×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България влиза в Шенген през март - първо по въздух и вода


България влиза в Шенген през март - първо по въздух и  вода
Премиерът Николай Денков даде извънредна пресконференция с вицепремиера Мария Габриел и вътрешния министър Калин Стоянов
28 Декември 2023, Четвъртък, 18:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза – отпадане и на сухопътните граници, каза премиерът Николай Денков

България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Парламентът в Нидерландия вече свали ветото си, а Австрия даде принципната си подкрепа. Преговорите продължават и при постигане на окончателно съгласие в края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници.

Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза – отпадане и на сухопътните граници. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно напредъка по преговорите за Шенген.

„Влизането в Шенген ще се осъществи с този акт, защото влизането в зоната Шенген на първо място дава достъп до информация и процедури, които се прилагат. То ще бъде двуетапно, но доверието, което получаваме, ще се реализира сега - с отварянето на морските и въздушните граници. Ако няма някакви изненади, следващият етап трябва да последва първия“, заяви министър-председателят.

До момента не е обсъждана дата, свързана с отварянето и на сухопътните граници. Целта е такава да бъде фиксирана през следващата година.

„За нас е важно 2024 година да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати, и със сътрудничество с Австрия да преминем към следващата фаза. Така че за нас това остава цел в преговорите - през 2024-а да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници“, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Акад. Денков подчерта, че в хода на преговорите Австрия помага на България и на други гранични за Европейския съюз държави, настоявайки Европейската комисия да ги подпомогне с финансиране, с технически средства, с експерти. И в това отношение интересът на Австрия съвпада и с интереса на България.

„Ние също искаме да укрепим по-добре нашите външни граници, така че няма сериозно разминаване в целите. Има разминаване в това как да бъдат фазирани процесите на укрепване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници. Това е процесът на преговори, който тече от известно време насам и ще продължи и през следващата година“, заяви премиерът.

Той допълни, че на този етап не се предвижда облекчаване на сухопътните граници между България и Румъния. В рамките на преговорите с Австрия се обсъжда как контролът между страната ни и северната ни съседката да бъде прецизиран и филтрите да работят добре, за да не бъдат пропускани мигранти през нашите граници. За укрепването на границата има роля стартиралият през март пилотен проект, по който са постигнати успехи в борбата с нелегалния мигрантски поток. Очаква се той да продължи и в бъдеще.

„Изключително доволен съм от постигнатото и свършеното до момента“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той посочи, че резултатът от дейностите на служителите на МВР е фиксиран в доклада от последната мисия относно прилагането на Шенгенското законодателство от България.

Той показва, че страната ни прилага изцяло Шенгенското законодателство и показва висока степен на ангажираност в осигуряването на ефективен отговор на миграционния натиск и свързаните с него предизвикателства. За напредъка по преговорите за присъединяването на страната ни към Шенген роля има и Народното събрание, което прие законови промени за установяване на върховенство на правото в България. Без тях Нидерландия нямаше да вдигне ветото си.


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
дали
29.12.2023 08:27:46
0
2
пак лъжеш г нидо долна
15.
А
28.12.2023 23:23:38
1
4
А под вода кога?
14.
ТБС
28.12.2023 22:36:22
2
7
Продажния плъх и пе де раст ти те си забиват пирон след пирон в ковчега.5,12,13 вашите вече са разпрани, както и вие. А кой кого ще се разбере много скоро, стига да излезете от клоаката и да се легитимирате.
13.
Браво
28.12.2023 21:45:09
15
5
академик Денков! Продължавайте по същия начин.
А рашистопитеците да си ЕПМ.
12.
12
28.12.2023 21:28:48
9
8
копейкаджии родоотстъпници
11.
1
28.12.2023 21:27:51
13
5
БРАВО БЪЛГАРИЯ
10.
Браво
28.12.2023 20:54:45
4
29
Похвалихме се с Нероден Петко.
За какво отваряне на граници става въпрос и за какво вдигане на бариери, като граничния контрол по въздух и море е повсеместен????
9.
Мечтите на променкаджиите,не са реални
28.12.2023 20:20:07
6
32
Денков сътвори днес чутовен гаф като обяви, че Австрия ни пуска по въздух и вода в Шенген, което предивика гняв във Виена. Наши дипломати заявиха, че колегите им в Австрия са възмутени от избързвнето с радостта на София и Букурещ и приписването на заслуги за решение, което не е факт.
Факт е че далаверата с хеш кодовете на машините за вота вече е досъдебно производство!
Няма мадуровки,няма ПП-ДБ....
8.
Българин
28.12.2023 20:13:12
17
12
А накрая и през гъза ще ни излезе
7.
SS
28.12.2023 20:10:35
3
19
Nothing is official RATBOY!
6.
Няма да се косите,това пожелахте Плъхове и Педали
28.12.2023 20:08:47
2
34
Приключи тригодишната година на промените.
И всеки, който тръгна на бунт през 2020-а, получи обратното на това, което искаше!
И най-смешното е, че героите на политическата пролет от 2020 г. получиха точно обратното на това, заради което тръгнаха на бунт.
Ако не беше цветната революция на платените жълтопаветници, нямаше да има такива извращения!
В момента на приемането ни в предверието на Еврозоната и след построяването на оградата по южната граница, олигархията задейства проксито си Радев и прати олигофрените протестери на паветата!
5.
свакови
28.12.2023 19:59:49
34
10
Знам че искаме по суша , ама хората пък не искат руски сателит . И намериха начин да ни отделят от пакета с Румъния , в която руските олигофрени не са толерирани .
4.
Партя рома север регион
28.12.2023 19:35:33
15
5
После ли под земля
Другата година
Ааа добре
3.
Тарас Булба
28.12.2023 19:21:54
10
38
Лошо ни се пише с тези продажници, за едната реклама ще ни напълнят с африканци и азиатци. Техните деца няма да живеят в България, а нашите ще издържат всякакви паразити. Официално признаха , че сме съгласни да сме второ качество европейци. На бизнеса и на гражданите им трябва Шенген по суша, кой за бога страда от проверките по въздух и вода? Мислят ни за глупаци, разочарован съм от Денков, явно с каквито се събереш, такъв ставаш.
2.
Владимир Владимирович
28.12.2023 19:13:01
24
25
До 1
С тия микерета начело на държавата, ще приемем толкова талибани колкото ни пратят
1.
ПРЕДАТЕЛИ !
28.12.2023 19:09:58
6
32
С цената на колко живеещи в Австрия сирийци и афганистанци постигнахте това 'ИСТОРИЧЕСКО" постижение на Плъха Денков ?
Колко ще ни прехвърлят от там тук заради "въздуха и водата" на Шенген ?
Мълчите !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори