×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Семов зове управляващите да наименуват летище на Васил Левски и да спрат гаврата с историята


Семов зове управляващите да наименуват летище на Васил Левски и да спрат гаврата с историята
Днешните български деца изучават еничарството като елитно образование и после се чудим защо съседи ни крадат историята, коментира проф. Атанас Семов
18 Юли 2023, Вторник, 10:22 ч.
Автор: Флагман.Бг

Според него Апостолът е най-големият демократ и държавник на Европа, който формулира смисъла на държавата като общество

Летище София трябва да носи името на Апостола на свободата Васил Левски. Затова настоява конституционният съдия проф. Атанас Семов.

64,1% от анкетираните българи одобряват тази идея, добави той.

„18 юли е специална дата, защото Васил Левски е най-величавата и безспорна личност в българската история. Той е личност, приета от цялото ни общество“, заяви професорът.

„Искам да припомня, наред със завета за чиста и свята република - който се боя, че не разбрахме докрай и не изпълнихме, искам да припомня още няколко. „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“. „Нашето драгоценно отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят“. „На такива хора дай работа – които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“. И най-вече този завет: „Цели сме изгорели от парене и не се научихме да духаме“, добави той.

Проф. Семов подчерта, че най-големият ни проблем и днес е това, че си „оставаме един тежко лакатушещ народ – не ще да върви напред или го прави много бавно“. „Дори изключително значими и лесно постижими национални задачи ни отнемат много време или остават недовършени“, поясни той.

Конституционният съдия подчерта, че една такава лесна за решаване задача е наименуването на летище София на Апостола. „Искам да попитам властта, какво още е необходимо, за да се прекръсти националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност, така като са наименувани летищата по повечето европейски страни, които са получили имената на техните най-знакови лица“, поясни той.

Проф. Семов припомни, че са минали шест месеца откакто председателят на БАН оповести тази инициатива. Проведе се и широко обществено проучване по темата.

„Помолихме социологическа агенция да провери нагласите на хората. Резултатите показват, че 64,1% от анкетираните одобряват (летището да носи името на Васил Левски – б.р.), 15,5% - не одобряват, а 24% - не могат да преценят. В столицата резултатите са още по-убедителни – над ¾ от софиянци се обявяват за преименуването на летището“, посочи той.

„Левски е най-големият демократ и държавник на Европа, който формулира смисъла на държавата като общество, в което народите ще живеят равно като братя. Това Франция по него време не го е постигнала още. Германия не може да си го представи. Апостолът е човек, който жертва собствения си живот и вдига хиляди други да се жертват за една ценност, която половин Европа още не коментира. Това е свободата, националната независимост“, подчерта професорът. 

„В учебната тетрадка за пети клас от държаното издателство пише, че в определен период от време османската власт отнемала момчета от християнските семейства, за да се обучават за еничари. Еничарството днешните български деца го изучават като елитно образование и после се чудим защо съседи ни крадат историята“, коментира той.

„Призовавам новият министър на образованието незабавно да се ангажира с ясно послание. Подкрепа ли тези искания да се преработят учебните програми и от тях да се изчисти политиката „Балканджи Йово“? До 15 септември нека да излезе с ясна програма с мерки, за да бъде изпълнен Законът за предучилищното и училищното образование“, каза още проф. Атанас Семов. 


 


В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
2
Коментара по темата
2.
Те
18.07.2023 12:49:46
0
0
Може да си пишат каквото искат в учебниците . Истината няма как да е скриеш . Всеки един с отворен ум ще е намери . Даже и деца не биха повярвали ,че някой ще те отнеме от семейството ти за да ти е по-добре . После се почват въпроси към учители и родители. Има кой да е каже истината, която е изкривена в учебниците . А ненавистта остава за управляващите, защото децата разбират ,че от малки ги лъжат . А управляващите да почнат да си лягат за лека нощ с приказката за лъжливото овчарче. Може тогава да се светнат как да постигнат това ,което е казал Левски. Определено не е с лъжи . А напоследък е само това получава народа от тях .
1.
Semkov
18.07.2023 11:25:15
3
1
az international ili National ili Regional
Airport premenuvan ne sam vidql

Ma semkov pari ot tva nqma da polu4i
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре
Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори