×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българите иконизират Тодор Живков заради бабите си, Харалан Александров притеснен


Българите иконизират Тодор Живков заради бабите си, Харалан Александров притеснен
Това, което се разбира от това изследване е ясното разделение между миналото, което е повод за гордост и настоящето, което е причина за срам, каза Харалан Александров
09 Август 2023, Сряда, 09:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Сънародниците ни, които се срамуват от политиците и бедността, били обречени да живеят във фантазиите за миналото и с илюзия за бъдещето

Парадокс е, че хората се срамуват най-много от политиците, ниските доходи и демокрацията. Срамът и гордостта са основни механизми за социално управление и саморегулация на общностите. Те избират да се срамуват от определени проявления на своята култура и поведение, а от други – да се гордеят. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социалният антрополог Харалан Александров.

Той влезе в студиото заедно с със социологът доц. Алексей Пампоров, за да коментират проучването на Националния център за парламентарни изследвания, според което българите поставят Тодор Живков между Иван Вазов и хан Аспарух по принос за развитието на страната ни. Васил Левски и Христо Ботев оглавяват класацията. 

Според доц. Пампоров резултатите били очаквани и една от причините била свързана с въпросите, които предопределяли такива отговори. 

„Питайте за презрението и ще видите, че тогава срамът ще изчезне. Извадката е направена прекрасно, но социологическата работа е проблем. Въпросите не са точно дефинирани и може цял ден да стоим и да си говорим за това какво са искали да кажат хората“, добави той.

„Това, което се разбира от това изследване е ясното разделение между миналото, което е повод за гордост и настоящето, което е причина за срам. За много хора Тодор Живков е от друг свят, друга епоха и в този смисъл подлежи на митологизация, т.е. не се оценява от позицията на обективния опит и на познаването на историята“, каза пък Александров.

„Не бих се изненадал, ако той се окаже сред иконите на българското минало. Това е възможно предвид страховитата невъзможност на българите да намерят повод за гордост“, добави той.

„В България по хубава патриархална традиция социализацията на младото поколение е поверена на баби и дядовци. Бабата е много мощна фигура във възпроизвеждането на културата и много деца, които са израснали в тези години (б.а. на прехода), не помнят периода на Тодор Живков, са ми разказвали с възторг за него. Сякаш тяхната младост е била по това време“, коментира социалният антрополог.

„Ние избираме да се срамуваме от настоящето и да се гордеем с миналото. Не можем сякаш да видим постижения в нашето време и да признаем на хората, които се занимават с обществено управление, с наука, че са постигнали нещо. Настоящето е описвано като пълен провал“, добави той.

„Това е изключително притеснително, защото общности, които отказват да намерят повод за радост, гордост и за позитивни индификации през постиженията на времето, са обречени да живеят във фантазиите за миналото или в надеждите за бъдещето, които обикновено не се сбъдват. Те са изключително податливи на манипулации от популистки тип“, подчерта Александров. 




В категории: Животът


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
25
Коментара по темата
25.
До 23
09.08.2023 16:24:07
0
3
Не същестуваше НИКАКЪВ начин да напуснеш страната легално през границата и да отидеш в западна Европа дори на екскурзия. В командировка пускаха само патийните секретари. Нямаше цена за москвич 1500 лева (това беше само вноската). Цената беше 6000 лева и се плащаше след 10години като ти излезе номера. Телевизори имахме черно-бели. Или си бил партиен секретар или друга номенклатура или изобщо не си живчл по Татово време. Не пиши лъжи и глупости.
24.
XX
09.08.2023 14:17:36
2
3
Бульхарске жекиджие и про'с'таце, при дядо Тошко живот си живеехме, активните борци против фашизма и капитализма, партийните другари и ченгетата от Държавна сигурност.
23.
До 22
09.08.2023 13:18:22
3
4
Как се опитваш да напуснеш граница през КПП или през гората??? През гората е нормално да стрелят, по нелегални мигранти.
Чакаш ред за москвич за социаллно слаби!!! Ако имаш 6000 лева си купуваш москвич на момента, за 1500лева чакаш и купуваш москвич на субсидирана от държавата цена от 1500лв!
Бойлер и телевизор ставало с връзки, но 90% от населението имаше бойлер и телевизор, как ще обясниш това, цялото население връзкари ли бяха или може би 9 милиона народ се познаваха?
Фалитите за които говориш са политически ходове не си чел за да разбереш картинката. През 1960 става въпрос за 134 милиона долара дълг, за който имало проблем защото искали държавата да плати дълга в долари, но не давали право да купи долари, нито имала право да продава стока срещу долари.
В днешно време няма ли "по-равни", че даваш това за пример?
Аз не бих се върнал никаде не мечтая за минало а за бъдеще!!!
22.
Георгиев
09.08.2023 11:43:50
6
5
По времето на Тодор Живков, ако се опиташ да напуснеш България през границата те застрелваха Българските граничари (не чуждите). Заплатите в края на социализма бяха около 200 лева = на около 65 долара. За покупка на лек автомобил Москвич (имах такава бракма - повече време бях в сервиза отколкото го карах) се правеше вноска 1500 лева и се чакаше ред (10 години) да ти излезе номера. Покупката на бойлер или цветен телевизор - руски бокук) ставаше само с връзки. Държавата фалира 3 пъти и накрая дори руснаците отказаха да ни дават заеми. Разбира се имаше и хубави неща (имаше ред и хората бяха относително равни - разбира се някой бяха и по-равни). Най-хубавото за мен беше, че бях млад и здрав (от това по-хубаво няма). Ако мога да избера бих се върнал в комунизма, но не заради бай Тошо, а заради здравето си. Бъдете здрави.
21.
До 18
09.08.2023 11:07:56
3
6
На 13 морета ще е да е.. и малоумния ти нацтъпир осран мекокитковец. Фирумни национал тъпиеи страхливи медузи. Същите сте като киевските посерковци
20.
Бс
09.08.2023 11:05:21
4
11
Някой помни ли по време на Тодор Живков колко предприятия имаше в Бургас? А сега колко са? От какво се издържеше града ни и населението, помните ли? Дали от платени зони за паркиране и финансирания по европроекти? А помните ли вкуса на истинското сирене, мляко, месо, плодове и зеленчуци? А колко изнасяхме? А че произвеждахме стоки, които се търсеха в цял свят?
19.
Бай Ганьо конспиратор
09.08.2023 10:54:03
11
7
Народ който вярва в кемтрейлс, 5G, ваксините ги отровили, Бил гейЦ ги чипира, моли се Путин да го бомбардира и други подобни психарски мисли е напълно нормално да иска да живее в комунизма.
Малък, но много прост народ.
18.
СЛЕПОКА
09.08.2023 10:48:38
4
3
ДА ЖИВЕЕ БАЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА!!!!!!
17.
Учете български, за да не се излагате като Флагман
09.08.2023 10:41:07
1
12
Няма дума иконизират. Флагман, вие ли я измислихте? Има думи канонизират или идеализират.
16.
За отворкото
09.08.2023 10:35:12
3
12
Точно обратното е, а деббила си ти. Харалан идолизира Сорос, ти също.
ЕС е вече на 5 скорости и всичко е в дългове, а България е най-зле, на всичко отгоре и мигранти.Клуб на богатите няма, това че ти си на помийката на Сорос не те прави богат, точно обратното.
Файтона грантаджии на фондациите вдигате много шум за да симулирате "обществено мнение" По поръчка. Даже чухме кое посолство поръчва. По цял ден си по сайтовете и дрискаш коментарите. Нормалните хора са на работа и се грижат за семействата си, защото безплатен обяд няма, а не за Сорос. В крайна сметка наистина трябва да се отдели малко време и да ви изринем соростаците. И това ще стане ако не се занимават хората с гадостите и абсурдите на политическите ти грантаджии в парламента, а те и за това го правят, хората да не могат да си вземат въздух. От 30 години политиците са срещу народа български. Ето защо липсва бай Тошо.
15.
История
09.08.2023 10:21:39
5
4
Превратът на 9 август 1886 г. и детронирането на княз Александър Батенберг

При управлението на княз Александър Батенберг е извършено Съединението на България на 6 септември 1885 г. Българският владетел е непоколебим в защитата на Съединението през Сръбско-българската война, в която е главнокомандващ на българската войска. Руският император Александър III започва кампания против българския княз.
Група офицери, несъгласни с несъобразяването с руския император, в нощта на 9 август 1886 г. извършват военен преврат, с което принуждават княз Александър Батенберг да подпише абдикацията си и го извеждат извън България. Извършител на преврата е кап. Радко Димитриев. Правителството на Петко Каравелов е свалено и е образувано временно правителство начело с митрополит Климент. Председателят на Народното събрание Стефан Стамболов решително се противопоставя на заговорниците и с помощта на подполк. Сава Муткуров и верни на княза войски извършва контрапреврат. На 11 август Стамболов издава от Търново прокламация, с която обявява преврата за незаконен и назначава Муткуров за главнокомандващ на българската армия. Офицери и войници от Пловдивския гарнизон са прехвърлени в София и арестуват някои от заговорниците, а останалите бягат в чужбина. Към 12 август привържениците на преврата остават изолирани в София и Шумен, след като командването на бригадата във Видин се отмята от правителството на Климент. Същия ден правителството на митрополит Климент е свалено и е назначено правителство на Петко Каравелов. Два дни по-късно, след като е предотвратена опасността от гражданска война, Стефан Стамболов изпраща телеграма до княз Батенберг, намиращ се по това време в Австро-Унгария, с която го кани отново да заеме престола. Александър Батенберг е посрещнат триумфално в България три дни по-късно, но управлението му трае още само 9 дни. Част от войсковите единици, участвали в преврата, са разформировани, а офицерите - разжалвани или съдени. Император Александър III обаче не признава българския княз. Въпреки настояването на Стамболов, армията и народа, на 26 август княз Александър Батенберг окончателно абдикира, за да предпази България от тежки междуособици. Князът назначава Регентски съвет начело със Стефан Стамболов, който да управлява страната. При качването си на парахода от Лом, Александър Батенберг казва: „Боже, пази България.“ Това са последните му думи, преди да напусне страната, която обича до края на живота си.
14.
Един ,два дебила
09.08.2023 10:14:37
10
9
Които замърсяват публичното пространство с овчия си вой не могат да формират нашето мнение в полза на Бай Тошо или за излизане от клуба на богатите -ЕС.
Народа не яде колците с доматите.
13.
XX
09.08.2023 09:58:38
9
10
До 5

Кой ти говори за Русия бе, про'с'так неграмотен!
Трябва да излезем от ЕС, точно затова про'с'таците като теб да умрат от глад.
12.
!!!!!!!!!!!!
09.08.2023 09:56:04
7
19
Не Тодор Живков, СОЦИАЛИЗМА постигна това по онова време. Без социализма нищо нямале да стаане
11.
ХХ
09.08.2023 09:54:37
9
12
"Бабата е много мощна фигура във възпроизвеждането на културата и много деца, ..." - затова трябва отрано да откъснем децата от бабите им и да ги пращаме в домове където да получават правилното евроатлантическо мислене. Още от 3 години и половина, като в центъра на'ЕС - Белгия.
10.
!!!!!!!!!!!!
09.08.2023 09:53:44
22
19
Хараланееее харалане, гнидо неземна антибългарска, българите на кол биха те набили заради Тодор Живков. Всички в Белене биха ви върнали. Ще стане пак езин ден, ще видите. Ще молите за милост, но няма да има
9.
До 5
09.08.2023 09:53:25
17
23
Кой ти втълпява тези неща за руски мечти?
Искаме да имаме някаква икономика, а не никаква както сега!
Искаме правата да са равни за всички, а не да има "по-равни" както сега!
Никой не иска да живее в мизерия, а дали ще я наречеш европейска, американска или руска все тая, днес в евроатлантическа България, много българи живеят в мизерия и не им харесва, това е реалността.
8.
Бс
09.08.2023 09:51:04
10
27
Чак иконизиране е много силно казано. Но определено по негово време беше много по-спокойно. Да не говорим за храни, чистота, здравеопазване, училище, че имаше работа за всички и др. Е, банани наистина имаше по-рядко и не можеше да се пътува както сега в чужбина. Но пък можеше например да пуснеш детето си в 22ч. в "Славейков" или "Изгрев" без телефон и то да се прибере пеша до центъра без да се притесняваш. И ако някой ми каже, че това не е най-важното......или лъже, или не е родител.
7.
така така
09.08.2023 09:45:30
7
27
Притеснително е че народа ясно заявява че му липсват тези времена и Тодор Живков не заради Русия или комунистите както плямпате денонощно... А заради това че тогава е имало сигурност и закони заради това че човек е живял спокойно!! Притеснително е че народа ясно показва че вие господа политици сте срам и позор и никой не ви иска а на вас изобщо не ви дреме и си каните някакви измислени герой и плямпате някакви глупости с някакви измислени проучвания от сутрин до вечер и изобщо не ви пука ... Важното е хранилката да не спира и да се разделя народа!!
6.
Сь
09.08.2023 09:42:33
22
17
БЪЛГАРИТЕ ОБОЖАВАТ ТОДОР ЖИВКОВ
ЗАЩОТО Е НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ И ДЪРЖАВНИК
А ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ КАТО ТЕБ,ЛИЖАТ КРАВАРСКИ ЗАДНИЦИ
СЛАВА НА БКП
5.
Въпрос на избор
09.08.2023 09:39:13
22
27
ТОВА ли ИСКАМЕ ? Руска икономика ? РУСКИ ОЛИГАРСИ ? Руски ГРАЖДАНСКИ ПРАВА на личността ? Путин някой - 35 години на ВЛАСТ ? Руска МИЗЕРИЯ ? Руска политическа система ? Превърнат в СТАДО цял един народ-или поне 90 % от него ? Затвор или убийства на политически опозиционни лидери ? Руска телевизия, вестник Правда ? Руска мафия ? Това ли искаме радевци, яневци, копейкинци ?? Ако го искате - РАЗКАРАЙТЕ СЕ от ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ !! Путин има нужда от още слуги, крепостни селяни, роби, агенти !! Прав ви път !..На снимката :.МОСКВА в 2018-2019 година, БОГАТИТЕ путински години, а НЕ някъде в Сибир ...:)
4.
xx
09.08.2023 09:39:04
2
10
Да се забрани Бабинден от ГЕРБ-ПП
3.
ХХ
09.08.2023 09:36:51
6
16
"Настоящето е описвано като пълен пронал. Това е изключително притеснително..."
С две думи, сви'нете трябва да продължават да са свине и да си харесват в свинарника.
2.
XX
09.08.2023 09:32:55
9
24
Хахаха... заради бабите, ама заради баба Урсула и дементите около нея.
България трябна да излезе от ЕС, та европаразитите да спрат да получават субсидии!
1.
дядото
09.08.2023 09:32:33
9
31
И бабите ни станаха виновни затова, че българите не харесват в това в което са принудени да им живеем !

Абе, ние видяхме кюлчетата на Борисов !
Абе, ние чухме какви ги вършат ПП по указания на посолствоТО !
Абе, ние виждаме как се облизва Пеевски и какви старини кара Доган !
Ние виждаме как се готвят да ни откраднат деня на Освобождението !

Бабите ни нямат нищо общо скъпи Харлане !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори