×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БТР-ите, които пращаме на Украйна, не са нищо повече от ковчези на колела


БТР-ите, които пращаме на Украйна, не са нищо повече от ковчези на колела
8-колесните машини, произведени през 60-те години на миналия век, са изключително неподходящи за фронта
30 Юли 2023, Неделя, 16:40 ч.
Автор: Флагман

Войник от бившите Вътрешни войски твърди, че за две години служба това чудо е вадено само веднъж от гаража

Като ковчези на колела, са известни бронетранспортьорите (БТР), 100 броя от които българското правителство ще изпрати като дарение на Украйна. Въпреки атрактивния си външен вид, 8-колесните машини, произведени през 60-те години на миналия век, са изключително неподходящи за фронта, а возещите се в тях войници нямат никакъв шанс да оцелеят при вражески обстрел, коментират военни експерти.

Те припомнят, че заради слабата си броня, БТР-ите отдавна са бракувани от армията и предадени на някогашните вътрешни войски. Там също така не влизат в употреба и вече 40 години безславно ръждясват по складовете. Ползвани са единствено по време на т.нар. Възродителен процес, за да респектират въоръжените със сопи етнически турци, които протестират срещу смяната на имената им от комунистическия режим.

Опитите на наследилата Вътрешни войски жандармерия да ги използва при разпръскване на безредици също пропадат. Оказва се, че мястото на водача му дава изключително слаба видимост, което се отразява на маневреността в градски условия.

След като на няколко пъти БТР-и буквално отнасят ъглите на сгради при завой по улиците, те набързо са върнати за вечно пазене в хангарите. Отделно са и лошите условия за возещите се жандармеристи. Когато ламарината се напече от слънцето, вътре става ад, спомня си служител на МВР имал възможност да тества способностите на античните бронетранспортьори.

„За 2 години служба съм виждал само веднъж да вадят от хангара това чудо. Още тогава офицерите ни обясниха, че не стават за нищо. Водеха ги транспортни машини на пехотата, но инструкцията бе да се окопават на 3-4 километра в тила поради нулевата им защита. Руснаците им викат „братска могила”, един изстрел челно с РПГ и машината с екипажа е история. Странично не пазят дори от куршум на автомат, изстрелян от 100-200 метра”, коментира войник от бившите Вътрешни войски.

Освен семплата броня, 70-годишните антики имат и сериозни проблеми с двигателите. Експерти разказват, че незнайно защо съветските другари са проектирали машината с два мотора. За да тръгне БТР-ът, те трябва да работят синхронно, но често нещо се обърква и транспортьорът се закотвя на място.

„В тила подобна техника може да се ползва за транспорт на войници, но си мисля, че е далеч по-подходящо да изпратим на Украйна камиони”, иронично коментира бивш военен.

Въпреки пълната им безполезност за отпор на руските окупатори, в изказванията си политици от управляващата коалиция обявиха, че са горди от дарението. Дори очакват в замяна България да получи като компенсация 200 млн. долара помощ от САЩ. И това няма да е нещо необичайно. Такава помощ вече получиха всички източноевропейски срани, изпратили танкове, ракети или самолети в Украйна, Чехия и Полша, които дариха на Киев огромно количество военна техника, получиха в замяна стотици хиляди долари и отстъпки при покупка на ново американско оръжие.

Отделно Чехия и Словакия се сдобиха с танкове „Леопард” от Германия в замяна на изпратените в Украйна техни руски машини. За България милионите долари от САЩ в замяна на античните БТР-и ще са огромен успех. Военни припомнят, че преди години извадените от въоръжение бронетранспортьори са се продавали за скрап едва по 2-3 хил. лв. бройката.

Друга част от българската помощ ще е далеч по-полезна за Украйна, обясняват запознати. Тя ще е по линия на обновяването на запасите от снаряди на армията. Преди дни правителството е подписало договор, според който българските военни заводи трябва в следващите няколко години да произведат 300 000 снаряда. Те трябва да заменят същата бройка боеприпаси, чийто срок на годност изтича до 2-3 години, и в следващите седмици ще заминат за Украйна.

Експерти разясняват, че това е изключително ценна помощ. Заради водената настъпателна операция, украинската армия се нужда ежедневно от десетки хиляди подобни муниции, а капацитетът на заводите в цяла Европа не стига, за да се задоволят тези потребности.

Да уточним, че русофили като президента Румен Радев плачат, че българската армия остава гола и боса, че това са снаряди извън военновременните запаси. А и това дарение ще ни бъде платено от специалния фонд на ЕС, който финансира покупка на оръжие от правителството в Киев.

Източник: Уикенд


В категории: Войната в Украйна


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
27
Коментара по темата
27.
Сега да ви кажа аз
30.07.2023 23:38:01
1
6
С моите 55 години, 24 месеца и 8 дни в пехотни войски, поделение Звездец /ако нещо говори на "експертите" на по 35 години/, имам личен опит с "първокласната" съветска военна техника! Освен че е модел от преди 70 години, тези са произведени преди 50 години! Два двигателя от газка, на бензин! Палят се поотделно! Ако единият откаже, оставате си у дома! Били сменени двигателите? Може би! С дизелови на cummungs made in usa, но на определени бройки! Също и въоръжение, комуникации по стандарт нато! Този експонат, за да го проведеш в нормален вид са нужни 7 цифрени суми, което обезмисля всякакви операции! Лично мое мнение е, че украинците ще ни върнат жеста и ще откажат този боклук! А на любителите на съветска военна техника ще кажа следното: опитайте с техника от преди 60 години да направите преход от 500 км, с пълно бойно снаряжение! Но не на игра пред монитора, под климатика и с домашни чехли! Успех!
26.
Пепи
30.07.2023 23:16:06
5
8
Сащ с помощта на политическия боклук съсипа Българи. Бетеероте може дасе модернизират и да служат на армията излиза по евтино. Но целта на Сащ от наркоманите от белия дом те имат друга цел да онищожат християните сащ са чисти фашисти
25.
Марк Твен до 22
30.07.2023 23:11:55
1
7
Това са военни машини и използването им за мирни цели е противоконституционно. Лаладжия като теб разбира се няма как да го знае. Колкото до бившият "войник" от вътрешно войски: двата ти кожа да в асинхрон, затова си толкова спрЕл. Двигателите ги модернизираха преди години. Сега плават много по-добре. Бтр-те са амфибийни също така.
24.
Българин
30.07.2023 23:07:48
0
9
Чиста пропаганда на ДПС които по тяхно нареждане палят горите
23.
До 21
30.07.2023 21:52:08
0
10
Отдавна ги смениха с дизелови
22.
Мнение
30.07.2023 21:35:58
14
4
Да приемем, че БТР-те не са боеспособни и няма какво да ги правят. Могат да ги дарят на доброволческите организации. Които да работят с тях на трудно достъпни места в различни ситуации. Както примерно бяха раздадени стари пожарни коли на доброволци пожарникари от цяла България. Както колегата по-долу предложи, могат да ги предоставят на МВР, които биха ги използвали при безредици. Могат да ги ремонтират и се опитат да ги продадат. Предполагам ще има интерес от държави от "третия свят". Заможни българи същи биха си купили. Щом могат да си позволят кола за стотици хиляди лева, биха си позволили и такава машина за 10-20 хил. примерно. За какво ще ги използват? Офроуд туризъм, за транспорт в ловните дружинки, или като експонати, спомен от миналото. Има ентусиасти притежаващи ретро автомобили от времето на втората световна война. За скрап да ги дадат, пак ще спечелят повече, отколкото да ги дарят. Докато украинците са хитри и предприемчиви. Вероятно ще ги реновират и продадат.
21.
BTR
30.07.2023 21:32:56
5
0
До колкото помня двигателите им бяха някакви от 40те години и се движеха с един нискооктанов бензин Б-70. От къде ще намерят такъв за да не им горят клапаните не ми е ясно.
20.
Аз
30.07.2023 21:00:13
4
5
..."Куче влачи, диря няма!"...
... Ето едно предложение, което мисля, че всички биха одобрили...
... Да се използваха въпросните БТРи ефективно от Охранителна Полиция, към всяко РПУ в Бургас по 3 броя БТР... Предвид внушаващият външен вид , престъпността щеше да намалее В ПЪТИ...
... Да сте живи и здрави
19.
Сандо
30.07.2023 20:41:16
7
3
Сега като гледам биха били идеален подарък за новия завод в Бургас за подобни машини а че стрували по 3 хил.лева само метала по него е за близо 10 хилки-Бедни били Българите не е вярно
18.
Марк Твен
30.07.2023 20:34:29
3
7
https://youtu.be/zOjbzlfFTPA Същата участ ще сполети и тези...
17.
Пак сте неподготвени
30.07.2023 20:29:31
6
13
Украинците имат технология за прибавяне на допълнителна броня точно на същия модел бронирани машини.
16.
Сандо
30.07.2023 20:21:36
2
9
Хората са сметнали че ако ги укопаят в земята стават прекрасен бункер и ети нова линия крали марко .Само че навремето е имало мислещи хора подготвени.А защо несе реконстроират.Много слаб коментар на жандармериста.
15.
Марк Твен
30.07.2023 19:07:55
14
22
До последния бандеровец! Самотен руски танк възспря и унищожи цяла колона. Има нещо налудничаво е методите им...укропитеци и натовци.
14.
Неутрален
30.07.2023 19:05:47
13
11
Защо всички псевдо военни специалисти и политици ни пишат непрекъснато колко пари ще получим от ЕС,никой не казва колко години ще ни са необходими за възстановяване на военно временните ни запаси.
Или ще чакаме американски подаяния подобно на газта която ,, получихме от тях
13.
Номенклатурчик няма род и родина
30.07.2023 18:56:46
12
19
Има стари таралясници на по 100 г. дето ги държат в гаражи и ги изкарват по конкурси ама на тях не им викат гробници!Чисто нови машини стояли на склад на който им трябват дребни подмени на части и масла,я напишете колко ще ни струват същите като ни потрябват от Америка милиарди а тез даже не ги продаваме а подаряваме!Гербаджийски утайки!
"Борисов нагледно ни показва какво означава Фурнаджийската лопата? САЩ правят бази в България! Бойко им дава над 3 000 000 000 лева за самолети! Русия строи газопровод, Бойко дава 3 000 000 000 лева за строежа. Канада и Англия им трябва злато, за да издържат народа си по-добре. Бойко им дава златното находище в България! На Германия им трябва потребители. Бойко смачка малкият и среден бизнес за да се развиват големите вериги на Германия. На Франция им трябва пазар за плодове, зеленчуци и месо. Бойко избива животните и оставя земеделието без вода! На Италия и други страни им трябват сметище. Бойко им дава България! На тези страни им трябват бели роби! Бойко прогони българите от България с репресия и високи незаконни цени на Ток, Парно, Лекарства и храни! Само и само да работят в тези страни! На фармацевтичните световни гиганти им трябват опитни ми@ки и Бойко ваксинира хората в България! На Българина, защото е гладен и болен Бойко му дава кредити, при това не на всички хора! За Бойко интересите на всички народи са важни! Само интересите на България нямат никакво значение за него! Какво ще кажете Гербаджии – не е ли така? Или за съсипаното земеделие, без вода поради правене на пари заради Вецове. Или унищоженото животновъдство заради измислена чума! Заради съсипания малък и среден бизнес поради целенасочена лоша политика. Или съсипано здравеопазване заради огромната Корупцията. Е виновен Комунизма??? Радев ли е виновен, които е 4 години Президент без никаква власт? Или пък са виновни хората защото повярваха на едни крадливи лъжци? Виновен си ти, Бойко!!! Защото управляваш България повече от 10 години, взе стотици милиарди от Европа и данъкоплатеца в България, но нито една реформа не направи. Дори не може да се каже, че остави всичко това да се случи от самосебе си, ами съдейства по всички възможни начини. Затова Бойко народа те ненавижда. Затова си създал лична охрана от армия в МВР и прокуратурата. Проклет да си ти и всички които се правят че ти вярват, само защото ги оставяш да крадат бъдещето на България и българите!
12.
Тъпа статия
30.07.2023 18:52:16
12
18
С единствената цел да втълпи колко изгодно е за нас да изпращаме военна техника в Украйна. Отново се залага на алчност и бездушие. Както и при всяка друга техника понятието стара е некомпетентно. Има изправна и неизправна. Пък и като не става за нищо защо искрите не я отказват а я искат. Да не би американските БТР ри да са по нови или надеждни. Но пък защо да не се направи още един опит за манипулиране на населението.
11.
До 2
30.07.2023 18:49:27
9
17
А бе Паткане,Дебил невеж,ако чужда армия брутално атакува родината ти,ще я отбраняваш ли геройски или ще го обявиш за корпоративен интерес,Дебил такъв?
10.
Вътрешни Войски
30.07.2023 18:45:52
8
24
Ами тоя войник толкова е служил .По наше време си беше истинска служба и въоръжението се ползваше на макс.
Не е истина,че за нищо не стават,защото са обзаведени със сравнително читави дизелови двигатели(смениха старите бензинови от Газ)имат си тежка картечница тип КПВТ и са подходящо средство за близък бой ,когато съпровождат пехотата.
Дано да служат вярно и на украинската армия.
9.
Слава Кокаине
30.07.2023 18:36:21
18
12
А така, до последния USраинец.
8.
Kiru ot Canada
30.07.2023 18:13:14
9
6
Na men shto ne napraqt darenie
100 broq kolko stru a ediniq
Bokluci
7.
Пропаганда
30.07.2023 17:59:49
1
6
.................
6.
супер са
30.07.2023 17:54:21
26
23
Ще свършат прекрасна работа като фалшиви макети за заблуда на башибозука на Путлер
5.
Помориец
30.07.2023 17:53:14
24
16
да ги пращат тия консерви. Нямаме полза от тях, само разходи ни създават.
4.
Минчо
30.07.2023 17:53:01
1
52
БТР -а е машина на мотострелковите войски! Как се използва , за какво и в какви условия не може да коментира жандармерист, който разтяга локуми, по същия начин може да е виждал и танк и да го опише колко е горещо вътре. БТР 60 ПБ се използваше в БА и то в различни подразделения. В никоя бойна машина не е комфортно , това не са лимузини.
3.
бай Митю от махалата
30.07.2023 17:48:49
14
28
Казано е: "Нахрани гладния, а не го питай къде ще сере".
Първо: имаше сатанински вой от "миротворците" на Мунчо, че пращаме оръжия против любимите "братушки", а сега се оказа, че това не било оръжия а ръждясали консервени кутии. Ами радвайте се бе дрОгарЕ - защо виете на умряло?
И второ: щом сте толкова загрижени, че тази техника не става за нищо - дайте предложение да изпратим по-модерна. Защо се ослушвате като шопар в тикви? Или другаде ви стяга чепика, а?
2.
паткан
30.07.2023 17:47:50
17
22
На България и трябват средства и машини за производство, а не военни боклуци.
Да ги пращат , ще пия едно за глупостта на украинските войници дето са решили да мрат за корпоративни интереси.
Проблемът си е техен.
Въпросът е какво ще правим с нашите боклуци и продажници
1.
Лост
30.07.2023 17:36:25
13
45
Ами да изпращат политиците. Да покажат на Украйна своята любов.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Сезонът на хотелиери и ресторантьори на път да се опропасти, твърди Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили
Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори