×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пожар на площ около 4000 декара по склоновете и билото на планината Пъстрина край Монтана
  • Какво ще е времето днес, вижте ТУК
  • От 8 ч. до 14:30 ч. ще бъде ограничено движението на МПС над 3,5 т в участък от пътя Габрово - Шипка за събор на Бузлуджа
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За една година: Над 15% повече българи са пътували извън страната


28 Ноември 2023, Вторник, 18:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Най-много турци, румънци и гърци са посетили България

Над 15% повече българи са пътували извън страната за една година. Пътуванията на български граждани в чужбина през този октомври са 694.0 хил, или с 15.8% в повече за разлика от изминалата година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели, показват данни на Националния статистически институт.

Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към съседните страни Турция, Гърция и Сърбия. Към Турция са пътували общо 183 800 души, за Гърция – 165 100, към Сърбия – 59 500.

Следват Румъния - 57.6 хил., Германия - 49.5 хил., Република Северна Македония - 22.5 хил., Италия - 20.9 хил., Обединено кралство - 19.2 хил., Австрия - 18.6 хил., Испания - 12.1 хиляди.

Българите, посетили чужбина заради цели като гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, са най-много - 42.2%. Следват пътуванията от граждани с цел почивка и екскурзия - 37.8%, и със служебна цел - 20.0%.

Посещенията на чужди граждани в България през октомври са 898.9 хил., или с 6.1% повече в сравнение със същият месец на предходната година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели. Транзитните преминавания през страната пък са общо 323 500.

Общият брой на гражданите от Европейския съюз, посетили страната ни е 430 500. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 37.5%, Гърция - 22.5%, и Германия - 12.7%. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“1 са 380.1 хил., или 42.3% от всички посещения в България. 

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Турция - 175.7 хил., Румъния - 161.4 хил., Гърция - 96.9 хил., Украйна - 79.0 хил., Германия - 54.8 хил., Сърбия - 53.9 хил., Република Северна Македония - 42.3 хил., Полша - 20.4 хил., Обединено Кралство - 17.4 хил., Италия - 15.0 хиляди.

Преобладава делът на посещенията с други цели - 49.6%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия - 35.1%, и със служебна цел - 15.3%.


В категории: Животът


Коментари
Главчев отмаря на Витоша
Главчев отмаря на Витоша 27/07/2024, Събота 18:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Александър Донски се размина с титлата на двойки в Испания Александър Донски се размина с титлата на двойки в Испания Българинът и Тиаго Перейра (Португалия) отстъпиха в спора за трофея пред французите Дан Адед и Артур Реймънд Шумни веселби на непълнолетни тийнейджъри вдигнаха на крак полицаите от РУ-Камено (ВИДЕО) Шумни веселби на непълнолетни тийнейджъри вдигнаха на крак полицаите от РУ-Камено (ВИДЕО) Жителите на общината се оплакват от редовен тормоз от шумните компании след 23 часа Петър Мицин не успя да се класира за финала на 400 метра Петър Мицин не успя да се класира за финала на 400 метра 18-годишният световен рекордьор в дисциплината за юноши финишира на седма позиция Любимите пържени кюфтета с кашкавал от нашето детство Любимите пържени кюфтета с кашкавал от нашето детство Това е любимата рецепта на бабите Тя се подложи на тежка диета, гладува 21 дни Тя се подложи на тежка диета, гладува 21 дни Инфлуенсърката прави лечебногладуване при д-р Емилова Майката на починалото момиче от взрива: Тази нощ душата на Криси отиде при татко й Майката на починалото момиче от взрива: Тази нощ душата на Криси отиде при татко й Тя благодари на лекарите, на кръводарителите, на всички в „Пирогов“ Вълна от салмонела залива България Вълна от салмонела залива България Двоен скок на болните, храната става опасна над 4 часа на стайна температура След гафа: МОК се извини, че обърка Северна и Южна Корея на откриването След гафа: МОК се извини, че обърка Северна и Южна Корея на откриването Двете държави са в конфликт от близо 70 години и са разделени от демилитаризирана зона Тази миска пръсна 20 бона за импланти в дупето Тази миска пръсна 20 бона за импланти в дупето Боряна легнала под ножа при френски лекари Кой е човекът с розовия халат Кой е човекът с розовия халат Той се превърна в интернет сензация
Кола се вряза в пешеходци и уби 8 души Кола се вряза в пешеходци и уби 8 души Властите на този етап на съобщават дали става дума на умишлен акт или за пътен инцидент Шарън Стоун се страхува да не бъде убита от фен Шарън Стоун се страхува да не бъде убита от фен Страхът у актрисата възниква след разговор със Силвестър Сталоун Коя е причината цените на колите втора ръка да растат Коя е причината цените на колите втора ръка да растат За 10 години употребяваните автомобили са поскъпнали с цели 60% Семейство Симпсън предсказва следващия американски президент Семейство Симпсън предсказва следващия американски президент Първата жена президент е показана още през 2000 г. Проливни дъждове причиниха скъсване на язовирна стена в Русия Проливни дъждове причиниха скъсване на язовирна стена в Русия Властите евакуираха няколко близки селища Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори