×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е "интимна връзка" и как да я докажа, се чуди адвокат заради закон на Пеевски, Борисов и Петков


Какво е "интимна връзка" и как да я докажа, се чуди адвокат заради закон на Пеевски, Борисов и Петков
Нужен е закон за защита от насилие, но от всякакво насилие, срещу всеки насилник, смята адв. Пламен Борисов
Ключови думи: депутати, парламент, юристи
02 Август 2023, Сряда, 11:43 ч.
Автор: Флагман.Бг

Трябва ли жертвата да "пусне" на насилника, за да има право да се защити от него, пита Пламен Борисов

“В деня на обнародване в Държавен вестник на най-крупните изменения в Закона за защита от домашно насилие в Парламента вече е внесен законопроект за неговото изменение. Смехът оставям на вас. На мен ми се вие.” Това пише адвокатът от Перник Пламен Борисов във фейсбук.

Припомняме, че депутатите прекъсват парламентарната си ваканция по повод протестите в страната във връзка със случая на насилие срещу 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Вчера „на пожар“ бяха внесени и два законопроекта от депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС начело с Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

“Вероятно под обществения натиск, и с подмолното съдействие на разни НПО-та, супер неясният термин "фактическо съпружеско съжителство" се заменя с хипер-неясния термин "интимна връзка", за да се ограничи кръгът на лицата, които могат да искат защита по този закон”, коментира адв. Пламен Борисов.

“Откакто има закон за защита от домашно насилие, не успявам да разбера, защо има защита само от домашното насилие, а не от всяко друго насилие, но това е по-дълга тема. Сега, ние адвокатите ще трябва да се изморяваме да доказваме, че е имало интимна връзка между насилника и жертвата, за да може жертвата да получи специалната защита по този закон.

Какво, за Бога, е "интимна връзка"?! Целувка достатъчна ли е? Или само прегръдка?! Или пък трябва да е имало секс? А кога е имало секс?! Едно намигване стига ли?! ...”, чуди се адвокатът.

“Питам законодателите - как да се защити жена или мъж, които са обект на досадни обожатели? Как да защити един баща дъщеря си от похотливи мераклии, които не приемат "НЕ" за отговор? Трябва ли жертвата да "пусне" на насилника, за да има право да се защити от него?

Защо защитата от насилие или се отказва на пострадалите от държавата, или толкова се усложнява, че да я направи полезна само за тези, които злоупотребяват с нея, но не и за истинските жертви?”, пита Пламен Борисов.

Според него е нужен закон за защита от насилие, но от „всякакво насилие, срещу всеки насилник”.

“Тази защита трябва да се дава незабавно и да пази този, който се мисли за жертва, но и да не вреди на посочения за насилник. Ако психологът Иван Владимиров-Нав можеше да получи заповед за незабавна защита срещу съседа му, може би щеше да е жив, а не застрелян като куче. Случаи като неговия не са обхванати нито от стария, нито от новия закон.

Ако Хюлия (дано не сте я забравили) би имала право да получи заповед за незабавна защита, може би щеше да е жива. Сега ако при мен дойде някоя нова Хюлия - все още жива потенциална жертва на похотлив насилник, аз като адвокат ще трябва да й обяснявам, че трябва да има "интимна връзка" с насилника, за да има право на защита по ЗЗДН, каквото и да значи "интимна връзка".

Сега ме извинете, но отивам да мисля как да доказвам пред съда какво е "интимна връзка", защото очаквам лавина от дела от оплакващи се ревниви, изоставени, разочаровани и прочие жертви на домашно насилие и защото не се съмнявам, че този законопроект ще стане скоро действащ закон”, заключава адв. Борисов.

 


В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
Рахат локуми
02.08.2023 20:35:52
0
6
И защо изобщо се налага да се влиза в хипотеза за защита от домашно насилие? Ако е упражнено физическо насилие, то могат да се нсправят десетки защити и по действащите закони. Само локуми рязтагат чантаджиите от парламента
11.
Мда
02.08.2023 18:28:22
0
2
Докато всичко се прави на парче, постфактум, без грам вложена мисъл и разбиране на проблема в цялост, ще е така... И това се отнася за всички области в живота. Само кръпки и то толкова очебийно популистки и лишени от системност, че вкарват правото и справедливостта в още по-глуха улица.
10.
гларусче от Пиргос
02.08.2023 14:36:54
3
2
... тогава какви кански писъци, "нямаме държава" и други дивотии, щяхте да споделяте по фейсбук, нали дрогаре разбирачи?
9.
гларусче от Пиргос
02.08.2023 14:33:39
9
0
Не бих се доверил на такъв адвокат, който не е прочел, че в проекта има дадено определение, що е то интимна връзка, макар че и без определение всеки с достатъчно разум може да прецени за небе или за земя става дума.
Част от вносителите на проекта са дори адвокати, което веднага ги прави 10 000 пъти по вещи по всеки юридически въпрос от повечето написали тук първото, което им хрумне.
Обаче, по интересно е друго, плякате тук размисли и страти, но ако ставаше въпрос за щерката на някого
8.
Българин
02.08.2023 14:15:53
0
6
Политическия отпадък създава закони зада се защитава от кражби . Исе опитва да създаде хаус в държавата зададе измъкне от това което ще сътворят те изкат да онищожат християните теса фашисти
7.
Кую
02.08.2023 13:55:38
1
8
Интимна връзка е да ги погалиш тия тримата със изронен кочан от царевица по онова нещо където седят.
6.
Набита любовница
02.08.2023 13:09:01
0
8
Аз съм жертва на домашно насилие. Жена му на моя се прибра по-рано и ни хвана на калъп у тях, и ме наби.
5.
Мефаил
02.08.2023 13:04:41
0
8
Нали си има Наказателен кодекс...
4.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
02.08.2023 12:56:58
1
18
Сега целта на този панаир е да приемат истамбулската конвенция. Близки драми като на Дебора има всеки ден в цялата държава. Но сега е най-удобно да се манипулира дебилизираното население. Като нищо ще минат всички НПО глупости. НПО-тата трябва дас е забранят в конституцията
3.
До адвоката
02.08.2023 11:59:14
1
43
Интимна връзка е връзката между Пеевски , Борисов и Петков.
2.
2
02.08.2023 11:58:06
2
33
Браво на адв.Пламен Борисов за аргументацията!
1.
ЕИМ
02.08.2023 11:54:26
1
37
Изключително е прав адвокатът в случая. Защо трябва да има някакви отношения между насилникът и жертвата, за да се приложи закона както би следвало. Имаш насилник, имаш потърпевш, доказва се насилие от страна на единия над другия и се прилага закона. Какво толкова има да се разпишат тези неща?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори