×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата ликвидира десетки хиляди фирми по ускорената процедура


Държавата ликвидира десетки хиляди фирми по ускорената процедура
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов се бил хванал за главата заради хаоса в Агенцията по вписванията
29 Декември 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

МП предлага облекчен ред, от който ще се възползват дружества без скорошна дейност и персонал

Провеждане в кратки срокове на производството по ликвидация на дружества, които отговарят на определени условия, включително да не са осъществявали скорошна дейност и да нямат нает персонал. Това предвиждат допълнения в Търговския закон, предложени от Министерството на правосъдието (МП). В тези случаи се осигурява и възможност за „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията. От промяната на практика ще се възползват на практика десетки хиляди фирми, предава segabg.com.

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации

Създаването на законова рамка за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост, етап 254 в Реформа „Разрастване България“, посочват от МП.

Въпреки хвалбите на управляващите за намаляване на административната тежест и тази година офисите на Агенцията по вписванията (АВ) в края на март бяха задръстени от десетки хиляди собственици и пълномощници на фирми, които трябва да подадат задължителната годишна.

Ликвидацията на търговското дружество е доброволно производство за разпределение на имуществото му след неговото прекратяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на дружеството и след като се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен между съдружниците, се сочи в мотивите към проекта.

В същото време в момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема близо една година,  процедурата е продължителна и скъпа. А средно на година се създават между 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов направо се е хванал за главата заради хаоса в Агенцията по вписванията (АВ) - наследство от дългогодишното управление на кабинетите "Борисов".
СЕГА27 Септ. 2021

Предлаганите допълнения в Търговския закон предвиждат създаване нов член „Бързо производство по ликвидация“. Улесняването на процеса се постига по две основни направления – съкращаване на сроковете на процедурите и въвеждане на „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията, където ще се подават всички заявления. Условията за провеждане на бързо производство по ликвидация само се декларират и представянето на декларация за тях ще е достатъчно за разглеждане на заявленията в производството в по-кратки срокове.

Между 1:45 ч. и два часа стоене на крак отнема подаването на задължителната годишна декларация за фирмите без дейност в централния офис на Агенцията по вписванията (АВ) в София, установи репортер на "Сега". Крайният срок за внасянето на необходимото заявление по чл. ал. т.

За да се възползва от новата възможност дружеството трябва едновременно да отговаря на пет условия:

  1. не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от дванадесет месеца;
  2. не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от дванадесет месеца;
  3. няма регистрация по Закона за данък добавена стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;
  4. няма непогасени задължения към държавата и общините;
  5. няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
7
Коментара по темата
7.
До 6 на кой свят живееш?
30.12.2023 12:17:08
1
0
Тока беше стотинки, сега имаш 3 употреба таралясници, в магазините всичко китайско, произведено, направлявано и изнасяно по заповед на китайската комунистическа партия, "демократа" нищо не е произвел освен плюнки по медиите, даже американските банки фалираха по същият принцип както тукашните костовашки мистър 10% евротурски фирмички и крадци - неефективни стартъпи задължително с по един черен и един джендър вътре вместо на шурея и баджанака синчето .
6.
До 4
30.12.2023 10:40:47
3
5
Другарю комунист,същият народ,който има по 2-3 леки коли на семейство ли?С по 2-3 телевизора и с по 2-3 почивки в чужбина на година?И представи си има ток без прекъсвоне на съвсем поносими цени. Сериозно ли вярваш,че комунизмът ще се върне?
5.
Фирмаджия
30.12.2023 10:35:39
0
2
А,дано стане,ще е улеснение
4.
Българин
30.12.2023 07:05:56
3
7
Политическия фашиски боклук ограбил народа съсипа тотално България демокрация по американски модел кражби на поразия
3.
Несъстоятелност
29.12.2023 22:21:27
6
19
Този дето иска да променя члена, да не иска и пола да си сменя?
Предлаганите допълнения предвиждат създаване на нов член "Бързо производство по ликвидация на държавата"
Нещо като Истанбулската конвенция ,джендърската идеология на новите партии и технологии.
2.
Харвардския ПУЦ е по ликвидациите
29.12.2023 21:40:01
9
27
3 години чегъртаха ГЕРБ, надявайки се да го ликвидират, но напразни са усилията на погромаджиите!
Те и България искат да ликвидират, за да я заселят с мангусти, но и това няма да им се получи на ПП-ДБ предателите, платени от Сорос!
1.
наблюдател
29.12.2023 21:19:50
13
19
флагман в списъка на ликвидираните ли е
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори