×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всеки шофьор трябва да прочете тази новина, за да знае защо поскъпва гражданската отговорност


17 Юли 2023, Понеделник, 16:00 ч.
Автор: Флагман

Причината е зелената карта 

Застрахователната система „Зелена карта“ може да оскъпи „Гражданска отговорност“ и да улесни редица измами с цел източване на средства с фалшиви полици. За това алармираха от бранша, след като правителството наскоро одобри проекта на Закон за допълнение на Кодекса за застраховането. Новост е включването на чл. 506а в частта „Уреждане на отношенията между застрахователя по имуществена застраховка на увреденото лице и Гаранционния фонд".

Според него „българските застрахователи са задължени автоматично и безусловно да правят преводи към претенции по настъпили събития, свързани с пътнотранспортни произшествия на коли, които са застраховани от български застрахователи и движещи се извън територията на Република България“.

Според вносителя - Министерски съвет, целта на промените е засилване на регулаторната рамка по отношение на изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и на застрахователите във връзка с функционирането на системата „Зелена карта“ в страната ни. Истината е, че България е била под мониторинг поради констатиран проблем от 2018 г., а правото ни на глас - суспендирано.

Международната автомобилна застраховка "Зелена карта" осигурява покритие на "Гражданска отговорност" на българските шофьори зад граница. У нас задължителната застраховка "Гражданска отговорност" покрива отговорността на шофьорите за вреди, причинени на територията на всичките 48 държави, членуващи в "Зелена карта". Заедно с полицата се издава сертификат "Зелена карта" без допълнителна такса или друго плащане.

Според застъпниците на промените в Кодекса на застраховането „ще се постигне гарантиране на точно и своевременно изпълнение на задълженията на застрахователите и НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“, съгласно изискванията на вътрешните правила на Съвета на бюрата. Създава се и правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор в случай на неизпълнение на задълженията на застрахователите и на НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“. Отстраняването на установените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ в България е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), който налага промени в нормативната уредба“, пишат в мотивите си от Министерския съвет за приемане на Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането. Същият бе внесен от Министерския съвет на 12 декември 2022 г.

Законопроектът предизвика гневни дебати в пленарна зала между първо и второ четене през януари т. г., видно от стенограмата на парламента. Депутатът от "Възраждане" Климент Шопов се обяви против приемането и попита „с какво той ще допринесе за финансовата стабилност на българските застрахователи“. Колегата му Борис Аладжов също остро критикува промените и коментира следното:

Предложеният законопроект предвижда единствено създаване на гаранция за изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за плащания по предвидени искания от други национални бюра без оглед и възможност за оспорване основателността и реалността на предявената претенция, без изискване на предоставяне на каквито и да било доказателства за извършване на реално плащане за претендираната щета към увреденото лице от страна на кореспондента, като банково извлечение за плащане, каквото изискване има по вътрешните правила на Съвета на бюрата и специалните указания към тях от 2021 г. На практика ще се приложи механизмът "първо плащаш, после оспорваш".

Предвидената практика ще въвлече Националното бюро на българските автомобилни застрахователи в безконтролни плащания, които без финансов аргумент ще са задължени да финансират краен субект, който може да се окаже друг, а не увреденото лице, което пряко противоречи на законодателството, прието срещу изпирането на пари. Подобна законодателна практика не се прилага в нито една друга страна - членка на Международното споразумение „Зелена карта“. Приемането на законопроекта в този му вид ще даде основание на българските автомобилни застрахователи да повишат премията по този вид застраховки. Това ще постави в дискриминационно и неконкурентоспособно положение Българското национално бюро спрямо останалите национални бюра - и не на последно място - ще даде възможност за извършване на застрахователни измами от страна на останалите национални бюра.

Пловдивчанката Лилия Недева, бивш депутат от "Български възход", бе категорична пред "Марица", че „така предложеният от Министерството на финансите нов чл. 506а узаконява единствено измамите от чуждестранни физически и юридически лица и изтичането на национален ресурс. Единствено в България новият чл. 506а само неминуемо ще се отрази на крайния платец - потребителя на застрахователни услуги. В България има повече от 3,5 милиона автомобили, които плащат своята задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, и ефектът от приемането на тази норма би довел до драстично увеличаване на цената за тези повече от 3,5 милиона автомобили.


В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Сергей
18.07.2023 16:50:16
0
7
ТЪПАЦИ ,ПАК ГЛАСУВОЙТЕ ЗА ТИЯ ПЕД@ЛИ!!!
4.
Nik
18.07.2023 16:47:34
0
4
ГАДНИ МРЪСНИ МУТРИ!!!
3.
СА 7200 ХХ
18.07.2023 13:54:55
0
3
Ако цената на гражданската надвиши 350 лв. за възрастен човек, нема и да я плащам повече. И без тва си карам колата само до село и обратно, така че ше ме фанат за х*я.
2.
Сандо
17.07.2023 17:05:42
2
8
Аз нища зелена карта нито зелена зона-що да плащам кат карам само до село и обратно
1.
Дрон
17.07.2023 16:50:58
1
10
Тези от ППДБ задминаха Миглена Кунева в свалянето на гащи пред евробюрократите .
Италианските кантори само чакат да влезе в сила тази поправка и ни почват . Първо плащаш , ама после като се окаже , че съответния автомобил даже не е напускал България , ще има да гониш Михаля да ти възстановят изплатеното вече обезщетение . Питайте поляци и румънци , тази схема бръмчи там и са се видели в чудо да плащат всеки подаден им иск . Тази поправка на КЗ е глупост на квадрат , която наистина ще рефлектира в крайната цена на застраховка "Гражданска отговорност" и ще ощети всеки водач на МПС у нас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори