×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предупреждението за опасност, което предизвика паника, свързано с машините за гласуване?


Предупреждението за опасност, което предизвика паника, свързано с машините за гласуване?
Експертът по киберсигурност Явор Танев обвърза „грешката“ с предупреждението за опасност с машините за гласуване
02 Ноември 2023, Четвъртък, 08:35 ч.
Автор: Флагман.Бг

Това намекна експертът по киберсигурност Явор Танев, а гл. комисар Александър Джартов не изключва, че това е възможно

Предупреждението за опасност, което стресна абонатите на Виваком, е човешка грешка. Това обяви в „Тази сутрин“ по бТВ шефът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов, а малко по-рано в експертът по киберсигурност Явор Танев намекна, че съобщението, предизвикало паниката, е свързано с машините за гласуване. 

„Представете си всички сценарии в главата, които идват на обикновените хора, но и на специалиста по киберсигурност – дали този човек сбърка сам или някой не го накара покрай цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал човека или системата“, каза спецът в ефира на бТВ.

„Нарушени са всички добри практики – работено е в реална среда, един човек е успял да направи съобщение, което е изцяло извън контекста и да го адресира от президента, а след това не е имало някой, който да го верифицира или потвърди. Без знанието на телеком или МВР някой е използвал тяхното влияние и система, за да изпрати съобщението“, добави той.

Виваком стресна цяла България с предупреждение за опасност

По думите му при вчерашните тестове на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност. 

„Съобщение с текст „test test“, в което е забъркан и държавният глава може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от населението. Имаме страхотния късмет да видим колко зле е направена тази организация за управление на съобщенията и как един човек може да изпрати съобщение до всички“, заяви Танев. 

Според него при инциденти трябва да се анализира коренната причина. 

„Трябва да се разбере как това се е получило, кой е оторизирал съобщението да премине през защитните процеси, имало ли е въобще такива. Някой трябва да поеме отговорността, защото усещането, че това работи, дори и тестово, не е вярно. Истината е, че тази система не работи въобще, защото който е решил, е пратил съобщение“, каза той. 

Подобни тестове се правят в локална среда, категоричен е киберекспертът. 

„Нито един програмист или тестер не би трябвало да извършва реални тестове в система, която е свързана с живите устройства. Ако се правят тестове в реална среда, трябва населението да бъде информирано, а не всеки да си прави тестове, когато прецени. Когато имаме критични съобщения, нормално е някой да ги валидира“, допълни той.

По думите му в рамките на три минути 40 души са му звъннали, за да му кажат, че са им хакнали телефона.

Не е ясно кой е човека, който е подал сигнала, каза гл. комисар Александър Джартов

„Днес се надявам да знаем малко повече след срещата, която ще проведем с тях. Всички версии ще бъдат изследвани, защото всичкия труд от последните няколко години, за да имаме такава съвременна система, се обезценяват и омаловажават“, каза пък гл. комисар Александър Джартов, след като водещият Златимир Йочев го пита дали е възможно да има умисъл в действията на виновника за паниката, а да не става въпрос за неволна грешка. Казвам го в контекста на случващото се с машините за гласуване, уточни водещият. 

Той съобщи, че има българи, напуснали домовете си, след като са получили сигнала за опасност по своя телефон.

„Фирмата, която е ангажирана с разработване на софтуера BG-ALERT и нейното интегриране с мобилните оператори, при извършването на тест, който е част от подготовката за официалното тестване, вместо в тестовата среда изпраща съобщението в реалната“, заяви Джартов. 

Не е ясно кой е човека, който е подал сигнала, добави той.

Грешката е с последици и ние държим да знаем защо се стигна дотам, изтъкна шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Истинското предупредително съобщение ще изглежда по много по-различен начин и ще бъде представено в понеделник, каза още той. 

Очаква се системата за оповестяване на опасности да бъде готова до края на годината и от следващата да започне да се използва разумно. Официалните тестове на BG-ALERT ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември.


В категории: Животът


12
Коментара
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
12
Коментара по темата
12.
Go40
02.11.2023 11:07:30
3
9
Прост народ, слаба държава... ходят с телефони за 2-3 000 лв. а не могат да ползват и 0,5% от капацитета им....тъпанииии неграмотни, специално за Вас........Влизаш в Настройки; Безопасност и спешни случаи; Безжични сигнали при спешни случаи.... най-отгоре излиза BG-ALERT...следващия ред е Разрешаване на сигналите.... правиш отметка: Вкл. или Изключено.....и готово...НИКОГААА няма да се оправи тази територия.....самите индивиди са тъпи(повечето:).....спускаме се бавно и мъчително към тоталнен крах на всичко.....иначе имат претенции за всичко...могат разбират от всичко и по много..... нещастни хора.Амин Българийо.
11.
12
02.11.2023 10:02:02
1
10
Този експерт по киберсигурност сигурно е завършил селскостопански колеж в Англия.
10.
Старите
02.11.2023 09:53:09
0
11
са забравили, а младите не знаят каква паника създадоха "Ку-Ку" навремето с едно предаване (шоу) , че АЕЦ Козлодуй е гръмнала !
А по-начетените пък сигурно знаят историята с английското радио, което побъркало всички с излъчването на пиеса "Война на световете" по роман на Хърбърт Уелс !
Всяка маса хора може да бъде моделирана по съответен начин поради различния начин на мислене, въображението, страховете, няма нищо чудно в това!
9.
представяте ли си
02.11.2023 09:39:47
6
7
как биха реагирали хора със слаба нервна система?Ами децата?Този случай трябва да се разследва до посочване на сонкретни виновници.
8.
Не бе
02.11.2023 09:33:00
5
6
Този тест за опасност показа, че София ще бъде зарината от мигранти!
7.
Малииии
02.11.2023 09:30:05
1
13
Да се смееш ли, да плачеш ли. Пак машините им виновни. Ток ги удря когато заговорят за тях.
Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
6.
5
02.11.2023 09:28:38
3
13
Това е поредната гавра с този прост народ ---- опитни зайчета !!!!
5.
трИвогааааа ! Лично от Президента !
02.11.2023 09:26:01
0
12
Аз пък се шашнах толкова много и си казах : КРАЙ ! Путин ни нападна !
Ноооооооо ... веднага се сетих , че пак в едни такива масови фейкове го обявиха за умрял , та се успокоих .
4.
Уахаххаа
02.11.2023 09:24:04
2
12
Яко наплашени овцеееееееее
3.
Хахахаха
02.11.2023 09:11:15
1
17
Бах мааму, тоя народ нацяло изчатка.
2.
Tsatsata
02.11.2023 09:05:01
0
18
Покрай всичкия талаш , изречен от тези двамата , не става ясно, ще търсят ли човека, който стои зад тази "човешка грешка "??!
Някой все пак трябва да е въвел адрес в полето на адресите и да е натиснал бутона "Ентер"!!
1.
ГРАЖДАНИН
02.11.2023 08:59:33
5
17
СЪД И НАКАЗАНИЕ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори