×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А вие направихте ли си избор на такси?


05 Декември 2011, Понеделник, 12:57 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Иде ми да викам високо, та да ме чуят орлите как вкарах доктор по клинична пътека в гроба

Щастлив съм бе, хора! Иде ми да си хвърлям шапката и да извикам високо, та да ме чуят и орлите: „Народеееееееее,  ще ставам баща!”

С булката три години правихме опити и експерименти да се забременим. Купихме си амулет за плодовитост от неизвестна врачка. Ходихме на курсове по „Кама Сутра”. Пихме хапчета от зелени водорасли и екстракт от медузи.  Посетихме лекции „Ти ставаш баща” и „Готова ли си за родител”. Водихме си записки в кабинет за семейно планиране. Попълнихме анкети, дълги колкото предизборни списъци от какво е боледувала бабата на прабаба ми и изпаднал ли е в депресия чичото на жена ми, който през Първата световна бил прострелян в едната топка…

Изчетохме книги, покрай които „Война и мир” ни се видя джобно издание с меки корици.

Три пъти посетихме манастира „Свети Иван Рилски” и дали светецът помогна, или защото колата се развали и преспахме в едно крайпътно ханче, а там по липса на ток в стаята, се топлихме със секс под юргана, но вече е факт. На жената две седмици й закъсня цикълът и днес решихме да чуем  мнението на специалист верни ли са двете чертички на теста за бременност, или да.

Пропуснах да кажа, че живеем в малко градче, от което за да стигнеш МБАЛ, трябва да минеш 10 километра магистрала, кръстопът и прелез.   Тръгнахме в ранни зори, обаче ядец. На магистралата се опънали едни трактори, знатни

звеноводки с китки зад ухо мятат пържоли

върху туристически барбекюта, комбайнери свирят на гайда, а  кръшни девойки тропат хоро баш върху комбайна. Към нас се приближи суров пич и отсече „Днес не може да се минава – стачка”. Но жената ще ражда – смотолевих. Пичът изгледа компетентно плоския корем на булката и почти професионално изрече – „Ако ще ражда, няма да е днес. Няма достатъчно разкритие”

Въздъхнах. Изчаках да си изиграят хорото, да изядат пържолите, да напопържат Дянков и да приключат мероприятието за днес. Минахме успешно още пет километра, а на прелеза влак. Седи и не мърда. А на него надпис „Стачка от 8 до 16 часа”. „Не можете ли да стачкувате сто метра по-нататък?” – попитах машиниста, който играеше сантасе с помощника си. „Не може, отсече той. Тук ме завари началният час и ако мръдна, синдикатите няма да могат да си подпишат КТД-то.”

Огледах се, ослушах се, както ме съветваше една стара табела на прелеза и понеже влак не минаваше, а стоеше, забих през нивата, после през бариерата, където едно време имаше ТКЗС и преминаваха крави и се озовах на черен път, който ме отведе от другата страна на шосето.

И ето ни в болницата. Червенобуза сестра ни накара пак да попълним  анкетна карта, дълга колкото оня списък и ни вкара в някаква стаичка. Зад бюрото сериозен мъж с бяла престилка. Изгледа ни преценяващо и каза:

А избор на екип направихте ли?

Докторе – викам- ние още не знаем жената бременна ли е, не е ли, та дойдохме да ни кажете. „Ще ви кажа, но първо трябва да изберете екипа. Този, който установи бременността, ще следи жена Ви и ще води раждането” – отсече лекарят. Дайте един екип тогава – рекох примирено. „Екипът – това съм аз!”- грейна белодрешковецът. 500 лева сега да ви запишем, 500 в пети лунарен месец и още 1000 за раждането. Преглътнах на сухо и кимнах. „А сега ще ме прегледате ли?”-обади се плахо жена ми. „Няма закъде да бързаме. Първо трябва да направим и избор на реаниматор” – окашля се оня зад бюрото. „Знаете напоследък, случват се разни неща, човек трябва да е подготвен, за да е сигурен през кое отверстие ще го обдишат например”. Жената леко взе да се олюлява.

Няма проблем, побързах да кажа, и реаниматор ще си изберем. „Обаче такова…”-тук докторът се поизчерви и ме извика навън:

Налага се и избор на ковчег да направите.

Не, че нещо ще се случи, дай Боже да не ви трябва, но за всичко се мисли предварително. Така е по клинична пътека. Имаме черни от абанос, кафяви от полиран дъб, бели с розички или ангелчета..” Дайте един с ангелчета-казах решително, защото и моите крака взеха да омекват.

Докторът грейна, даде ми една ценова листа. Мимоходом прочетох, че брат му е реаниматор, а двамата заедно имат погребална агенция за улеснение на близките на пациентите.

„Муци- изхленчи жена ми, - не е ли по-лесно да родя вкъщи, леля Пена от другата махала вече на пета жена бабува?” Ще се справим, мила! Напук на пътеките, изборите и всичко – ще се справим! Цунках я по пребледнялата бузка и се прибрахме безпрепятствено, защото стачкуващите вече бяха каталясали и пътят беше свободен.

Вечерта застъпих на смяна с таксито. Криза, братяяяяяяя, едва изкарвам по някой лев за бензин, но какво да правя с икономическата си диплома плюс бизнес и администрация, освен да си я завра там, където детоксикират някои пациенти. Приготвих се да дремя 12 часа, но що да видя. Клиент! При това двама. Дори в тъмното ги познах. Оня намахан стачник от магистралата и веселата му звеноводка. Тя се беше овесила на ръката му, а той я пошляпваше игриво по дупето. Карай към мотела – рече ми халтаво и се настаниха на задната седалка.

Докато запаля и вече й бъркаше под полата.

На пет километра от мотела внезапно спрях под най-силната лампа до капанчето – бира-скара. „Ще вляза да хапна тройка кебапчета”- осведомих стреснатите си клиенти. „Не може ли на връщане? – смигна ми бабанката – „Ние работа имаме да вършим”. Съжалявам, но от днес стачкуваме – уведомих го. Всеки ден по  едно и също време изяждаме по три кебапчета в знак на подкрепа към стачката на зърнопроизводителите”. И блъснах вратата.

След половин час се върнах, ония стояха смръщени, тя си гледаше часовника, той говореше за някакви сделки със зърно по телефона. Откарах ги до мотела да се оправят и им забърсах и такса за престоя. Ще внесем парите в подкрепа на стачката – обясних, но те не ме и чуха.

Подкарах развеселен, но след няколко километра гледам някой маха в тъмнината. „Ще ме хвърлиш ли в града, че ми се повреди колата” – каза с паниран гласец клиентът.

Ухаааааааа! Беше машинистът от прелеза, който играеше сантасе. Потрих ръчички и го поканих на предната седалка. Стигнахме прелеза и спрях. „Какво става бе, човек” – стресна се той. „О, не знаеш ли? БДЖ стачкува, а ние ги подкрепяме. Всеки таксиметров шофьор, като стигне до прелеза, стои по половин час в знак на съпричастност.” „Но аз съм машинист”-изквича той. „Чудесно, - похвалих го –значи аз сега ще те подкрепям, а ти ще ме подкрепяш в подкрепата ми”. Нищо не каза повече…

Час по-късно, както си карах безцелно,

от МОЛ-а излезе не кой да е, а лекарят

Махна ми заповеднически и заковах спирачки. Карай към вилата ми западната зона – нареди той. Жената има рожден ден и правим парти, но закъснях. Но пък такъв подарък й купих, че оргазъм ще получи от кеф.

Карах мълчаливо около километър, докато стигнахме фалиралите тъмни складове  и делово попитах. „А вие направили ли сте предварително избор на такси?” Оня ме зяпна, сякаш съм малоумен. „500 лева за избор на такси!" – изчуруликах усмихнато. „И още 300, качвам ви на средата на пътя, всичко се случва. Реаниматор избран имате ли? Задължително е, заради завишената катастрофаемост” – подхвърлих и натиснах газта. „Но къде ме водите?” – заскимтя докторчето. „По клиничната пътека към гробищата. Не мога да ви возя, без документ, че сте си направили избор на гробно място”.

Белодрешковецът се разлюля като трепетлика. „Колко искаш да ме оставиш жив” – проскимтя.

„2000 плюс 8 лева да те откарам до вилата” – казах, без да се замислям. Това беше точно до стотинка сумата, която той ми поиска в болницата.

Оня бръкна в джоба си и ми подаде парите, без окото му да мигне. Изобщо не ме позна.

След малко го стоварих елегантно до вилата му и махнах за довиждане.

„Ще родим, бе жена,! Ще родим с всичките му екстри. Само няма да се плашиш!" – извиках в тъмнината.

В една от алеите настигнах някакъв старец, който се прибираше към града, след като беше копал цял ден двора на нечия  тузарска вила. „Качвай се мой човек, ще те откарам безплатно” – поканих го. Той ме погледна и се усмихна измъчено. Аз също му се усмихнах.


В категории: Лична драма


Автор
15
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
15
Коментара по темата
15.
Огнян Марков
07.12.2011 16:59:49
0
6
Написаното от колегата Илонка е чудесно. Някой пристрастен литературен теоретик със сигурност би открил в него схематичност. Изкуството, каквото е и литературата обаче, никога не са оценява, като се налага на тази или онази умозрителна схема. Защото тогава нямаше да се намери достойно място дори да Маркес. Истинската оценка е във въздействието. А тук то е много, много силно. Просто Илонка е талантлива. Знам, че е трудно за преглъщане, ама може да се опита...
14.
литератор
07.12.2011 16:26:18
3
1
За да Ви успокоя, ще Ви кажа, че не съм журналист. Никой не е нарушил бодрото ви летене, стройните ви редици и несломимото ви единство. Всъщност, понеже не ви е силна страна, ще простя и елементарното бъркане на летенето със свободно падане. И докато не видите разликата, ще продължите да пишете кратки есета, смесица между статия в "Шок" и "Червената шапчица". И да ги провъзгласявате за майсторски произведения. За червеите и кокошката е велика.
13.
Антилитератор
07.12.2011 09:55:06
0
3
Голяма злобичка се лее тук. За кой ли път абелязвам, че журналистите са някакво племе извън правилата. Ако някой от тях напише нещо хубаво, винаги се намира друг, който да го дръпне назад в блатото на посредствеността. И да му размаха назидателно пръст - какво се опитваш да летиш, върни се при нас да пълзиш. Смятам, че тук трябваше да се коментира абсурдната ситуация, описана в материала, да се направи паралел с действителността, да се заклеймят тези процеси, които ни превръщат в Андрешковци. А не да се коментира дали Илонка Иванова може да пише. От години съм й фен и зная, че може. Нейните статии те карат, или да плачеш, или да се смееш, но никога не те оставят безразличен!
12.
критик на критиката
06.12.2011 20:35:58
0
4
супер свежо представяне на всички процеси в момента.Хареса ми. А, г-жо Иванова, критикарите очевидно за от завистници, но яявно вече става навик да се коментира не проблема, а автора. Може би хората си нямат други проблеми. успех
11.
литератор
06.12.2011 18:37:56
7
0
Нито имам диплома за литератор, нито се мъча да пиша, имам право да си сложа ник по избор. Просто четивото е повърхностно, елементарно и глупаво, заредено с голяма доза жлъч и омраза. И няма нищо общо с жанра "фейлетон", по-скоро прилича на "жълта помия".
Колегата на Илонка явно има за добро познаване на материята четенето на вестници, но не бива да му се сърдим. Отдавна журналистите, в това число госпожа Иванова, са забравили да четат. Може би на това се дължат и стилът на гимназист, и темите, взети от сутрешен вестник. Много сте зле!
10.
Колега
06.12.2011 12:42:18
0
5
Браво на Илонка Иванова! Бяхме забравили за този жанр, близо до фейлетона, това е майсторското перо, а не преписвачи и допискари да се правят на журналисти. Дълбоко познаване на обществените процеси и добра интерпретация. Поздравления, с удоволствие го четох.
9.
Ани
06.12.2011 10:24:53
0
5
Абсолютно точно описание на нашия Абсурдистан, в който живеем. Българинът винаги се смее през сълзи. Абе, "литераторче", защо не вземеш да си изядеш дипломата, ако изобщо имаш такава? Или и ти правиш напъни да пишеш, но не ти се получава?
8.
хм
06.12.2011 09:54:11
0
5
До "литератор" - не разбирам защо се пишеш литератор, но не си уловил същността на това четиво - целта му не е да е леко и приятно, а саркастично и категорично е постигнало тази цел. Браво на авторката!
7.
литератор
05.12.2011 21:31:24
9
1
Изключителен кич! Много далеч от забавното и леко четиво, което се предполага, че трябва да бъде.
6.
Хан Тервел
05.12.2011 17:59:14
1
5
Истински сюрреалистичен шедьовър на затворения кръг на абсурда! Голям майстор на перото, който ме кара да умирам от смях и плач, който ме кара да се срамувам (заради героите) и да се гордея (заради автора), че съм българин!
5.
АЛЕКО
05.12.2011 17:49:39
0
3
браво ,има го още
4.
Omega
05.12.2011 17:36:31
0
8
Чудесен фейлетон! Истински разрез на нашата абсурдна държава и нашия абсурден живот.
Истинската Илонка Иванова се завърна. Журналистиката не е убила таланта й. Радвам се. Много се радвам!
3.
лаила
05.12.2011 16:29:25
0
10
Страхотна гротеска на тъжното ни ежедневие!Да се смееш ли,да плачеш ли.......................
2.
Хах!
05.12.2011 14:35:50
0
6
Със сълзи се смях. Отдавна не сте пускали нещо толкова свежо. Браво на авторката:))))))))
1.
браво
05.12.2011 13:47:28
0
9
смешен плач, истниски, браво Илонке!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори