×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвеститорът на фотоволтаичния парк в община Средец: Ще бъде от полза за жителите


Инвеститорът на фотоволтаичния парк в община Средец: Ще бъде от полза за жителите
Недоволството идва от най-голямото село в общината, хората са обезпокоени, че соларните панели ще унищожат животновъдството
15 Юни 2023, Четвъртък, 12:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

От „Тера Сол Енерджи” ЕООД изпратиха до Флагман право на отговор, вижте го

В редакционната поща на Флагман пристигна право на отговор от „Тера Сол Енерджи” ЕООД и дъщерните й компании „Делтум Солар” ЕООД и „Сливово Солар” ЕООД във връзка с инвестиционното намерение за изграждането на фотоволтаичен парк на територията на Община Средец. Темата нееднократно е отразявана от наши репортери, присъствали на редовните сесии на Общинския съвет през последното полугодие. Ето какво отговаря инвеститорът:

Кой стои зад проекта?

Инвестиционното намерение за изграждане на соларния парк на площ от 1100 декара е на Делтум Солар ЕООД, дъщерна компания на Тера Сол Енерджи ЕООД. Компанията е представител за България на някои от най-големите инвестиционни фондове в света, които изграждат ВЕИ централи в САЩ, Европа, Азия и Австралия.

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

Инвеститорите имат дълга история на реализирани социално отговорни кампании в полза на местното население във всичките си реализирани проекти. Нашата компания ще бъде гарант, че подкрепа ще получат всички живущи в община Средец като с приоритет ще се разглеждат най-уязвимите групи: пенсионери, учащи и социално слаби.

Фотоволтаиците ще носят значителни приходи за Община Средец

Задължителна практика в реализираните проекти на нашите международни партньори е да даряват 3% от своя годишен оборот на всички общини, на чиито територии разполагат соларните си паркове. Това са гарантирани преки постъпления в бюджетите на тези общини. Важно е да отбележим, че става дума за процент от целия оборот, а не само от счетоводната печалба.

Сумарно погледнато, говорим за увеличение на общинската хазна на Средец в размер на 1 – 1.5 млн. лв. годишно. Изпълнението на въпросния социален ангажимент ще бъде гарантиран чрез договор между инвеститора и общината, както сме заявявали нееднократно.

Кметът-фантом на ГЕРБ оттегли съмнителната докладна за фотоволтаиците в община Средец, но не се яви пред протестиращите

Освен ежегодни приходи за местната хазна, инвеститорите гарантират допълнителен финансов стимул за общината още при старта на проекта.

Ползите от фотоволтаичния парк ще се усетят от всички жители на Община Средец

Резултатът от финансовата подкрепа ще постъпва пряко в общинския бюджет и ще се насочи към инфраструктурни подобрения в населените места, а също така социални и културни инициативи.

Очакваната инвестиция в зелена енергия не само ще допринесе за опазването на околната среда, но и ще има положителен икономически ефект върху местното население, включително създаване на нови работни места, подпомагане на местния бизнес и намаляване на зависимостта от замърсяващи природата източници на енергия.

Ако соларните проекти в региона се реализират, сметките за ток за бита и индустрията ще спаднат, като се намали зависимостта от твърди горива, които са доказано вредни за човека и природата.

Инвеститорите подкрепят гражданското общество

Тера Сол Енерджи има доброто намерение преди стартирането на проекта да подпомогне местно читалище, детска градина, местен спортен отбор или турнир и всякакви инициативи в интерес на всички жители на общината спрямо най-належащите им нужди.

Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец

Като социално отговорна компания, Тера Сол Енерджи подкрепя гражданската самоинициативност. Ние виждаме общината и местното население като наши партньори. Нашата цел е заедно с международните ни партньори да поощрим местните инициативи за подобряване средата за живеене и социалното благополучие на жителите на общината. Тера Сол Енерджи ще подкрепи всички граждани, загрижени за бъдещето на своята община, желаещи да следят за прозрачното ползване на всеки лев, който даряваме за местния бюджет.

Тера Сол Енерджи ще предостави платформа, в която жителите на общината сами да избират за какви цели да се изразходват финансовите постъпления.

Ние поощряваме всички идеи и предложения във вземането на решения за разпределяне на финансовата помощ, участвайки в неформални допитвания сред местното население. Призоваваме жителите на Община Средец да се включат с предложения кои са най-наболелите проблеми на техния град, квартал и село, които трябва да се решат.

Фотоволтаичният парк ще подкрепи и местните животновъди

Соларните паркове могат да се синхронизират отлично с животновъдството! Инвестиционните фондове, с които работи Тера Сол Енерджи, си партнират с животновъди в голяма част от своите проекти в САЩ, Европа, Азия и Австралия.

Много хора не са наясно, че съвременните соларни паркове са напълно синхронизирани с условията, необходими за животновъдите и в хармония с природата. На територията на все повече фотоволтаични централи в света, животновъдите са канени да пускат животните си на паша, за да спестят разходи от косене.

Тревните площи в рамките на соларните инсталации представляват тучна и свежа паша, защото осигуряват сянка в горещите летни дни, когато тревната настилка прегаря от слънцето.

В много държави вече има термин за този синхрон - Соларни пасища. Изследвания показват, че комбинацията от паша с производство на фотоволтаична енергия има предимства и за двете дейности. Наблюдава се по-висока хранителна стойност на тревата, което не води до промяна в живото тегло на животните независимо дали са в соларни или открити пасища.

Соларният парк ще доведе и други инвестиции в района

Фотоволтаичната инвестиция е важна стъпка по посока изграждане на енергийно независими общини. Това отговаря на новите и тежки зелени изисквания, заложени в Зелената сделка на Европейския съюз. Зелените общини ще стават все по-привлекателни и за допълнителни инвестиции от големи индустрии в световен мащаб, които търсят достъп до зелен ток в близост до техните предприятия.

Все по-често срещана практика е да се изнасят производства в други държави заради екологичните изисквания и затова в инвестиционния интерес попадат общини с непосредствена близост до ВЕИ централи. В същото време изплащането на въглеродните емисии вече става непосилно за индустрията и затова тя търси териториална близост до източници на зелена енергия, за да захрани своите производства.

Токът от чиста енергия е и предпоставка за подобряването на националната енергийна сигурност. Днес България изостава все повече от своите съседни държави по отношение на инвестициите във ВЕИ. Така от традиционен износител на енергия, България рискува да се превърне във второстепенен играч на регионалния пазар и нетен вносител на електрическа енергия. Мащабните инвестиции в чисти източници на енергия са единственият начин да върнем ролята си на регионален енергиен лидер в новата европейска енергийна реалност.

Фотоволтаиците не вредят на хората, животните и природата

Един от често задаваните въпроси за фотоволтаиците е, дали те могат да ни навредят. Краткият отговор е – Не! Няма изследване, което да доказва негативни ефекти върху хората, животните, или природата.

Фотоволтаиците са най-щадящата ВЕИ технология с минимален отпечатък върху околната среда. Тя е устойчив и чист източник на енергия, който не произвежда вредни частици във въздуха, намалява замърсяването и прави нашите градове и населени места по-здравословни места за живеене.

Фотоволтаичните системи не излъчват прекомерен шум, поради което са напълно подходящи за разполагане в близост до населени места.

 


В категории: Бизнес , Средец


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
15
Коментара по темата
15.
*********
09.07.2023 10:07:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Силвия
16.06.2023 21:09:32
0
5
А нещо няма ли да кажат защо по цял ден водоносната на общината пълни вода в Пожарната и носи по пет курса на Божура???Кой ще я плаща таз вода???Или ще е разхвърлят сметката и хората ще я платят?Къде са общинските съветници,полицаите,шефовете на ВиК,не виждат ли какво става или Манев добре е почерпил???
13.
Коза мостра
15.06.2023 20:58:36
0
3
Мафията пере ток..
12.
Дебелт
15.06.2023 17:48:13
0
8
Селото има и дава достатъчно в Община Средец, близо милион годишно от преки данъци. Общината връща в селото само предизборно, през 4 години Жабов кърпи някоя дупка и толкова. До селото има два парка и овце не се пускат, няма толкова луд инвеститор! Които иска батерии да си слага по покривите. Първо Общината да си съгласува смяна статута на тези земи, и тогава да гласуват тези проекти!
11.
Jiko
15.06.2023 17:20:38
1
8
По закон върху земеделски земи и пасища ,Фотоволтаични централи не се строят ,а тук става въпрос за над 1000 дка ,на кой ще си плаща фирмата изпълнител под масата за да стане централата факт ,общинските съветници явно не познават законите
10.
Dido
15.06.2023 16:38:37
2
5
Иван абраша от Дебелт и Антон Абрашев са в цялото нещо ще им спре краденето на пари от пасища
9.
.....
15.06.2023 15:47:35
6
11
По принцип, инвеститора е напълно прав и много детайлно е обяснил, как се случват нещата.
За съжаление, няма никой насреща.
8.
До 7
15.06.2023 14:43:46
0
7
Животните -овце, кози ще бъдат добре дошли в терена на панелите. Даже няма да насмогнат пролетно време на тревата.
7.
Азъ
15.06.2023 14:28:55
12
15
Винаги ме е учудвало начина на мислене на селско работническата класа! Като цяло то е първично, това е и добре и не толкова! Някой инвеститор идва с намерения да направи селото приветливо! Село, дори не град от селски тип! Всички скачат и рипат! Не, искаме си пистов въздух и природа! А това че улиците се разпадат, няма пари за плочки по тротоарите, ... Обаче си искаме природата! После ревем че сме бедни, няма училище, няма аптека, ... И тук така: искаме си пасищата! Живот ите ще пострадат! Да ви е известно, че между панелите тревата се коси и се дава на хората в селото??? Панелите били западна глупост! Ами поне си поддържайте пасищата, не само да си пасете овце и кози! Глупостта е у този, който си гледа кочината, а не вижда бъдещето! Всички сте с мобилни телефони! Що не си сложите телефон с шайба у дома?
6.
@@@
15.06.2023 13:05:02
7
35
Какво му е полезното ,да отидат тези хасковски лапачи в техните села ,да бъдат полезни.Сега дават обещания ,които ще забравят на втория месец ако им се даде възможност .Колкото повече агитирате хората ,толкова повече доказвате ,че това не е необходимо.Хората никога няма да се съгласят да дадат земите си за тази измислена глупост от западняците!
5.
Кую
15.06.2023 12:42:02
2
35
Полза ще имат само инвеститорите във сянка. Поне тока на селото да е безплатен. Играчи...
4.
Продължаваме Педерастията
15.06.2023 12:41:37
4
31
Нито 1 обикновен човечец няма да има файда от тез фотоволтаици! Само 2-3ма лапачи ще се облажат , но за сметка на това ще се вдигне цената на тока пак от 1ви . Дебилното население обаче гласува за Тиквата и либерастите ПП
3.
Селяни
15.06.2023 12:38:09
5
24
Чао чао средец, минавате и вие на слънчева енергия, ака фотосинтеза- доходи край вече, ще отровят всичко тези. Не забравяйте да благодарите на чича кмет с печено аганце.
2.
911
15.06.2023 12:35:15
2
31
в тая селска община, вместо да си гледат кравите и овцете, волтаици ще строят?! Може би след 5 години ще започнат чипове и компютри да правят.
1.
Грудовец
15.06.2023 12:29:33
4
22
Айде на Иван Кичев и Гошо Атанасов приятелчетата се включиха да ни обясняват колко било полезно....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори