×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След като потопиха под вода Северозападна България, дъждовете спряха, а реките се връщат в коритата си (ОБЗОР)


След като потопиха под вода Северозападна България, дъждовете спряха, а реките се връщат в коритата си (ОБЗОР)
Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, за да се състави план за действие
18 Юни 2023, Неделя, 20:49 ч.
Автор: Флагман.БГ

Проблеми обаче създава голямата влажност на почвата, част от наводнените къщи пак се пълнят заради това

Днешният ден даде надежда, че ситуацията с наводненията в Северозападна България е вече овладяна. Дъждовете спряха, а повечето реки започнаха да се връщат в коритата си.

Част от отводнените къщи обаче отново се пълнят с вода заради голямата влажност на почвата. В същото време - държавата обяви как ще компенсира пострадалите домакинства.

Петък вечер река Войнишка излиза от коритото си и наводнява над 60 къщи в град Дунавци.

„Изведнъж към 10:00-11:00 - голяма вълна и нищо не успяхме да спасим”, разказа потърпевша.  

Водата на места е достигнала над един метър. А хората са загубили почти цялата си покъщнина.

„Всичко ново, всичко отиде. Трагедия голяма. Нито диван ще бъде, нито пералня, нито хладилник”, каза друга потърпевша.

Някои къщи са напълно залети. Наложила се е спешна евакуация на 7 души, които са били настанени в кметството.

„Пренощуваха само четирима в кметството като на следващия ден трима ги взеха, един остана до късно вечерта, но къщата й беше почистена и водата беше изтеглена”, каза Димо Скорчев, кмет на Дунавци.

Вече два дни продължават опитите на пожарната, аварийните екипи и доброволците да отводнят пострадалите имоти.

„Денонощно екипът е на пожарна команда, четири екипа постоянно източват залетите къщи”, обясни още Димо Скорчев.

В придошлата река са се издавили и много домашни животни. А в много от къщите, които са били отводнени, водата се е върнала отново.

За последно коритото на реката е било почистено преди 5 години. Кметът на Дунавци многократно е искал да му бъдат отпуснати пари, но без успех.

„Отговорите бяха, че няма средства. Това, че казват, че няма пари, няма Народно събрание, няма Министерски съвет, донякъде може би ги оправдава. А тези страдания, които в момента бяха причинени на моите съграждани, с нищо не може да се върне”, казва Скорчев.

Надеждите са до края на следващата седмица частичното бедствено положение да бъде отменено.

Остава частичното бедствено положение в село Хайредин. Нивото на река Огоста обаче намалява. Пътят за Крива бара и Бутан е отворен вече.

Ситуацията в другите села по поречието на Огоста вече се нормализира.

От снощи дядо Цветан от Хайредин си е приготвил багажа и документите за евакуация, тъй като водите на река Огоста са залели двора му в село Хайредин. Разказва, че е успял да спаси кокошките и кучето.

След проливните дъждове в село Хайредин са най-видими щетите. Реката заля пътя, който води към съседните села Крива бара и Бутан. А полицията регулираше движението.

Кметът Тодор Тодоров потвърди, че 9 къщи са били евакуирани.

Да се запознае със ситуацията в Хайредин отиде и премиерът. Николай Денков посети ферма с крави, наводнена от подпочвени води.

Дъждът снощи е оставил будна и Тодорана от село Владимирово. Нейната къща е била на 10 метра от приливна вълна.

„Ние не сме спали цяла нощ, дежурихме. Дай Боже да ни остави на мира, че много страх сбрахме. Много страх. Не го пожелавам на никой”, каза Тодорана.

До евакуация в село Лехчево също не се стигнало, но цяла сутрин местните следяха нивото на реката.

А в град Мизия ситуацията вече е под контрол. Нивото на река Скът е 92 см при критични 295 см.

„Страшна работа” - така само с една дума Костадина Костова от село Лиляче описва ситуацията днес. След като водата била изтеглена от пожарната късно снощи, тази сутрин първият етаж отново е наводнен. Първо видяла малко вода върху прага. Водата се покачвала пред очите й.

„ Това е много ниска точка тук в селото и е трудно. При нея се събира всичката вода. Колкото и да я теглим, може би, докато не се изтече от цялото село, няма да се справим”, заяви Вероника Ценова , кмет на село Лиляче.

Още по-трудно и хората, и местните власти се справят с разрушената инфраструктура.

„В село Лиляче са унищожени 26 улици, което по предварителна оценка показва, че това за над 6 милиона лева. В момента буквално има улици в Лиляче, които хората не могат да излязат от домовете си да отидат на работа. Надявам се на подкрепа от страна на държавата”, заяви Калин Каменов, кмет на Община Враца.

 Това, с което ще трябва да се справят в община Мездра пък е изграждането на нов водопровод в част от село Люти дол. Там пороят отнесе част от гробищния парк на село Ребърково.

„Въпросът е дали ще имаме зад нас държава, която може да ни гарантира в краткосрочен план да подготвим инфраструктурните проекти, за да отидем и да знаем, че ще бъдем не класирани, а ще бъдат разгледани проектите”, каза Иван Аспарухов, кмет на Мездра.

Защото това би гарантирало, че следващият порой няма да нанесе толкова много щети на толкова много места.

Премиерът Николай Денков отиде в някои от най-пострадалите места в Северозападна България и обяви каква подкрепа може да предложи държавата. Единият вариант е еднократна помощ за домакинствата, чиито домове са засегнати. Друг вариант са пари в брой при унищожени от водата електроуреди. Възможна е и подкрепа чрез топла храна за определен период или временна трудова заетост за безработните.

„И на двете места обещах като подход е да има финансиране на фонда за бедствия и аварии. Финансирането да е по-голямо, да бъде използвано по методика, по която всички да знаят как се изразходват парите. Този фонд да работи регулярно, а не само когато има бедствие”, каза Денков.

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините. Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите. 


В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
1
Коментара по темата
1.
Дъждове, като дъждове... обаче много се краде
18.06.2023 21:33:05
0
7
Не дъждовете, а безхаберието на управниците ни в последните 34 години са виновни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори