×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мария Кехайова написа разкази за магичната Странджа и рибарите от Ченгене скеле


Мария Кехайова написа разкази за магичната Странджа и рибарите от Ченгене скеле
С разрешение на автора Флагман.бг публикува един от емблематичните разкази в книгата
18 Ноември 2023, Събота, 16:38 ч.
Автор: Флагман.бг

Книгата вече е отпечатана и очаква своите читатели, за да ги пренесе през магичния портал на времето

Точно в сезона на паламуда, който тази година не се появява край нашите брегове, а сафридът кълве и радва рибарите, в Бургас се появи нова книга. Разкази, събрани под странното заглавие "Сафрид сопрано: Магическият портал". Книгата е на журналистката от „Труд news" Мария Кехайова, която е разделила разказите си в две части: за легендите за змейове и великани в митичната Странджа планина, и за слуката на рибарите и веселите им истории в селището Ченгене скеле край Бургас.

В книгата оживяват образи от детството, разкази, които се предават от уста на уста в обезлюдените села на Странджа. 

Независимо дали са за кацали навремето НЛО, за странни светлини над различни местности, за самодиви, които се явяват на овчар като бели гъски с дълги шии или кутрета, те са истински и магични едновременно. Чути от баби и дядовци, предавани на поколенията. Уж са фантастични и невероятни, а примерно, за съществуването на великаните в село Кирово преди време, все още има доказателства- гробищата на двуметровите гиганти, макар и вече обрасли в треволяци.

Този свят, в който се разхождат змейове и самодиви, кацат НЛО, странджанци говорят на неразбираем диалект- всъщност е един портал, през който всеки иска да премине, за да се изпълни със спомени от детството, с доброта и надежда, далеч от крамолите на деня. 

В другия портал, край каналите на рибарското селище, сафридът пее сопрано, рибар къща не храни, но ходи на опера, на далян се ходи с хляб и яйца и други истории.

Уникалните случки, в които поп си забравя расото навръх Никулден при морските вълци и един от тях го навлича, за да сервира дегизиран рибена чорба и ракия, зареждат с много смях и увековечават лакърдиите на риболовците.

Книгата вече е отпечатана и очаква своите читатели, за да ги пренесе през магичния портал на времето.

Можете да се свържете с Мария Кехайова чрез страницата ѝ във фейсбук, за да си я поръчате.

С разрешение на автора Флагман.бг публикува един от емблематичните разкази в книгата:

Парамони или селско правосъдие

Магическите хора в нашето село в Странджа, не приемаха нови реалности. Например- те си имаха свое собствено правосъдие. Съседка и комшията и, бяха се скарали и били заради прескочила в чуждия двор кокошка. И в разгара на скандала жената отхапала пръста на мъжа. Никога не можах да уточня отхапала ли го е или ухапала.

Обаче тези хора аз никога не ги видях да се забавляват. Дори когато искаха да се похвалят за нещо, правеха го тайно. "Тошка /от Тодор/, ела да ти кажа нещо. Дъщеря ми си купиха кола". - "Ами каква кола, бульо Стано?", питал баща ми.- "Ами бяла". Във Вършило хората например не знаели, че когато човек има рожден ден- празнува и черпи.

Не си представям как и кога са се радвали и най- вече на какво. Бедно, бедно село, с корава неплодородна земя и тънички прегърбени хора- Марулки, Бързи, Деспини, Кали, Вълкани. И все бързаха за някъде. Да не "залети", т.е. да не завали. На празниците- виели се хора на мегдана, точно пред нашата къща. Баба и още една жена пеели. Други две ги поддържали.

Жените във Вършило нямали премени, радвали се на кръшните си гласове. Прабаба ми например била на смъртно легло, когато пратила баба ми да излезе навън, а тя запяла. Заръчала и- да чуе от градината - дали хубаво пее, тя била родена певица. Измисляли си и парамонье- прякори.

Но то не било за забава, а за да се дразнят. Срещу нашата кръчма имало друга- на конкурента на дядо. Синът на конкурента много обичал да измисля парамонье на всеки , който предпочете нашата кръчма и обиждал хората наред. А дядо правел най- хубавото вино в околията. Каква била тайната му- никой не знаел. Носели му грозде от Сарафово, /от лозя край морето- та в сърцето на Странджа!/.

Години по- късно чичо ми Димитър си направи шато в Айтоско. Ако дядо ми е казал тайната на шеметното си вино- то е само на чичо. Когато го завел да види шатото, дядо въздъхнал и рекъл: Много е хубаво, ама да беше във Вършило... Като говорим за парамонье, в едно друго село в Странджа - Бродилово, което е известно с нестинарите си, има най- многото прякори на човек от населението. Лепнали са на всеки три- четири.

Но те не знаят значението на думата "прякор". Установих го лично. Беше една лятна вечер, с фоторепортерката Татяна Стефанова, пътувахме за Бродилово. Бях чула тая работа за прякорите и смятах да напиша страница. Красотата по пътя, особено наесен е неземна. Митична, магична, невероятна и всичко останало. На входа на селото, една бабичка носи дърва. Разприказвах я.

"Във вашето село, хората имат ли си прякори?", питам. Тя ме погледна като извънземна. -"Няма, няма такова нещо" , отговори и понечи да си ходи. В това време ни размина един човек. "Е това е Пръдлето",изведнъж изтърси жената. "Ами това какво е?", питам.- "Е, така му викат", отсече сърдито и ме подмина. Така разбрах как трябва да питам за нечий прякор "Как му викат?"

И се започна. Най- красивата жена в селото беше Стюардесата. Имаше Магарето, Сталин, Ленин, Директорът, Сеното, Нестинарката, Англичанинът и какво ли не още. Дори и кучетата, които тричаха през февруари, на прага на пролетта, си имаха прякори. На Шаро, му викаха Гонзо, като футболиста.

Било много издържливо куче- седем пъти поред, седем пролети, го тричали, което значи въртели го с въже над реката, и все по- здраво ставало... Освен това всеки, на когото измислели как да викат, се сърдел и спирал да говори на останалите. Но спирал да им говори, само докато не измислел по един нов прякор на всички останали. Те пък като узнавали как ги е кръстил, спирали да говорят и с него, и помежду си.


В категории: Бургас


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 1
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори