×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец


Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец
Димитър Янков гостува на Флагман, за да обяви своята кандидатура за кмет на есен, водач на листата ще е Живко Гърков - другият опозиционер на досегашното безвремие на ГЕРБ
02 Юни 2023, Петък, 13:51 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Емел МАХМУД

От Областната дирекция "Земеделие" ясно и точно предупреждават за последствията от беззаконието на вносителя на скандалната докладна за фотоволтаиците, които ще опасват Дебелт, става ясно още от документа, с който Флагман разполага

Димитър Янков е общински съветник в община Средец трети мандат – има два последователни от 2007 до 2015 г. и от 2019 г. до настоящия момент. През 2011 г. е кандидат за кмет. На 58 г. По професия е инженер-лесовъд, дългогодишен директор е на Държавното горско стопанство в Средец.

- Г-н Янков, много добре познавате местната политика през годините. Досега имало ли е по-слаб мандат на общинската администрация?

- Проследявал съм работата на общинската администрация още от времето, когато Тодор Пройков от БСП беше кмет, впоследствие и при първия мандат на Иван Жабов от ГЕРБ. Определено мога да кажа, че в настоящия, трети мандат на Жабов, има сериозно отстъпление. В общинската администрации има хора, които биха могли да работят много по-добре, повтарям - биха могли, но по причини, свързани най-вече с действията на кмета, те живеят и работят под необясним за мене страх. И това не се отразява добре на работата и на хората в общината. Имам предвид обаче най-вече работата на Общинския съвет, пред който кметът отдавна не счита за нужно да се явява на сесии.

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

- Подобва картина едва ли има в друга българска община? Обиден ли е? На кого? Та той има достатъчно голямо мнозинство от свои хора вътре.

- Не би следвало да е обиден. Не може да се обижда на 17 човека, на целия състав на ОбС и поради тази причина да не се явява в залата. Друго по отношение на поведението му – това е меко казано неетично. Не се изпълняват решения на Общинския съвет, важни за общността, както беше м.г. през август м.г. за преместването на Централния пазар в парка, където беше устроен по традиция преди ковид кризата от 2020 г. Там е по-широко, по-удобно за хората. На мястото, на което е сега, просто няма капацитет.

Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово

- На пук ли го направи това?

- Предвид факта, че няма реален отговор нито от него, нито от администрацията му до ден-днешен, при условие, че от ГЕРБ дори гласуваха „за”, вие си правете извода. Зададохме въпроса „има ли някаква пречка?”. Нищо не ни беше отговорено. Имам усещането, че някой и да знае нещо в веговия екип, той не смее да каже нищо. От миналия октомври досега това решение не е изпълнено.

Кметът-фантом на ГЕРБ оттегли съмнителната докладна за фотоволтаиците в община Средец, но не се яви пред протестиращите

- Сега се сещам и за друг подобен случай - кощунствен и за вярата ни. Г-н Жабов е узнал, че гласуваното предложение за укрепване на оградата на Голямобуковския манастир е дошло от опозицията, той се е възпротивил да преведе символичната сума от 2000 лв. Впрочем така ли е?

- Предложението беше, ако не се лъжа, на г-н Иван Кичев. Сумата беше от порядъка на 2000 лв., да, така беше. За съжаление съм се сблъсквал неведнъж с твърде дребнавото му поведение. Сега може и да са отпуснати парите от него, не знам. Още повече, че месец по-късно пак гласувахме подобно решение, в което бе изрично посочено, че новите средства ще се отпуснат, след като се изпратят оригинално гласуваните около 2000 лв. за манастира в Голямо Буково. Не мога да кажа дали това е изпълнено. Не съм се и интересувал впоследствие.

- Кога решихте да се кандидатирате за кмет наесен?

- До началото на кампанията все пак има време, но твърдо възнамерявам да се кандидатирам за кмет. Това решение е плод на събития, които се натрупаха през времето. От една страна поведението на Жабов, от друга, че доста хора в годините са идвали при мен за помощ и съвет, но и още повече – че г-н Живко Гърков, с когото сме съидейници, дойде при мен в края на януари т.г. и ми предложи този път аз да бъда водеща фигура в предстоящата кампания. Впоследствие Гърков пък прие поканата да е водач на листата с кандидатите ни за общински съветници.

- Гърков от каква политическа сила беше издигнат на предходните избори?

-  Не, че не е от значение, но последният път, през 2019 г.  успяхме да осъществим контакт със СДС. Тогава още не бяха в коалиция с ГЕРБ. Опитахме да направим по-широка коалиция на местно ниво. Макар че нито той, нито аз сме партийно обвързани. Гърков стигна до балотаж. За съжаление 36 гласа не му достигнаха.

- На чия подкрепа ще се надявате Вие сега?

- Възприемам се като алтернатива на управлението на Жабов. Разчитам на избирателите на Средец и общината. Считам, че съм бил последователен в отношението си към тях и като общественик съм свършил доста работа през годините. Освен кариерата си като директор, имам и 12 години стаж като общински съветник зад гърба си. Дали ще бъда признат за достоен за кмет, избирателят ще реши.

- Всъщност причината да водим този разговор е поредната проява на, как да кажа по-елегантно гьонсуратлък,  от страна на на г-н Жабов, на последната сесия вчера, когато за пореден път е внесъл прословутата си докладна за фотоволтаичните паркова в двете села Дебелт и Сливово. Пак без успех. Бихте припомнили хронологията?

- Вносителят е кметът на общината. Беше внесена за първи път тази докладна през февруари и бе отхвърлена. През март пак беше внесена и пак отхвърлена. Искат повече гласове – квалифицирано мнозинство от две трети. Увеличи се броят на хората „за” през март, но пак не му достигнаха. Беше в дневния ред и на априлското заседание, но тогава в последния момент вносителят я оттегли. И на 31 май, вчера,  пак беше внесена и пак отхвърлена. Жабов не беше на сесията. Не достигна пак броят на гласовете. И се чудим защо го прави изобщо.

- До кога може да внася тази докладна той и беше ли този път в залата?

- Не беше, защото бил в болнични. За голямо съжаление това позволява правилникът на Общински съвет-Средец, който бе приет основно от управляващата група и ние не успяхме да нанесем корекции. Оказва се, че може да я внася колкото си иска пъти, за разлика от Бургас, където все пак има ограничения.

- Дали г-н Жабов е информиран за становището на г-жа Лидия Станкова – директор на Областната дирекция Земеделие-Бургас към Министерството на земеделието, от 26 май т.г. Тя се обръща към него загрижено, към областния управител на Бургас, към председателя на ОбС-Средец и зам.-министъра на земеделието. И казва, че е „...силно обезпокоена от обсъжданите идеи за изграждане на фотоволтаични паркове в землищата на Дебелт и Сливово, защото става въпрос за имоти с начин на трайно ползване – пасища, мери, ливади”. Тя настоява тези имоти от Общинския поземлен фонд да се стопанисват съобразно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - от животновъдите, а не върху тях да се направят фотоволтаици. Дали г-н Жабов знае това? Вие запознахте ли се със становището?

- Аз се запознах два дни преди сесията, на 29 май, преди заседанията на Постоянните комисии на ОбС. Беше получено в деловодството на ОбС-Средец. Аз съм един от четиримата общински съветници, които по молба на жителите на село Дебелт разписахме писмо до г-жа Лидия Станкова с молба да се произнесе. Сезирахме и останалите институции.

- Колко подписа имахте в писмото?

- 340. Но не е било проблем да се съберат повече, просто не е имало достатъчно време за организаторите.. А за Жабов, както вече казах, администрацията му твърди, че е в болничен. Говоря за деня на сесията. Останалата част от администрацията му със сигурност е запозната и няма как да не му е докладвано, че пристигна такова становище. Още повече, че той е и вносител на докладната. Тя не бе оттеглена.

- А Жабов безприсъствено на какво се надяваше на тази сесия?

- Нужни са му  12 от 17 общински съветници да гласуват „за”, за да се приеме. И пак не успя да събере 12-те гласа. За Сливово не стигна един глас. От Дебелт дойдоха граждани, които пак протестираха. И не се събраха гласове.

- Вашето мнение за този абсурден казус? Докъде води това?

- Абсурдите са много. А Дебелт е най-голямото село в общината – и като жители, и като размер. Забележете – част от площите за фотоволтаиците са планувани в околностите на селото. Много коментари съм правил, че не бива да се допуска.  Считате ли за уместно да затворим за 50 години напред с фотоволтаици едно село, което се развива?! Има пасища, мери и други земеделски площи, които са с плодороден слой. Около 1050-1100 дка общо се предвиждат за фотоволтаици, а животновъдството е приоритет.

- Какви животни се отглеждат там?

- Гледат се и говеда, и овце. Близо 1/4 от говедовъдството в регион Бургас е от община Средец. То е приоритет и на държавата. Затова са и измененията от 2015 г. в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Не съм юрист, но моята дейност изисква  юридическа основа – затова им казах, че дори да се вземе това решение, то ще бъде незаконосъобразно. Най-малкото няма да бъде спазен духът на закона. Животновъдството не е моментна дейност. То се очаква да се разраства. В крайна сметка е основен поминък за общината.

- Защо не се намери вариант за по-отдалечени села, малко населени, пустеещи зони? Пълно е с такива в тази обезлюдена община.

- В такава урбанизирана територия като Дебелт, всичко опира до комуникации и инфраструктура. Трябва да е по-далеч от селата, да не пречи по никакъв начин на развитието и поминъка.  Ако терените не се ползваха, пречка няма. Най-големият проблем е, че двете фирми-инвеститорки са създадени през май месец 2022 г.  и са кръстени предвидливо „Сливово Солар” и „Дебелт Солар”.  Убеден съм, че общинската администрация е запозната много по-отрано и много по-отрано трябваше да си свърши работата – да се направят обществени обсъждания, да се  запознаят хората, да се изберат терени, които са подходящи и да не пречат.

- Мирише ли на корупция, г-н Янков?

- Не мога да кажа.

*Разговорът с кандидат-кмета на Община Средец за идния мандат до 2027 година Димитър Янков бе проведен вчера вечерта в редакцията на Флагман. Разполагаме с официалното становище на Областната дирекция "Земеделие", откъдето ясно казват, че са силно обезпокоени от идеята на кмета на ГЕРБ Иван Жабов и му припомнят най-важните алинеи от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които той настоява да се погазят.

 


В категории: Средец


Флагман.БГ Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета 30/09/2023, Събота 16:41 10
България Всички новини
Тръмп: Ще застреляме всеки крадец (ВИДЕО) Тръмп: Ще застреляме всеки крадец (ВИДЕО) Вместо икономически национализъм, либералите ни предлагат ултраляв марксизъм Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Трансформацията е настъпила през януари, когато претърпя тежка операция на коляното Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Когато идват в Одрин, българите харчат между 1000 и 1500 лева за ден, изчислили са съседите  Това левче от соца вече струва два бона Това левче от соца вече струва два бона . Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба След като завърши моден дизайн в престижния институт „Марангони“ в Италия, Андреа се върна в България и тръгна по стъпките на своята майка Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Георги Блажев скоро ще стане татко Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Депутатът обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК е от ключово значение за присъединяването на България към Шенген Как се издържа този участник от Игри на волята Как се издържа този участник от Игри на волята Елвиса се издържа с печалбите от играта, а не от родителите си, както на няколко пъти натъртиха други участници в рuалитито Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Трябва да убедим министъра на туризма, че този проект е важен за региона, каза Пламен Янев Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Казаното от министерството е важно в контекст на неясноти на местно ниво из страната относно темпа на средствата
Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Насред слуховете за развод, които датират от години, към момента все пак е ясно – дори и да се случи това, бившата президентша ще излезе по-богата и уверена от разлъката Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус На мястото на инцидента са изпратени много полицейски екипи, пожарникари, линейки Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Феликс Белоярцев създава животоспасяващия перфторан 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент Повечето от тях са издигнати от ДПС, има и от местна коалиция, в която са ГЕРБ, “Обединени земеделци” и “Консервативна България” ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята Затварят за туристи една от световните топ забележителности Затварят за туристи една от световните топ забележителности Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители" B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия Oт миниcтepcтвoтo yтoчнявaт, чe ocнoвнaтa вaлyтa пpи външнo-тъpгoвcĸитe paзплaщaния cи ocтaвa pyблaтa Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Много райони са без ток и вода, "Елиас" се оказа по-разрушителна от "Даниел" Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие 22-годишният френски полузащитник пристигна в клуба от Локомотив Москва през 2022 година срещу сумата от 12 милиона евро
Емил СОКОЛОВ, политолог: Емил СОКОЛОВ, политолог: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили Виц на деня Виц на деня - Днес поставих ултиматум на началника си - или ми вдига заплатата, или напускам.
- Е, и какво?
- Ами, поспорихме и стигнахме до компромис... Той няма да ми вдигне заплатата, а аз няма да напускам.
Виц на деня Виц на деня Закон на алибито:
Ако кажеш на шефа си, че си закъснял, защото си спукал гума, на следващата сутрин ще спукаш гума.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-сигурният начин да заставите жена си да ви слуша внимателно е да говорите на сън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече