×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри


Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри
На предходната сесия едва трима гласуваха "за" да се изградят инсталациите на фирма от Хасково, този път мотивираните "за" станаха 10
29 Март 2023, Сряда, 17:31 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Близо 400 подписа "против" събраха жителите на с. Дебелт, точката от дневния ред на сесията не мина за втори пореден път

Край село Дебелт, община Средец, няма да бъде изградена фотоволтаична централа, засега. Причината са близо 400-те жители на населеното място, които се обявиха против това инвестиционно намерение. Извънредната докладна записка в днешния дневен ред на местния парламент бе даване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж за изграждането на фотоволтаична централа. Тя не беше приета от Общинския съвет. Същото предложение, касаещо и село Сливово, също бе отхвърлено. 

Точката за втори път влиза в дневния ред и е за даване на предварително съгласие на определено дружество. Без търг или конкурс. Инвеститори съответно за двете села са Деултум Солар ЕООД и Сливово Солар ЕООД. Управител и на двете дружества, регистрирани в Хасково, е Кирил Кирилов. 

Предложението предизвика спорове в Общинския съвет и разцепване на групите. Димитър Янков от СДС още в началото на сесията предложи двете извънредни точки да отпаднат от дневния ред. Като мотив той посочи, че веднъж вече са отхвърлени и не вижда никаква промяна в обстоятелствата, за да се гласува отново. Той обясни, че не са спазени елементарни препоръки. 

„Най-важният аспект е подписката на жителите на село Дебелт. Близо 400 души се обявиха против. Администрацията на кмета Иван Жабов не си е свършила работата, трябваше да разговаря с местното население. Единствената промяна в предложението е, че за село Дебелт площта, на която ще се изгради централата, е увеличена – от 800 на 1100 дка“, каза Янков от трибуната на Общинския съвет.

Недоволството на хората идва от това, че голяма част от тези терени са пасища и няма да бъдат компенсирани след изграждането на фотоволтаиците. Въпреки мотивите на Димитър Янков, двете докладни записки влязоха в дневния ред. На сесията присъстваше и представител на дружеството - адв. Янко Калпакчиев, който отговаряше на въпросите на съветниците. 

Той обясни, че дружеството е осъществило контакт с животновъдите, които били съгласни и отстъпили определени парцели. "Предвиждаме 3 процента от приходите от придобитата електроенергия да са за администрацията. По груби сметки това са около 600 хил евро ежегодно на проект – за Сливово, и за Дебелт. А по отношение на количеството на земите – увеличили сме ги, защото не всички ще влязат в инвестиционното намерение, някои от парцелите няма как да станат за правенето на фотоволтаична централа. Тоест ще се използва около 850 дка, другите парцели ще отпаднат“, обясни представителят на дружеството. 

 

Любопитен бе фактът, че на предходната сесия само трима съветници са били "за" реализацията на хасковския предприемач. Този път обаче 10 от 16-те гласували одобриха предложението, не стана ясно как са били мотивирани да сменят отношението си към бъдещото частно предприятие за добив на зелена енергия. За да мине решението, са необходими 2/3 мнозинство, тоест 12 души да дадат положителен вот, което не се случи. Сред гласувалите "за"  този път бе и съветникът от БСП Иван Кичев. Кичев в изказването си обясни, че с адв. Калпакчиев са приятели, но тук отношенията им са изцяло работни. Съветникът от БСП попита как точно тези 3 % ще се прехвърлят като бонус към Общината и че положителният му вот зависи от отговора на адвоката. 

„Предлагам в договора за прехвърлянето на правото на строеж да се отбележи, че инвеститорът го заплаща под формата на дарение и след това допълнително да се направи отделен договор между двете страни, за да се изплати това задължение“, обясни от своя страна адв. Калпакчиев. 

В дебатите се включи и кметът на Дебелт Иванка Ангелова, според която ползите за селото от изграждането на централата са повече от негативите, въпреки недоволството на жителите.

"За" гласува цялата група на ГЕРБ, двама съветници от НФСБ, един от съветниците на СДС, двама от БСП. "Против" бяха двама от СДС, "въздържал се" бе един от БСП и двама от БЗНС-Александър Стамболийски. 

След отхвърлянето на докладната записка Димитър Янков заяви, че това за него не е спечелена битка и обвини кмета Иван Жабов, че не се вслушва в проблемите на жителите на общината. 

„Заради порочни действия на общинската администрация, заради това, че не се вслушват в думите на съветниците и безпардонното постоянно отсъствие на кмета, се стигна до положение, че Общинският съвет да носи всички негативи. Той да е последна бариера – да се гласува неинформативно. Трябва да знаем какво искат жителите на нашата община. Разпореждаме се с общински имоти. В случая Дебелт – неговите жители трябва да се произнесат. Незадоволителна работа от страна на Общината, тук трябва да се превръщаме в юристи и да даваме предложения как да се формулират елементарни неща“, каза в заключение съветникът. 

За пореден път, по традиция, кметът Иван Жабов не счете за нужно да се яви на сесията, въпреки че обсъждането касае сериозна инвестиция.


В категории: Средец


22
Коментара по темата
22.
До Mina
31.03.2023 22:44:45
0
5
Минке, тебе кво те засяга Атанас Пъчков. Работи по европейски програми. Ами работи и ти. Ама за туй акъл и образование се иска. Пък и парици, първо да си финансираш проекта, пък после да ти ги възстановят. Пък ти не му бери грижата, за контрол си има съответните органи. А по въпроса за селото, може много ама няма хора насреща. Пък не е и длъжен. Ти какво направи за селото, а?
21.
Джон Смит
30.03.2023 12:30:16
0
10
Проблема с използването на пасища за целите на производството на електроенергия се състои в това, че в следващите 50 години се лишаваме от възможността за отглеждане на животни и земеделска продукция. И днес голяма част от храната на пазара е внос, нещо което е недопустимо за суверенна държава. Разбира се прехода към зелена енергия е необходим, но в случая, покривните пространства са много по-подходящи за целта и в същото време много хора могат да се възползват и да си поставят по 5 kwp, като по този начин осигурят енергийната си ,,независимост''. В момента се концентрира произвоството на ел.енергия в рамките на малка група с общи интереси, чиито интереси са абсолютно винаги против обществения.
А обещаните пари за общината както винаги се получава се разпределят в националния бюджет и оттам общината трябва да защитава разходите за инфраструктура и брагоустройство. Дебелт ще бъде колония, чиято земя ще осигурява доход за националния бюджет, но няма да се възползва от продукта на своята земя. И сега данъците години наред се събираха и от гражданите и от заводите в Дебелт, а това което получава е липса на инфраструктура. Има нужда от реална политическа икономия, която да издържа най-голямо количество производителен труд и увеличава най-много годишния продукт на земята и труда.
20.
Grajdanin
30.03.2023 08:29:57
2
6
Dareniq na ob6tinata,pak shemj,firmi bez konkurs,direktni...waleri j maika mu vyrtqt shemj j 100%sa nameseni w taq rabota..a kak sa gi stimulirali tiq li,mi s pari ve men,te samo za tuj hodqt tam. Grada stana selo i ukaeno sastoqnie nikoi ne go e grija za typoto ni selo,samo kradat. Kradci.
19.
XX
30.03.2023 01:25:43
2
5
До 17

"Хората се опитват да направят нещо..." - ми и оня с кирката ако дойде и ти я забие в КК спала на колата - и той се опитва да направи нещо...
18.
Mina
29.03.2023 23:35:47
5
2
Atanas pachkov същия измамник яко европроекти какво реално е направил за селото?
17.
Смешни сте
29.03.2023 23:11:10
12
12
Страшни разбираче сте всички тука.... Все търсите измами, не гледате себе си. Хората се опитват да направят нещо и вие пак сте недоволни. Като правят, защо правят.... Като не правят, защо не правят. Все нямате угода.
16.
ХХ
29.03.2023 23:07:24
5
7
Аз много разбирам от квантова физика и геомагнитна защита. Около фотоволтаичните инсталации трябва да се засади пояс от дървета и няма абсолютни никакви проблеми. Тези дървета трябва да се поръсват с плюнка от бухал и от стар кенеф паяжина. В кенефа трябва да се е изходила ХХ-ристинка, щото тя пуска най-големите кефали.
15.
*********
29.03.2023 23:01:18
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Мария
29.03.2023 22:58:24
2
12
Това са пак номерата на Ивана .Много се радвам,че хората в селото този път са действали. Събрали са 400 подписа..Само така!Няма да трасето повече Ивана!Само така!
13.
XX
29.03.2023 22:01:30
1
5
До 11

Съмнявам се да им пречи електромагнитно лъчение (не знам далеч или близо до къщите са полетата), но знам, че на Земята ще и стане същото, като на автора на пост 2 ако го треснеш много (ама много) здраво с гумен чук (от тези за паветата) по главата - видимо нищо...
12.
Митко
29.03.2023 21:31:29
4
13
Поредната измама на Иванка
11.
Banderas
29.03.2023 21:31:07
9
24
Не е проблем какво ще стане с земята,проблема е че жителите на село ДЕБЕЛТ ще живеят в микровълнова печка.Тези батерии излъчват електромагнитна радиация която е много вредна за хората.Преди "коментарите" информираите се!!!
10.
Glavata
29.03.2023 21:14:22
2
16
Валери Ангелов левия от Дебелт какво направи за 8г за родното си място ???? Може ли някой да ми каже,че аз нещо не разбрах?
9.
ХХ
29.03.2023 21:13:42
13
8
Бъдещето е на електроенергията от фотоволтаични електроцентрали. От ЕС дават субсидии за построяването им, дано да има български фирми, които да се занимават с монтажа на фотоволтаични панели.
8.
Истина
29.03.2023 20:53:41
0
14
Тея папури да оправят пътя към Затвор Дебелт, че скоро моста ще падне и ще стане някоя трагедия.
7.
*********
29.03.2023 20:01:14
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
*********
29.03.2023 19:48:33
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
Курти
29.03.2023 19:34:30
20
16
Хората им дават по 1,2 милиона евро всяка година и те отказват да прибират мангизите . Егати и общинските съветници ,пъпеши…
Горския да хваща гората веднага , слуга такава !
4.
Suna
29.03.2023 19:19:20
11
8
Иван жабов и Иванка Ангелова кметовете на Дебелт и Средец които направи общината да цъфти с много заводи фабрики увеличение на населението успешен дребен и среден бизнес
3.
Mario
29.03.2023 18:57:40
4
29
Валери Ангелов от Дебелт и майка му Иванка която в кметица,заедно с Иван жабов купиха общинска земя с Дебелт за 20лв на декар и сега искат да я изиграят по европроект
2.
546 Y 569
29.03.2023 17:50:08
19
17
И какво ще и стане на земята от панелите.
1.
ХХ
29.03.2023 17:41:05
9
31
Браво на хората!

Пазете си земята!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори