×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Созопол всички знаем кой кой е. Аз запазих добрия тон, но дали простих - ще замълча


В Созопол всички знаем кой кой е. Аз запазих добрия тон, но дали простих - ще замълча
Тихомир Янакиев започва своя втори мандат като кмет на община Созопол, ще има промени в екипа му
13 Декември 2023, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Независимо от грубата предизборна кампания всички избрани за общински съветници ще бъдат членове на постоянните комисии - нека покажат с какво могат да са полезни за съгражданите ни

Тихомир Янакиев започва своя втори мандат като кмет на община Созопол. През 2019 г. получи тежко финансово наследство от своя предшественик Панайот Рейзи, но въпреки това и въпреки всички кризи, които сполетяха държавата, успя да изпълни голяма част от своята програма. Удържа на ударите, които получи по време на кампанията за вота през октомври т.г. Така спечели още повече доверие и победи още на първи тур с голяма преднина пред останалите опоненти. Янакиев има и солидно мнозинство в Общинския съвет, което означава, че без пречки от страна на опозицията ще продължи да работи по проектите за общината. Разговаряме с кмета Тихомир Янакиев в кабинета му, където той се завърна още в първия работен ден, след като положи клетва.

- Г-н Янакиев, прави впечатление, че от вашето мнозинство в ОбС-Созопол дойдоха всички предложения за съставите на постоянните комисии в местния парламент. Изненадващо е, нетипично като поведение в други Общински съвети, са предложени съветници и от други партии. Как да тълкуваме този реверанс?

- След като са избрани всички тези колеги в Общинския съвет от нашите съграждани, те имат право, по закон, не само да присъстват на сесиите, но и да участват в работата на постоянните комисии като членове. Смятам, че именно в комисиите се извършва основната работа и е редно да се осигури реални възможности за работа. Искам да отбележа, че нашата група се събират и взимат решения за това кое ще е най-добре за хората и за местния парламент. Радвам се, че не са предприели подход, в който да показват, че само те са силните, не са пренебрегнали колегите от другите групи и дават шанс да се работи. Спомням си, а то беше само преди месец-два, когато се кандидатираха за общински съветници, говореха, че го правят в името на хората. Сега е времето да облекат думите си в дела.

- Но такъв баланс не помним в предходни мандати, а и за такъв подход се иска не просто разбиране, а проява на мъжество, предвид тежката предизборна кампания.

- Малко ви е провокативен въпросът, което не е лошо. Спомням си времето, когато аз не бях член на нито една комисия в Общинския съвет. Имаше такива времена. Тогава всичко в ОбС-Созопол ставаше под явния диктат на групата на ГЕРБ и в частност Панайот Рейзи - той беше олицетворението на тази власт. Подходът при нас трябва да е различен и всички общински съветници да получат възможност да дадат най-доброто от себе си за общината. Независимо в каква позиция са - дали управляващи, или опозиция, те трябва да имат възможност да работят. Защото иначе е лесно да стоим отстрани и да критикуваме. Но когато трябва да се дават идеи, които наистина са добри, тогава става трудно. Ето защо аз съм отворен като кмет да се даде възможността на всички членове на местния парламент да дадат от себе си най-доброто. Искрено се надявам, че Общинският съвет ще оправдае очакванията на хората. А и за себе си - опитвам се да работя за тях и ще се постарая, поне това, което зависи от мен, да го свърша.

БСП подаде ръка на опозицията в Созопол

- Вече говорите ли си като колеги в местната власт с политическите си опоненти? Имаше моменти по време на изборите, когато "играта" загрубя и дори се стигна до кръвопролитие. 

- Мога само да кажа, че ние, аз и моят екип, успяхме да запазим добрия тон. Както и вие забелязахте, не сме направили нито една компрометираща крачка спрямо опонентите си. Въпреки че имахме тази възможност - живеем в малък град и всички знаем кой кой е. Но честно казано съм обиден от факта, че такива явни лъжи бяха публикувани. Естествено имаше неща, които кореспондираха с истината и това е нормално - всеки следва да критикува в такава кампания. Но помията, която се изля върху семейството ми и други семейства... Това е непочтено, неморално и нечистоплътно. Затова няма да ви отговоря дали съм простил.

- Какво искате да постигнете през настоящия мандат? Предходният беше белязан от серия от кризи - една след друга.

- Имаме много работа. Ще действаме по няколко направления. Финансовата стабилност е ясна - опитвахме се и постигнахме много. Но трябва да държим гражданите привлечени към управлението на общината. Наша отговорност е да измислим начините и методите, по които да направим така, че те да са част от управлението и да усещат властта като тяхна. Като кажат „Общината”, да виждат себе си. Това е едната ми идея и дори бих казал мечта. Защото само тогава и ние ще можем да бъдем продуктивни. Искам от хората да бъдат също толкова критични към мен, колкото бяха и през първия ми мандат.  Защото във всичките кризи, които споменахте, освен подкрепата на хората, които вярваха в мен, разчитах и на критиката от опонентите си - когато тя е градивна и правилна, защото така намирах моите грешки, които трябва да коригирам. Така че разчитам това да продължи и в следващите 4 години. 

Червен килим, питка със сол и мед: Вижте как посрещнаха кмета Тихомир Янакиев обратно в Община Созопол (ВИДЕО)

От чисто материална гледна точка - това, което трябва да постигнем за благоустрояването на нашата община, има много проекти, по които вече работим и които вече са одобрени. Давам пример с училището в с. Росен. Сега върви избора процедура за изпълнител. За училището в Созопол също сме кандидатствали, то също е одобрено и предстои подписването на договор. Такава е ситуацията с ремонта на сградата на Общината, с детската градина. Това са сериозни проекти, като общата им стойност е около 10 млн.лв. 

Отделно сме кандидатствали с общините Несебър и Бургас по проекти за интегрирани териториални инвестиции. Там третираме доста повече места. Имаме проект за ремонт на улици в Равадиново и в с. Равна гора. За изграждане на улици, който съм почти сигурен, че ще бъде одобрен в кв. Месаря, където сме обещали да има цял ринг и кварталът да стане по-добър за живеене. Имаме проект за реконструкция на пътя от с. Зидарово до Габър и Вършило. Ще работим по пътя за село Росен. 

- Какво се случи с този проект?

- Пътят е държавен. Моята информация е, че има избран изпълнител. Нещата ще се развият бързо. Моля се да има постоянно правителство, за да не се получават турболенции като предходните години. Служебните правителства, колкото и читави да са те, не са вариант. Изпуснахме 3 години от новия програмен период заради постоянната смяна, нямаше и бюджет, тази година беше екстремна. Това е за първи път в историята бюджетът да се приема през септември. Всички тези препятствия донякъде ни дадоха възможност да се учим и преодолявайки ги натрупахме богат житейски опит, който от тук нататък ще ни помага. Но аз винаги обаичам да казвам нещо друго - не трябва ние, като политици, да се превръщаме в студено парче месо за хората. Без да приемаш болките и грижите на хората около теб, след време просто ще се окаже, че от теб няма нужда. Това са нещата, които предстоят. Но не забравяйте, че всичко това натоварва човешкия капацитет на Общината. Трудно ни е да се справяме с толкова много неща наведнъж - когато имаше 5-6 проекта, по които да работиш паралелно, а сте общо трима човека... В същото време има натиска да намаляме състава на общинските служители, но и да вземем нови и нови дейности.

Тихомир Янакиев: От днес аз съм кмет на всички жители на община Созопол

Гледам и в социалната сфера. Добре, направихме Комплекса за социални услуги, но това са проекти, които изискват хора, администратори, експерти. Няма как без човешки потенциал да осъществяваш дейност. Като се казва „няма хора за работа”, това не е клише. Един електротехник търсихме 6 месеца. Не сме давали високи заплати. Добре бе, хора, хем искате по-високи заплати за администрацията, хем да не увеличаваме данъците, хем да не взимаме нови дългове, хем да не продаваме имущество. Ама нали трябва да има приходни източници. Ако пък вземеш такъв, който е свързан с хора, например с паркингите, там трябва да назначиш служители. Тази година имаме 1.3 млн.лв. приход от транспорт само. Но трябва да се администрират тези приходи, да се обезпечат. Не може с двама човека да направиш 1.3 млн. лв., иначе всяка фирма това щеше да прави. 

Друго голямо предизвикателство за морските общини, е сезонността. Не се управлява лесно община с ясно изразен сезонен характер. Сега искаме да удължим сезона от гледна точка на културния календар, обсъждаме септември да стане месец на културата, искаме да изтеглим към есента няколко спортни събития. Всичко това да води хора в Созопол, за да има движение на хора и респективно на пари. Хората да са доволни.

- Това лято почти всяка вечер имаше културни събития в Созопол.

- Имаше, да. Всяка вечер. Даже опитваме да вдигнем нивото и малко да променим начина на работа. Докато допреди няколко години всичко беше напълно безплатно, а качеството на артистите беше различно, сега се стремим да вкараме повече платени събития с артисти на по-високо ниво. Да знаеш за какво плащаш, да отидеш там не само, за да убиеш час-два, а да се насладиш наистина.

- Извършвате основен ремонт на ул. „Виа Понтика”. Предвиждате ли други подобни проекти, кога се очаква и смяна на канализацията?

- Чакаме големия проект на ВиК за Бургаска област на стойност около 400 000 000 лв., който трябваше още миналата година да е почнал. Мисля за нас, за община Созопол. По този проект чакаме ремонти по южната част на полуостров Буджака. Там няма реално действащ канал за отпадни води с тласкатели и пречиствателна станция. Това ще бъде изградено. Другото такова място, къде трябват КПС-та, ще е Червенка. Ще има централен канал, където всички хора да могат да заустват своите отпадни води от битовата канализация. Когато това стане, надяваме се през 2024 г., ние ще започнем да асфалтираме този обръч - малко под ЛИДЛ, ще се завърти до Каваци - асфалтиране, с тротоари, с ново осветление. Да могат поне хората по тази улица - основна артерия - да имат комфорт за придвижване. Там живеят куп хора, а условията са отвратителни. 

- Ще има ли промени в екипа ви? Смяна на зам.-кметове или кметски наместници?

- Няма да увеличаваме ресорите, но промени ще има. След Нова година. Сега сме се съсредоточили във всичко, за което по-горе говорих - очаквам от колегите да заработи ОбС-Созопол, защото има много работа. На 22 декември ще има още една сесия. Оттам нататък ще ви уведомя какви точно ще са промените. Такива ще има, но няма да са големи.


В категории: Созопол


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
България Всички новини
Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори