×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще стане с Украйна, ако САЩ спре финансирането на военната ѝ машина


Какво ще стане с Украйна, ако САЩ спре финансирането на военната ѝ машина
Отговорът вече е ясен за тези, които следиха преговорите за мир в Истанбул от 2022 г.
13 Декември 2023, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Пътят към мира, но не в полза на Киев, най-вероятно вече е предначертан. И той не е плашещ

През миналия уикенд преговорите за границата между демократите и републиканците в Сената на САЩ се разпаднаха. Изслушванията трябваше да подсигурят подркепа от страна на републиканците за 105-те милиарда долара, предложени за нова военна помощ към Украйна от президента Джо Байдън. Тя трябваше да бъде отпусната с допълнителни средства от тези за защита на южната граница. Сега, след провала, ястребите в Щатите и в медиите опитват да всеят паника за това какво ще стане с Украйна, ако кранчето спре.

В писмо до Конгреса от понеделник директора на Белия дом по бюджета Шаланда Йънг заяви, че всъщност въпросното кранче ще пресъхне още до края на настоящата година. „Искам да е ясно - без действие от Конгреса, до края на годината ще останем без ресурси да доставяме още помощ за Украйна от резерва. Няма магическа кутийка с финанси. Нямаме пари и скоро няма да имаме и време”, написа тя. Според нея предстои „катастрофа” в Украйна, ако това се случи.

Вярно ли е обаче това и наистина ли украинците са обречени, ако Вашингтон прекрати военната си помощ към Киев?

За да разберем какво би станало в такъв случай, трябва първо да се върнем назад в близкото минало - преди по-малко от 2 години. Да разберем каква е крайната цел на Вашингтон в Украйна.

Руската инвазия започна сутринта на 24 февруари 2022 г. с бараж от круизни ракети, който разруши ключова инфраструктура. По-късно през същия ден пехота и бронирана техника нахлу в Украйна през Русия и Беларус и Крим, докато руски войници кацнаха с парашути в покйранините на Киев.

Няколко дни по-късно докато шокът и объркването от първоначалната офанзива още не бяха преминали, украинският президент Владимир Зеленски опита да започне индиректни разговори с Путин. Тогава той поиска помощ от тогавашния израелски премиер Нафтали Бенет и получи съгласие той да действа като медиатор.

През следващата седмица Бенет, след серия от разговори с Владимир Путин и едно пътуване до Москва и Берлин, успя да организира дипломатични канали за комуникация. Неговите действия кулминираха в уговорена среща на 10 март в Истанбул. Последваха серия от разговори на високо ниво, а самият Банет тогава описа, че двете страни правят „големи компромиси” в името на мира.

Но се намеси Западът, основно САЩ, които не бяха съгласни на мир. На специална среща на НАТО на 24 март, от Алианса решиха, че няма да подкрепят мирните преговори. Въпреки това Зеленски и Путин продължиха да поддържат контакт и изглежда дори успяха да постигнат някакво споразумение.

През юни тази година излезе работният документ, който още миналата година е очертал основните искания на двете страни, при които огънят ще бъде прекратен. Русия се съгласи да върне войските си извън границите на Украйна пред офанзивата, а Киев се съгласява да не търси повече членство в НАТО. Защо обаче това не се реализира още тогава?

Всъщност процесът беше стартиран, но прекратен рано и то едностранно. През април Русия изтегли войските си от северна Украйна, макар да бяха достигнали до Киев. Това действие, малко по-късно Путин описа като свързано със споразумението от Истанбул.

Тогава обаче, според Нафтали Бенет, според бившия немски канцлер Герхард Шрьодер, турския външен министър Мевлют Чавушоглу, лидерът на украйнската делегация Давид Аракхамия - Западът е успял да убеди Зеленски да се откаже от преговорите и да се бие. Ако предположим, че САЩ са имали добри намерения, възможно е да е имало данни, че има шанс за успех. Че с победата в няколко ключови битки Украйна ще има повече шанс да иска повече от бъдещи преговори. Но такова нещо не се случи.

Вместо това Вашингтон спонсорира и продължава да спонсорира една война вече 22-и месец - война на изтощение, която досега струва на Украйна много не само в територии, но по-лошо - млади хора. След като преговорите се разпаднаха, Русия сложи перманентно ръката си върху завзетите вче територии в Донбас. Същите тези, от които само преди няколко месеца бе склонна да се откаже.

Перз изминалото лято украинските сили неуспешно и катастрофално опитаха да превземат тези територии, използвайки сила чрез така наречената „контраофанзива”. От тогава досега обаче статистиката показва, че са загубили повече територии. В същото време Киев не публикува официална информация за човешките си загуби, но към края на август САЩ излезе с приблизително число от над 200 000. И е много вероятно от тогава досега то да се е повишило значително, защото ВСУ опитват да пресичат терени, които са тежко минирани от руснаците.

Така докато войната продължава, средната възраст в украинската армия рязко скочи до 43 години и сега има натиск все по-млади хора да бъдат вкарвани, дори отвличани, към армията. С няколко думи - Украйна минава през Ада. И сега дори старшите военни в армията признават, че няма военен изход от ситуацията.

Ако целта зад провалените от Запада в Истанбул преговори е била да подсили потенциала на Украйна при бъдещи преговори, то САЩ и съюзниците трябва да признаят провал. А ако целите на Вашингтон са били по-злонамерени - както сочат някои от изказванията на официални лица от там като Мич МакКонъл, който заяви, че „войната е прекрасен начин да натовари Русия без да се пролива американска кръв” - е редно всичко да бъде прекратено до тук. В този момент.

Това ни връща до оригиналния въпрос. Какво ще стане ако САЩ спре помощта си към Украйна? Всъщност вече знаем отговора.

Украйна и Русия ще работят за сделка. Няма да е добра за Киев, каквато беше преди близо 2 години, когато бяха по-силни. Но това не е път, който е страшен. Защото алтернативата е Белият дом да продължи своята брутална и ненужна война. А това е доста по-лошо.

 




21
Коментара по темата
21.
koko
20.12.2023 19:39:40
0
0
Браво бе,г-да или др-ри от Флагман,прилича като на тези от Блиц.Колко лоши били украинците,които не искали мирни преговори(войнолюбци,както един наш през-т ги нарича)а нито дума не се казво против озверелите орки агресори,нападнали,разрушили и избиващи на тяхната земя.Руска света вода ненапита.Като че ли войната е на луната,и като че ли Рашките не правят 1:1 това,което хитлеровите агресори са правили 80г назад?Статията резултат на убеждение ли е или на рублево мотивиране?Просто имам право на въпрос.
20.
Епа, оно е ясно
14.12.2023 13:42:26
0
5
Ще стане Русия, каквато всъщност е.
19.
Scrooge McDuck
14.12.2023 10:42:51
0
3
404
18.
SS
14.12.2023 10:36:52
1
2
Institute Von Mises sme preveli a Ruschev?
17.
Путин
14.12.2023 08:37:43
4
8
Ако краварите спрат финансирането след 3 дни сме в Киев
16.
1
14.12.2023 07:38:29
10
4
15 НАЙ-ПРАВИЛНО УКРАЙНА БЯЛА ДЪРЖАВА ОРКА НА 2ТУХЛИ КЕНЕФ КРАДЕ БИДЕ
15.
Руски подлоги
14.12.2023 07:06:22
26
4
И да ривети и дан ривети.украйна ще ебяла държава а обикновената оека ще сере на 2 тухли ямеато кенвф и ще краде бидета
14.
147
14.12.2023 06:20:00
7
43
Зеления шут никога не седна на масата за преговори. Заради него ще банкрутират банки и цели държави. Когато те нападаха и трепаха се смятаха за велики. Усрайна да конфискува парите на тези, които храним и да ги използва да си купува оръжие. Лесно им е на кабинета, правителството, и дупетатите да гласуват помощи, които ще изплащат нашите деца, внуци че и правнуци може би. А техните деца ще харчат парите, които крадат от сглобки, мафия и рекет като на тези бившите от ДС и БКП.
13.
.(.
14.12.2023 01:25:26
9
41
Ще стане същото каквото и като ги финансира САЩ - ще го ядат голям, дебел и немит.
12.
Капачки за Украйна!!!
14.12.2023 01:12:43
7
46
Какво ще стане?
Българските граждани в лицето на нашите уж избранници,ще теглят кредит след кредит за да подпомагаме една също много корумпирана страна!
Капачки за Украйна трябва да се събират,за българските деца имащи нужда Сега от пари,държавата за тях да дава пари.Тези помощи за тази страна,Нашите Български Деца ще връщат с лихвите!
11.
ViP
14.12.2023 00:58:43
9
55
Който е тръгнал против Русия, хубаво не е видял, историята сама по себе си говори!
Който квото и да говори, така и не се намери смелчага да се опъне на Русия и в частност на Путин, както и да го наричате..човека си е….в никакъв случай не подкрепям Русия или пък Путин, но всички виждаме развоя на събитията относно войната, а и беше и ясно :)))) всеки си има интерес, въпроса беше кой ще излезне печеливш от цялата тази война, е…вижда се резултата :)))))
10.
Кулеба да го еба
14.12.2023 00:46:37
5
22
Проект "Велика ХаZaрия" със столица Днепрапетровск
9.
Бг пародия,Укр Уруспия!
13.12.2023 23:45:59
7
20
Нещата отиват към "корейски сценарий"!
Старата Велика Жепосполита
си има претенции към Лвьов и цяла Западна Украйна ,а Русия на изток от Днепър и горе долу нещата са ясни!Ще има две Украйни.
8.
Зелен
13.12.2023 23:23:23
6
55
Това е една измислена война в която Русия и Америка ще си разделят доста ресурси ,изпробват оръжията с изтекъл срок а зеленски с групата си ще станат милярдери украинския народ ще бъде ограбен изгонен от родината си и доста съкратен
7.
Абсолютно
13.12.2023 22:51:59
6
29
Същото което ще стане и без помощ, обречена кауза,според заглавието.
Не смятам да хабя 5-10мин от живота си за да анализирам такива” прочетени”статии
6.
129
13.12.2023 22:44:32
55
11
Много глупости гледам изговорени в една статия. Путин не само иска Украйна вън от НАТО, ами и вън от ЕС. Откакто се отдели Украйна, рунаците ги ползваха като буфер от НАТО и мислеха, че ще е все така и все ще е под руско влияние. 30 години след това украинците видяха, че само с евтин петрол и газ руснаците не могат да ги лъжат вечно. Украйна и преди войната беше една от най-бедните страни в Европа (заедно с Молдова в която има непризната проруска република Приднестровие). И така решиха да се обърнат на запад да си вдигнат стандарта на живот, защото с руснаците щяха да са си обречени на мизерия десетилетия. И тогава почнаха да играят мръсните игрички, едните подстрекаваха Майдана, а другите изкараха едни зелени човечета в Крим и за 1 месец го откраднаха от Украйна в хаоса тогава. И стигаме дотук, още нищо не се знае, Европа няма никакъв интерес Украйна да загуби (защото мирни преговори с Путин са дефакто капитулация). Видяхме и руснаците как почнаха да бутат мостове към Москва заради паника от бунт.
5.
D
13.12.2023 22:43:09
10
43
Нато и еврейте зад американците ни имат за пушено месо, молете се тази пумия да не решат да я разрастват защото децатави и вие ще бъдете убити като плъхове.
4.
Дернев
13.12.2023 22:33:21
14
50
Ще стане част от РФ, където и е мястото.
Мислете какво ще стане с Европа, ако остави НАТО да и решава съдбата. Това е на -важният ни проблем, от койно зависи мирът и сигурността на Европа и света.
3.
Булгар
13.12.2023 22:11:15
44
20
"Оттеглили се от добра воля от северна украйна. Щели да се се изтеглят ако Украйна нямала да влиза в НАТО." ;)) Смешки някакви. Украйна едва ли някога щеше да влезе в НАТО, ако Русия не я беше нападнала. Нито пък Финланфия и Швеция. Кой ще победи не е много ясно, защото в краткосрочен план демокрациите винаги са по-слаби, но дългосрочно авторитарните режими винаги са губещи, защото създават вътрешни проблеми които нямат решение след смъртта или свалянето на диктатора. Жалко, че в 21 век все още има войни. Жалко че има хора които подкрепят агресията.
2.
Кой плаща той поръчва музиката
13.12.2023 21:46:59
6
46
Какво ще стане ако САЩ започнат да наливат пари в някоя страна ами ще започнат да им играят по свирката естествено !
1.
Слава Кокаине !!!
13.12.2023 21:40:35
47
35
Украйна пИчели Веееееее !
До 2 седмици и са на червения площад в Москва !
Путлер Капут !
Да живее Степан Бандера и фашизма ( пардон демокрацията ! )
Дай боже на всички народи демократичен Майдан като Украинския !
Зеленски форевъ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори