×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За разликата между двете болници – едната Окръжна, а другата "Сърце и мозък"


За разликата между двете болници – едната Окръжна, а другата "Сърце и мозък"
Но нали ние не искаме да сме слепи, нали ние искаме да видим някаква светлина в тунела
21 Август 2023, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Добрин ПАМУКОВ

Майка ми преживя операция, а след нея се страхуваше да ходи. Имах причина два пъти да я заведа в „Сърце и мозък“ и не сгреших

Журналистът Добрин Памуков изпрати до редакцията на Флагман.бг разказ за негово житейско премеждие, с което дава пример за ефикасността в едно медицинско заведение в Бургас и липсата на такава в друго. Той е роден тук, в морския град. Завършва история в Софийския университет "Св.Климент Охридски". Работи в сп. Отечество, създател е на Новогодишния  музикален фестивал в НДК, бил е директор „ Реклама, маркетинг импресарска и продуцентска дейност в НДК и Директор на в. Сега. Последните години живее в САЩ.

Ето какво разказа Добрин Памуков за премеждията си в две бургаски болници:

Случката, за която искам да ви разкажа се случи миналия  месец. Нали знаете поговорката „много добре не е на добре“. Майка ми Радка Памукова (да ми е жива и здрава) е на почти 89 години и за съжаление с много тежка деменция. Гледах я вкъщи с жени, но взе често да пада и аз реших да я дам в дома за възрастни хора в Българово. И там живна – взе да рецитира (Епопея на забравените я знае от начало до край) както и други автори, да пее песни (над 20 години е пяла в хор „Родна песен“ и т.н. Но на 17 юли през нощта пада и си чупи тазобедрената става. За съжаление не бях в Бургас, но мой приятел я закара в спешното отделение на УМБАЛ-Бургас, известна със старото си име Окръжна болница Бургас. Аз успях да се свържа с последната жена, която се грижеше за нея и я помолих да я придружи.

И тук вече започва историята, която искам да ви разкажа. След 5 часа чакане  успях да разговарям в доктора (не искам да казвам името), но според мен той не е полагал клетва, защото  ми заяви – операцията по ценоразпис е 4 000 лева. Ако не можете да си позволите операцията, ще я сложим в гипсово корито и както зарасте така ще бъде. Не можех да повярвам на ушите си. Нали, ако я сложат в корито, неподвижно, тя ще си отиде за 15-20 дни. Попитах учтиво дали е нормално това, а хората които ме познават знаят какво ми костваше, но отговор не последва. Само ми повтори, че операцията ще струва 4 000 лева .И тук на помощ ми дойде моята услужлива памет – сетих се ,че преди повече от 15 години съм контактувал с един от създателите на болница „Сърце и мозък“. Намерих му телефона, обадих му се и той ми каза, че ще помогне само да докарат майка ми в болницата.

И тук втората изненада – в Окръжна болница няма линейка (или не искаха да дадат). Не че ми е майка, но хората, които я познават знаят, какво е направила тя за града и една линейка е най-малкото, което може да и се даде. За моя радост в болница „Сърце и мозък“ имаха, на другия ден майка ми беше оперирана, излезе от упойката и след няколко дни се върна в дома.

Сега, драги читателю, искам да ви разкажа за разликата между двете болници – едната „Окръжна“, а другата не е. Само да отворя една скоба – баща ми почина в държавната болница, в специализирано отделение – мисля , че беше на седмия етаж, което беше всичко друго, но не специално…

Майка ми както казах преживя операцията, но я беше страх да ходи. Няколко пъти колабира и се наложи да я върна в „Сърце и мозък“. И тук искам дебело да подчертая – това, че се познавах с един от създателите на болницата не ми даваше привилегировано отношение. Майка ми беше настанена в стая с още 3 други жени, храната беше еднаква са всички, както и грижите. В продължение на дни, седейки на една от пейките срещу рецепцията аз наблюдавах отношението на обслужващия персонал към пациентите –от посрещането на вратата, до насочването към лекаря и т.н. Отношението към всички беше еднакво.

Нещо, което ми направи силно впечатление – ако пациента има нужда от лекарства, рецептата се изпраща по електронен път да аптеката, която е в двора на болницата. Казваш името на пациента и лекарствата те чакат.

Щях да забравя – около болницата има много места за паркиране. Но ако са заети има платен паркинг – 1 лев за 5 часа.

Мога да пиша още, но въпросът, който ме човърка е защо на 2 километра разстояние има такава разлика. Може би това зависи от човеците. Както ми беше казал библиотекаря на нашия манастир в Света гора Пахомий: „ Добрине, хора много, човеци малко“ .Сигурно в "Сърце и мозък" са се събрали повече човеци… И това си личи.

Още много може да се разсъждава по случката, но на мене ми идва на ум един виц за златната рибка:

Хванал един човечец златната рибка, а тя му казала:

Аз  съм по-специална златна рибка. Изпълнявам само едно желание. Но помни – колкото за тебе, двойно за комшията. Мислил, мислил българинът – не може да се реши – ако поиска един милион, за комшията два, ако поиска къща – за комшията две. Най- накрая решил – погледнал с мефистофелска усмивка рибката и й казал:

Извади ми едното око…

Тук разказът би трябвало да свърши. Но нали ние не искаме да сме слепи, нали ние искаме да видим някаква светлина в тунела. Нали ние сме българи и заради хилядите ослепени Самуилови войници ние Българите трябва да продължим напред в историята. Само напред и само нагоре.

Напред и нагоре – хубаво казано, трудно за изпълнение. На пък в „Сърце и мозък“ са го решили – хем с чувство за хумор, хем е вярно:“ Ние лекуваме всеки ден повече сърца, отколкото Казанова е разбил през целия си живот“.


В категории: Здраве


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори