×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На море в Албания - като Слънчев бряг от времето на Жоро Илиев


На море в Албания - като Слънчев бряг от времето на Жоро Илиев
Подобни гледки са често срещани
22 Юли 2023, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман

Популярният курорт Ксамил прилича на Ривиерата, но от АлиЕкспрес

Доста бях чувал за така наречената Албанска ривиера. Като че ли стана модерно за доста българи през последните 1-2 години да ходят на лятна почивка в Албания и вероятно неслучайно слушах от приятели, приятели на мои приятели и всякакви други познати и непознати колко хубаво е там.

Логично бях заинтригуван като човек, който обича да пътува. Особено ако става въпрос за нови, различни и сравнително непознати места.

Затова и реших тази година да посетя южното йонийско крайбрежие на Албания и по-специално известния курорт Ксамил. Там прекарах няколко дни, като първоначалните ми очаквания бяха за тюркоазено сини води, красиви плажове, достъпни цени и вкусна храна на едно нестандартно място. Реалността обаче е друга.

Ксамил се оказа доста по-близо до България, отколкото съм си мислил, но не заради споделеното комунистическо минало.

Всъщност бих могъл да кажа, че направих едно пътуване назад във времето и сякаш се озовах в Слънчев бряг някъде преди 15-20 години, когато бе най-големият мутро-бароков строителен бум по Черноморието ни.

Разликата е може би в мащабите. Просто в Ксамил и околностите няма пространство за строеж на грандомански хотели като при нас, но за сметка на това се залага на пълна оптимизация на наличното пространство.

Видях добре познатите ми строежи на лъскави хотели и вили на фона на мръсотия и ужасна инфраструктура. Между всяка лъскава или не чак толкова лъскава сграда могат да се видят неподдържани площи. Мръсотията е навсякъде, а контейнери за смет с боклуци около тях са честа и напълно нормална гледка, на която никой не обръща внимание.

Всеки квадратен метър е зает от чадъри и шезлонги, снимки: Валентин Иванов, webcafe.bg

Очевидно по някакъв начин албанците са взели някои от най-лошите характеристики, които карат немалко българи да се отричат от нашето море. И тук не става въпрос само за толеранса към мръсотията.

Из социалните мрежи могат да бъдат намерени безброй напудрени снимки и клипове на прекрасните плажове в района. Само че в действителност става въпрос най-вече за малки и тесни плажни ивици. Дори в някои случаи са създадени напълно изкуствени плажове върху бетонни площадки с насипан отгоре пясък или камъчета. 

А в духа на "най-добрите" български традиции абсолютно всеки един възможен квадратен метър е използван, за да бъдат разположени платени чадъри и шезлонги към барове и ресторанти. При това на цени, пред които дори нашите тук изглеждат евтини.

Стандартно два шезлонга с чадър на плажовете в Ксамил вървят между 10 и 30 евро. Предполагам, че привилегията за балдахинови шатри, отделени на кей във водата на лъскавия централен плаж, са още по-скъпи. До тях обаче не посмях да стигна.

Все пак се озовах на 20 метра от там, където платих 30 евро, за да бъда на първа линия на шезлонг точно до водата. Уви, малко по-късно разбрах, че плажът макар и да е доста тесен, всъщност е разделен на зони, като аз очевидно бях попаднал във VIP пространството. Буквално на метри по-навътре вече беше така наречената "нормална зона", където и цената бе по-различна.

Така и не разбрах обаче каква беше разликата между двете пространствата, освен няколкото спестени метра ходене до водата. 

По отношение на цените, може да се каже, че трябва да се забрави всяка илюзия за икономичен туризъм. Или поне по-евтин, отколкото в България. Цените са само около една идея по-ниски в сравнение с намиращия се в непосредствена близост гръцки остров Корфу.

Само дето на Корфу не са много местата, където ще ви вземат толкова пари за шезлонг.

Единствено настаняването може да излезе изгодно, тъй като в Airbnb има наистина добри места за около 100 лева нощувката. На място обаче всичко останало е на цени, почти съпоставими с тези в съседна Гърция.

Валутата е албански лек, но човек спокойно може да използва и евро. Препоръчително е все пак да се разчита на леки, тъй като местните за по-удобно конвертират по курс 100 леки за 1 евро, което определено не е в полза на туристите.

Все пак една не особено разточителна вечеря за двама в ресторант може да влезе в рамките на 3000-4000 леки, което се равнява на 30-40 евро.

Иначе по отношение на самите ресторанти поне аз не срещнах място, където храната и обслужването да не са на добро ниво. Очевидно в кухнята има много сериозно италианско и гръцко влияние, защото навсякъде менютата бяха сходни и залагаха най-вече на пасти, пици, ризото и морски дарове в гръцки стил.

Дори на едно от местата под графата с "Традиционни ястия" стояха вид лазаня, мусака с патладжан и най-обикновени кюфтета с доматен сос. В случая единственото по-специфично и нестандартно от познатото ни тук е предлагането в различен вид на овче и козе месо.

Със сигурност Ксамил е живо място. Дори повече, отколкото трябва, може би.

Нощният живот кипи, но по един хаотичен и добре познат у нас стил. Има някои наистина добри барове, където човек да изпие няколко питиета, но центърът на партитата е в района на крайбрежната алея. Тя е осеяна с модерни клубове с всякаква музика, надпреварващи се в това кой може да бъде по-шумен, а точно срещу тях стоят пъстри сергии за сувенири и "маркови" стоки.

Точно там човек може да намери всичко - от джапанки и хавлии на Boss, Philipp Plein и Gucci до часовници, парфюми, зехтин, домашна гроздова и каквото друго се сетите.

Може би картината, която най-добре обобщава какво точно представлява Ксамил, е тази на супер лъскавата дискотека на два етажа с рууфтоп басейн и модерна музика, а точно до нея е разположена класическа балканска кръчма с още по-балканско звучащи ритми, която съвсем неиронично е наречена италианска таверна Ciao Italia.

Двете заведения сякаш действително се бореха за титлата "Най-шумно място в Албания", като резултатът в радиус от няколкостотин метра от тях, бе един абсурден миш-маш от чалга и хаус.

В разгара на сезона сякаш винаги е препълнено с хора, а трафикът е невъобразим непрекъснато. Главната улица е задръстена от коли и движение до късно през нощта и по тази причина се отказах да посетя близкия град Саранда, който също е туристически център, но още по-голям.

Вместо това с колата си отидох до друга местна туристическа атракция - изворът Синьо око.

Той е разположен на около 30 километра от Ксамил и Саранда и представлява мястото, от което извира река Бистрица. Без съмнение това е изключително красив природен феномен с вода, чиято кристална чистота изглежда почти нереалистично.

Проблемът е, че Синьото око се е превърнало в комерсиално място, чието посещение се обезсмисля заради факта, че в разгара на сезона е претъпкано с хиляди хора дневно, които се бутат да влязат в потока, въпреки табелите за забрана.

Това успях да видя от Албания в рамките на по-малко от седмица. Сигурен съм, че страната предлага много повече от това, което видях в широко промотирания Ксамил на тяхната ривиера.

Само че този Ксамил не изглежда нищо повече от една албанска версия Слънчев бряг. Ривиера, но от АлиЕкспрес. 

Източник: Webcafe.bg, автор: Валентин Иванов

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
20
Коментара по темата
20.
Шиптър
24.07.2023 10:53:21
0
9
Ай отидете се разходете из Албания и тогава пишете тъпотии,
По добре е от Гърция дори.
19.
Гладен Ганьо чорбаджия туристи сънува
23.07.2023 19:06:22
0
11
Бяхме една седмица в Албания, всичко беше добре. Водата бистра и синя, храната вкусна и евтина, нови апартаменти напълно обзаведени на първа линия на морето, за 1 седмица нощувките на човек излязоха 250 лв. В ресторантите е горе долу 50% по-евтино от тук, някои неща са даже 2 пъти по-евтини. За справка, миналото лято за 4 дни в Царево, изхарчих 2 пъти повече пари, отколкото сега за 7 дни в Албания като към тва броиш и парите за бензин.
18.
Dua Lipa
23.07.2023 11:50:37
2
11
Кухия шоп голем го извади пяляк кой знай в ква гнусна панулка в Люлин16 или Обяля2 живее
Албания ИМА едни от НАЙ-чистите води (понеже 50тод нямат никаква индустрия)
Водата е рж ТЮРКОАЗена от Карибите и Тайланд (досущ като на Малдивите) в Йотиско море ВРИ от риби над762 ВИДА включително акули а да границята с Черна Гора хващат огромни риби ТОН по 2 МЕТРА
Плюс това цялото крайбрежие е РИВИЕРА
А коката по клубовете е НАЙ-добрата в Европа(Албанската мафия е известна с това)
17.
Димитър
23.07.2023 11:26:09
0
15
Както винаги Българинът е най бедният всезнайко в света Всичко знае всичко може и сме най бедни в света
16.
Е
23.07.2023 10:51:06
1
17
Албания може още много да има какво да гони но сьс сигурност ни е надминала по добро обслужване и учтивост.И не само а за наща кочина за много пари сме си виновни само ние. А и да отбележа че те за разлика от нас все още не са допуснали чуждите вериги и си пазят всичко тяхно ,парите им не излизат в чуждите джобове .А ни има за още много други неща да се наричаме безродници!За тях и всичко останало не са ни виновни албанците няма нужда от хейт има нужда от поука стига да има кой да си я вземе!
15.
Басри
23.07.2023 10:06:45
0
14
Албания е държавата с най интересни и трудни пещери в Европа за пещерен спорт, отделно риболов. То не всичко е ядене и шизлонги..
14.
Тъп опит за антиреклама
23.07.2023 09:14:57
0
20
Да ви снимам ли казаните до паркинга на сакса бийч? Ще повърнете. И не е само това.
13.
ALF
23.07.2023 08:57:08
0
18
Средната възраст на населението там е 27 години. Имат по 6-7 деца. Строителство, земеделие, пътища. Красива природа.
Оживление. Детски смях ( а не викове и псувни).
12.
..... До 6
23.07.2023 08:37:11
2
7
Ко Ко каза ? Безродници ????
Лелее, голям патриот се извъди.
Цървул с цървула ти....Бегаййй, смотаняк.
11.
Сравнение
23.07.2023 08:16:09
2
19
Средната албанска заплата е 50 хиляди лека, което е повече от средната Бургаска заплата. Средната албанска заплата в големите албански градове е два пъти по-висока от бургаската заплата
10.
?
23.07.2023 08:06:27
1
27
В Бургас не е по-различно. Мръсно, тротоарите и улиците разбити… всичко изоставено и буренясало…иначе другите гледаме !
9.
?
23.07.2023 07:34:30
4
14
А чадъра в Албания платен ли е? Или само в БГ се заплаща по 30 лева за чадър и шезлонги
8.
Който
23.07.2023 06:37:19
0
25
Е писал това, някъде в гората ще да живее. Или поне не е надничал сутрин по ъглите ва пресечките на ул. Христо Ботев, Александровска, Богориди, за да види освен другия боклук, човешките и кучешките екскременти, повръщаното, не е забелядал, че циганките метат Александровска в 8:30-9:00 в краката на минаващите, нито на какво е обърната градинката с чешмичката точно под носа на Общината, ровещите по контейнерите за смет... Няма нужда да ходите чак в Албания, за да видите какво е мръсотия. Освен ако случайно някой не ви плаща за антиреклама на балканския туризъм.
7.
Хаха
23.07.2023 05:33:18
12
27
Албания е прекрасно място за почивка. От години са по-напред от родното черноморие. Хората не сме слепи и тъпи
6.
до 1
23.07.2023 04:22:22
23
11
Прав ти път.
Дари ще е за поминка или за да устроиш живота си, българските кукувици нямат проблем да снесат яйцето си в чуждо гнездо.
Безродна работа.
Зарязоха, родина и родители над 2 млн. души и снесоха яйцата си в богати страни.
Безродна работа.
Но не пропусна никой от тях, да прескочи до родината си за да продаде наследството на родителите си и то по възможност на представители на други етноси.
Безродна работа.
Така е и с курорта. Не защото е несравнимо едни дадености с други но и водени от безродният си ген ще оплюят и малкото достойно на родното си мори, просто защото е родно но не е тяхно.
Ех ако имаха нещо построено от родителите им.
Ама нямат.
Безродна работа !
Така че 1, прав ти път.
Ясен си.
5.
Hhahah
23.07.2023 01:24:27
9
20
Жалка работа. Не знам кой ще се върже на това.
4.
до 2
23.07.2023 01:19:18
1
38
Изобщо не можем да се сравняваме с Черна гора. Будва и Котор (с Которския залив), нямат еквивалент у нас.
3.
ТБС
23.07.2023 01:12:53
23
13
До @, шибаняк, душата ти е контейнер, само това вижда и мирише. За сведение на единствената не атрофирала мозъчна клетка, гнусотията в последните 20 години е сътворена по проект на шибаните западняци, по техен вкус е предпочитание. В собствената си жалко съществуване ще откриеш приликите с контейнера е гнусотията.
2.
@@@
22.07.2023 23:29:09
13
38
Сега като се замисля с кои държави можем да се сравняваме, списъкът непрекъснато се ограничава...до Албания, Черна Гора, Косово. Като имаме предвид, първите направиха много за туризма, вторите и те много дръпнаха в тази категория. А третите пък са нищо, освен един американски протекторат. Което пак не е малко. Къде сме ние е въпросът ??? Какво сме, на кого сме, никой не може да каже. А, забравих и още една "великолепна" държава на която приличаме....Русия. Там където е вилнял руския казак и турския башибозук, трева не никне!
1.
Хах
22.07.2023 23:02:19
15
52
Голямо храчене по Албания, само дето нищо не е вярно...предпочитам Албания,Гърция и Турция пред бай Гоньо и скапани мангали да сядат до мен на масата и друсат телеса
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори