×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Благодарни сме на бизнеса в Несебър, че откликна за строителството на два храма


09 Декември 2011, Петък, 22:10 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Кампанията по набирането на средства започна през 2009 година

-Госпожо Нищелкова, предстои първа копка на храма „Свети Николай Чудотворец“, в процес на строителство е и друг православен храм „Св. св. Кирил и Методий“, който също е инициатива на сдружението. Не са ли прекалено много толкова църкви в Несебър?

-Не не мисля, че са много,тъй като населението на Несебър се увеличава, а  в кв.”Черно море” живеят целогодишно много хора и на територията му няма нито един храм. Строителството  на храм „Свети Николай Чудотворец“ е част от нашата дългогодишна програма като сдружение. Всички в Несебър знаем колко млади мъже и деца загинаха през последните години. Почерниха се много къщи. Ние, гражданите на Несебър осъзнахме, че трябва да се обърнем към Бог и да поискаме прошка.

Решението за създаването на Съюза бе взето спонтанно на един градски митинг през преди три години, на който присъстваха много жени от Несебър с различни професии и възраст. Основна ни задача бе да се изградят два православни храма – в новата част на Несебър и в квартал „Черно море”, за които избрахме имената „Св. св. Кирил и Методий“  и  „Свети Николай Чудотворец“.

- Как се набират в днешно време средства за благородна кауза? Отворени ли са хората от Несебър към подобни инициативи в момент, когато бизнесът е в тотална криза?

-Кампанията по набирането на средства от „Съюз на гражданите – бъдеще за община Несебър“ започна през 2009 година. Беше ни трудно, но събрахме близо 4000-5000 лева. Със всяка изминала година се наблюдава една тенденция на обръщане на хората към по-добро и съответно хората са все по отворени за благородните каузи. Смятам, че все повече хора ще се присъединят към инициативата. Със събраните средства  платихме за изготвянето на цялата документация и разрешителни за строежите. Мисля, че тук е мястото да изкажа благодарности на  арх. Ива Парушева, която ни дари проекта за храм „Св.Николай Чудотворец”, на Константин Иванов, който ни направи конструкцията на храма, на Лъчезар Лаков – геодезията, Златин Киряков- геологията, Неделчо Казаков – ВиК проекти, г-н Иванов – ел. проекти. Преди 2 години направихме първа копка на храма „Св. св. Кирил и Методий“.  Забавихме се обаче със строителството му, тъй като още при старта бяха открити разкопки.

Налице са всички необходими инженерни и архитектурни проекти. Факт са договорите за присъединяване на ВиК и ЕВН България.

- Кой ще изгражда бъдещите два храма?

- Сформирани са две църковни настоятелства съответно за двата бъдещи храма, които ще са пряко ангажирани със строителството.  Имаме обещания за дарение на строителните материали и изграждането на храмовете в груб строеж. Настоятелствата вече са приети от Сливенската метрополия. Спазени са всички изисквания.

- С какви други дейности се занимава „Съюз на гражданите – бъдеще за община Несебър“?

- Освен с подготовката за строителството на храмовете, пред Сдружението са стояли и други задачи. Преди седмица  дарихме средства на Сливенската метрополия за подпомагане на бедстващ храм в Сливен.

През 2009 година закупихме коледни подаръци за детските градини на територията на община Несебър, направихме дарения за Червения кръст във връзка с наводненията в региона, спонсорирали сме и детския църковен хор.




3
Коментара по темата
3.
koko
13.12.2011 23:23:05
0
1
Колко пари са събрали? В коя банка е сметката? Отчет за парите? Кои са членовете на настоятелствата?
Прави впечатление, че всички дарители в натура са на ""яслата" на община!!!
2.
вярващ
12.12.2011 15:16:32
1
2
Начинанието е добро, но като гледам кои са инициаторите, обхващат ме съмнения дали няма да бъде опорочено всичко. Жената на небезизвестния Динко Пицата, който източва общинския бюджет явно е решила да изкупи част от неговите и нейните грехове. Хора, които крадат и са свикнали само да вземат не са способни на благотворителност...
1.
01
10.12.2011 16:51:53
0
3
Уважавам тези идеи за стройтелството на църквите и ги подкрепям.Това е точният подход и се доказва че уважаваме нашата религия.Нека вземем някой други страни за пример.Когато се почне нов жк.комплекс заедно с него и се строи храм за неговите жители.Последно време не се обръща голямо внимание на църквите,затова подкрепям такива начинания.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори