×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Нагорни Карабах няма да съществува от 1 януари 2024 г.
  • Хеликоптер падна в морето край гръцкия остров Евбея
  • Мъж и 18-годишно момче загинаха при тежка катастрофа в Силистренско
  • Франция призовава Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО
  • Бурята „Агнес“ връхлетя Великобритания с ураганни ветрове и наводнения
  • Предлагат създаването на комисия за контрол върху средствата от европейските фондове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Важно! Ще има глоби при невписване в етажната собственост


Важно! Ще има глоби при невписване в етажната собственост
Депутатите улесниха вземането на решения от общите събрания
16 Септември 2023, Събота, 17:32 ч.
Автор: Флагман.БГ

До 250 лв. ще бъдат санкционирани живущите, които не са подали декларация по образец

Собствениците в жилищни сгради вече трябва да подават декларация по образец, за да бъдат вписани в книгата на етажната собственост, иначе рискуват глоба. Това решиха днес депутатите на второ четене, заедно с множество други промени в Закона за управление на етажната собственост. Приемането на поправките е част от пакета закони, които парламентът трябва да одобри, за да получи страната евросредства по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В декларацията трябва да са описани членовете на домакинствата, обитателите и домашните любимци. За това се полага 15-дневен срок, считано от придобиване правото на собственост или ползване, в противен случай се предвижда глоба от 50 до 250 лв. Същото се отнася и до наемателите. Такова задължение съществува и сега, но в закона не се предвижда вписването да става със специална декларация. Образец на документа, както и на книгата на етажната собственост, ще бъде утвърден от регионалния министър.

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

Собствениците в вече ще са длъжни да участват във вземането на решения от общото събрание на етажната собственост – лично или чрез пълномощник.

Съществена промяна беше намаляването на нужния кворум, за да се проведе събранието. Досега, за да бъде законно, трябваше да присъстват най-малко 67 на сто от собствениците – лично или чрез представител. Сега се намаляват на 51 на сто.

Когато събранието не може да се проведе в уречения час поради липса на кворум, то може да се отложи с един час, след което да се проведе законно с участието на 26 на сто от собствениците. Преди в същата хипотеза се изискваше да присъстват поне 33 на сто.

Предвиден е и случаят, при който един от собствениците – човек или фирма, притежава повече от 51 процента от сградата. Тогава, за да се проведе събранието, трябва да участват най-малко 75 на сто от собствениците.

Улеснява се взимането на решения от събранието за основно обновяване, основен ремонт или усвояване на средства от ЕС, държавния или общинския бюджет. Нужното мнозинство се намалява от 67 на сто на 51 на сто. Депутатите дори добавиха към закона възможността събранието да одобри изграждането на зарядни точки за електрически превозни средства – с 50 на сто мнозинство. Също толкова ще бъде необходимо за избор на управител, включително и професионален управител - търговец, пише "Сега".

Новост е възможността общото събрание да се провежда в смесен режим – някои да присъстват лично, а други онлайн чрез видео връзка. Урежда се и неприсъственото гласуване – чрез саморъчно подписана декларация, пусната до управителя в 7-дневен срок от провеждането на събранието.

УПРАВИТЕЛИТЕ

Регионалното министерство ще трябва да поддържа регистър на професионалните управители – търговци. Законът подробно урежда изискванията, на които трябва да отговарят професионалистите, за да бъдат вписани в регистъра. Ако някой работи като такъв, без да е регистриран, се наказва със санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 2000 лв.

Същото наказание ще се отнася и за професионален управител, който по някаква причина е заличен от регистъра, но продължава да упражнява същата дейност. Глоба е предвидена и ако такъв управител не изпълнява задълженията си спрямо етажната собственост – от 1000 до 2000 лв.

Управителят трябва да представя ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажната собственост. Той трябва да бъде окачен на видно и общодостъпно място на входа на сградата. Всеки собственик или наемател също ще може да си поиска такъв отчет – на хартия или на електронна поща. Той трябва да бъде по образец на регионалния министър.


В категории: Животът


20
Коментара
Роналдо с извънземен рекорд
Роналдо с извънземен рекорд 28/09/2023, Четвъртък 13:45 0
Флагман.БГ Нова ера в е-търговията с NEXT BASKET Нова ера в е-търговията с NEXT BASKET 28/09/2023, Четвъртък 12:10 0
20
Коментара по темата
20.
Еди кой си
18.09.2023 16:32:34
0
0
Ок. Кворум имаме. Съгласни са над 51% да дадат пари за ремонт на входа... Как да накараме другите 49% да платят?
19.
До етажна собственост и 18
17.09.2023 14:35:13
0
4
Пак ли ви свършиха паричките за "пиячка" , че се захващаш и с "необитаемите". Всичко друго е ШЕСТ ! Необитаемите, ги остави на собствениците. Не е нужно да ви плащат кражбите , и те.
18.
Антоанета
17.09.2023 14:15:30
0
4
Как се плаща данък за имот , който не се обитава,така се плаща и когато имаш жилище в сграда,блок,кооперация.Тя изисква някаква елементарна хигиена и подръжка,затова е редно всички собственици да я заплащат.Като не искаш да плащаш,купи си самостоятелен имот и си го стопанисвай.
17.
В крайна сметка
17.09.2023 12:28:41
0
0
то, всичко опира до пари, но доброволно дадени от собствениците. пари. Санкциите, не бива да се отнасят до "бабата или дядото" , които най-често са пенсионери и са тръгнали да събират някои левче от живущите , за да се плати едно изчистване или измазване на входа. В последните години , се народиха фирми, които предлагат предлагат професионални домоуправители, т.е. хора, които професионално разбират и могат да прилагат Закона за етажната собственост. Техните т.н. "професионалисти" си получават всеки месец , от всяка врата такса - заплата домоуправител. Те, често, не стъпват на обекта, и пре...експонират правата си, като дори си позволяват да налагат ПРИНУДА и да изселват собственици !
16.
Го6о
17.09.2023 11:20:00
0
5
За мен големите проблем е в събирането на парите от живущите. Особенно от тези, които спорят че не трябва да плащат (по някоя от изброените в коментарите вече причини). Много трудно е да се занимава домоуправителят с такива индивиди. В повечето случай, особенно ако домоуправителят е по-възрастен, просто си затваря очите за скандалджията и не си трови живота. Не е редно, но го подкрепям. Особенно като го прави без пари, както е в много блокове. Чака да минат 2, 3 или 5 години и да дойде ред на следващият домоуправител.
15.
ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ,
17.09.2023 10:28:08
2
3
към някой от направените изменения в закона, като считам , че са правилни.
Съобщенията за провеждане на Общи събрания и протоколите с решенИята им се ОБНАРОДНАТ, а НЕ по имейл и други техн. средства, които ограничават достъпа до информация, СВЕЖДАЙКИ я до избрана малка групичка от хора.
ОТЧЕТИ - ВСЕКИ МЕСЕЦ, а не един път на годината и то пуснати по имейл. Възможността за дистанционно или неприсъствено гласуване е добра идея, стига неприсъстващият собственик да бъде уведомен по някакъв начин за провеждане на събранието.
ДА БЪДЕ ОТМЕННА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБЩИ СЪБРАНИЯ ПРИ НЕПЪЛЕН КВОРУМ ЧРЕЗ ОТЛАГАНЕТО ИМ С 1 ЧАС.
АСАНСЬОРНАТА ТАКСА СЕ ПЛАЩА ОТ ВСИЧКИ, В ТОВА ЧИСЛО И ОТ ПЪРВИ И ВТОРИ ЕТАЖИ.
МЕСЕЧНИТЕ ВХОДНИ ТАКСИ СЕ ПЛАЩАТ НА ГЛАВА, А НЕ НА ВРАТА, А СЪЩО И „ТАКСА – ЗАПЛАТА НА ДОМОУПРАВИТЕЛ“.
ДА СЕ ДЕФИНИРА ТОЧНО – КАКВО Е ДОМАКИНСТВО! ВИЗИРАМ , майка, дъЩеря и двете внучки- живеят посточнно, а баща им – временно за определен период, а също вуйчото и вуйната – непределено време и н.т. , а се плаща за 2 –ма. / Бургас, Лазур, блок 7/.
Домоуправителят да наблюдава отклоняването на консуматив -ток, топла и студена вода, Практиката показва, че точно домоуправителите, инкасатори и собственици с подобни нарушения , са в тесни „приятелски връзки“ !!! При установяване на подобни нарушения от страна на Домоуправителя. той да бъде санкциониран.
Да се регламентира точно смисъла на „ФОНД – РЕМОНТ И ОБНОВЛЕНИЕ“ . Често, именно този фонд е „ябълката на разхора“ . Често, собствениците дават пари - без да бъде ясно за какво!!!
Решенията на Общите събрания трябва да се обжалване от собстбениците , които не са били съгласни с тях, пред съда.
САНКЦИОНИРАНЕ НА СОБСТВЕНИЦИ НАПРАВИЛИ , РЕМОНТИ, УВРЕЖАЩИ ОБЩАТА КОНКТРУКЦИЯ НА СГРАДАТА – УСВОЯВАНЕ НА ТЕРАСИ, ПРЕНАХВАНЕ НА ФАСАДНИ И НОСЕЩИ СТЕНИ.
СОБСТВЕНИЦИ, ИЗВЪРЩИЛИ РЕМОНТИ В СОБСТВЕНОСТА СИ, НО УВРЕДИЛИ С ТОВА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ ИЛИ ИМУЩЕСТВО, ДА БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ !
СОБСТВЕНИЦИ, ЧИЯТО СОБСТВЕНОСТ ИЛИ ИМУЩЕСТВО Е УВРЕДЕНА В РЕЗУЛТАТ НА ОБЩ РЕМОНТ, ДА СЪДЯТ ДОМОУПРАТИТЕЛЯ И ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ.
14.
недоволна
16.09.2023 22:00:04
6
20
Всичката мара фтаса всичко е наред сега се занимават със етажната собственост,за да назнаат частни домоуправители и затова да плащаме малко са другите сметки,чудят се какво да измислят
13.
До 1
16.09.2023 21:54:03
3
17
Принципно дали живеш или не, си длъжен да плащаш за общи части, /общи части са стените, стълбите, покривите,/ за тях се плаща защото утре като протече покрива кой да го плаща, разбира се всички, за асансьора е друга работа там с чип, ако си платиш таксата возиш се, ако не по стълбите и пак дължиш такса...
12.
Ужас
16.09.2023 21:48:50
1
8
А тези, които притежават 51% и не искат да присъстват и спъват всичко ко правим с тях . Нещо куца работа е това, според мен такива трябва да се броят за един глас иначе нищо не сте направили
11.
Важно!
16.09.2023 20:17:17
2
27
Селските бекове къртят носещи панели в старите блокове и правят ремонти като в селяндурските им къщи. Да се задейства МРРБ и да глобява тях!!! Не плашете хората с вашите доноснически статистики, кой, къде живее! И да се правят чиновнически регистрации.
10.
H
16.09.2023 20:02:43
2
19
Асансьора е обща част. То и живущите ма втори етаж нямат покрив, ама като протече какво се прави…?! Те също и домофонна табло нямат, ама като се развали какво се прави?! Като се наводни мазата тия от 8мия етаж какво правят?! Плащат! Това са общи части!
9.
Kkk
16.09.2023 20:00:31
2
2
До 6 и 7. В същия тоя приет проект го пише. Параграф 33, касаещ чл. 51. Касае се за общи части. Не говорете наизуст, ами четете. Стига сте слушали бабите пред блока.
8.
Един
16.09.2023 19:54:41
9
16
Не съм го прочел, но ако е така за първи етаж, написали са го някои който или живеят в къщи или по най -горните етажи на блоковете.
Не стига че асансьорната врата на първи етаж му е до входната, постоянен шум от качваши се и слизащи обитатели, постоянен боклук пред вратата му , но и да плаща за нещо което никога няма да ползва освен ако не иска да си ползва правото напук и да се вози по етажите нагоре надолу-така и така ще плаща.
7.
...
16.09.2023 19:52:38
19
12
до 1, нещо си се объркал. Трябва да впишеш ЖИВУЩИТЕ!!!! Ако някой работи в чужбина, то той НЯМА да плаща. Ако някой живее на първи етаж, то той НЯМА да плаща асансьор! Ако никой не живее в апартамента, то собственика му НЯМА да плаща кефа на останалите! Преди да пишете се научете да четете и да мислите. Първият коментиращ е пропуснал и двете!
6.
До 1
16.09.2023 19:39:05
12
22
Иза калво да плаща за асансьор този който е на етаж 1 ? Да му е гадно нали? Защото другите плащат . Прост народ слаба държава !
5.
ТБС
16.09.2023 19:31:21
15
17
Шибани олигофрени, кое сте вие да ми казвате къде и как ще се вписвам бе, в личната ми частна собственост. Гилотина виждали ли сте? Това е бързият начин.
4.
Haha
16.09.2023 19:29:49
4
23
Глад мори добитъка ! Държавата на глобите .
3.
ежемесечен отчет
16.09.2023 18:28:27
0
21
на видно място
от Управителя:
Нямам време да се занимавам с глупости. Всичко е точно. Ако има нещо, оправяйтесе сами!
2.
Kkk
16.09.2023 18:15:43
5
24
Край на гратисчиите и тарикатите.
1.
Kkk
16.09.2023 18:14:05
13
35
Ново е и че вече месечна такса дължат всички собственици, обитатели и наематели - независимо дали са на първи етаж и дали живеят в апартамента. Свърши вече: “ама аз живеят на първи етаж и няма да плащам за асансьор” - ще плащаш! “Ама аз работя в чужбина!” - ще плащаш! “Ама аз не живея в апартамента!” - ще плащаш!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Антон Хекимян: Аз съм човекът, задавал най-неудобните въпроси на Борисов Антон Хекимян: Аз съм човекът, задавал най-неудобните въпроси на Борисов Важно е човек да вземе информираното решение и аз го взех, казва той Изграждането на пристанище Приморско и удължаването на сезона са водещите ми приоритети Изграждането на пристанище Приморско и удължаването на сезона са водещите ми приоритети Искам Приморско да бъде една подредена европейска община, в която хората да имат желание да живеят и работят нормално, без притеснение, че някой може да им вземе бизнеса или прехраната Мира Добрева: Бог и двама лекари от „Пирогов“ ме спасиха Мира Добрева: Бог и двама лекари от „Пирогов“ ме спасиха Новата звезда на Би Ти Ви живее с богаташ Новата звезда на Би Ти Ви живее с богаташ 27-годишната журналистка кара "Мерцедес" за 150 бона Управлението е уникално в света - некоалиция, а удържа на толкова яростни атаки, обяви Борисов Управлението е уникално в света - некоалиция, а удържа на толкова яростни атаки, обяви Борисов При ротацията на премиера всички министри щели да бъдат оценени дали са за смяна За поредна година Община Бургас подкрепя  кръгла маса "Наука срещу бизнеса" За поредна година Община Бургас подкрепя кръгла маса "Наука срещу бизнеса" Това събитие се организира с цел насърчаване на диалога и сътрудничеството между младите научни работници и стартъп общността Скандалът с ракетите С-300 се разраства. Даваме ги на Украйна, но кой ще ни пази небето от руските дронове? Скандалът с ракетите С-300 се разраства. Даваме ги на Украйна, но кой ще ни пази небето от руските дронове? Димитър Стоянов разкри, че те могат да поразяват въздушни цели, а депутатите разрешили на Тагарев да ги подари Издирват жена, намерила портфейл на оживена улица в Бургас и си го присвоила Издирват жена, намерила портфейл на оживена улица в Бургас и си го присвоила На кадрите от охранителните камери се вижда лицето ѝ Таксиметров шофьор от Бургас в шок, задържали нападателя му и го пуснали Таксиметров шофьор от Бургас в шок, задържали нападателя му и го пуснали Станимир Пеев, от който Челеко задигна чанта с 910 лева, е решил да прегради колата си за сигурност Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там? Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там? Московската патриаршия трябва сама да назначи нови свещеници, твърди архимандрит Васианч
Хаос в Ирландия заради "Агнес", пътища са блокирани Хаос в Ирландия заради "Агнес", пътища са блокирани Бурята е първата от есенния сезон и връхлита Великобритания веднага след ураганите "Лий" и "Найджъл" Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония Военен анализатор твърди, че тактиката на украинската армия е самоубийствена Обраха къщата на Серхио Рамос, децата му били вътре! Обраха къщата на Серхио Рамос, децата му били вътре! Крадците действали без насилие, не наранили никого и взели луксозни часовници, бижута, маркови дрехи и пари в брой, без да уточняват сумата на нито един от тях Продадоха шапката на Майкъл Джексън от танца с "лунната походка" за 77 640 евро Продадоха шапката на Майкъл Джексън от танца с "лунната походка" за 77 640 евро Подплатената с коприна вълнена федора, оценена на стойност между 60 000 и 100 000 евро, беше гвоздеят в програмата на търга Кола блъсна и уби българин в Одрин Кола блъсна и уби българин в Одрин Пешеходецът е искал да пресече, когато е бил връхлетян от лекия автомобил Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Антъни Рота си отива заради хвалебствия към специално поканен в пленарната зала 98-годишен ветеран от Вафен Ес Ес
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Медицинска сестра към пациент:
- Стига телевизия, време е за лягане!
Пациентът:
- Ама да не ни хванат?
Виц на деня Виц на деня - Докторе, може ли все пак да ми мине и без операция - имам жена, деца!
- Няма начин! Аз също храня семейство
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече трето поколение котки не знае какво е да се спи на топлия телевизор!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече