×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общинският съветник не само облича костюм, гласува и позира за снимки, от години в Бургас липсва опитът


Общинският съветник не само облича костюм, гласува и позира за снимки, от години в Бургас липсва опитът
Защо се завръща на политическата сцена един от хардлайнерите на БСП Любен Чардаков - шести в листата на червените в Бургас
24 Октомври 2023, Вторник, 16:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Ще съветвам младите колеги да се подготвят, а с добрите връзки, които имам като бивш банков директор за целия Югоизточен регион, мога да привлека инвестиции в Бургас

Любен Чардаков е може би най-известният финансист и банкер в Бургас. В тази сфера е от 30 години, а 21 от тях е регионален директор на „Райфайзен банк“. От 1991 г. при конституирането на първия Общински съвет четири мандата е бил общински съветник, три от тях е председател на бюджетната комисия в местния парламент на Бургас.

През 2007 г. Любен Чардаков напуска политиката и се връща към професията си. До септември 2023 г., когато решава да приеме поканата да бъде отново в листата на БСП в Бургас. Защо се завръща на политическата сцена един от хардлайнерите на БСП в Бургас, Любен Чардаков говори пред Флагман.бг.

- Г-н Чардаков, може би няма бургазлия, който да не Ви познава като професионалист, но Вие отдавна сам взехте решение да слезете от политическата сцена. Припомнете ни защо се оттеглихте тогава?

- С идването на Сергей Станишев като председател на БСП имаше линия за подмладяване на партията. Във връзка с това кадрите, които бяхме общински съветници на ръководни длъжности в БСП, ни принудиха да се оттеглим от работа. От 1978 г. съм член на партията. Аз съм човекът, който в новата история винаги е бил в Изпълнителното бюро, заместник-председател на БСП и общински съветник. През 2007 г. се оттеглих, като тогава се смяташе, че на 50 години съм възрастен за БСП. Оттогава до днес останах регионален директор за цяла Югоизточна България на една от най-големите банки. По време на  Сергей Станишев ръководството на партията реши, че трябва да има подмяна на партията. До идването му като председател на БСП партията беше в много добра кондиция, а листата беше съставена от хора с голям авторитет. Затова хората гласуваха за нас.

В новата история БСП винаги не е била припозната като партия на новатори и т. н., но тя се крепеше на самите хора в листата. Сред тях са първият ректор на ВХТИ Аристотел Димов, директорът на Техникума по механотехника инж. Димитър Шишманов, директорът на тогавашната МБАЛ-Бургас д-р Кънчо Марангозов и други. В първия ми мандат имахме 23 общински съветници, след това 17 души, след това 16 местни парламентаристи – голяма група от качествени експерти. От 2007 г. насам повече от 7 души социалистите не са имали.

Кандидатът за общински съветник от БСП Любен Чардаков , областният лидер на БСП за Бургас и бивш областен управител Стойко Танков, народният представител инж. Петър Кънев и адвокат Вълчо Чолаков, бивш областен управител на Бургаска област  (отляво надясно)

- Какво Ви накара днес да се върнете в червените редици и да заемете шестото място в листата на БСП? Вашето име говори много на хората, които припознават лявата идея в морския град, но защо един от хардлайнерите в БСП се нарежда след младите си колеги след 16 години доброволно оттегляне?

- Три са причините да се завърна. През годините в работата си мога да кажа с гордост, че хиляди граждани на Бургас са минали през мен и съм им помагал – за жилище, за кола, за обзавеждане, за образование, за здравеопазване и т. н. Стотици фирми са израснали и аз съм им помагал да се развиват в бизнеса. Сега намирам коректива от това, че мога да бъда връзката на гражданите и на бизнеса в Бургас с Община Бургас.

 Аз мога да бъда този човек, който да им помага, тъй като и гражданите, и бизнесът винаги опират по някаква линия до Община Бургас – било то за терени, за проекти за развитие и т. н.  Имах предложение и от други партии, но аз не съм номад, не мога да сменям партии и възгледите си, само и само да стана общински съветник. Не ми е фикс идея да бъда общински съветник, аз съм постигнал достатъчно в живота си.

Вторият ми мотив е, че в нашата група общински съветници през тези 4 мандата, откакто не съм бил в местния парламент, я нямаше експертизата, нямаше го опитът, нямаше го професионализмът и градивната критика и корективът на общинската администрация. Да си опозиция, не означава само да плюеш, а и градивно да критикуваш. В бизнеса това е конкуренцията, която те насочва как да работиш. Ако се отпуснеш и дадеш на конкуренцията да те измести или да те глътне, да те придобие, ти загиваш. Така е и в административната работа, така е и в политическата работа. Ако не си адекватен, ако не си на нивото на съвременните изисквания, ти се проваляш. С моя опит и с това, че мога да допринеса за групата общински съветници да израсне – затова се съгласих.

На трето, но не на последно място – съгласих се да се кандидатирам отново, защото аз наистина имам възможности в сферата на финансите и бюджета да дам много, в проектното и инвестиционното финансиране и в кредитната политика на Община Бургас – цял живот това съм правил, това ми е работата и мога да бъда полезен и да помогна. Не на последно място – с добрите връзки, които имам, мога да привлека инвестиции в Бургас – български и международни компании, с които съм контактувал. Това са трите неща, които ме накараха да се върна в политиката.

- Кои са правилните приоритети, които трябва да има БСП в наше време, каква трябва да бъде програмата на партията, червената идея?

- БСП винаги досега е била опозиция на управляващите – и в национално, и на местно ниво. За да си опозиция, както казах, не само е нужно да критикуваш, но ти трябва и градивно да предлагаш решения, да имаш предложения по дадени проблеми, които виждаш, че могат да се решат и да бъдат успешно преодолени. За да е успешна БСП, трябва първо да чува хората, да е сред тях и проблемите на жителите на община Бургас да влизат и в дневния ред на Общинския съвет, и в този на обществото.

Приоритетите трябва да са в това да създадеш добра среда на гражданите на Бургас, да създадеш ефективни икономически условия на бизнеса на Бургас – не виждам някой от кандидатите за съветници да не го иска. Но е много важна инициативата. БСП трябва да я подеме по отношение и на социалните политики, но и инвестиционната политика. Да, със седем общински съветници е ясно, че не можеш да диктуваш политиката, но ти можеш да я променяш и заедно с останалите местни парламентаристи и с администрацията да съдействаш за промяна на това нещо. Много е важно това, което искаш да направиш и работата ти в Общинския съвет, да бъде ясна за гражданите, да получи достатъчно гласност, така че хората да знаят, че наистина съветниците от БСП имат тези и тези приоритети и намерения.

Няма съветник и представител на местната администрация, който да не иска да изпълни приоритети, които са ефективни и съвпадат с гражданските инициативи, със социалното и гражданско благо на община Бургас.

- Какво е правилното разпределение на един бюджет по пера, за да бъде той ефективен – кажете ни накратко като експерт?

- Правилното разпределение на един бюджет е в зависимост от икономическата тежест на секторите, в които дадена община се развива. При нас имаме туризъм, за съжаление имаме малко икономика и промишленост и това е големият проблем на Бургас. Градът ни може да е красив, може да имаме инфраструктура, лошото е, че нямаме икономика и това е основният приоритет. Като нямаме икономика, за съжаление и младите хора си заминават от Бургас. Моите две дъщери също не живеят в Бургас и на мен ми е тъжно от този факт.

В бюджета има пера, от които не можеш да избягаш – заплати, издържка и инфраструктура и т. н. Но има една трета, които могат да се преразпределят за икономическо развитие на града. Това може да стане с привличане на инвестиции, но преди това ти трябва да направиш така, че да има условия за всички инвеститори. Това е много трудно и се постига с години. Ако не обърнем този тренд и не създадем икономически потенциал на този град, ние ще се топим за съжаление.

- Как ще ги доведем тези инвеститори, г-н Чардаков, непрекъснато се говори за това?

- Новите инвеститори са мираж, защото те не се търсят. Не можеш да създадеш на едни терени индустриална зона и да чакаш. Инициативата е точно на Общинския съвет и на администрацията. Трябва да се ходи по симпозиуми, икономически форуми и непрекъснато да предлагаш приоритетите на Община Бургас. Имаме летище, жп гара, пристанище, инфраструктурата е налице, но за наше съжаление съпоставими градове като Пловдив, Варна, че дори и Стара Загора, която е от моя регион на управление като банков директор, това отдавна се случва. В Бургас имаме точно 7 производствени предприятия, в Стара Загора са 25 – вие преценете сами как се справяме. Неслучайно в Стара Загора средният доход е доста по-добър.

Въпросът е не да чакаме инвеститорите, а да ги търсим. Инвеститор не може да дойде само с изградена инфраструктура. Това е важно, както и условията – да няма корумпирана среда, но трябва да се търси. Неслучайно казах, че имам възможностите и контактите за това. Трябва да се ходи из Европа и извън континента дори, за да се предлага Бургас като отлична бизнес среда. Трябва да има тясна връзка с неправителствените организации и с бизнес организациите. Те си имат своите връзки. Не развиваме ли икономика, ставаме население, което се топи и това важи за държавна и местна власт.

Много малко от децата на хора от моето поколение са тук. Това е моята болка, искам да променя тази тенденция.

- Когато станете общински съветник, ще бъдете от доайените сред своите колеги, какво ще ги съветвате, г-н Чардаков? Кога и какво работи местният парламентарист – обяснете на по-младите?

- Въпросът Ви е много хубав. Общинският съветник, няма значение от коя партия и организация е издигнат, е политическа фигура. През първите ни мандати по закон общинските съветници нямаха право на възнаграждения и нямаше такъв голям наплив. Сега мога да кажа, че един голям процент от кандидатите са именно затова – те ще получават една доста голяма и прилична за българското общество заплата, която е доста добра на фона на това, което работят – една сесия и 3-4 пъти на комисия за по 1-2 часа.

През последните 16 години, откакто не съм бил в политиката, общинският съветник се е превърнал в чиновник на длъжност. Не говоря само за моите колеги, а за всички 51 души. Ще има съветници, които ще се пенсионират в местния парламент. Като политическа фигура работата на общинския съветник не е само да вдига ръката на сесия и да ходи на комисии. На първо място той трябва да се подготвя и за комисии, и за сесии. Той получава материалите навреме. Не е нужно да си компетентен за всичко, това е невъзможно, но ти трябва да си изградиш екип от специалисти около себе си, които за всяка една точка да ти изготвят становище, да го обсъдите.

На следващо място – по точките, касаещи квартали, инфраструктура и т. н. – може да се срещнеш с граждани и организации и да им вземеш мнението, за да имаш своя позиция. Това се прави и от политическата група.

Бюджетът е най-важен, той се изработва в общинската администрация 3-4 месеца, сега например вече се подготвя, за да може през януари – февруари месец да се гласува. Ролята на общинските съветници е още отсега да вкарат предложения за улици, за села и за необходимо финансиране, а не когато вкарат бюджета през февруари, да завалят докладните… Когато кажат по това време: „искаме финансиране за еди-кой си спортен клуб или за пенсионерска организация“, на това общинската администрация отговаря: „кажете откъде да вземем и да отрежем, за да ги дадем“.

Рамката не може да се увеличава безкрай, тя е една и е на базата на приходи и данъци. Това е ролята на общинския съветник – да е връзката между гражданското общество и общинска администрация. Наболелите въпроси да се решават своевременно. И е много важно да е подготвен. Трябва да има уважение между общинските съветници, а не да работят и изграждат ролята си на базата на политическа омраза, каквато имаше в годините. Когато обясниш логически, с доводи и анализ на фактите, отсрещният човек, ако е също интелигентен, ще те разбере. А не да се гласува на инат. Общинският съвет се превръща в политически орган.

- А какво трябва да стои под костюма, г-н Чардаков? Какви професии трябва да имат общинските съветници, за да се справят добре, в последните мандати имаше доста малко юристи и финансисти, брояха се на пръстите на едната ръка?

- Професиите са важни, но най-важното е по дадени въпроси и проблеми човек да е подготвен. По моето време по всяка една точка, която се гледаше, имахме подготвени аргументи и говорител, че даже и втори човек за дублиране на изказването. Когато се изкажеш с доводи, а не политически, когато дадеш с разбиране своето предложение – това е политиката. А не само да облечеш костюма, да си сложиш вратовръзката и да се снимаш на сесия и да приключат нещата.

Бюджетът трябва да се разгледа от всеки съветник перо по перо и всеки да вземе отношение.

Това ще ги уча – общинският съветник е политическо лице. Дори да слезеш с достойнство в града, да те срещнат хората и да ти съобщят за нередност, но ти да реагираш. Дори за една дупка и за една крушка си длъжен на другия ден да отидеш при зам.-кмета по строителство или при главния архитект и уведомиш за това. Администрацията няма как да не откликне, защото и тя е заинтересована.

Човек не трябва да обещава неща, които няма как да станат. Повтарям – да си общински съветник, не е само да облечеш костюма, да натискаш копчето и да се снимаш.

Искам в Общинския съвет да влязат достойни и можещи хора, професионалисти в дадена област и хора с авторитет. В листата на БСП има такива хора – и млади, и опитни хора. Искам да издигнем нивото на Общинския съвет и на групата общински съветници от БСП като цяло – за да може тези хора да изградят един по-добър Бургас за живеене, за развитие и икономически просперитет. За себе си аз съм постигнал всичко, не влизам, за да градя авторитет или политическа кариера.

 




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
България Всички новини
Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори