×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри


Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри
На предходната сесия едва трима гласуваха "за" да се изградят инсталациите на фирма от Хасково, този път мотивираните "за" станаха 10
29 Март 2023, Сряда, 17:31 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Близо 400 подписа "против" събраха жителите на с. Дебелт, точката от дневния ред на сесията не мина за втори пореден път

Край село Дебелт, община Средец, няма да бъде изградена фотоволтаична централа, засега. Причината са близо 400-те жители на населеното място, които се обявиха против това инвестиционно намерение. Извънредната докладна записка в днешния дневен ред на местния парламент бе даване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж за изграждането на фотоволтаична централа. Тя не беше приета от Общинския съвет. Същото предложение, касаещо и село Сливово, също бе отхвърлено. 

Точката за втори път влиза в дневния ред и е за даване на предварително съгласие на определено дружество. Без търг или конкурс. Инвеститори съответно за двете села са Деултум Солар ЕООД и Сливово Солар ЕООД. Управител и на двете дружества, регистрирани в Хасково, е Кирил Кирилов. 

Предложението предизвика спорове в Общинския съвет и разцепване на групите. Димитър Янков от СДС още в началото на сесията предложи двете извънредни точки да отпаднат от дневния ред. Като мотив той посочи, че веднъж вече са отхвърлени и не вижда никаква промяна в обстоятелствата, за да се гласува отново. Той обясни, че не са спазени елементарни препоръки. 

„Най-важният аспект е подписката на жителите на село Дебелт. Близо 400 души се обявиха против. Администрацията на кмета Иван Жабов не си е свършила работата, трябваше да разговаря с местното население. Единствената промяна в предложението е, че за село Дебелт площта, на която ще се изгради централата, е увеличена – от 800 на 1100 дка“, каза Янков от трибуната на Общинския съвет.

Недоволството на хората идва от това, че голяма част от тези терени са пасища и няма да бъдат компенсирани след изграждането на фотоволтаиците. Въпреки мотивите на Димитър Янков, двете докладни записки влязоха в дневния ред. На сесията присъстваше и представител на дружеството - адв. Янко Калпакчиев, който отговаряше на въпросите на съветниците. 

Той обясни, че дружеството е осъществило контакт с животновъдите, които били съгласни и отстъпили определени парцели. "Предвиждаме 3 процента от приходите от придобитата електроенергия да са за администрацията. По груби сметки това са около 600 хил евро ежегодно на проект – за Сливово, и за Дебелт. А по отношение на количеството на земите – увеличили сме ги, защото не всички ще влязат в инвестиционното намерение, някои от парцелите няма как да станат за правенето на фотоволтаична централа. Тоест ще се използва около 850 дка, другите парцели ще отпаднат“, обясни представителят на дружеството. 

 

Любопитен бе фактът, че на предходната сесия само трима съветници са били "за" реализацията на хасковския предприемач. Този път обаче 10 от 16-те гласували одобриха предложението, не стана ясно как са били мотивирани да сменят отношението си към бъдещото частно предприятие за добив на зелена енергия. За да мине решението, са необходими 2/3 мнозинство, тоест 12 души да дадат положителен вот, което не се случи. Сред гласувалите "за"  този път бе и съветникът от БСП Иван Кичев. Кичев в изказването си обясни, че с адв. Калпакчиев са приятели, но тук отношенията им са изцяло работни. Съветникът от БСП попита как точно тези 3 % ще се прехвърлят като бонус към Общината и че положителният му вот зависи от отговора на адвоката. 

„Предлагам в договора за прехвърлянето на правото на строеж да се отбележи, че инвеститорът го заплаща под формата на дарение и след това допълнително да се направи отделен договор между двете страни, за да се изплати това задължение“, обясни от своя страна адв. Калпакчиев. 

В дебатите се включи и кметът на Дебелт Иванка Ангелова, според която ползите за селото от изграждането на централата са повече от негативите, въпреки недоволството на жителите.

"За" гласува цялата група на ГЕРБ, двама съветници от НФСБ, един от съветниците на СДС, двама от БСП. "Против" бяха двама от СДС, "въздържал се" бе един от БСП и двама от БЗНС-Александър Стамболийски. 

След отхвърлянето на докладната записка Димитър Янков заяви, че това за него не е спечелена битка и обвини кмета Иван Жабов, че не се вслушва в проблемите на жителите на общината. 

„Заради порочни действия на общинската администрация, заради това, че не се вслушват в думите на съветниците и безпардонното постоянно отсъствие на кмета, се стигна до положение, че Общинският съвет да носи всички негативи. Той да е последна бариера – да се гласува неинформативно. Трябва да знаем какво искат жителите на нашата община. Разпореждаме се с общински имоти. В случая Дебелт – неговите жители трябва да се произнесат. Незадоволителна работа от страна на Общината, тук трябва да се превръщаме в юристи и да даваме предложения как да се формулират елементарни неща“, каза в заключение съветникът. 

За пореден път, по традиция, кметът Иван Жабов не счете за нужно да се яви на сесията, въпреки че обсъждането касае сериозна инвестиция.


В категории: Средец


22
Коментара по темата
22.
До Mina
31.03.2023 22:44:45
0
5
Минке, тебе кво те засяга Атанас Пъчков. Работи по европейски програми. Ами работи и ти. Ама за туй акъл и образование се иска. Пък и парици, първо да си финансираш проекта, пък после да ти ги възстановят. Пък ти не му бери грижата, за контрол си има съответните органи. А по въпроса за селото, може много ама няма хора насреща. Пък не е и длъжен. Ти какво направи за селото, а?
21.
Джон Смит
30.03.2023 12:30:16
0
10
Проблема с използването на пасища за целите на производството на електроенергия се състои в това, че в следващите 50 години се лишаваме от възможността за отглеждане на животни и земеделска продукция. И днес голяма част от храната на пазара е внос, нещо което е недопустимо за суверенна държава. Разбира се прехода към зелена енергия е необходим, но в случая, покривните пространства са много по-подходящи за целта и в същото време много хора могат да се възползват и да си поставят по 5 kwp, като по този начин осигурят енергийната си ,,независимост''. В момента се концентрира произвоството на ел.енергия в рамките на малка група с общи интереси, чиито интереси са абсолютно винаги против обществения.
А обещаните пари за общината както винаги се получава се разпределят в националния бюджет и оттам общината трябва да защитава разходите за инфраструктура и брагоустройство. Дебелт ще бъде колония, чиято земя ще осигурява доход за националния бюджет, но няма да се възползва от продукта на своята земя. И сега данъците години наред се събираха и от гражданите и от заводите в Дебелт, а това което получава е липса на инфраструктура. Има нужда от реална политическа икономия, която да издържа най-голямо количество производителен труд и увеличава най-много годишния продукт на земята и труда.
20.
Grajdanin
30.03.2023 08:29:57
2
6
Dareniq na ob6tinata,pak shemj,firmi bez konkurs,direktni...waleri j maika mu vyrtqt shemj j 100%sa nameseni w taq rabota..a kak sa gi stimulirali tiq li,mi s pari ve men,te samo za tuj hodqt tam. Grada stana selo i ukaeno sastoqnie nikoi ne go e grija za typoto ni selo,samo kradat. Kradci.
19.
XX
30.03.2023 01:25:43
2
5
До 17

"Хората се опитват да направят нещо..." - ми и оня с кирката ако дойде и ти я забие в КК спала на колата - и той се опитва да направи нещо...
18.
Mina
29.03.2023 23:35:47
5
2
Atanas pachkov същия измамник яко европроекти какво реално е направил за селото?
17.
Смешни сте
29.03.2023 23:11:10
12
12
Страшни разбираче сте всички тука.... Все търсите измами, не гледате себе си. Хората се опитват да направят нещо и вие пак сте недоволни. Като правят, защо правят.... Като не правят, защо не правят. Все нямате угода.
16.
ХХ
29.03.2023 23:07:24
5
7
Аз много разбирам от квантова физика и геомагнитна защита. Около фотоволтаичните инсталации трябва да се засади пояс от дървета и няма абсолютни никакви проблеми. Тези дървета трябва да се поръсват с плюнка от бухал и от стар кенеф паяжина. В кенефа трябва да се е изходила ХХ-ристинка, щото тя пуска най-големите кефали.
15.
*********
29.03.2023 23:01:18
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Мария
29.03.2023 22:58:24
2
12
Това са пак номерата на Ивана .Много се радвам,че хората в селото този път са действали. Събрали са 400 подписа..Само така!Няма да трасето повече Ивана!Само така!
13.
XX
29.03.2023 22:01:30
1
5
До 11

Съмнявам се да им пречи електромагнитно лъчение (не знам далеч или близо до къщите са полетата), но знам, че на Земята ще и стане същото, като на автора на пост 2 ако го треснеш много (ама много) здраво с гумен чук (от тези за паветата) по главата - видимо нищо...
12.
Митко
29.03.2023 21:31:29
4
13
Поредната измама на Иванка
11.
Banderas
29.03.2023 21:31:07
9
24
Не е проблем какво ще стане с земята,проблема е че жителите на село ДЕБЕЛТ ще живеят в микровълнова печка.Тези батерии излъчват електромагнитна радиация която е много вредна за хората.Преди "коментарите" информираите се!!!
10.
Glavata
29.03.2023 21:14:22
2
16
Валери Ангелов левия от Дебелт какво направи за 8г за родното си място ???? Може ли някой да ми каже,че аз нещо не разбрах?
9.
ХХ
29.03.2023 21:13:42
13
8
Бъдещето е на електроенергията от фотоволтаични електроцентрали. От ЕС дават субсидии за построяването им, дано да има български фирми, които да се занимават с монтажа на фотоволтаични панели.
8.
Истина
29.03.2023 20:53:41
0
14
Тея папури да оправят пътя към Затвор Дебелт, че скоро моста ще падне и ще стане някоя трагедия.
7.
*********
29.03.2023 20:01:14
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
*********
29.03.2023 19:48:33
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
Курти
29.03.2023 19:34:30
20
16
Хората им дават по 1,2 милиона евро всяка година и те отказват да прибират мангизите . Егати и общинските съветници ,пъпеши…
Горския да хваща гората веднага , слуга такава !
4.
Suna
29.03.2023 19:19:20
11
8
Иван жабов и Иванка Ангелова кметовете на Дебелт и Средец които направи общината да цъфти с много заводи фабрики увеличение на населението успешен дребен и среден бизнес
3.
Mario
29.03.2023 18:57:40
4
29
Валери Ангелов от Дебелт и майка му Иванка която в кметица,заедно с Иван жабов купиха общинска земя с Дебелт за 20лв на декар и сега искат да я изиграят по европроект
2.
546 Y 569
29.03.2023 17:50:08
19
17
И какво ще и стане на земята от панелите.
1.
ХХ
29.03.2023 17:41:05
9
31
Браво на хората!

Пазете си земята!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Поколението, родено през 2005 година, израсна в интересни времена на трансформация на цялото ни общество Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица с правилните подправки месото изобщо няма да ви липсва Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ определено са колоритни Зехтинът предпазва от деменция Зехтинът предпазва от деменция Редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият и диабет Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на бежанци от една държава в друга Бургаски абитуриенти дефилираха с тоалети от модните столици Милано, Истанбул и... Каблешково Бургаски абитуриенти дефилираха с тоалети от модните столици Милано, Истанбул и... Каблешково Вижте ги  Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поведе колоната от образователни институции на шествието за 24 май Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поведе колоната от образователни институции на шествието за 24 май Чуждестранните студенти се включиха в редиците на възпитаниците на висшето учебно заведение Парад на младостта и красотата започва в Бургас Парад на младостта и красотата започва в Бургас Красиви, свежи и научили добре своите уроци, те вече гледат към бъдещето и отброяват за последно от 1 до 12  Димитър Найденов навръх 24 май обясни как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето Димитър Найденов навръх 24 май обясни как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето Дали заплата от 1500 лв. отговаря на ролята на учителя в нашето общество (колкото на продавачка в мола, б. а.) – толкова получава един млад педагог, който постъпва на работа, затова решихме да попитаме един политик, който се е доказал като най-работещите и милеещи за каузата Бургас Ето за какво победителите от „Един за друг“ ще дадат парите от наградата Ето за какво победителите от „Един за друг“ ще дадат парите от наградата След раждането на дъщеря им участието в предаването е второто най- хубаво нещо, което им се е случвало
Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Ще прави нов формат Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Интригантското риалити се опита да разсее слуховете за финала  Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори