворците е най-добре на работното място да се умирга.
1.
4та национална катастрофа
01.01.2024 13:38:59
7
12
.... времената се връщат в една отминала епоха на феодализъм, в България демокрацията е само обещана и е нарисувана на стената. Българската политическа система е профеодална, силно обвързана със всякакви родово, племенно, кръвосмесителни, кланови и съсловни зависимости. ((Режими от рода на нашия политически режим не могат дори да бъдат реформирани.)) Тази българска политическа система може да бъде само демонтирана, и то много внимателно, за да не се срути и да затисне всички. Това са режими от периферен пиратско-компрадорски тип. Те могат да живеят дълго, ((а могат и да се срутят изведнъж и някак неочаквано.))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли условията си и изнудвали клиентите си да им доплащат големи суми Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Мъжът може да получи до 20 години затвор Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява 12 000 от трети страни са спрени на границата с Турция от януари Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Ротираме книги, вместо министри, призова той Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори