×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българската бюрокрация опропасти живота на естонец


27 Август 2023, Неделя, 18:32 ч.
Автор: Флагман

Маргус Тикк остана без работа и дом в родината, чакайки вече 4 месеца анализ на кръвната проба за наркотици

Естонски гражданин не може да напусне България вече четвърти месец заради българската бюрокрация. Случаят на Маргус Тикк е показателен за мудните и тромави процедури за изследване на наличие на алкохол или наркотици в кръвта на шофьори у нас. В случая с естонеца те му костват загуба на работа и дом в родината.

Маргус Тикк вече четвърти месец чака резултат от кръвна проба, с която иска да докаже на българския съд, че не е употребявал наркотици и не е шофирал дрогиран, разказва БНТ. Той вече е уволнен от работата си в Естония, защото пореден месец не може да даде отговор на работодателя си кога ще успее да се прибере.

"Мислех, че ще остана в България две седмици" - потърпевшият, а така мислел и шефът му в Естония...

Първото посещение на Тикк в нашата страна се оказва ужас, чийто край не се вижда. Всичко започва на 16 май, когато го спира полиция.

"Решиха, че ще ми направят тест за алкохол и наркотици. Знаех, че нищо не съм употребявал, така че го направих. Тестът за алкохол показа нула, но излезе, че съм употребявал кокаин. А аз никога през живота си, на 54 години съм - никога не съм използвал никакви наркотици. Не съм опитвал дори. Убеден съм, че резултатът може да бъде само отрицателен. Някои хора ми казаха, че може някъде нещо да са ми сипали. В София пих газирана напитка. И на бензиностанцията си купих кафе. Но, ако там вместо захар дават кокаин - не знам", казва Тикк.

След като вижда какво показва тестът за наркотици, естонецът иска от полицаите по-прецизен тест - кръвен.

"Полицаите ми казаха да се откажа от кръвния тест. Казаха ми: "Приемете наказанието, кажете, че сте го направил, ще ви дадат условна присъда и можете да се приберете." Но как да се примиря? Аз съм невинен", разказва естонецът.

Три месеца по-късно епруветката с кръвта му чака на опашка в една от малкото лаборатории (общо 5), които държавата е одобрила за тези изследвания. Във всяка от тях анализът се чака да излезе с месеци.

"Постъпващите проби на водачи на МПС за експертно изследване многократно надхвърлят капацитета на специализираните лаборатории на Военномедицинска академия", съобщават от лечебното заведение пред БНТ.

Същевременно обаче прокуратурата забранява на Тикк да напуска България. А той разказва:

"Когато ми казаха, че резултатът ще е готов до месец, си помислих Как ще живея така? Как е възможно да отнема толкова време резултат от лаборатория? След месец звъннах в прокуратурата, за да попитам - може пък делото да е приключило и да не са ми казали. Не... Казаха ми, че това ще отнеме 2-3 месеца. Не знам как ще живея - не мога да работя, в банката нямам милиони. Минаха три месеца, пак звъннах. Отговорът беше: "У нас е така, нужно е време".

Случаят стига до естонските медии и те започват да задават въпроса: "Кой ще помогне? Естонец попадна в капан в България."

Прокуратурата в Бургас, която му повдига обвинение, казва, че има шанс Тикк да излезе от България, докато тече разследване. Но трябва специално разрешение.

"Такова разрешение от негова страна не е поискано от наблюдаващия прокурор, нито от неговия защитник, какъвто, разбира се, му е осигурен, защото говорим за чужд гражданин", заяви Керка Дюлгерска, прокурор от Районна прокуратура - Бургас.

Служебният адвокат обаче нито веднъж не отговорил на обаждането на естонеца, не го е направил и при позвъняване от екипа на БНТ.

"Аз нямам пари да си наема адвокат. Но ако държавата осигурява такъв, нали той трябва да си върши работата - така е навсякъде, не само в Естония. И в България трябва да е така - казва Маргус Тикк. - Не знам. Наистина не знам. Три месеца вече не съм плащал квартирата си в Естония. Ще изгубя жилището си. Знам на 200%, че не съм виновен! Животът ми се разпада".

В момента една от най-големите му мечти е да избяга от България - страната, в която се чувства виновен до доказване на противното.


В категории: Темида


3
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
3
Коментара по темата
3.
до 2
27.08.2023 20:34:22
2
10
ти тъп ли си или просто си малоумен. човека ти казва, че никога не употребявал наркотици. просто полицаите са чакали да им кихне и като не им дал пари и са го набутали в матрицата. дано и на теб така да те изкарат, че да видиш какво е.
2.
Хахахах
27.08.2023 19:57:56
6
6
@1 "брат", а! Престъпници ли са ти братята, бе гнусняр гейпарадски?! ХАХАХАХХА
Друсаната свиня естонска, да не е хванала Господ за шушлека! Пандиз, като всеки друг!
1.
Баклава бей
27.08.2023 19:02:17
9
9
Брат това защото в България се живее по путиновски ,наложено от Радевски правителства. 3e
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори