×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нова вълна ректори идва в българските университети


Нова вълна ректори идва в българските университети
Вторият 4-годишен мандат на сегашния ректор на СУ проф. Анастас Герджиков приключва през ноември 2023 г., когато се очаква нов избор
06 Август 2023, Неделя, 20:53 ч.

Близо една трета от висшите ни училища очакват нови началници до края на годината, някои от тях са най-важните в страната

Във висшето образование на България идва нова вълна. Близо една трета от университетите ни очакват нови ректори до края на годината, някои от тях са най-важните в страната. Това показва проверка на "Сега" на мандатите на сегашните ректори, доста от които изтичат през есента. Заедно с другите 8 висши училища, които преизбраха ректорите си или си избраха нови до 2027 г., университетите с ново управление стават около две трети от всички. С тях новият министър на образованието следва да подпише нови договори за управление, в които би могъл да зададе нови цели и задачи за изпълнение.

Ново ръководство със сигурност ще има Софийският университет – вторият 4-годишен мандат на сегашния ректор проф. Анастас Герджиков приключва през ноември 2023 г., когато се очаква нов избор, тъй като по закон на ръководни позиции в университетите могат да се избират лица за максимум два последователни мандата. Засега не е известно кой ще се кандидатира за поста му. Мандатът на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров също приключва скоро - през декември. Той обаче има право на още 4 г. управление и е твърде вероятно да се кандидатира отново за поста.

С по един мандат, който ще приключи до броени месеци, са ректорите на още няколко университета. Сред тях са Медицинският университет-Пловдив - с ректор проф. Мариана Мурджева, Минногеоложкият университет с ректор проф. Ивайло Копрев, Националната спортна академия (проф. Николай Изов), Техническият университет - Габрово (проф. Илия Железаров), ТУ-София (проф. Иван Кралов) и Националната художествена академия (проф. Георги Янков).

Други пет висши училища ще трябва да бъдат оглавени от нови ректори до края на годината, тъй като сегашните им карат втори мандат. Това са Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Шуменският университет, Русенският университет и Югозападният университет. Лесотехническият университет също ще трябва да избере нов ректор, но през 2024 г., когато изтича вторият мандат на сегашния проф. Иван Илиев.

СТАРИ И НОВИ

Осем висши училища вече проведоха избори, на част от които бяха преизбрани сегашните им ректори. През май т.г. ректорът на Пловдивския университет проф. Румен Младенов бе избран за втори мандат. За втори път бяха избрани и три дами - проф. Миглена Темелкова начело на Висшето училище по телекомуникации и пощи, проф. Сеня Терзиева - начело на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и проф. Ирена Петева - на Университета по библиотекознание и информационни технологии. В края на май т.г. проф. Димитър Димитров бе избран за ректор на Великотърновския университет на мястото на проф. Христо Бонджолов, чийто втори мандат изтече. През юни Общото събрание на ТУ-Варна избра проф. д-р Драгомир Пламенов за ректор на висшето училище с мандат 2023-2027 г., а наскоро университет "Асен Златаров" в Бургас избра за свой ректор проф. Христо Бозов.

ПОЛИТИКА

Изборът на нови ръководства на голяма част от университетите у нас е важен за системата на висшето образование, тъй като от ректорите в голяма степен зависи развитието ѝ в следващите 4 г., както и качеството на предлаганото обучение. С идването им на власт просветният министър трябва да сключи с тях нови 4-годишни договори за управление (въведени през 2020 г.), в които, ако прецени, да заложи нови цели и задачи за изпълнение.

От спазването на договорите зависят и бонусите на ректорите - те могат да са максимум до 36 000 лв. на година, като конкретната сума зависи от степента, до която са изпълнени заложените в договора за управление междинни целеви стойности от политиката за развитие на висшето училище през предходната година. Оценките са от 1 (няма право на бонус) до 4 (има право на бонус от 36 000 лв.). В началото на 2023 г. данни на МОН, поискани по закона за достъп до обществена информация от "Офнюз", показаха, че всички университети са получили сходни оценки - между 3.53 до 4, независимо че някои от тях имат ниски показатели по отношение на качеството на обучението, безработицата и доходите в рейтинговата система. Единствено висшето строително училище "Л. Каравелов" е получило оценка 2.86, заради което и ректорът му е получил по-малък годишен бонус от 16 000 лв., докато останалите - между 27 000 лв. и 36 000 лв.

ВРАТИЧКИ

С промени в закона за висше образование през 2020 г. бе въведено ограничение за възрастта на ректорите - до 65 г. Бе записано и че на ръководна длъжност не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволява да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст. С преходните разпоредби обаче бяха дадени реверанси към заварените случаи – бе разрешено мандатите на тези, които вече заемат ръководни длъжности (ректор, декан, директор на департамент, ръководител катедра и др.), да не се прекратяват предсрочно при навършване на 65 г., а да се довършват. Освен това бе разрешено по решение на Академичния съвет трудовите договори на ректорите при навършване на въпросната възраст да бъдат удължени с 3 г., като правоотоношенията им се уреждат в срочен договор (макар на такъв да могат да са само преподавателите, не и ректорите). Така много ректори се възползват от тези изключения и са на постовете си, въпреки че са на повече от 65 г.

Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков скоро ще навърши 69 г., като избирането му за втори мандат през 2019 г., когато той бе навършил 65 г., бе оспорено от негови колеги. Съдът обаче постанови, че възрастовото ограничение е въведено в закона след преизбирането му. Ректорът на УАСГ проф. Иван Марков също вече е навършил 65 г., но бе преизбран през 2019 г., когато нямаше законово ограничение. Ректорът на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев също наскоро навърши 65 г., но мандатът му официално приключва януари 2024 г.

Припомняме и друг скандален казус - през май Тракийският университет в Стара Загора избра предсрочно досегашния ректор проф. Добри Ярков за нов 4-годишен мандат. Управлението му трябваше да приключи през ноември 2023 г., но тогава той вече нямаше да може да се кандидатира за нов мандат, тъй като щеше да е навършил 63 г., т.е. нямаше да може да изпълни 1/2 от мандата си до навършване на 65 г. Преподаватели алармираха, че това противоречи на закона за висше образование, но от МОН останаха безучастни. Имаше очаквания служебният министър проф. Сашо Пенов да не утвърди политика за развитие на висшето училище като начин да оспори избора, тъй като ректорът дори не бе представил отчет за изпълнението на предишния си договор. От сайта на МОН обаче става ясно, че той е утвърдил такава през април.


В категории: Просвета


11
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
11
Коментара по темата
11.
Чингапук с големите топки
07.08.2023 18:18:21
0
1
Боре Тъпото от ЮЗУ-то енай-крадливото копеле от изброените.
10.
Гербаджийски кандидат
07.08.2023 05:57:23
1
7
Вярно че имаше и такъв ректор, на който много се смях на представянето му за кандидат президент :-)
9.
XX
07.08.2023 04:32:32
0
4
Аз завърших школата на Държавна сигурност в Симеоново, там кой е ректор сега?
8.
Сотко Сотков
06.08.2023 23:18:02
0
6
Взеха ме за мезе
7.
Дядо Петко и баба Магда
06.08.2023 22:47:28
0
7
Ние сме вечни!
6.
Райна
06.08.2023 21:45:47
0
5
Защо, бе, № 5, защо да забраняваме Корана и да го горим? Когато някой ден се научиш да четеш и да пишеш, може би някой ден ще разбереш, че не е хубаво да се прави така. Както и че не е хубаво да пишеш под статии, които не са ти тема.
5.
Хахахаш 3f
06.08.2023 21:24:00
0
10
Директорите на училища са вечни, особено ако слугуваш на баба Янка и Ванчето Кастрева.
4.
Професор Вучков
06.08.2023 21:22:06
1
6
Този ректор е меко казано ....доста неприятен
3.
R843
06.08.2023 21:20:51
4
1
Забранете курана и го изгорете
2.
?
06.08.2023 21:18:16
2
10
А нови директори в училищата ?
1.
ФЕС
06.08.2023 21:09:05
3
9
ако са като учителите пази боже
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори