„Езикът на българската кухня“ и „Анхиалски рецептурник“ ще бъдат представени на Рибен фест – Поморие
Официалното откриване ще бъде в петък от 20.00 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“
Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Съставът на различните видове храни, начините на тяхното приготвяне, стереотипите и етикетът на хранене зависят от етническия и социалния светоглед на обществото. Според С. А. Артюнов, именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ, но в същото време – като елемент на материалната култура, храната най-бързо и лесно се поддава на взаимствания, вариации, модификации, иновации.
Като отговор на нарасналия в обществото интерес към кулинарията, а и като възможност да бъде представен в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина, в Секцията за българска диалектология и лингвистична география към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките се родиха идеите за два проекта: съставяне на Български диалектен кулинарен речник и изработване на Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Това, което ги обединява, е монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ”. Създадена от авторите Славка Керемидчиева, Маргарита Котева и Ана Кочева, това е първото фундаментално научно(-приложно) лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика чрез най-новите съвременни информационни технологии, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната българска народна култура.
Монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ“ ще бъде представена от проф. Ана Кочева на 30.06.2023 г. /петък/ от 18.00 ч. в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие, с което ще бъде дадено начало на първия тридневен рибен фест в града. Заедно с ценното научно изследване, за първи път ще бъде представен и интересният „Анхиалски рецептурник“, създаден по повод фестивала.
Официалното откриване ще бъде същата вечер (30.06.2023 г. – петък) от 20.00 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с АНХИАЛСКА ВЕЧЕР, включваща театрално-концертна програма. Пълната програма може да видите тук или в сайта на фестивала ТУК.
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево
Русия съди Euroclear за над 229 млрд. долара заради замразените активи
Трик с алуминиево фолио зад радиатора пести топлина и смъква сметките
Елегантно мезе с яйца, хайвер и шпроти за празничната трапеза
