×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След два екшъна заради силна музика в Бургас - не влизайте с крак при съседа, ето как да спрете терора!


След два екшъна заради силна музика в Бургас - не влизайте с крак при съседа, ето как да спрете терора!
Мнението е на опитния бургаски адвокат Момчил Момчилов, който е специалист по гражданско-административни казуси и се занимава с подобни дела
04 Юли 2023, Вторник, 19:03 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Какво да направите, ако искате да подадете жалба срещу такъв съсед

След като през последната седмица до редакцията ни достигнаха два почти идентични сигнала, ето какво можете да направите, ако съседите Ви прилагат шумов терор, Флагман.бг потърси мнението на опитния бургаски адвокат Момчил Момчилов, който е специалист по гражданско-административни казуси.

Шумен купон с маанета в средецко село завърши с кървави глави и счупена ръка

Бургаски диджей си пусна Марая Кери, съседът разби вратата и го заплаши: Мишко, ще се разправя с теб!

Ето какво какви са неговите съвети:

„Всяка РЗИ от всички 28 области е компетентният орган, който измерва нивата на шума, за да се установи дали превишават, или са в нормите. Няма голям областен град, в който фоновият шум да не е над нормата, тъй като през деня трябва да е до 55 децибела, а нощем трябва да падат до 45 децибела, за да може да се почива ефективно. Те си имат станции за мониторинг и си ги изследват. Това е по Закона за шума в околната среда, има наредба за хигиенни норми за шума в урбанизирани територии, допълнително има и наредби за нивата на шума, когато става дума за авиационна дейност, както в Бургас имаме прелитащи самолети, има наредби за шума в промишлеността, както и за шума в обществени сгради и т. н.

Всяка община в Наредбата за опазване на обществения ред изрично забранява създаването на шум и дискомфорт, причинен от граждани от празненства, шумни увеселения дори в частни имоти. Има часово ограничение и всеки човек знае, че между 14 – 16 часа през деня и след 22 часа не е редно да се създава безпокойство за съседите. Всеки гражданин винаги може да позвъни на дежурния в Общината, който е там денонощно, и да подаде оплакване, когато става дума за такъв шум в часовете, в които е забранено.

*5656 е директният телефон за връзка с дежурния в Община Бургас. Пробвал съм го, реагират веднага от общинска полиция. От Дирекция „УКОРС“ вземат незабавни мерки и преустановяват такива случаи.

Ако съседите ни не се съобразяват и ни тормозят с музика, при всички положения една забележка чисто по човешки може да свърши работа и да бъде преустановен шумът. Когато говорим, че това се случва системно – повече от два-три пъти, това означава, че човекът, към когото се отправя забележката, не се счита за отговорен. Не е необходимо в този случай хората да се саморазправят, а да се обърнат към органите, които са призовани да се грижат за спазване на обществения ред и за спокойствието на хората – било общинска полиция, или МВР, на които това им е работата – да опазват обществения ред.

Какво да направите, ако искате да подадете жалба срещу такъв съсед

В жалбата се описва случаят – на коя дата, какъв точно е казусът. Бих посъветвал всеки човек първо да позвъни на тел. 112 или на директния телефон в Бургас *5656, за да може да бъде регистриран, да бъде посетено мястото от УКОРС, които да напишат доклад, както и полицаите, които са изпратени да регистрират сигнала. Подава се сигнал и ако е необходимо, РЗИ също може да се включи в такава проверка, тъй като разполагат с апаратура, с която измерват фоновия шум и установяват дали надвишава нормите. Когато говорим за часовия диапазон след 23 часа в летните месеци и след 22 часа в зимните, не може да става въпрос за надвишаване или не на фоновия шум, ако в съседния апартамент се организира веселба със силна музика. Недопустимо е да се ползва силна музика по начин, който да безпокои съседите и да не могат да спят.

През деня е по-различно, тъй като има часове, в които е допустимо. Макар че в наредбата на Община Бургас е записано, че се забраняват шумни увеселителни празненства дори и в частни имоти. Всеки, който желае, не може просто така да си сложи две мощни тонколони с озвучителна уредба и да си празнува, защото се намира в собствения си имот.

Случаи от практиката

Имал съм казус с едно заведение в Обзор, но в Община Несебър има такъв отдел и екип, те си имат специални норми за шума и изисквания за шумоизолация на заведенията. Ходи се на проверка със съответните инспектори от РЗИ, измерват се нивата на шума и при превишение, въпреки изолацията, която всяко едно такова заведение трябва да има, за да не излиза шумът навън, се съставят актове и собствениците се глобяват, че не отговарят на изискванията. Това се отнася за всяко едно заведение.

Преди години и в Бургас имахме проблеми със заведения в Морската градина, които огласяха няколко квартала. Слава Богу в момента такива оплаквания от бургазлии няма – че се чуват силни музики.“


В категории: Бургас


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 1
29
Коментара по темата
29.
Ежко
06.07.2023 23:50:04
1
3
Момчил Шехерезадов?!?!? Явно не е присъствал на замерване. Влизат, затварят се всички врати ипрозорци и чакаш да падне гръм за да превиши 55 или 45 db. Найш кога?!?! НИКОГА!!!! Ама по Наредба било така. На въпросът за лятото и отворенети прозорци.....Ама така е по наредба ....Няма оправия в територията България, докато "Имам човек и тук, имма човек и там" ....
28.
Уан куесчън
06.07.2023 21:20:34
0
1
И как МВР и кметовете ще определят нивата на шума, като по закон шума се мери от РЗИ?
27.
Ел
06.07.2023 09:20:20
2
1
Съгласно чл.16а от Закона за защита от шума в околната среда, за времето от 14 до 16ч. И от 23,00 до 8,00ч., контрол следва да упражняват МВР -чл.19,т.2 и Кметовете на Общини - чл.22, т.1 и т.4 от ЗЗШОС.
26.
Янко
05.07.2023 14:06:55
0
9
Хареса ми понятието "недопустимо" и нахвърлените в пространството юридически изрази, без нито една практическа насоченост. Както вече се спомена в предходни коментари, да бъде осъществена връзка с дежурния в Общинска полиция е почти невъзможна кауза. А ако евентуално, гражданин има късмета да подаде подобен сигнал, да бъде извършена проверка в кратки срокове, позволяващи констатиране на нарушението, си е абсолютна химера.
Все пак да не бъдем твърде критични към този приятно усмихващ младеж и да се хванем да подзаглавието на статията - Ние, драги ми Момчиле, не желаем да подадем жалба, ама айде мерси, че ни занимаваш с пълни глупости.
25.
Иво
05.07.2023 12:22:58
0
8
наши познати Си изоставиха къща
24.
Ужас
05.07.2023 12:15:07
0
18
На три метра от къщата ми,от спалнята ми, има Автосервиз! Цял ден Бум -Тряс и хлопа--Тропа! Имат ли право във населени място
ремонтите със търговска дейност между къщите Ремонт на коли?????? Печелят пари на гърба на комшиите който нямат спокойствие ,кото имат деца,стари хора и хора който работят на смени! Тези часове са пълна простотия! Яла вечер работя! Как не издържам повече!!!! Ужас
23.
8001
05.07.2023 11:50:36
0
10
Слушай адвокате:
- След като сте толкова компетентен, защо не кажете на хората преди да закупят даден имот без значение дали е апартамент или таван да попитат живущите,а не продавача - какви хора и съседи имат!
- Има ли проект за H2O,законово ли е?
- Има ли план и одобрение от Кадастъра?
- Скица и прочие?.
Защото след като някои хора са станали Йоги за три семестъра,за година и половина!
Представям си за 25 години дали няма да станат Буда.
22.
Лазур
05.07.2023 10:47:44
0
8
Не може да се спи от чилъра на пето РПУ и нищо не можем да направим поне вечер да го спират какво охлаждат вечер кой им плаща тока на кого да се оплача нямали пари да го изолират поне с някакви шумоизолиращи материали ужасна работа добре че пишат поне как да действаме
21.
Абе не е баш тъй
05.07.2023 09:33:20
0
20
Правилно сте написали, че РЗИ е компетентният орган, който измерва нивата на шума, Но за да се реагира на шумов терорист трябва екип от РЗИ и Полиция. РЗИ не може да изисква документи и да налага глоби самостоятелно в частен имот, а полицията не може да замерва шума. РЗИ нямат денонощни дежурства, а УКОРС ги няма никъде в схемата. Общо взето никой нищо не може да направи, защото актовете падат в съда, ако не са издадени по надлежният ред
20.
Българин
05.07.2023 09:02:22
1
24
А защо на ГТП пускат ревящи коли на преглед,а? Надрусани и дебилни колкото искаш. Слагат педалчетата ремусите и газ из града. Ами изтърбушените мотоциклети. Само АК47ще оправи държавата. Много мутри и мутрета има за чистене, то от тях държава не става.
19.
АК-47
05.07.2023 05:52:12
0
27
Ще реши проблема.....!!!!
18.
недоклатени педали стига мрънкайте
05.07.2023 00:34:30
79
4
ако толкова много ви пречи шума на изнежените ви дупенца, вкарайте си по един вибратор в ушите с вазелин :Д
17.
Аааа
04.07.2023 23:28:34
1
29
А по селата Ко да правят хората музиката си бичи цяла нощ полицията хаби държавен бензин да им се моли да намалят и си полафят с бизнесмените и така няма община а пък държава хич e
16.
Аноним
04.07.2023 23:27:57
1
32
В Ново Паничарево малцинството (по точно мнозинството ), си пускат музиката на макс по цял ден .Няма лошо ,но то едно и също .Кючек и пак кючек от сутринта . Мине патрулката ,намалят,видиш ли и стоповете пак газ .Така е в повечето (български) села за съжаление.
15.
Аноним
04.07.2023 23:26:25
3
28
В Ново Паничарево малцинството (по точно мнозинството ), си пускат музиката на макс по цял ден .Няма лошо ,но то едно и също .Кючек и пак кючек от сутринта . Мине патрулката ,намалят,видиш ли и стоповете пак газ .Така е в повечето (български) села за съжаление.
14.
Аз
04.07.2023 23:19:16
1
35
Пълна простотия музиката си бичи цяла нощ полицията хаби държавен бензин да им се молят да намалят и така до края на света бахти и тъпата статия РЗИ и Обществен ред ха ха тоз адвокат къде живее пожелавам му да му бичи музика цяла нощ и да звъни на РЗИ в 01.00 ч. Да си свършат работата
13.
Ставри
04.07.2023 23:18:47
1
31
А с автомивките между къщите на хората какво може да се направи по закон?
12.
Морската
04.07.2023 22:58:49
1
56
На Бургазлии им писна да подават сигнали а ефекта да е обратен,компетентните органи да си затварят очите,а нарушителите да се чувстват безнаказани,съответно да бъдат насърчавани да си правят каквото си пожелаят в разрез със закона.Така се предизвикват саморазправи......по тъпа статия не бях чел,РЗИ и УКОРС щели да дойдат и да си свършат работата в 23 вечерта хахаха.....
11.
1312
04.07.2023 22:28:49
2
43
Кариби не спира да думка цяла седмица цяло лято - човек не може да спи на отворени прозорци лятото !!!! И да,наистина постоянно намалят като минава патрулката и после на макс думка! Общината да вземе мерки спешно !
10.
Компетентен
04.07.2023 22:13:59
3
42
Г-н адвокат, почетете още малко и не подвеждайте хората.
РЗИ НЯМА ПРАВОМОЩИЯТА ДА СЕ НАМЕСВА ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА.
ПРОСТО СЕ ПОДАВА СИГНАЛ В МВР ИЛИ ОБЩИНА БУРГАС - УКОРС
9.
ПИТАМ СИ ЕЙ ТАКА
04.07.2023 22:12:40
4
30
СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО НА НЯКОЙ ЗАМ.МИНИСТЪР , КОЙТО ОТГОВАРЯ ЗА РЗИ ДА МУ ХРУМВА ИДЕЯТА ТАЗИ ОРГАНИЗАЩИЯ ДА МИНЕ НА ПЛАВАЩО РАБОТНО ВРЕМЕ, ТАКА ЧЕ КОГАТО ХОРАТА ИМАТ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ТЯХ ДА ГИ НАМЕРЯТ СЪБОТА, НЕДЕЛЯ И ДЕЛНИЧНИ ДНИ ДО 24 ЧАСА.ТЕ СА ВЪРЛИ ЧИНОВНИЦИ, НА КОИТО НИЕ ПЛАЩАМЕ ДОБРИ ЗАПЛАТИ САМО ДЕТО НЯМАМЕ НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТЯХ. ДА СЕ НАПРАВИ ТАКА , ЧЕ СЪВМЕСТНО С ПОЛИЦИЯТА ПРИ ОПЛАКВАНЕ В МОМЕНТА ДА ЗАМЕРЯТ НИВАТА НА ШУМ И ПОЛИЦИЯТА ДА НАЛОЖИ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА, А НЕ СЛЕДПОСЛЕ ДА ПОДАВАШ ЖАЛБИ И ЧИНОВНИЦИТЕ ТОВА ЧАКАТ ДА ТЕ РАЗМОТАВАТ. ДА СЕ ОБЯВИ НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН НА РЗИ ЗА ВРЪЗКА
8.
Хах
04.07.2023 21:46:50
2
50
На онзи коневръз Кариби миналото лято стоя вечерта и музиката си дъни яко . Изведнъж намали та едва се чува . След 2 Мин минава полицейска кола посока моста. Две минути след като отминаха музиката пак си се увеличи. След половин час се повтори същото упражнение само че се връщаха полицаите .
Та въпроса ми е дали не си цакат на полицаите както си трЕба и в този случай какво може да направиш.
7.
Бс
04.07.2023 21:39:56
0
54
Празни приказки. В събота и неделя звънях няколко пъти по друг повод и никой не вдига телефона. Едва в понеделник успях да се свържа.
6.
В Долно Езерово
04.07.2023 20:15:36
0
48
Е пълно с отрепки с мотори,стари бмв-та и т.н.,спът до обяд и се почва мотори кучета флексове и така до залез ,защо чакат органите за контрол сигнали ...скоро ще стане нещо....може и утепан да има.
5.
мизерийка
04.07.2023 19:57:10
1
37
те докат дойдат (ако дойдат въобще) циганята ще са я спрели музиката щото ги информират вътрешно...пример е село Раклица, Карнобатско
4.
Маринчев Г.
04.07.2023 19:45:31
15
8
Момчил ти си най добрият!
3.
flagman
04.07.2023 19:43:40
2
40
Здравейте спасители от флагман. Бихте ли питали тоз умен чиляк какво към кой да се обърнем след като ония в морската с духалките са много над 55 децибела и техния шум кой ще измери и кой ще ги глоби? Или по скоро да глоби началника ви м? Айде обяснете към кой да се обърнем за да може да си почиваме адекватно в парка? Благодаря
2.
Zele kiselo v burkani za gaspadina
04.07.2023 19:26:26
3
16
Koito nqma telefon
De 6e zvani na vratata li
1.
Ай нема нужда
04.07.2023 19:15:51
1
67
Преди години и в Бургас имахме проблеми със заведения в Морската градина, които огласяха няколко квартала. Слава Богу в момента такива оплаквания от бургазлии няма – че се чуват силни музики.

Няма щото едното изгоря, а наемателя на плаж атанасовска коса, всеизвестният деа. даче. заеба плажа дори дължи такси. Години наред музиката беше на макс до 6 сутринта и след 1322444 сигнала.... нищо.

В един период и флегман му бяха рекламодатели и имаха знаменца там..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори