×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Созопол всички знаем кой кой е. Аз запазих добрия тон, но дали простих - ще замълча


В Созопол всички знаем кой кой е. Аз запазих добрия тон, но дали простих - ще замълча
Тихомир Янакиев започва своя втори мандат като кмет на община Созопол, ще има промени в екипа му
13 Декември 2023, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Независимо от грубата предизборна кампания всички избрани за общински съветници ще бъдат членове на постоянните комисии - нека покажат с какво могат да са полезни за съгражданите ни

Тихомир Янакиев започва своя втори мандат като кмет на община Созопол. През 2019 г. получи тежко финансово наследство от своя предшественик Панайот Рейзи, но въпреки това и въпреки всички кризи, които сполетяха държавата, успя да изпълни голяма част от своята програма. Удържа на ударите, които получи по време на кампанията за вота през октомври т.г. Така спечели още повече доверие и победи още на първи тур с голяма преднина пред останалите опоненти. Янакиев има и солидно мнозинство в Общинския съвет, което означава, че без пречки от страна на опозицията ще продължи да работи по проектите за общината. Разговаряме с кмета Тихомир Янакиев в кабинета му, където той се завърна още в първия работен ден, след като положи клетва.

- Г-н Янакиев, прави впечатление, че от вашето мнозинство в ОбС-Созопол дойдоха всички предложения за съставите на постоянните комисии в местния парламент. Изненадващо е, нетипично като поведение в други Общински съвети, са предложени съветници и от други партии. Как да тълкуваме този реверанс?

- След като са избрани всички тези колеги в Общинския съвет от нашите съграждани, те имат право, по закон, не само да присъстват на сесиите, но и да участват в работата на постоянните комисии като членове. Смятам, че именно в комисиите се извършва основната работа и е редно да се осигури реални възможности за работа. Искам да отбележа, че нашата група се събират и взимат решения за това кое ще е най-добре за хората и за местния парламент. Радвам се, че не са предприели подход, в който да показват, че само те са силните, не са пренебрегнали колегите от другите групи и дават шанс да се работи. Спомням си, а то беше само преди месец-два, когато се кандидатираха за общински съветници, говореха, че го правят в името на хората. Сега е времето да облекат думите си в дела.

- Но такъв баланс не помним в предходни мандати, а и за такъв подход се иска не просто разбиране, а проява на мъжество, предвид тежката предизборна кампания.

- Малко ви е провокативен въпросът, което не е лошо. Спомням си времето, когато аз не бях член на нито една комисия в Общинския съвет. Имаше такива времена. Тогава всичко в ОбС-Созопол ставаше под явния диктат на групата на ГЕРБ и в частност Панайот Рейзи - той беше олицетворението на тази власт. Подходът при нас трябва да е различен и всички общински съветници да получат възможност да дадат най-доброто от себе си за общината. Независимо в каква позиция са - дали управляващи, или опозиция, те трябва да имат възможност да работят. Защото иначе е лесно да стоим отстрани и да критикуваме. Но когато трябва да се дават идеи, които наистина са добри, тогава става трудно. Ето защо аз съм отворен като кмет да се даде възможността на всички членове на местния парламент да дадат от себе си най-доброто. Искрено се надявам, че Общинският съвет ще оправдае очакванията на хората. А и за себе си - опитвам се да работя за тях и ще се постарая, поне това, което зависи от мен, да го свърша.

БСП подаде ръка на опозицията в Созопол

- Вече говорите ли си като колеги в местната власт с политическите си опоненти? Имаше моменти по време на изборите, когато "играта" загрубя и дори се стигна до кръвопролитие. 

- Мога само да кажа, че ние, аз и моят екип, успяхме да запазим добрия тон. Както и вие забелязахте, не сме направили нито една компрометираща крачка спрямо опонентите си. Въпреки че имахме тази възможност - живеем в малък град и всички знаем кой кой е. Но честно казано съм обиден от факта, че такива явни лъжи бяха публикувани. Естествено имаше неща, които кореспондираха с истината и това е нормално - всеки следва да критикува в такава кампания. Но помията, която се изля върху семейството ми и други семейства... Това е непочтено, неморално и нечистоплътно. Затова няма да ви отговоря дали съм простил.

- Какво искате да постигнете през настоящия мандат? Предходният беше белязан от серия от кризи - една след друга.

- Имаме много работа. Ще действаме по няколко направления. Финансовата стабилност е ясна - опитвахме се и постигнахме много. Но трябва да държим гражданите привлечени към управлението на общината. Наша отговорност е да измислим начините и методите, по които да направим така, че те да са част от управлението и да усещат властта като тяхна. Като кажат „Общината”, да виждат себе си. Това е едната ми идея и дори бих казал мечта. Защото само тогава и ние ще можем да бъдем продуктивни. Искам от хората да бъдат също толкова критични към мен, колкото бяха и през първия ми мандат.  Защото във всичките кризи, които споменахте, освен подкрепата на хората, които вярваха в мен, разчитах и на критиката от опонентите си - когато тя е градивна и правилна, защото така намирах моите грешки, които трябва да коригирам. Така че разчитам това да продължи и в следващите 4 години. 

Червен килим, питка със сол и мед: Вижте как посрещнаха кмета Тихомир Янакиев обратно в Община Созопол (ВИДЕО)

От чисто материална гледна точка - това, което трябва да постигнем за благоустрояването на нашата община, има много проекти, по които вече работим и които вече са одобрени. Давам пример с училището в с. Росен. Сега върви избора процедура за изпълнител. За училището в Созопол също сме кандидатствали, то също е одобрено и предстои подписването на договор. Такава е ситуацията с ремонта на сградата на Общината, с детската градина. Това са сериозни проекти, като общата им стойност е около 10 млн.лв. 

Отделно сме кандидатствали с общините Несебър и Бургас по проекти за интегрирани териториални инвестиции. Там третираме доста повече места. Имаме проект за ремонт на улици в Равадиново и в с. Равна гора. За изграждане на улици, който съм почти сигурен, че ще бъде одобрен в кв. Месаря, където сме обещали да има цял ринг и кварталът да стане по-добър за живеене. Имаме проект за реконструкция на пътя от с. Зидарово до Габър и Вършило. Ще работим по пътя за село Росен. 

- Какво се случи с този проект?

- Пътят е държавен. Моята информация е, че има избран изпълнител. Нещата ще се развият бързо. Моля се да има постоянно правителство, за да не се получават турболенции като предходните години. Служебните правителства, колкото и читави да са те, не са вариант. Изпуснахме 3 години от новия програмен период заради постоянната смяна, нямаше и бюджет, тази година беше екстремна. Това е за първи път в историята бюджетът да се приема през септември. Всички тези препятствия донякъде ни дадоха възможност да се учим и преодолявайки ги натрупахме богат житейски опит, който от тук нататък ще ни помага. Но аз винаги обаичам да казвам нещо друго - не трябва ние, като политици, да се превръщаме в студено парче месо за хората. Без да приемаш болките и грижите на хората около теб, след време просто ще се окаже, че от теб няма нужда. Това са нещата, които предстоят. Но не забравяйте, че всичко това натоварва човешкия капацитет на Общината. Трудно ни е да се справяме с толкова много неща наведнъж - когато имаше 5-6 проекта, по които да работиш паралелно, а сте общо трима човека... В същото време има натиска да намаляме състава на общинските служители, но и да вземем нови и нови дейности.

Тихомир Янакиев: От днес аз съм кмет на всички жители на община Созопол

Гледам и в социалната сфера. Добре, направихме Комплекса за социални услуги, но това са проекти, които изискват хора, администратори, експерти. Няма как без човешки потенциал да осъществяваш дейност. Като се казва „няма хора за работа”, това не е клише. Един електротехник търсихме 6 месеца. Не сме давали високи заплати. Добре бе, хора, хем искате по-високи заплати за администрацията, хем да не увеличаваме данъците, хем да не взимаме нови дългове, хем да не продаваме имущество. Ама нали трябва да има приходни източници. Ако пък вземеш такъв, който е свързан с хора, например с паркингите, там трябва да назначиш служители. Тази година имаме 1.3 млн.лв. приход от транспорт само. Но трябва да се администрират тези приходи, да се обезпечат. Не може с двама човека да направиш 1.3 млн. лв., иначе всяка фирма това щеше да прави. 

Друго голямо предизвикателство за морските общини, е сезонността. Не се управлява лесно община с ясно изразен сезонен характер. Сега искаме да удължим сезона от гледна точка на културния календар, обсъждаме септември да стане месец на културата, искаме да изтеглим към есента няколко спортни събития. Всичко това да води хора в Созопол, за да има движение на хора и респективно на пари. Хората да са доволни.

- Това лято почти всяка вечер имаше културни събития в Созопол.

- Имаше, да. Всяка вечер. Даже опитваме да вдигнем нивото и малко да променим начина на работа. Докато допреди няколко години всичко беше напълно безплатно, а качеството на артистите беше различно, сега се стремим да вкараме повече платени събития с артисти на по-високо ниво. Да знаеш за какво плащаш, да отидеш там не само, за да убиеш час-два, а да се насладиш наистина.

- Извършвате основен ремонт на ул. „Виа Понтика”. Предвиждате ли други подобни проекти, кога се очаква и смяна на канализацията?

- Чакаме големия проект на ВиК за Бургаска област на стойност около 400 000 000 лв., който трябваше още миналата година да е почнал. Мисля за нас, за община Созопол. По този проект чакаме ремонти по южната част на полуостров Буджака. Там няма реално действащ канал за отпадни води с тласкатели и пречиствателна станция. Това ще бъде изградено. Другото такова място, къде трябват КПС-та, ще е Червенка. Ще има централен канал, където всички хора да могат да заустват своите отпадни води от битовата канализация. Когато това стане, надяваме се през 2024 г., ние ще започнем да асфалтираме този обръч - малко под ЛИДЛ, ще се завърти до Каваци - асфалтиране, с тротоари, с ново осветление. Да могат поне хората по тази улица - основна артерия - да имат комфорт за придвижване. Там живеят куп хора, а условията са отвратителни. 

- Ще има ли промени в екипа ви? Смяна на зам.-кметове или кметски наместници?

- Няма да увеличаваме ресорите, но промени ще има. След Нова година. Сега сме се съсредоточили във всичко, за което по-горе говорих - очаквам от колегите да заработи ОбС-Созопол, защото има много работа. На 22 декември ще има още една сесия. Оттам нататък ще ви уведомя какви точно ще са промените. Такива ще има, но няма да са големи.


В категории: Созопол


България Всички новини
Близък до Путин генерал каза кога приключва войната в Украйна Близък до Путин генерал каза кога приключва войната в Украйна Апти Алаудинов командва специалните части "Ахмат" на Русия МРРБ предлага въвеждането на еднодневна винетка МРРБ предлага въвеждането на еднодневна винетка Пет са видовете винетки в България в момента - уикенд винетка на цена от 9 лева, седмична на цена от 13 лева, месечна (27 лева), тримесечна (48 лева) и годишна винетка, която струва 87 лева Нещо ужасно се случва с гроба на Милен Цветков! Нещо ужасно се случва с гроба на Милен Цветков! Антон Стефанов втрещи с това, което е видял там Недостижимата Стефка Костадинова избра Бургас, за да посрещне международния Олимпийски ден Недостижимата Стефка Костадинова избра Бургас, за да посрещне международния Олимпийски ден Надявам се тя да е нашият посланик за домакинството на Бургас на международни състезания, каза кметът Димитър Николов Екшън! Пиян откри огън на столичен булевард Екшън! Пиян откри огън на столичен булевард Задържан е Искате да сте депутат, най-лесно е да се кандидатирате от този район Искате да сте депутат, най-лесно е да се кандидатирате от този район Това са градовете, от които се вкарват най-лесно и най-трудно депутати Доживяхме! Пускат ежедневни полети между Бургас и София през лятото Доживяхме! Пускат ежедневни полети между Бургас и София през лятото Пътуването между столицата и морския град ще е с продължителност 50 минути Голяма трагедия в Стара планина Голяма трагедия в Стара планина Турист е загинал след падане от високо Вълна от частични местни избори в страната - къде и за какво се гласува Вълна от частични местни избори в страната - къде и за какво се гласува Някъде избират кмет, на друго място - общински съвет Рашидов: Слави като пееше на ушенце на някой проектаджии, аз бях на тяхната маса Рашидов: Слави като пееше на ушенце на някой проектаджии, аз бях на тяхната маса Да не забравя началото и да помни края, коментира Вежди Рашидов
Камион за боклук удари самолет и повреди крилото му Камион за боклук удари самолет и повреди крилото му Инцидентът е станал, докато пътниците са се качвали Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара Ще позволят кастрация на педофили Ще позволят кастрация на педофили Новият закон влиза в сила от 1-ви август Двама цивилни загинаха при руска атака срещу Харков Двама цивилни загинаха при руска атака срещу Харков Ударени са жилищни квартали с управляеми бомби Джъстин Тимбърлейк се оправда за ареста: Имах тежка седмица Джъстин Тимбърлейк се оправда за ареста: Имах тежка седмица 43-годишната поп звезда беше арестувана в Ню Йорк във вторник, тъй като преминала знак "Стоп" и не спазила дясната страна на пътя Туристи преживяха страшен кошмар с балон в Кападокия Туристи преживяха страшен кошмар с балон в Кападокия Балон се заби между скалите до Гьореме Те са най-богатото семейство, но влиза в затвора за експлоатация на работници Те са най-богатото семейство, но влиза в затвора за експлоатация на работници 78-годишният Пракаш Хиндуджа и неговата съпруга, син и снаха са осъдени на между четири и четири години и половина затвор всеки Пълен потрес! Оскарите вече няма да са за жени и мъже Пълен потрес! Оскарите вече няма да са за жени и мъже Президентът на Академията втрещи с изказване Химическа кастрация за педофили в този щат Химическа кастрация за педофили в този щат Офисът на губернатора вчера потвърди пред АП, че Ландри е подписал законопроекта по-рано през седмицата Какво вещае днешният 22-ри според нумерологията Какво вещае днешният 22-ри според нумерологията Внимаващите се с личен бизнес също ще постигнат добри резултати
Диагнозата на д-р Мирослав Ненков за BG политици Диагнозата на д-р Мирослав Ненков за BG политици Остра кретеноидна дегенерация
Виц на деня Виц на деня - Вече и аз се качих на Бентли...
- Ай, стига бе, кога успя!?
- Вчера, като пресичах на червено!
Виц на деня Виц на деня - Виж, муцка, това е термос. Слагаш студено и стои студено, слагаш топло и стои топло.
- Ти какво сложи?
- Три кафета и два сладоледа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Миме, защо си блокирала Жорето!?!
- Ако ме обича, ще се върна с фалшив профил!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори