×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Посетителски център по рибарство и морско дело е новото културно-историческо бижу на Поморие


05 Декември 2023, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Поморие вече разполага с още един интересен туристически обект, а именно Посетителски център по рибарство и морско дело. Още през април опасната сграда на бившата Водна кула бе изцяло реновирана. Днес, благодарение на екипа на Исторически музей – Поморие, тя вече е превърната в красив и интересен морски кът, който ще бъде още една атракция за жителите и гостите на града. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Поморие Иван Алексиев, директорът на Историческия музей д-р Антон Карабашев и общинският съветник Ива Кусева.

„Радвам се, че Община Поморие, Общински съвет – Поморие и аз като кмет съхраняваме традициите и духа на древно Анхиало, правейки така, че те да бъдат вписани в днешно Поморие. За да бъде един град туристическа перла, трябват туристически атракции. А назад във времето, за 12 години, ние създаваме атракции, които представят живата историческа памет. Това аз разбирам като родолюбие и обич към града си и благодаря на всички, които положиха усилия за този нов център. А ние ще продължим да пазим духа на древните анхиалци и да го предаваме на децата си!“, каза кметът Иван Алексиев.

С огромна благодарност към местните рибари се обърна и д-р Антон Карабашев. Той изказа признателност към поморийците, дарили предмети и съоръжения за експозицията, и разказа повече за работата по съживяване на сградата. Д-р Карабашев сподели още, че основната цел на усилията, които той и колегите му полагат, е запазване, проучване и популяризиране на културно-историческото наследство на община Поморие.

След водосвета, отслужен от протойерей Борис Георгиев, тържествената програма продължи с етюд на артистите Димитър и Кристиян Самоковлиеви, представящ риболуването с аламани. Музикален поздрав към всички поднесоха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас под ръководството на Анета Драгнева-Данаилова. Специални гости на събитието бяха ветеранът водолаз Стоян Димитров, директорът на РИМ Бургас д-р Милен Николов и Емил Михов – режисьор, дизайнер и историк със значителен принос в създаването на своеобразния музей.

Само днес, в деня на откриването, бе изложено средно водолазно оборудване от 30-те години на миналия век, любезно предоставено от СНЦ „Приятели на морето” – Бургас. Като част от постоянната експозиция в центъра е автентична дървена лодка – дарение от Георги Карталов. Изложени са още древни находки, намерени в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни принадлежности и съоръжения с информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивно холограмно представяне на нощен риболов с аламани.

„Да превърнем старата водна кула в Посетителски център по рибарско и морско дело не беше никак лесна задача. От една страна морското дело е много всеобхватна тема, а от друга страна рибарството и традициите, свързани с този поминък, са толкова древни, колкото е древен и нашият град. Типично като историци решихме да подходим по следния начин – да разделим пространството на 3 нива и да представим експозициите хронологично.“, обясни уредник-историкът Любка Николова. Първият етаж е сектор „Античност и средновековие“, вторият етаж е „Османски период и ново време“, а третият етаж е „Ново и най-ново време“.

Дейностите за обновяване на интересната конструкция бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При изпълнение на проекта за реконструкция бяха изградени панорамна площадка и технически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

Съществуващите в близост до водната кула обекти, складове и гаражи, също бяха изцяло реконструирани и ще бъдат използвани за ателиета, някои от които ще представят историята на поморийското ДОСО (Държавна организация за съдействие за отбраната), както и в арт кътове за интересни сувенири, приложно и изящно изкуство.

До 22.12.2023 г. Посетителският център по рибарство и морско дело може да бъде посетен с предварителна заявка на телефон 0596/ 22008. Вход свободен!

След 01.01.2024 година екипът ще обяви часове и условия за посещение.




В категории: Поморие


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Аз
06.12.2023 14:53:45
0
1
Кога ще започнат да правят нещо и за Квартал Свети Георги и неговите жители. Алеята покрай морето е също може да се облагороди и развие а вместо това лятно време няма кой да я почисти от бурените!!!
1.
Oxaxa
05.12.2023 18:56:49
0
12
Добре, че не сте снимали къщата ке*еф, която е в непосредствена близост. Може ли да си облепиш къшата с плочки за тоалетна, бе, баце, бе хахахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори