×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нова вълна ректори идва в българските университети


Нова вълна ректори идва в българските университети
Вторият 4-годишен мандат на сегашния ректор на СУ проф. Анастас Герджиков приключва през ноември 2023 г., когато се очаква нов избор
06 Август 2023, Неделя, 20:53 ч.

Близо една трета от висшите ни училища очакват нови началници до края на годината, някои от тях са най-важните в страната

Във висшето образование на България идва нова вълна. Близо една трета от университетите ни очакват нови ректори до края на годината, някои от тях са най-важните в страната. Това показва проверка на "Сега" на мандатите на сегашните ректори, доста от които изтичат през есента. Заедно с другите 8 висши училища, които преизбраха ректорите си или си избраха нови до 2027 г., университетите с ново управление стават около две трети от всички. С тях новият министър на образованието следва да подпише нови договори за управление, в които би могъл да зададе нови цели и задачи за изпълнение.

Ново ръководство със сигурност ще има Софийският университет – вторият 4-годишен мандат на сегашния ректор проф. Анастас Герджиков приключва през ноември 2023 г., когато се очаква нов избор, тъй като по закон на ръководни позиции в университетите могат да се избират лица за максимум два последователни мандата. Засега не е известно кой ще се кандидатира за поста му. Мандатът на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров също приключва скоро - през декември. Той обаче има право на още 4 г. управление и е твърде вероятно да се кандидатира отново за поста.

С по един мандат, който ще приключи до броени месеци, са ректорите на още няколко университета. Сред тях са Медицинският университет-Пловдив - с ректор проф. Мариана Мурджева, Минногеоложкият университет с ректор проф. Ивайло Копрев, Националната спортна академия (проф. Николай Изов), Техническият университет - Габрово (проф. Илия Железаров), ТУ-София (проф. Иван Кралов) и Националната художествена академия (проф. Георги Янков).

Други пет висши училища ще трябва да бъдат оглавени от нови ректори до края на годината, тъй като сегашните им карат втори мандат. Това са Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Шуменският университет, Русенският университет и Югозападният университет. Лесотехническият университет също ще трябва да избере нов ректор, но през 2024 г., когато изтича вторият мандат на сегашния проф. Иван Илиев.

СТАРИ И НОВИ

Осем висши училища вече проведоха избори, на част от които бяха преизбрани сегашните им ректори. През май т.г. ректорът на Пловдивския университет проф. Румен Младенов бе избран за втори мандат. За втори път бяха избрани и три дами - проф. Миглена Темелкова начело на Висшето училище по телекомуникации и пощи, проф. Сеня Терзиева - начело на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и проф. Ирена Петева - на Университета по библиотекознание и информационни технологии. В края на май т.г. проф. Димитър Димитров бе избран за ректор на Великотърновския университет на мястото на проф. Христо Бонджолов, чийто втори мандат изтече. През юни Общото събрание на ТУ-Варна избра проф. д-р Драгомир Пламенов за ректор на висшето училище с мандат 2023-2027 г., а наскоро университет "Асен Златаров" в Бургас избра за свой ректор проф. Христо Бозов.

ПОЛИТИКА

Изборът на нови ръководства на голяма част от университетите у нас е важен за системата на висшето образование, тъй като от ректорите в голяма степен зависи развитието ѝ в следващите 4 г., както и качеството на предлаганото обучение. С идването им на власт просветният министър трябва да сключи с тях нови 4-годишни договори за управление (въведени през 2020 г.), в които, ако прецени, да заложи нови цели и задачи за изпълнение.

От спазването на договорите зависят и бонусите на ректорите - те могат да са максимум до 36 000 лв. на година, като конкретната сума зависи от степента, до която са изпълнени заложените в договора за управление междинни целеви стойности от политиката за развитие на висшето училище през предходната година. Оценките са от 1 (няма право на бонус) до 4 (има право на бонус от 36 000 лв.). В началото на 2023 г. данни на МОН, поискани по закона за достъп до обществена информация от "Офнюз", показаха, че всички университети са получили сходни оценки - между 3.53 до 4, независимо че някои от тях имат ниски показатели по отношение на качеството на обучението, безработицата и доходите в рейтинговата система. Единствено висшето строително училище "Л. Каравелов" е получило оценка 2.86, заради което и ректорът му е получил по-малък годишен бонус от 16 000 лв., докато останалите - между 27 000 лв. и 36 000 лв.

ВРАТИЧКИ

С промени в закона за висше образование през 2020 г. бе въведено ограничение за възрастта на ректорите - до 65 г. Бе записано и че на ръководна длъжност не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволява да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст. С преходните разпоредби обаче бяха дадени реверанси към заварените случаи – бе разрешено мандатите на тези, които вече заемат ръководни длъжности (ректор, декан, директор на департамент, ръководител катедра и др.), да не се прекратяват предсрочно при навършване на 65 г., а да се довършват. Освен това бе разрешено по решение на Академичния съвет трудовите договори на ректорите при навършване на въпросната възраст да бъдат удължени с 3 г., като правоотоношенията им се уреждат в срочен договор (макар на такъв да могат да са само преподавателите, не и ректорите). Така много ректори се възползват от тези изключения и са на постовете си, въпреки че са на повече от 65 г.

Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков скоро ще навърши 69 г., като избирането му за втори мандат през 2019 г., когато той бе навършил 65 г., бе оспорено от негови колеги. Съдът обаче постанови, че възрастовото ограничение е въведено в закона след преизбирането му. Ректорът на УАСГ проф. Иван Марков също вече е навършил 65 г., но бе преизбран през 2019 г., когато нямаше законово ограничение. Ректорът на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев също наскоро навърши 65 г., но мандатът му официално приключва януари 2024 г.

Припомняме и друг скандален казус - през май Тракийският университет в Стара Загора избра предсрочно досегашния ректор проф. Добри Ярков за нов 4-годишен мандат. Управлението му трябваше да приключи през ноември 2023 г., но тогава той вече нямаше да може да се кандидатира за нов мандат, тъй като щеше да е навършил 63 г., т.е. нямаше да може да изпълни 1/2 от мандата си до навършване на 65 г. Преподаватели алармираха, че това противоречи на закона за висше образование, но от МОН останаха безучастни. Имаше очаквания служебният министър проф. Сашо Пенов да не утвърди политика за развитие на висшето училище като начин да оспори избора, тъй като ректорът дори не бе представил отчет за изпълнението на предишния си договор. От сайта на МОН обаче става ясно, че той е утвърдил такава през април.


В категории: Просвета


11
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
11
Коментара по темата
11.
Чингапук с големите топки
07.08.2023 18:18:21
0
1
Боре Тъпото от ЮЗУ-то енай-крадливото копеле от изброените.
10.
Гербаджийски кандидат
07.08.2023 05:57:23
1
7
Вярно че имаше и такъв ректор, на който много се смях на представянето му за кандидат президент :-)
9.
XX
07.08.2023 04:32:32
0
4
Аз завърших школата на Държавна сигурност в Симеоново, там кой е ректор сега?
8.
Сотко Сотков
06.08.2023 23:18:02
0
6
Взеха ме за мезе
7.
Дядо Петко и баба Магда
06.08.2023 22:47:28
0
7
Ние сме вечни!
6.
Райна
06.08.2023 21:45:47
0
5
Защо, бе, № 5, защо да забраняваме Корана и да го горим? Когато някой ден се научиш да четеш и да пишеш, може би някой ден ще разбереш, че не е хубаво да се прави така. Както и че не е хубаво да пишеш под статии, които не са ти тема.
5.
Хахахаш 3f
06.08.2023 21:24:00
0
10
Директорите на училища са вечни, особено ако слугуваш на баба Янка и Ванчето Кастрева.
4.
Професор Вучков
06.08.2023 21:22:06
1
6
Този ректор е меко казано ....доста неприятен
3.
R843
06.08.2023 21:20:51
4
1
Забранете курана и го изгорете
2.
?
06.08.2023 21:18:16
2
10
А нови директори в училищата ?
1.
ФЕС
06.08.2023 21:09:05
3
9
ако са като учителите пази боже
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори