×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец


Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец
Димитър Янков гостува на Флагман, за да обяви своята кандидатура за кмет на есен, водач на листата ще е Живко Гърков - другият опозиционер на досегашното безвремие на ГЕРБ
02 Юни 2023, Петък, 13:51 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Емел МАХМУД

От Областната дирекция "Земеделие" ясно и точно предупреждават за последствията от беззаконието на вносителя на скандалната докладна за фотоволтаиците, които ще опасват Дебелт, става ясно още от документа, с който Флагман разполага

Димитър Янков е общински съветник в община Средец трети мандат – има два последователни от 2007 до 2015 г. и от 2019 г. до настоящия момент. През 2011 г. е кандидат за кмет. На 58 г. По професия е инженер-лесовъд, дългогодишен директор е на Държавното горско стопанство в Средец.

- Г-н Янков, много добре познавате местната политика през годините. Досега имало ли е по-слаб мандат на общинската администрация?

- Проследявал съм работата на общинската администрация още от времето, когато Тодор Пройков от БСП беше кмет, впоследствие и при първия мандат на Иван Жабов от ГЕРБ. Определено мога да кажа, че в настоящия, трети мандат на Жабов, има сериозно отстъпление. В общинската администрации има хора, които биха могли да работят много по-добре, повтарям - биха могли, но по причини, свързани най-вече с действията на кмета, те живеят и работят под необясним за мене страх. И това не се отразява добре на работата и на хората в общината. Имам предвид обаче най-вече работата на Общинския съвет, пред който кметът отдавна не счита за нужно да се явява на сесии.

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

- Подобва картина едва ли има в друга българска община? Обиден ли е? На кого? Та той има достатъчно голямо мнозинство от свои хора вътре.

- Не би следвало да е обиден. Не може да се обижда на 17 човека, на целия състав на ОбС и поради тази причина да не се явява в залата. Друго по отношение на поведението му – това е меко казано неетично. Не се изпълняват решения на Общинския съвет, важни за общността, както беше м.г. през август м.г. за преместването на Централния пазар в парка, където беше устроен по традиция преди ковид кризата от 2020 г. Там е по-широко, по-удобно за хората. На мястото, на което е сега, просто няма капацитет.

Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово

- На пук ли го направи това?

- Предвид факта, че няма реален отговор нито от него, нито от администрацията му до ден-днешен, при условие, че от ГЕРБ дори гласуваха „за”, вие си правете извода. Зададохме въпроса „има ли някаква пречка?”. Нищо не ни беше отговорено. Имам усещането, че някой и да знае нещо в веговия екип, той не смее да каже нищо. От миналия октомври досега това решение не е изпълнено.

Кметът-фантом на ГЕРБ оттегли съмнителната докладна за фотоволтаиците в община Средец, но не се яви пред протестиращите

- Сега се сещам и за друг подобен случай - кощунствен и за вярата ни. Г-н Жабов е узнал, че гласуваното предложение за укрепване на оградата на Голямобуковския манастир е дошло от опозицията, той се е възпротивил да преведе символичната сума от 2000 лв. Впрочем така ли е?

- Предложението беше, ако не се лъжа, на г-н Иван Кичев. Сумата беше от порядъка на 2000 лв., да, така беше. За съжаление съм се сблъсквал неведнъж с твърде дребнавото му поведение. Сега може и да са отпуснати парите от него, не знам. Още повече, че месец по-късно пак гласувахме подобно решение, в което бе изрично посочено, че новите средства ще се отпуснат, след като се изпратят оригинално гласуваните около 2000 лв. за манастира в Голямо Буково. Не мога да кажа дали това е изпълнено. Не съм се и интересувал впоследствие.

- Кога решихте да се кандидатирате за кмет наесен?

- До началото на кампанията все пак има време, но твърдо възнамерявам да се кандидатирам за кмет. Това решение е плод на събития, които се натрупаха през времето. От една страна поведението на Жабов, от друга, че доста хора в годините са идвали при мен за помощ и съвет, но и още повече – че г-н Живко Гърков, с когото сме съидейници, дойде при мен в края на януари т.г. и ми предложи този път аз да бъда водеща фигура в предстоящата кампания. Впоследствие Гърков пък прие поканата да е водач на листата с кандидатите ни за общински съветници.

- Гърков от каква политическа сила беше издигнат на предходните избори?

-  Не, че не е от значение, но последният път, през 2019 г.  успяхме да осъществим контакт със СДС. Тогава още не бяха в коалиция с ГЕРБ. Опитахме да направим по-широка коалиция на местно ниво. Макар че нито той, нито аз сме партийно обвързани. Гърков стигна до балотаж. За съжаление 36 гласа не му достигнаха.

- На чия подкрепа ще се надявате Вие сега?

- Възприемам се като алтернатива на управлението на Жабов. Разчитам на избирателите на Средец и общината. Считам, че съм бил последователен в отношението си към тях и като общественик съм свършил доста работа през годините. Освен кариерата си като директор, имам и 12 години стаж като общински съветник зад гърба си. Дали ще бъда признат за достоен за кмет, избирателят ще реши.

- Всъщност причината да водим този разговор е поредната проява на, как да кажа по-елегантно гьонсуратлък,  от страна на на г-н Жабов, на последната сесия вчера, когато за пореден път е внесъл прословутата си докладна за фотоволтаичните паркова в двете села Дебелт и Сливово. Пак без успех. Бихте припомнили хронологията?

- Вносителят е кметът на общината. Беше внесена за първи път тази докладна през февруари и бе отхвърлена. През март пак беше внесена и пак отхвърлена. Искат повече гласове – квалифицирано мнозинство от две трети. Увеличи се броят на хората „за” през март, но пак не му достигнаха. Беше в дневния ред и на априлското заседание, но тогава в последния момент вносителят я оттегли. И на 31 май, вчера,  пак беше внесена и пак отхвърлена. Жабов не беше на сесията. Не достигна пак броят на гласовете. И се чудим защо го прави изобщо.

- До кога може да внася тази докладна той и беше ли този път в залата?

- Не беше, защото бил в болнични. За голямо съжаление това позволява правилникът на Общински съвет-Средец, който бе приет основно от управляващата група и ние не успяхме да нанесем корекции. Оказва се, че може да я внася колкото си иска пъти, за разлика от Бургас, където все пак има ограничения.

- Дали г-н Жабов е информиран за становището на г-жа Лидия Станкова – директор на Областната дирекция Земеделие-Бургас към Министерството на земеделието, от 26 май т.г. Тя се обръща към него загрижено, към областния управител на Бургас, към председателя на ОбС-Средец и зам.-министъра на земеделието. И казва, че е „...силно обезпокоена от обсъжданите идеи за изграждане на фотоволтаични паркове в землищата на Дебелт и Сливово, защото става въпрос за имоти с начин на трайно ползване – пасища, мери, ливади”. Тя настоява тези имоти от Общинския поземлен фонд да се стопанисват съобразно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - от животновъдите, а не върху тях да се направят фотоволтаици. Дали г-н Жабов знае това? Вие запознахте ли се със становището?

- Аз се запознах два дни преди сесията, на 29 май, преди заседанията на Постоянните комисии на ОбС. Беше получено в деловодството на ОбС-Средец. Аз съм един от четиримата общински съветници, които по молба на жителите на село Дебелт разписахме писмо до г-жа Лидия Станкова с молба да се произнесе. Сезирахме и останалите институции.

- Колко подписа имахте в писмото?

- 340. Но не е било проблем да се съберат повече, просто не е имало достатъчно време за организаторите.. А за Жабов, както вече казах, администрацията му твърди, че е в болничен. Говоря за деня на сесията. Останалата част от администрацията му със сигурност е запозната и няма как да не му е докладвано, че пристигна такова становище. Още повече, че той е и вносител на докладната. Тя не бе оттеглена.

- А Жабов безприсъствено на какво се надяваше на тази сесия?

- Нужни са му  12 от 17 общински съветници да гласуват „за”, за да се приеме. И пак не успя да събере 12-те гласа. За Сливово не стигна един глас. От Дебелт дойдоха граждани, които пак протестираха. И не се събраха гласове.

- Вашето мнение за този абсурден казус? Докъде води това?

- Абсурдите са много. А Дебелт е най-голямото село в общината – и като жители, и като размер. Забележете – част от площите за фотоволтаиците са планувани в околностите на селото. Много коментари съм правил, че не бива да се допуска.  Считате ли за уместно да затворим за 50 години напред с фотоволтаици едно село, което се развива?! Има пасища, мери и други земеделски площи, които са с плодороден слой. Около 1050-1100 дка общо се предвиждат за фотоволтаици, а животновъдството е приоритет.

- Какви животни се отглеждат там?

- Гледат се и говеда, и овце. Близо 1/4 от говедовъдството в регион Бургас е от община Средец. То е приоритет и на държавата. Затова са и измененията от 2015 г. в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Не съм юрист, но моята дейност изисква  юридическа основа – затова им казах, че дори да се вземе това решение, то ще бъде незаконосъобразно. Най-малкото няма да бъде спазен духът на закона. Животновъдството не е моментна дейност. То се очаква да се разраства. В крайна сметка е основен поминък за общината.

- Защо не се намери вариант за по-отдалечени села, малко населени, пустеещи зони? Пълно е с такива в тази обезлюдена община.

- В такава урбанизирана територия като Дебелт, всичко опира до комуникации и инфраструктура. Трябва да е по-далеч от селата, да не пречи по никакъв начин на развитието и поминъка.  Ако терените не се ползваха, пречка няма. Най-големият проблем е, че двете фирми-инвеститорки са създадени през май месец 2022 г.  и са кръстени предвидливо „Сливово Солар” и „Дебелт Солар”.  Убеден съм, че общинската администрация е запозната много по-отрано и много по-отрано трябваше да си свърши работата – да се направят обществени обсъждания, да се  запознаят хората, да се изберат терени, които са подходящи и да не пречат.

- Мирише ли на корупция, г-н Янков?

- Не мога да кажа.

*Разговорът с кандидат-кмета на Община Средец за идния мандат до 2027 година Димитър Янков бе проведен вчера вечерта в редакцията на Флагман. Разполагаме с официалното становище на Областната дирекция "Земеделие", откъдето ясно казват, че са силно обезпокоени от идеята на кмета на ГЕРБ Иван Жабов и му припомнят най-важните алинеи от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които той настоява да се погазят.

 


В категории: Средец


България Всички новини
Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Имала "изключително големи заслуги за двустранните отношения между Република България и Италианската република"
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори