×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата власт възкреси идеята за създаване на община Обзор


Новата власт възкреси идеята за създаване на община Обзор
Даниела Божинова постави въпроса пред премиера Денков, а той я пренасочи към регионалния министър
07 Юли 2023, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Кабинетът "Донев" отменил решението на правителството "Борисов 3" след анализ и отрицателни становища на две министерства

Казусът с евентуалното създаване на нова община Обзор възкръсна в Народното събрание. Повод стана въпрос на бургаския депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Даниела Божинова към премиера Николай Денков по реда на парламентарния контрол.

Божинова припомни, че през февруари 2021 г. в района на Обзор бе проведен местен референдум, при който мнозинството гласува „за“ създаването на новата административна единица. Месец по-късно Министерският съвет (правителството „Борисов 3“) взе решение за обособяването на община Обзор.

Последната дума обаче имаше президентът, който близо две години не издаде указ, а през април 2023 г. служебният кабинет на Гълъб Донев отмени правителственото решение за създаването на общината.

Даниела Божинова, която е радетел за референдумна демокрация, постави казуса пред новия премиер Николай Денков. Тя попита каква е възможността община Обзор взе пак да бъде създадена.

От отговора на акад. Денков стана ясно, че през 2023 г. от президентството поискали от Министерския съвет (МС) анализ на възможностите за създаването на общината.

Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче фактически са дали отрицателни становища, се разбра от думите на премиера.

Той изреди съответни параметри. Например, броят на населението към 15 март 2023 г. в обхвата на евентуалната община Обзор бил 2331 човека, т.е. почти три пъти по-малко от нужните 6000.

„Въз основа на тези финансови, демографски и инфраструктурни показатели и аргументи е направен изводът, че създаването на нова община с административен център град Обзор ще доведе до фискален риск по отношение на бюджета й. Капацитет за събиране на приходи за финансиране на разходите за съответните дейности е недостатъчен и вследствие на това би възникнал значителен дефицит и това би наложило евентуално увеличаване на местните данъци и такси. Не е изключен също негативен ефект за самото население поради риск от недостатъчна инфраструктурна изграденост и капацитет за предоставяне на необходимите публични услуги“, заяви Николай Денков.

Поради тази причина МС отменил решението за създаването на нова община.

„Съгласно чл. 9, ал. 1, т. 6 от закона Министерският съвет приема решение след писмено становище на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Към настоящия момент в Министерския съвет не е постъпвало друго становище, така че по-скоро въпросът в момента трябва да се насочи към министъра на регионалното развитие и благоустройството“, добави акад. Денков.

В репликата си Даниела Божинова се усъмни в обективността на аргументите на предишното правителство. Тя цитира изследване на икономиста Красен Станчев, според което туризмът в Обзор има сериозен потенциал в сравнение с другите морски общини. Освен това резултатите от преброяването през 2021 г. показали, че община Несебър и в частност Обзор са сред малкото, в които има прираст на населението. Според Божинова, възможни са нови действия от страна на гражданите в посока създаване на нова община.

В дупликата си Николай Денков се обърна към бургаската депутатка: „Уверявам Ви, че аз нямам никакво лично отношение към това как трябва да бъде решен въпросът. Това, което е важно, е – ако се създаде такава нова община, тя да бъде устойчива и да може да изпълнява функциите, така че предполагам, че министърът на регионалното развитие и благоустройството ще влезе в експертна дискусия дали това е възможно и тогава ще търсим възможно най-доброто решение.“

 


В категории: Несебър


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
7
Коментара по темата
7.
НАРОДЪТ НА Бг
08.07.2023 13:40:32
0
2
В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е НАЛОЖИТЕЛНО СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩИНА / откъсването/ . ОБЗОР ГУБИ МНОГО И ЗАТЪВА ОЧАКВАЙКИ ЗА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ЗА РАЗВИТИЕТО СИ БЛАГОВОЛЕНИЕТО НА НЕСЕБЪР, КОЕТО Е МИЖАВО И ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО. В СРАВНЕНИЕ С ГРАД БЯЛА , ОБЗОР ГУБИ И ИЗОСТАВА ПРИМЕР - Община Бяла модернизира рибарското си пристанище "Чайка" с европейски пари и остава единственото рибарско пристанище в района на централното Черноморие. Бяла продължава с модернизацията на пристанище “Чайка” и след изпълнението на този проект. ЗА ПРИСТАНИЩЕ И РАЗВИТИЕ НА ОБЗОР ИЗВЪН СЕЗОНА И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА С ТАЗИ НЕСЕБЪРСКА ЗАХАПКА В КОЯТО СЕ НАМИРА,
6.
Обективен
07.07.2023 21:55:11
6
10
Естествено,че няма условия за отделна община.Подобни ,,общини,, следва да се влеят в по- мощни като икономика,население,инфраструктура общини,а не да се раздробяват.Местното его на едни бизсменчета,подклаждано от софийски мераци трябва да приеме реалността.
5.
Хахахах
07.07.2023 20:15:57
6
8
хубщиня хобзор ХАХАХХАХАХ
Само вожд, няма индианец ХАХХАХАХА
Палякундерите са 3 пъти по-малко от нужните жители...
4.
Аре стига
07.07.2023 19:19:44
4
8
Тва ли е най важното и на дневен ред в момента бе мижитурки?!
3.
Либераст
07.07.2023 18:49:24
6
8
To и за референдум за еврото има 470,000 подписа, ама никой не го пита тоя смотан народ какво иска!
2.
Българин
07.07.2023 18:43:44
12
11
Има официален 100 % валиден референдум.

Уважете мнението и желанието на хората а то е да има община Обзор !

Спрете да раздавате подаръци на президеншите да потулват което не одисва на Несебърскрия Mayor.
1.
Бай Димо
07.07.2023 18:29:16
8
13
Няма новина! Никакво възкресение нама. Някаква боргашка чинка решила да се прави на интересна, герберунгелско-ПП активистка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори