×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Управляващите в шах. Разпада ли се сглобката заради дерогацията за руския петрол?


Управляващите в шах. Разпада ли се сглобката заради дерогацията за руския петрол?
България уж наказва Русия, за да угоди на Брюксел, но тихомълком помага на Москва да си възвърне контрола върху енергийните доставки на Европа
12 Ноември 2023, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Възниква въпросът дали отпадането й ще доведе до шоково поскъпване на горивата

Макар през миналата година Европейската комисия да забрани вноса на руски петрол и горива в страните от ЕС като санкция, ограничаваща възможностите на Москва заради агресията в Украйна, за страната ни бе позволена частична отмяна на това решение (дерогация) до края на 2024г. По този начин цените на горивата у нас трябваше да се задържат около 2,60-2,65 лева за литър, обаче за последните 6 месеца дизелът е поскъпнал с 0,34 лв./л (13,55%), като специалистите обясняват, че разликата спрямо цената по бензиностанциите е печалба за "Лукойл", а от началото на 2023 г. е натрупала близо 2 млрд. лева печалби именно заради дерогацията, но не е внесла нищо в държавния бюджет. 

Обяснението на част от управляващата коалиция (ПП-ДБ) беше, че ако дерогацията отпадне, ние ще плащаме двойно на досегашните цени, като тази позиция категорично застъпва и премиерът Николай Денков. Самата дерогация беше приета в момент, когато на власт беше правителството на Кирил Петков и бе обявена като огромна победа за управляващите.

Политическо надцакване

От началото на дерогацията ГЕРБ (в последните месеци и ДПС) се обявиха против нея, като основният им довод беше, че от нея печели единствено „Лукойл“. Макар и парадоксално, защото ПП и особено ДБ (поне на думи) постоянно демонстрират, че са срещу режима на Путин, двете партии са против тя да отпадане. Делян Добрев от ГЕРБ каза, че това решение било взето под натиск от кабинета, като самият Денков бил заплашил, че щял да подаде оставка, което да доведе и до падането на правителството, ако не приемем дерогацията, включително и по-дългия ѝ срок до октомври 2024г.

А-ха да си кажем колко принципна позиция заемат от партията на Бойко Борисов, обаче в края на октомври последва изявлението, че нито ГЕРБ, нито ДПС щели да искат спиране на дерогацията, ако рафинерията внесе над 500 млн лв. неплатени до момента данъци. Добрев посочи, че заедно с тези суми "Лукойл" ще трябва да внесе и още близо 1 млрд. лв. във Фонда за енергийна сигурност. 

От компанията веднага скочиха, че не дължат абсолютно нищо на страната ни, напротив, заплатили са в срок всичко. Стигна се дотам Денков да влиза в ролята на говорител на "Лукойл", като увери, че всички задължения ще бъдат платени или поне такива уверения е получил от компанията. Интересно кой лъже и за какви задължения говорим, като от рафинерията твърдят, че нямат вече такива към държавата ни, а премиерът говори за обещанията им, че щели да платят. А, де...

Не по-малко интересно е, че позицията на правителството – като никога – съвпада и с тази на президента Румен Радев, който съвсем логично (знаейки позициите му по темата Русия), е против да отпадне дерогацията. 

Скандалът излезе извън рамките на страната ни

Само че „победата с дерогацията” (по Кирил Петков) се оказа пирова. Както поради огромната печалба на петролния гигант, така и поради излязлото преди броени дни разследване, което беше огласено от „Политико” и което само потвърди и без това отдавна известни неща, а именно, че „Лукойл" се е възползвала от дерогациите за страната ни, за да заобикаля санкциите върху Кремъл и да продава преработени горива на други държави, включително на страни членки на ЕС. Въпросните продукти са тръгнали от български пристанища към трети страни, а вратичката в забраната за руския петрол в Европа е генерирала печалби за Русия в размер почти на 1млрд. евро, допълнително са прибрали и още близо 500 милиона евро като собственици на рафинерията.

Някои европейски държави призоваха ЕК веднага да се задейства, за да не може Русия да се възползва повече от тези вратички, като се очаква Комисията да започне и разследване срещу страната ни.

Искри и закани хвърчат във всички посоки, но губещите сме ние

Изтеклата информация, а и не само тя, беше достатъчен повод ГЕРБ да заговорят все по-активно за излизане от сглобката или най-малкото за смяна на министри. Денков отхвърли втората възможност, което накара Делян Добрев директно да го обвини, че имал интерес от продължаващата дерогация. Нещо повече, депутатът от ГЕРБ, заедно с колегата му от ДПС Делян Пеевски, сезираха прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от „Лукойл”.

Това предизвика острата реакция на министър-председателя, който заяви, че дава на съд Добрев, допълвайки, че няма как с един "мъртвороден закон", подготвен от депутата, "Лукойл" да бъде накаран да плаща данък върху свръхпечалбата, което да доведе до поевтиняване на горивата със 73 стотинки. Депутатът не му остана длъжен и заплаши с реципрочни мерки.

Разбира се, в тази канонада от изстрели, на обикновения човечец му е трудно да се ориентира кой крив, кой прав. Дали ГЕРБ си търсят повод да дестабилизират правителството, в което обаче самите те участват и крепят с гласовете си, дали ДПС за пореден път ще надцака всички, доказвайки, че реално те са управляващите в сянка, дали това е само политическа риторика, чиято цел е да убеди уважаемия гражданин, че в този си вид, с тези си министри и с тези си действия управлението обслужва руски интереси. 

Не бива да пропускаме факта, че е напълно видим страхът на ПП и ДБ да посегнат на дерогацията. Самият Денков предложи на ГЕРБ да изчакат до 6 март, когато предстои ротацията му с Мария Габриел, след което да махнат дерогацията и да поемат цялата отговорност, произтичаща от това. Тук също възникват въпроси – дали наистина се касае за убеденост, че подобно отпадане ще доведе до шоково поскъпване на горивата, което ще засегне пряко повечето българи, резонно и кабинетът сериозно ще се разклати; ако все пак се стигне дотам, е пределно ясно, че ПП-ДБ предпочитат тогава не те, а ГЕРБ да са на пангара; дали пък не се касае за нежелание да посочените партии от коалиция ДС да се противопоставят директно на руските интереси...

Не можем обаче да отречем очевидното, което е извън всякакви политически и словесни еквилибристики, за пореден път прави впечатление както на партньорите ни, така и на редица други родни критици – „Когато става въпрос за руската енергийна империя, България дава с едната ръка и взема с другата – а на Европа ѝ писва”, както пише „Политико”, допълвайки, че страната ни на пръв поглед наказва Русия, за да угоди на Брюксел, като обаче същевременно тихомълком помага на Москва да си възвърне контрола върху енергийните доставки на Европа. 

Парадоксалното е, че „угаждането”, както е видно, се извършва и от най-прозападно позиционираните партии като ДБ и ПП, което допълнително дезориентира суверена. Изхождайки от специфичната нагласа на политиците у нас, която напълно онагледява народопсихологията ни, вероятно  истината не е толкова сложна, а става въпрос за сравнително елементарни управленчески размисли – как да направим така, хем да удовлетворим европейските ни партньори, хем да не засегнем и руските интереси, хем и ние (те, де – управляващите, за нас никой не се е загрижил особено) да не се прецакаме, заемайки категорична позиция чрез действията си. Защото нали се сещате, че едно е да тръбиш словесно, че си „за” санкциите, за ЕС и в подкрепа на всичките им решения, както и срещу Русия, като паралелно с това да правиш обратното.  

Не става и душата в рая, и ... до края...


В категории: Политика


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
29
Коментара по темата
29.
няма нищо некоректно в "дерогацията"
13.11.2023 20:04:46
0
3
Смяната на доставчика на петрол за цяла рафинерия, където производствения процес е настроен за петрол с определен произход и определено съдържание, много често е просто невъзможно и изисква големи инвестиции. Например, САЩ въпреки всички санкции и военни заплахи към Венецуела, продължиха да внасят петрол точно от там за някои собствени рафинерии, защото смяната на доставчика не беше просто възможна. Същото се случва и при българската рафинерия на Лукойл.
Коментарите за т.нар. дерогация са във висша степен некомпетентни. Дори се цитираше неправилно становището на сайта на Европейския Съюз Politico.eu, където е точно казано:
"Руските газови игри на България раздразниха Европа"
https://cutt.ly/HwYnYFiF
"Това не изглежда да нарушава пряко санкциите, според специалистите по санкциите, и както България, така и Лукойл казват, че това е неуместно.
Грабване на възможността
Когато страните от ЕС се съгласиха да забранят вноса по море на руски суров петрол миналия юни след седмици на мъчителни преговори, България спечели „специална дерогация“ от мярката до края на 2024 г. поради своята „географска експозиция“.
Но след като служебното правителство на България намекна, че ще продължи да продава петролни продукти с руски произход на ЕС, Европейската комисия в Брюксел взе мерки, забранявайки на София да прави това от 5 февруари, като се има предвид, че мярката е „изключително предназначена да гарантира сигурността [на страната ] на предлагането.”
Според санкционните правила на ЕС България не може да продава петролни продукти в чужбина. Но има една уловка: София може да разреши износ, ако тези продукти са за „изключителна употреба“ в Украйна или те „не могат да се съхраняват в България поради рискове за околната среда и безопасността“, стига да не се предвижда тяхната „продажба, доставка, трансфер или износ“ за заобикаляне” на санкциите.
Говорител на Комисията каза пред POLITICO само, че тези рискове за околната среда „се отнасят до специфичния състав на рафинираните продукти“, включително възможни пожари и експлозии, но не споменаха капацитета за съхранение."
28.
До 27
13.11.2023 13:29:28
18
4
Отидоха да бранят Авдеевка, като опърдят руZките кочани, ще се върнат за още минуси.
27.
Относно коментар 21
13.11.2023 12:06:18
12
4
Някой от поставилите 13 минуса няма ли да напише два реда кое не е вярното в коментара и кое не им харесва ?
Ако са чували как ще се зарежда Лукойл, да го споделят !
Защото и министъра на икономиката нне знае нищо по въпроса, може пък някой от вас да знае ?!
26.
Я
13.11.2023 11:44:34
13
10
Как двама дебели толупи ограбиха България,не остана други и посегнаха на рафинерията.Сега е най-удобния момент понеже е модерно да се мрази всичко руско.Дали пък някои кравари не са им обещали да ги махнат от Магнитски ако съсипят петролната ни индустрия,ей така случайно?
25.
Ей ти
13.11.2023 11:04:52
10
3
с VPN-a по кротко с "друповото" поставяне на плюсове и минуси , де !
Не разбра ли , че си разкрит!?
Няма начин за 20 секунди 10 човека да посетят сайта и десетимата да поставят "плюс" на някой коментар без нито един минус!
Поставяй по 2-3 броя , така няма да се разбере !
24.
ПП-ДБ не изпълняват закона,защо ли
13.11.2023 10:44:52
5
18
ПП се родиха от юмручето на Мунчо Радев!
Кой му ги докара тези измекяри крадливи, това е въпросът в който е отговора на обедняването на хората и обогатяване на олигарсите?!? От всякъде щипят комисионни, Газ,Нефт няма значение, комисионната е важна за Киро и компания тарикати.
Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали.
Не, не е мървороден!
Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ.
За парата, продавате си душата, за парата изядате си месата...
23.
Евтинко
13.11.2023 10:38:48
15
4
Някой се включи в коментарите и "напатка"по 10 броя минуси или плюсове на неудобните нему коментари!
22.
Нека
13.11.2023 10:35:31
14
6
за кратко да оставим кой бил за Русия, кой бил за ЕС, кой бил за фес ?
Кое е икономически най-изгодно за България в момента , нали в това е смисъла на национално-отговорната политика?
Някой, някъде бил крал и печелил, ами те и хлебарите и ресторантьорите крадат и печелят да вземем да забраним ресторантите и хляба ли?
Който краде го хванете, затова са купищата държавни служби, пълни с лешпери!
21.
Никой досега
13.11.2023 10:29:54
20
8
не е казал ясно и разбираемо, ако отпадне дерогацията от къде Лукойла ще се зарежда със суров петрол ?
как, по каква схема и колко ще струва това ?
А това в никакъв случай не е държавна политика , а някакво махленско дърлене , с привкус на корпоративни интереси!
Ако утре спрат танкерите от Русия, какво ще се случи, от къде ще дойде следващото зареждане на комбината?
С ЖП цистерни ли, с баржи ли, с кофи ли?
Не съм чувал на Босфора да стоят натоварени танкери с арабски петрол , които само чакат България да се натутка, да ги вземе !
Така наречените "фючърси" са за месеци напред , не са за утре !
20.
Мдаа
13.11.2023 09:08:03
3
20
Дерогацията е от две години , при предишното правителство на Киро цените бяха 3.8 лв. на литър, при служебното се понижиха.
Сега отново пълзят нагоре, извод: някой от управлението получават подкупи в големи размери.
19.
Me
13.11.2023 08:49:44
21
13
Авторът да си приготви парите за бензин 5 лв ако Лукойла спре. А доколкото се разбра ще спре ако се отнеме дерогацията. Пристанището няма капацитет за големи танкери и няма резервоари за съхранение на големи количества петрол...
18.
...
13.11.2023 08:43:58
6
19
Нефтопродуктите са сериозна тема , няма нищо общо със зъболечението, квалификацията на определени малоумници.
Сглобката ще падне и пидалетките ще отидат там където правеха предизборна кампания при бай Ставри, строг но справедлив. Дедо Байдън ще падне другата година. Не само пидалетките могат да пишат и за тях има сигнали там.
Да не попадне някой от ПП/ДБ в списъка, изненада.....
17.
Арю Сириъс
13.11.2023 08:29:08
18
10
Кабинетът пада, ама само в мокрите сънища на митрофанова и вгъзрожденската и утайка. Боко тиквата не е никакъв евроатлантик, той си гледа келепира, но от Посолството са го хванали здраво за топките, също както и пеевски, та и двамата ще си позволяват да плямпат захаросани тъпотии за пред електоратите, ама ще си налягат парцалите с тайната надежда чичо тръмп да се върне в белия дом някой ден и да им отпусне малко хомота.
16.
Сглобката е отвратителна ,но остава
13.11.2023 08:23:26
7
14
И е за предпочитане пред юмручето със зелените чорапки
15.
Не подкрепям никого
13.11.2023 08:21:47
6
16
На педалите от ПП/ДБ да им заклекнат на гърлото комисионните и далаверите.
На алчен гъз му се връща рано или късно.
Опорките , че Пеевски или Борисов имат интерес от Лукойл не вървят защото нямам властови позиции в момента.
Драсканици на малоумни неграмотници като Киро Тъпото негови измишльотини -литмус, куролация на алангро.
Ще ви шибат през шортичките хората може късно да е, но ще има разследване.
Напротив Бобока с пидалетките искат да затрият завода -Асен , Киро и Христо, да сте наясно.
14.
Истината
13.11.2023 08:02:02
4
15
ГЕРБ не вземат пари от Лукойл, нищо че държат Митницата. ПП-ДБ се договарят директно с руските чрез Спецов. А истината е, че от Лукойл горива купува цяла Европа, оказа се чак до Холандия стигат
13.
лъжливото овчарче
13.11.2023 07:00:01
0
10
Маймуните станаха много и клона се чупи.
12.
ЧУДЯ СЕ
13.11.2023 06:24:12
13
18
Идиоти ли са тези които искат тази толкова трудно извоювана от Брюксел дерогация да бъде премахната предсрочно?
11.
А
12.11.2023 23:52:04
17
20
лукойл дължа 50МИЛИАРДА БЪЛГАРИЯ
10.
Lorda
12.11.2023 23:24:44
10
12
WEW продажна мършо изчезни от полезрението боклук нещастен. Евахти нескопосания трол недоебан.
9.
WEW
12.11.2023 23:09:20
20
14
GLUPOSTI GERB VI DURJAT V STRAH ZASTOTO IZGUBIHA VARNA I SOFIA I TOZI WEEKEND SAMO PIKAYAT NAVSIAKUDE OTROVA VURHU NAI GOLEMITE SI KONKURENTI. DA NE ZABRAVIAME NAVREMETO BOYKO SAMO PIKAESHE SRESTU KORNALIA I BSP OBACHE YAVNO TOI SAMO SE INTERESUVA OT PARI I MAFIA I KOGATO DOIDAT HORA KOITO SA PO KACHESTVENI TOZI TUPAK POLUDIAVA. CHETA NOVINITE TOZI WEEKEND NIKUDE NE SE KAZVA CHE GERB SE IZVINIAVA CHE ZAGUBI VARNA I SOFIA NIKUDE NE KAZAHA ZASTO BOYKO NE SI PODADE OSTAVKATA ZASTOTO ZAGUBI SOFIA I SEGA STE ZAGUBI I DURJAVATA -- ESTESTVENO. SOFIA E BULGARIA. GERB SA FINITO. KAPUT.
8.
Толкова е просто !
12.11.2023 23:03:44
16
47
Когато, преди години бе на власт, Пеевски ограби КТБ !

Сега, когато е отново на власт, Пеевски смята да ограби Лукойл !

Толкова е просто за обяснение.
Останалото са детайли.
7.
Хаха
12.11.2023 22:56:06
16
34
Всичко това двата толупа да са подмажат на американците. За народа никой не му пука. Нищо ново. 4 лева бензина. Да му мислят обикновените хора
6.
Лидка
12.11.2023 22:53:18
24
17
Иска ви се. Сглобката остава ;)
5.
Някой
12.11.2023 22:50:01
0
9
Какво "спираме" бе Мишо?
4.
Дааа
12.11.2023 22:49:29
12
38
Ама много са хитри двамата толупи и папагала им ! Така си мислят ! С един куршум няколко заека : спират Нефтохим , цените скачат ,Кирчо и Кокорчо ги отнася народната любов , техните фирми поемат вноса , двамата толупи са целите в бяло пред посолството какви големи атлантици са . А българския народ да го духа !
3.
М. Дойнов
12.11.2023 22:23:05
9
18
"И в двата случая спираме!"
2.
Пурко
12.11.2023 22:19:11
18
19
Бах тея милиони, милиарди...
Защо не мога и аз да прилапам нещо?
Явно старата схема не работи вече, та са измислили нова и за туй дъвчат Нефтохим ежедневно!
1.
ХХ
12.11.2023 22:19:10
26
37
Махай ЕС! За доброто на България!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори