×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Посланикът на САЩ в НАТО: За България има две основни заплахи: първата е Русия, а втората - тероризмът


21 Октомври 2023, Събота, 10:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

САЩ могат да подкрепят Украйна и Израел едновременно, казва в интервю посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит

- Посланик Смит, пристигате в България в момент, в който се водят две войни - в Украйна и в Близкия изток. Тези два конфликта по някакъв начин свързани ли са с вашата визита у нас?

- Беше страхотно да се върна в София като посланик на НАТО. Опитах се да посетя много от съюзниците на НАТО и не бях идвала в София от много години. Дойдох, за да предам няколко послания. Първото - искахме да благодарим на България за всичко, което прави в алианса, за всичко, което е направила за Украйна, за многото важни приноси - независимо дали става дума за приемането на бежанци, или за помощта, която е успяла да предостави.

Но другото послание, за което исках да се уверя, че е достигнало до всички ясно и отчетливо - знам, че някои страни имат въпроси относно това дали САЩ могат да подкрепят Украйна и Израел едновременно, - и отговорът, който идва от САЩ, е категорично “да”. Имаме възможност да направим и двете. Можем да помогнем на Украйна, да отблъснем руската агресия, можем да подкрепим нашите приятели в Израел, които се борят с терористите от “Хамас”. Ние сме голяма държава с голям капацитет, но можем и да продължим да обединяваме държави, заинтересовани да подкрепят тези две нации. Снощи (в четвъртък вечерта - б.а.) чухте думите на президента. Мисля, че той много ясно изрази позицията си - ние също - длъжни сме да защитим тези две демокрации, които са подложени на атака от външни сили. И всички ние - независимо дали става дума за САЩ, или България, можем да се обединим и да помогнем на тези страни в момент на нужда.

- С кого от българското правителство разговаряхте и какви теми обсъдихте?

- Имах щастието да се запозная с много хора в София. Успях да разговарям с премиера Николай Денков и президента Румен Радев, имах възможност да се срещна и с министъра на външните работи Мария Габриел и министъра на отбраната Тодор Тагарев. Успях да разговарям и със студенти за това какво мислят за световните събития и за НАТО, което е много интересно.

А по-рано участвах и в събитие на Софийския форум за сигурност. По време на това посещение успях да получа различни гледни точки за случващото се тук, за приоритетите на България и за това как тя иска да продължи да дава своя принос за НАТО.

 -  В новата Национална отбранителна стратегия на България е записано, че Русия е най-голямата заплаха за националната сигурност на страната. От вашите наблюдения съгласни ли сте, че Москва предизвиква най-голяма опасност не само за България, но и за Европа като цяло? 

- Можете да видите Стратегията за национална сигурност на САЩ, в която Русия е посочена като най-сериозната заплаха, пред която сме изправени, въпреки че знам, че в нея Китай също е посочен като заплаха, чиито темпове трябва да имаме предвид. Но можете да разгледате и новата стратегическа концепция. Въведохме я миналата година и в рамките на НАТО. И там за съюзниците от НАТО има две основни заплахи: първата е Русия, а втората - тероризмът. Но ние посочваме и Китай като системно предизвикателство.

И независимо дали разглеждате стратегиите за национална сигурност на други държави, или стратегическата концепция на НАТО, ще откриете, че ние - САЩ и съюзниците от НАТО, сме съгласни с вас и с България.

- През 2022 г. САЩ предложиха на България парична помощ за покупка на оръжия, ако дадем старите си на Украйна, но служебното правителство не предприе действия по това предложение. Валидно ли е то все още и може ли предоставянето на ракети С-300 да бъде компенсирано финансово?

- Дълбоко оценяваме помощта в сферата на сигурността, която вашата страна оказва на Украйна, и искаме да помогнем на България при изготвянето на този план за модернизация на нейните сили. Ще има различни компоненти за това - F-16 са в списъка, вярвам, че бойните машини “Страйкър” са нещо, което България също разглежда. Имаше някои забавяния със сигурност заради COVID, имахме проблеми с веригата за доставки. Мисля обаче, че ангажиментът както от страна на САЩ, така и от страна на НАТО, е ясен. Ще разгледаме какво можем да направим като държава, за да продължим да подкрепяме България в процеса на модернизиране на отбранителните ѝ способности, но НАТО търси и начини да помогне страната ви с някои от необходимите елементи на инфраструктурата. Например за F-16 ще е необходима допълнителна инфраструктура, когато пристигнат. И САЩ, и НАТО ще могат да помогнат.

 - Обсъждано ли е разполагането на ПВО батареи на САЩ или други съюзници на територията на България?

- България е домакин на многонационален батальон - това е новост. Имахме четири такива батальона, които НАТО създаде в трите балтийски държави и Полша, след като Русия влезе в Крим през 2014 г. Миналата година създадохме още четири - радваме се, че виждаме един от тях тук. Те имат за цел да защитават българите от всякакви външни заплахи. Оценяваме лидерството на Италия - това е страната, която има най-голям брой военнослужещи в бойната група. По отношение на конкретните изисквания към бойната група върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа е вероятно най-добрият човек, с когото може да се разговаря по отношение на всякакви нужди от противовъздушна отбрана, но това е постоянен разговор между съюзниците от НАТО, върховния главнокомандващ на силите на алианса в Европа и страната, която е домакин на бойната група. Едно от нещата, върху които се фокусираме, е да се уверим, че всяка от приемащите страни разполага с необходимата инфраструктура за разширяване или увеличаване на батальона до ниво бригада в случай на потенциална криза. Разговаряхме със съюзниците от НАТО, които участват в бойната група, те са готови да провеждат учения и според мен са провеждали учения за разширяване на батальона до ниво бригада. Но дали ще са необходими допълнителни сили и средства - отново оставям това в ръцете на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

- Разглеждате ли като перспективна идеята за създаване на общ военноморски флот на България, Румъния и Турция, така че да се заобиколят разпоредбите на Монтрьо и НАТО да разполага с достатъчно силен флот срещу руснаците в Черно море?

- Харесва ни идеята за обединяване на усилията на трите съюзника от НАТО - Румъния, България и Турция, да работят по инициативата за обезвреждане на мини. Очевидно това е огромен проблем и степента, в която тези страни са готови да се обединят и да се справят с него, поне отчасти, е нещо, което подкрепяме всички в НАТО. Трябва да видим как инициативата ще се разрасне и развие. Възможно е това да е нещо, с което други държави да могат да помогнат надолу по веригата. Вероятно е твърде рано да се каже с конкретика дали и как ще се развие, но в Алианса видяхме огромен ентусиазъм по отношение на лидерството, което тези страни проявяват по важния въпрос за обезвреждането на мини.

- Може ли да се надяваме скоро на мир както в Близкия изток, така и в Украйна?

- Надявам се и в двата случая да е така. Това със сигурност е намерението на САЩ, ние работим много усилено, за да гарантираме, че можем да го намерим и установим, или че украинците работят с руснаците за някакви бъдещи преговори, за да се придвижат към мир. Това е крайната цел. Разбира се, човекът, който би могъл да донесе мир още днес, е президентът Путин. Той започна войната, той може да я прекрати днес, ако пожелае, но междувременно ние ще продължим да оказваме на украинците помощта, от която се нуждаят, за да победят на бойното поле. Ще работим с украинците и по техния мирен план - те имат мирен план от 10 точки, който ние твърдо подкрепяме, и ще подкрепим други държави, които искат да излязат напред и да действат като посредници между руснаците и украинците. Подкрепихме например усилията на Саудитска Арабия да действа като посредник и ще подкрепим всяко усилие, което виждаме, че придвижва тези две държави към мир, ако то е легитимно и истински ангажира и двете страни.

- Смятате ли, че България може да помогне по някакъв начин още на Украйна?

- Разбира се, надяваме се, че българите ще продължат да приемат бежанци, десетки хиляди от тях са тук и ние оценяваме тази щедрост. Бихме искали страната ви да продължи да предоставя хуманитарна и икономическа помощ, България може да разгледа и допълнителни форми на помощ в областта на сигурността.

Източник: 24 часа


В категории: Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
DEFCON 2 за САЩ и Близкия Изток
21.10.2023 11:19:18
5
3
Вече с войната на НАТО в Украйна постоянно имаме индекс за ядрена опасност DEFCON 2 за Европа (наскоро и за Азия, Африка, Южна Америка), новото "нормално", което означава часове преди ядрена война, но сега за пръв път виждаме също DEFCON 2 за САЩ, и също за Близкия Изток:
https://www.defconlevel.com/european-command-news.php
Забележете, че вече са насрочени да започнат обширни ядрени учения на НАТО в Средиземно море.
Израел официално заплаши, че ако не започнат въоръжени операции в Газа, съществуват ЯДРЕНА опасност за Израел, а също за Иран, Катар, Турция и останалите арабски страни в региона, подкрепящи Хамас и палестинците
Тази неделя, 22 октомври, Южна Корея, САЩ и Япония за първи път ще проведат съвместни въздушни учения.
В ученията ще участва американски (ядрени) стратегически бомбардировач B-52, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap, които вече пристигнаха в Република Корея. "Съвместните въздушни учения < ... > ще се състои от боен полет, при който B-52 ще бъдат ескортирани от изтребители от три държави".
Забележете, че според Корейската централна телеграфна агенция (KCNA). Северна Корея си запазва правото да нанесе превантивен удар срещу американските стратегически сили. "Стратегическите оръжия, прехвърлени във вражеската зона, стават първи обект на унищожение. Страницата на историята, когато правото на превантивен удар остава "монополна собственост" на Съединените щати, е обърнато", се казва в публикацията.
Последствията:
Както отбелязва Хал Търнър: https://cutt.ly/iwWgR5qh
"Тази сутрин всеки дом в Швейцария е получил по пощата кутия с хапчета, която се вижда на изображението. Придружаващото писмо казва на гражданите, че това са „йодни таблетки, които да бъдат взети по искане на властите в случай на радиоактивни утайки“.
Днешният вестник "Daily Mail" в Лондон има ТАЗИ статия на първа страница:
"Как да оцелееш след ядрена бомба 101" https://cutt.ly/1wWgRwOG
Все още мислите, че швейцарците, които разпространяват хапчета с йод, са някакво съвпадение?"
10.
do 8
21.10.2023 11:07:51
13
6
ти чърчил го остави....сега виж какво е...сега....
щото ако бяхме руска губерния,както реват и искат копейкин и дружина,нема да можеш да си покажеш носа по-далеч от свиленград...
а сега можеш да пътуваш и работиш навън,където пожелаеш,стига да ти се бачка....
9.
yкpoпедалът
21.10.2023 10:57:14
4
20
се е събудил гледам... Иначе по темата - САЩ са най-големите тpopисти и истинската заплаха за България.
8.
до 6
21.10.2023 10:55:37
3
14
Toй и Чърчил ни е презирал.
7.
до 5
21.10.2023 10:54:03
3
11
Aми нали изгонихме 70 и прочие руски дипломати - какъв ти е проблема.
6.
ТО ПА
21.10.2023 10:52:39
12
8
Ако бяхме с блядовете,щяхме да цъфнем и вържем....Още путин преди 15 години ,в едно свое интервю беше казал....
,,Вие българите сте народ,достоен за презрение....
от това по-ясно...здраве...

до пенсионер
5.
До 1
21.10.2023 10:50:10
14
6
Глупак, друго си е да имаш посолство на Северна Корея или някоя пропаднала африканска държава. Нали? Да те ева в простия таксиджия да те ева!
4.
руския трол
21.10.2023 10:48:45
14
6
руския трол с раздвоение на личността пак се е развихрил гледам. То неговото не е раздвоение, ами раздесетоение, всеки път да се представя за 10 различни човека и да си цъка сам палци.
Сигурен съм, че докато псува запада, в джоба си държи здраво новия айфон, носи поло на Ралф Лоурън(същата като на копейката сина, като събираше подписи за референдума), а лятото тайно ходи на бригада на острова да бере ягоди.
3.
Пенсионер
21.10.2023 10:41:51
6
22
Най голямата заплаха за България са сащ! Фактите го доказват!Ползване на военни бази безплатно,ограбване и унищожаване на икономиката ни,а какво ли ни очаква още заради продажните ни управляващи от 34 тодини вече!!!
2.
паткан
21.10.2023 10:38:03
5
12
До Посланикът на САЩ в НАТО - _!_
1.
Жълтопаветен Еврогеец
21.10.2023 10:32:56
5
16
единствената заплаха за България е простотията в Българина.... 30 години без образование си казват думата.... Иначе нямаше да имат щатите , Великобритания и Израел посолства тук!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори