×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България пред социална революция? Искат необлагаем минимум за бедните, а младите да не плащат данъци


България пред социална революция? Искат необлагаем минимум за бедните, а младите да не плащат данъци
Данъчната ни система днес е несправедлива, тъй като данъчните тежести се поемат преди всичко от най-бедните слоеве на населението, коментира Георги Гьоков
08 Декември 2023, Петък, 11:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Подкрепете тази помощ за хората с ниски доходи и младите, призова ПП Георги Гьоков от БСП

БСП предлага въвеждането на необлагаем минимум в размер до линията на бедност, с тенденция на по късен етап – да стане колкото минималната работна заплата. Въвеждането на необлагаем минимум може да стане поетапно, без да се натоварва особено бюджета“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков по време на обсъждането на данъчния закон в Народното събрание.

По думите му в малкото държави, където действа пропорционалното данъчно облагане има въведен необлагаем минимум, може би България е единственото изключение. „Това заедно с факта, че страната ни е сред петте държави с най-нисък дял на разходите за социална закрила от БВП, според данни на Евростат, води до силни социални изкривявания в обществото“, подчерта социалистът.

Георги Гьоков мотивира предложението, като подчерта позицията на БСП, че данъчната ни система днес е несправедлива, тъй като данъчните тежести се поемат преди всичко от най- бедните слоеве на населението. По думите му с въвеждането на необлагаемия минимум ще бъдат освободени - поне с част от данъчната тежест, предимно хората с ниски доходи. Това на
практика ще повиши разполагаемия доход, който от своя страна ще бъде ползван изцяло за потребление и ще има силен стимулиращ ефект за икономически растеж.

Според статистиката близо два милиона души работят за доходи, по ниски от средната работна заплата. „За тези хора трябва да мислим и особено за тия 450-500 хиляди които са на минимална работна заплата“, подчерта социалистът. 

БСП внесе и предложение, което да помогне на младите хора да се включат активно на пазара на труда, и най-вече да си осигурят работа, да могат да съчетават работа с образование – нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

Още много мотиви има в предложението да се помага на младите хора по всякакъв начин, включително и чрез данъчни облекчения – сред тях са катастрофалното демографско състояние на държавата, ниската раждаемост причина за която е несигурността у младите семейства“, посочи Георги Гьоков.

Предложението на БСП за нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години обхваща близо 300 000 млади хора. „Освобождаването на младите хора от данък върху доходите ще бъде компенсирано многократно в бъдещи периоди чрез генерирането от тях на значителни преки и косвени данъци в бъдеще“, посочи бившият социален министър.

Той цитира данни на НСИ, които посочват, че 90% от младите българи предпочитат да не създават семейства заради ниските доходи. „Отчитаме това като пагубно за развитието на нацията. Дебатът за вида и размера на данъците на пръв поглед е чисто финансово-икономически, но по същество е по скоро социален и политически“, заяви народният представител от „БСП за България“.

Георги Гьоков призова ПП също да подкрепят предложението, припомняйки им, че по време на предизборната кампания са демонстрирали социална ориентираност и заяви: „Подкрепата за тези предложения ще означава повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по висок икономически растеж, по малко бедност и неравенства.

Народният представител от БСП предложи отпадането от бюджета за 2024 г. на промяната, свързана с данъчно облекчение при регистрирани фискални и системни бонове. Още по време на обсъжданията за първо гласуване Георги Гьоков подчерта, че на практика това означава данъчно облекчение при 100 хил. лв. покупки месечно, което е подигравка с хората, които изнемогват и без това.

Георги Гьоков предложи отпадането и на предложението събирачите на диворастящи гъби и плодове да се облагат еднократно с алтернативен данък, като подчерта, че това нито ще донесе повече приходи в бюджета, а ресурсът по администрирането ще натовари допълнително всички.
 


В категории: Политика


33
Коментара по темата
33.
Говедар
10.12.2023 16:12:26
1
0
Гьоков хабер няма или се прави на луд?Почти всеки работодател осигурява на минимална заплата а дава някой лев отгоре. До като се случва това няма как да се намалят данъците. Но има как да се увеличат, като въвеждане на ергенски и момински данък от 25-55г.възраст. В случай, че дойдат да управляват БСП да го приемат. Ама не вярвам щом , когато управляваха нищо не направиха.
32.
Е, неее...
09.12.2023 15:51:21
3
7
Ама, чакай сега, ние имаме над 1,5 млн цигани, а те са все от тази група на ниско платените, а над 3/4 от тях даже хич не работят.
Не е решение това, ама никак не е...
31.
Ваня
09.12.2023 14:17:08
0
3
Единствено за изравняване на коефициента за година стаж имате основание.
30.
Да се облага имуществото
09.12.2023 14:06:53
1
7
а не доходите. Хора които трябва да работят за да живеят няма какво да го доят допълнително. Виж рентиери, земевладелци, богаташи - те трябва да се издължават на обществото за това че са дръпнали напред
29.
Единствените,
09.12.2023 09:11:47
9
10
които трябва да имат данъчно облекчение са болните хора. Всички останали няма нужда да се подстрекават да се превръщат в търтеи. и без това са много в държавата. ко пък толкова не ви харесва да се махнат вноските за пенсия и всеки да се оправя както може! Да видим тогава за какво ще мрънкате! Този народ е на това ниво, защото все чака някой друг да ми плаща сметките! Не се научихте и туй то!
28.
ТБС
09.12.2023 02:39:37
0
21
А семействата с деца ще плащат данъци за всички останали паразити. ПП , ДБ и герберастите се опитват да ни изтребят, не да ни помагат. А що не предложихте и минимална заплата за паразитите в парламента? Смъртнана наказание ще върнете ли? Твърде много паразити се завъдихте по държавните институции.
27.
rotter
09.12.2023 00:29:37
0
16
Данъка май е единственото нещо за което плащаш и не получаваш нищо…евентуално може ако си жив след време…
26.
Хаха
08.12.2023 23:24:05
18
3
Не ме интересува колко получават над минимума! Това е ваш личен проблем. Решете си го сами. Никой не ви дължи нищо. Ако не ви харесва на заплата, си направете бизнес и благоденствайте! Стига мрънкахте над салата и парцуца!
25.
rotter
08.12.2023 22:25:37
3
16
Е па кой иска да плаща данъци,не само тук,вижте в световен мащаб,и бедни и богати не правят изключение…Байдън,Тръмп,Агаси…списъка е дълъг,безкраен ,проблема е че данъците са непоносимо високи,много пъти искат от теб повече отколкото си изкарал,затова фалират малки фирмички,работодатели ,магазинчета и т.н. Ако държавата не беше толкова алчна щеше да е доста по различно…
24.
Кокорчо
08.12.2023 20:46:27
2
14
Ще оправи всичко , няма и едно което не размирисаха инклусив с шиши и боко .
От посолството квото кажат !
23.
Пешо
08.12.2023 20:43:10
0
29
Нищо няма да стане в нашия Абсурдистан ! Толкоз години неработеща съдебна система и гладни политици !
Време е за възстание !
22.
ДО 17
08.12.2023 19:22:42
2
22
Единственото, което крепи масовия българин е изплатеното му жилище, особенно за тези над 50 години . В държава където законите не работят, защото системата не иска да работят ,където с известни изключения работодатели и дейности на тъмно са гордост и приоритет и се плаща както и когато си преценят , където самите работодатели изработват модели за прецакване на данъчната система няма как да си зарежеш дома и да гониш предполагаеми високи доходи.
21.
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА
08.12.2023 19:06:50
3
13
МАЛКО НАРОД МНОГО, АМА МНОГО ИНТЕРЕСИ И ДАЛАВЕРИ. НЯМА ЛИ ЖЕСТОК, БЕЗКОМПРОМИСЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ НЕПЛАЩАЩИТЕ ДАНЪЦИ ТАРИКАТИ , КАКВИТО И КАКТО ДА СЕ ВЪРТИ СИСТЕМАТА НА ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ НИЩО, АМА НИЩИЧКО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. ВСЕКИ, КОЙТО НАВЪРШИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ИМА-НЯМА БИЗНЕС ТРЯБВА ДА ПОДАВА ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ ИЛИ ДА Е ВПИСАН В ДАНЪЧНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА РОДИТЕЛИ, НАСТОЙНИЦИ, ПАРТНЬОР .БЕЗКОМПРОМИСНА ДАНЪЧНА ПОЛИЦИЯ И ДРАСТИЧНО НАМАЛЯНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ДЪРЖАНКИ ИЗ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ВЕДОМСТВА .
20.
До 17
08.12.2023 18:53:15
3
11
Я си представи,целия северозапад да се премести,южна България и те,защо пиеш тъпотии? В държавата в която живея,има праг на бедност,и до тозо праг,данъци не се удържат!
19.
До 13
08.12.2023 18:48:38
4
11
Хайде обясни ми,в колко града,се получават заплати над минимума?
18.
Аз съм
08.12.2023 18:10:53
5
19
Не е ли по добре да се вдигне процента.Тези, които вземат над соц минимум да плащат 30%,а всички депутати, фирми с милиони и милиарди да дават половината от печалбата.Така ще се вдигне и социалният статус на държавата.
17.
До 16
08.12.2023 17:10:57
18
6
Работното място е личен избор. А и нямаш никаква представа какво е праг на бедност. Не си дърво, премести се някъде за да получаваш повече от мизерна заплата. Никой не е длъжен да ви плаща сметките!
16.
Тези
08.12.2023 15:59:58
7
16
Които работят на държавна работа и взимат минималната работна заплата не трябва да им се вземат пари за отдръжки от заплатата, това трябва да го поема държавата! Минимална работна заплата означава да си я вземаш чисто, това е прага на бедност!
15.
Виц
08.12.2023 15:06:25
2
16
Тоя малоумник за ерген ски данък за семейни, но без деца!? Щото има ше толеранс и после пак! А докога ша плаща ме всичко на роднините на Прасчо, Ментата, Боко, Гномчо,Ицко и Ко рнелийка, ДОКОГА?
14.
Фекрет Стораро
08.12.2023 14:17:19
3
39
просто да не дават на циганите и ще се облекчи цялата система ... може ли да ми зимат пари и да ги дават за цигани дет не искат да работят, не искат да учат, парите ги дават за музика и кючеци, не могат да си напишат името на лист с химикал. Ходят в Германия и тарашат хем там и хем тука някви пари
13.
Хахахахахаха
08.12.2023 14:05:57
20
20
Не! Бедните са такива по избор. Време е да се научат да се грижат за себе си, а не някой друг все да им плащата сметката! Какво беше: не ги храни, научи ги сами да си намират храна. Стига сме хрантутили нищоставащи и нищоправещи! Време е да се помага на можещи и развиващи се! Най-великата глупост е да вземате от едни и да давате на други! Солидарността не работи така! Доказателство: държавно здравеопазване, държавно образование, държавно пенсионно осигуряване!
12.
Недялка Василева
08.12.2023 13:48:07
8
24
Много добро и добре обосновано предложение ,но нали не вярвате ,че сегашните лешояди ще го одобрят и проемат.Нали за тях ще остане по малко за крадене.
11.
Мечти
08.12.2023 13:06:16
2
36
Абсолютно невъзможно. И сега , с тва дране на всеки работещ и осигуряващ се на Реална! заплата едвам смогва държавата да изплаща пенсии.. да не говорим за висчки м@нгусти , които ги издържаме, защото ТЕ данъци НЕ плащат. Само взимат. Как точно ще се лишиш от данъците на едни 300 хил, гений?...
10.
Иван
08.12.2023 12:39:44
4
22
Ами, кой да плаща данъци?! То не са помощи за ток, за ученици, за учебници, за безработни, за работили в чужбина и много други. Е, как ще се издържаме? И аз искам да не ми е редуцирана пенсията, понеже съм роден след 1960 г., ама не става.
9.
Каква ти социална революция
08.12.2023 12:22:03
2
32
Точно по време на социализма младите плащаха "ергенски данък"наред с другите данъци !Отнасяше се само за несемейните...
Сега ако трябва да докажат , че са семейни, всички ще трябва да плащат такъв данък, защото нямат сключени бракове!
8.
бичме
08.12.2023 12:14:55
1
27
малко петъчен популизъм никога не пречи :D
7.
gradski
08.12.2023 12:05:25
4
23
Вървим към пореден фалит на държавата.
6.
Гьок
08.12.2023 12:01:34
4
16
Бкп ся за турция ли работи или за русия
5.
банани и WC хартия
08.12.2023 11:53:37
13
36
Сладки ли са бананите ?? Тоалетната хартия ще ви трябва все по-малко по предназначение. Затягай колана !
4.
До 2
08.12.2023 11:52:06
1
21
Има се предвид ДОД онези 10 % с които облагат заплатата. Предложението е ако вземаш минимална заплата първите 520 лева да не им се начислява ДОД.
Това с храна и електричество не е приложимо, защото същия беден може да купува на още 5 човека нрана и да пусне кабели до всичките си съседи да ползват 20% по евтин ток
3.
Правилно
08.12.2023 11:45:22
2
39
400 хил работещи да не ги облагаме с данък, те така или иначе така в държавната хаза ще е на минус само 26 милиона, може да си ги набави като не плаща заплати на депутатите и министрите и учвличи цените на храната в парламента.
2.
Питам се!
08.12.2023 11:38:09
14
18
Какви точно данъци плашат хората, които са на линията на бедност? Ако са с една къщичка на село, която е пред разпад, или гарсониера в панелка? И щом ще говорим така: пенсионерите, които са с пенсия около 450 лв, на чия точно линия са???? Ами освободете ги от ДДС за основните хранителни продукти и електричество! Това ще има по-голям ефект! Обаче има малък проблем: ще трябва да го одобри финансовия министър, който дори и от вашата партия да е, няма да си направи сепуко!
1.
Васко
08.12.2023 11:12:48
20
34
Червена демагогия Този лъжец сам не вярва на това което говори. Ако такива утопии бяха възможни отдавна да са ги приложили скандинавци или немци...Да ама не...Там са богати населението с висок стандарт а пък са.... с най високи данъци в света ??. Комуниста гьоков да вземе да разучи как става този номер .А не да заблуждава тълпата с глупости.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори