×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зеленски зове износът на зърно от Украйна да продължи. Ще има ли потопени кораби?


Зеленски зове износът на зърно от Украйна да продължи. Ще има ли потопени кораби?
Володимир Зеленски е убеден, че и без съгласието на Русия износът на украинско зърно ще продължи, а Антъни Блинкен намекна, че това може да стане през Румъния и България
18 Юли 2023, Вторник, 07:21 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимки: Виктор Ковальчук/УНiАН и REUTERS

Украинците, заедно със САЩ и други страни, ще търсят други възможности за безопасен транзит през Черно море, обяви Блинкен

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е готов да продължи износа си на зърно през Черно море, въпреки обявяването от Москва на „де факто“ края на споразумението за тези доставки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Дори и без Русия трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този коридор (за износ) през Черно море. Ние не се страхуваме“, каза Зеленски в коментари, споделени от неговия говорител Сергий Никифоров във Фейсбук.

В ежедневното си видеообръщение, излъчено снощи, украинският президент добави, че е изпратил „официални писма до турския президент Реджеп Тайип Ердоган и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да им предложи да продължат“ износа.

„Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят функционирането на продоволствения коридор и проверката на корабите“, увери Зеленски.

По-късно вчера той написа в Телеграм, че е провел телефонен разговор с Гутериш, с когото се е споразумял да работят заедно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море, посочва Ройтерс.

По думите на Зеленски почти 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по споразумението, сключено през юли 2022 г. от Украйна и Русия с посредничеството на Турция и ООН.

Москва обяви вчера "де факто" края на това важно споразумение за световното снабдяване със зърно, няколко часа след нощна атака на украинската армия с морски дронове срещу Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Руската федерация.

Русия критикува пречките пред собствения си износ на храни и торове, затруднен от санкциите. Тя също така обвинява богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския износ, предназначен за развиващите се страни.

Володимир Зеленски, напротив, потвърди, че „60 процента от обемите“ на украинския зърнен износ са изпратени в Африка и Азия.

Според данни на ООН трите основни страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че милиони хора ще платят цената от развалянето на зърнената сделка.

По неговите думи решението на Москва да преустанови участието си в споразумението ще нанесе удар на всички нуждаещи се по света, съобщава БНТ.

В Съединени американски щати нарекоха несправедливо решението на Русия да се оттегли от зърнената сделка, пише украинската информационна агенция УНiАН. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред CNN, че споразумението трябва да бъде подновено възможно най-скоро. "Надявам се, че всяка страна наблюдава това, което се случва, много внимателно. Те ще видят, че Русия е отговорна за отказа на храна на хората, които отчаяно се нуждаят от нея по целия свят, както и това, че тази страна допринася за повишаването на цените в момент, когато много страни продължават да страдат от много висока инфлация", добави той.

Държавният секретар уверява, че украинците, заедно със САЩ и други страни, ще търсят възможности за безопасен транзит на зърно през Черно море до пазара, например по железопътен или автомобилен транспорт.

„Проблемът е, че ако Русия спре тази инициатива и изпрати сигнал, че зърнени храни и други хранителни продукти не могат да напускат Украйна свободно, дори и при наличие на други възможности, мисля, че това най-вероятно ще има смразяващ ефект върху начина за изпълнение, тъй като компаниите ще бъдат много загрижени за това какво ще се случи с техните кораби и персонал, ако Русия се противопостави на износа на храни от Украйна“, призна Блинкен.

Ясно е, че без съгласието на Русия износът на украинско зърно ще бъде затруднен. Възможно е дори да има потопени кораби, а възможностите за „безопасен“ транспорт, за които заговори Блинкен, намеквайки за коридори през Румъния и България, оскъпяват стоката. 
 


В категории: Войната в Украйна


Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
12
Коментара по темата
12.
до 9
18.07.2023 13:44:31
1
2
Обобщена статистика на зърнената сделка от руските СМИ:
https://eadaily.com/ru/news/2023/07/17/mid-upolnomochen-uvedomit-otzyvaem-garantii-bezopasnosti-sudohodstva-v-chernom-more
По време на действието на Черноморската инициатива са изнесени общо 32,8 милиона тона товари, от които повече от 70% (26,3 милиона тона) са изпратени в страни с високи и по-високи средни доходи, включително ЕС. Най-бедните страни, по-специално Етиопия, Йемен, Афганистан, Судан и Сомалия, представляват по-малко от 3%, общо 922 092 тона.
"Подобна география и комерсиализация на първоначално хуманитарната инициатива ще стане ясна, ако вземем предвид, че собствениците на значителна част от украинската обработваема земя (повече от 17 милиона хектара) са западните корпорации Cargill, DuPont и Monsanto. Именно те изкупиха украински земи, след като Киев вдигна 20-годишния мораториум върху продажбата им по искане на МВФ и стана основен бенефициент на украинския износ на зърно. От друга страна, европейците, които купуват украински храни на дъмпингови цени, след това ги преработват в производствените си мощности за по-нататъшна препродажба като готова продукция с висока добавена стойност. Западняците всъщност печелят два пъти - както при продажбата, така и при преработката на зърно."
"През годината на изпълнение на черноморската инициатива режимът в Киев не пренебрегна извършването на провокации и атаки срещу руски граждански и военни обекти под прикритието на морски хуманитарен коридор и корабоплаване. Всъщност пристанищата, контролирани от Киев, и безопасният коридор, отворен от Русия за износ на украинско зърно, бяха използвани за извършване на терористични атаки в нарушение на духа и буквата на черноморската инициатива.
11.
от гръцките СМИ
18.07.2023 13:39:32
1
1
Русия затвори Черно море: Наложи морска блокада на Одеса! – Руски служител: „Време е да превземете града“
Отговорът на Русия на украинската атака на Керченския мост
https://warnews247-gr.translate.goog/ektakto-i-rosia-ekleise-ti-mavri-thalassa-naftikos-apokleismos-stin-odisso-rosos-axiomatouchos-irthe-i-ora-na-paroume-tin-poli/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
Бързо увеличаване на силите на Вагнер за настъпление в Балтика! – Дума: „Насочете се към коридора Сувалки – полската армия ще бъде смазана“ (видео)
https://warnews247-gr.translate.goog/ektakto-dimosia-dilosi-tou-epikefalis-tis-rosikis-douma-i-vagkner-tha-syntripsei-tous-polonous-tha-katalavei-ton-diadromo-suwalki-mesa-se-liges-ores-deite-to-vinteo/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
Самолетите на НАТО кацат в Украйна, за да приберат мъртви и ранени: Русия бомбардира наемници и западни офицери в Харков
Летят няколко самолета на НАТО
https://warnews247-gr.translate.goog/ektakto-aeroskafi-tou-nato-prosgeionontai-stin-oukrania-ekkenonoun-nekrous-kai-travmaties-i-rosia-vomvardise-misthoforous-kai-natoikous-axiomatikous-sto-charkovo/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
Руски официален: Полските наемници са повече от украинските войници в Запорожие
Какво разкри Владимир Рогов, ръководител на движението "Заедно с Русия".
https://warnews247-gr.translate.goog/rosos-axiomatouchos-oi-polonoi-misthoforoi-einai-perissoteroi-apo-tous-oukranous-stratiotes-sti-zaporizia/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
10.
До 9
18.07.2023 13:17:49
1
2
Сега,да ти обясня.Има една програма Marinetrafic инсталираш и следиш пътя на търговските коръби.То вече няма да има такива със зърно,но щеше да ти е интересно да гледаш,как от 30 кораба,само един 5000 тонен замина за Африка :) Другите хванаха за Испания :) Понеже трябва да си хранят прасетата,които после заливат Европа :) Та какво казваше за бедните и Путин? Пичове,има много лесно достъпни програми и канали с които много лесно може да се информирате,не е нужно да вярвате на всяка тъпотия написана в нета от “нашите медии”
9.
Пука им на руZките сатрапи
18.07.2023 13:09:16
2
3
Че ще има милиони гладуващи хора.
8.
чужди СМИ
18.07.2023 13:08:13
1
4
Според Хал Търнър британски и американски бойни самолети са били около Крим преди експлозията, показва се тяхното местоположение:
https://twitter.com/YourmediaAgency/status/1680876977719242752
Твърди се, че атаката срещу Кримския мост е извършена с помощта на британски морски подводен автономен робот REMUS 600 с допълнителен товар от експлозиви. Това съобщи TG-channel Resident, позовавайки се на източник в офиса на Зеленски.
https://twitter.com/YourmediaAgency/status/1680884163711324161
По-подробно от гръцките СМИ:
"Руснаците твърдят, че атаката срещу Кримския мост е била организирана от британската MI6 и извършена от подводен робот"
https://www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/oi-rosoi-lene-pos-i-epithesi-stin-gefyra-tis-krimaias-organothike-apo-tin-vretaniki-mi6-kai-egine-me-ypovryxio-rompot/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
7.
1
18.07.2023 11:02:49
4
5
ЕРДОГАН ТУРЦИЯ ФЛОТ ЩЕ ЕСКОРТИРА КОРАБИ
6.
До 5
18.07.2023 10:02:36
2
10
Ами едва ли има намерение,да потапя търговски кораби! Затова най логично е да бомбандира пристанищата на Одеса и Николаев,и да няма опити от за терористични атаки на украинците,срещу търговските кораби :)
5.
10q
18.07.2023 09:38:18
16
7
И откъде накъде психоджуджето путлер ще потапя търговски кораби, плуващи в украински териториални води?
4.
Пуууу
18.07.2023 08:07:04
5
33
Аман от тоя !
3.
Xxx
18.07.2023 07:42:20
5
45
Зеленски казал,че 60% от зърното е отишло за Африка и Азия хахаха африканците знаят ли? Зърното всеки знае къде отиде,в Испания!
2.
Сравнение
18.07.2023 07:41:32
5
41
"Украйнското" зърно е на Украйно, колкото е българско златото добивано у нас от Дънди.
Както уКрайната е втора по износ на зърно, така и България е втора по износ на златна маса т.е. почва от която после извличат златото.
Спонсорират художествената ни гимнастика за "златните" момичета и това е.
Капитализъм в действие.
И България и уКрайната сме колонии.
1.
Ххх
18.07.2023 07:39:19
11
50
Ми,вие изнасяте зърно,внасяте оръжия,много ви търпяха.Предполагам руснаците ще бомбандират Одеса и Николаев и няма да има от къде да се изнася това зърно!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пари и вълшебни мигове за Овена, а Стрелецът да носи дрехи в светли цветове! Пари и вълшебни мигове за Овена, а Стрелецът да носи дрехи в светли цветове! Хороскоп за деня – 6 май 2024, понеделник Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника!
Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори