×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Събарянето на паметника на Съветската армия било заради войната в Украйна? Коя партия ще плати цената?


Събарянето на паметника на Съветската армия било заради войната в Украйна? Коя партия ще плати цената?
По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг, коментира Андрей Райчев
15 Декември 2023, Петък, 10:41 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

България е разделена на две - дните казват, че ще има победа срещу Русия, което е малоумие, а другите - че трябват преговори, заяви Андрей Райчев

Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

„Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. На хората на президента Румен Радев им преписват някакъв путинизъм, но няма такъв“, добави той.

„България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, което е малоумие, а другите - че трябват преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже, че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг”, обясни Райчев.

„Събарянето на мавзолея на Георги Димитров беше трагедия, а това е фарс. Цялото ръководство на страната застана, за да гледа и се изложиха малко – взривът не се оказа достатъчен, но беше представено като нещо важно, а какво спечелихме – един туристически обект по-малко в София и на мястото на една интересна сграда, която можехме стотици години да показваме и да й се чудим – паркинг. Сега ще стане същото“, прогнозира той. 

„Практически резултатът е 0 и политически минус за тези, които го правят. По изкуствен начин се опитват да ни противопоставят един на друг, защото политическата легитимност не стига, защото управляват заедно с доскорошните си врагове. Скоро пак ще са съперници“, заяви социологът. 

„Не съм съгласен с това. Беше дълг на десните политици и въобще няма връзка с войната в Украйна“, каза пък медийният експерт доц. Георги Лозанов. 

„Паметникът отдавна трябваше да бъде махнат, защото е пропаганда на съветския режим и разделението е по въпроса дали искаме да сме прозападна или просъветска държава. Това е войната“, добави той.

„От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва“, заяви доцентът.  

„Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни той.

„Българите искат да са в Европейския съюз, а не в съветския в неговите нови модификации. Това е спор за ориентацията. За съжаление вече 30 години продължава да стои“

Борбата срещу съветския режим 30 години, след като умря, е забележително постижение, пошегува се пък Райчев. 
„През 1944 г. България е фашистка страна. Тя е съюзник на Адолф Хитлер и идеята, че това е паметник на съветския режим е смехотворна, антифашистки е“, добави той.

„Фронтът, в който влиза България, се казва украински. Измрели са десетки милиони украинци и руснаци, за да се премахне фашизма като явление. Събарянето на този паметник сега се представя като антисъветско явление. Това сега не е профашистко, а е малоумие“, коментира социологът. 

„Тази власт, понеже се чувства много слаба и моралните основания не може да бъдат посочени, защото се опира на хора, които довчера наричаха мутри, мафия... и за да си изчистят жалкия имидж, правят това дребно символично насилие, което трябва да изтърпим“, добави той.

„Ако имаше такава народна воля, щяхме да се примирим, но няма такава. Онази история, която ни се случи през 90-те години бе гигантска народна драма. Милиони съдби се чупеха. Нацията се беше разделила на червени и сини. Семейства се разделяха“, припомня Райчев.

„Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи”, каза политологът проф. Росен Стоянов.

„Интересно е това, което се случва с сградата на партийния дом. Не мога да я нарека парламент. Извинявам се, ако на някого му се сторя кръвожаден, но ако тръгваме така, трябва да махнем и партийния дом и за да направим една красива столица, трябва да минем през Бузлуджа и всички други места“, добави той.

„Срещу сградата на парламента не стои хан Аспарух, Тервел, Кубрат, Симеон или някой друг, а руски цар. Повечето имена на улици също не са свързани с нашата лична българска история. Това е голям проблем“, заяви политологът. 


В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
*********
15.12.2023 14:13:14
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
dari
15.12.2023 12:26:52
2
9
Цената в прекия и преносен смисъл ще платим ние, редовите български граждани и труженици!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори