×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Откриха нелегални цигари и лекарства на „Капитан Андреево“
  • Няколко страни изпращат помощ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ
  • Денков възложи на новите министри да проверят имало ли е злоупотреби за милиарди
  • Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов
  • Плувните басейни в Бургас отварят врати за предстоящия летен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово


Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово
Опозиционерът Димитър Янков (горе вдясно) пита защо Иван Жабов (горе вляво) не присъства на заседанията, за да изкаже своето мнение
24 Април 2023, Понеделник, 15:28 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Дали е успял този път да събере необходимото мнозинство и ще мине ли скандалната според опозицията точка – предстои да разберем

Докладната записка, която предизвиква бурни скандали вече две поредни сесии на Общинския съвет на Средец, отново е вкарана в дневния ред. Целта е общинските съветници най-после да дадат зелена светлина за изграждането на фотоволтаична централа в землището на селата Дебелт и Сливово на определено дружество без тръжна процедура. Въпреки че на две поредни сесии точката бе отхвърлена, кметът Иван Жабов прави пореден опит да я прокара с надеждата, че с упоритост всичко се постига. Ако и сега докладната бъде отхвърлена, кметът сигурно ще я входира за четвърти, а защо не и за пети път.

Инвеститори на фотоволтаичната централа са "Деултум Солар" ЕООД и "Сливово Солар" ЕООД. Управител и на двете дружества, регистрирани в Хасково, е Кирил Кирилов. Ако бъде приета докладната записка, те ще получат право да ползват терена за 50 години. 

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

Докладната записка ще се разгледа в сряда, когато е заседанието на ОбС в Средец. 

Според местните, изграждането на централата на точно това място, ще се отрази пагубно за всички животновъди в района, тъй като ще останат без пасища и мери. „Искат да убият местното производство. И то точно тогава, когато министърът на земеделието Явор Гечев обяви ясно, че трябва да се запази българското животновъдство. В този дух е и решението на Министерския съвет да се забрани вносът на месо и зърно от Украйна“, коментират животновъди.  

Флагман.бг се свърза с опозиционера Димитър Янков от СДС, който е твърд противник на идеята. На предходната сесия той настоя докладната изобщо да не влизе в дневния ред. Той се аргументира с това, че в Дебел избухна огромно общественото недоволство, а жителите организираха подписка срещу предложението. Тя е адресирана и до Областния управител проф. Мария Нейкова.

Броят на съветниците, подкрепящи фотоволтаика, главоломно нарасна от 3 на 10

„И при третото внасяне на докладната записка няма съществени промени. Настоявах Общинската администрация да си свърши работата, но това така и не се случи. Не са обезпечени площите, които трябва да се предложат на животновъдите, ако тези тучни пасища бъдат предоставени на инвеститора. Хората на Жабов обещават да ги компенсират, след като се даде предварително съгласие от общинските съветници. Но така не е редно. Нека да помислим за животновъдите. Първо те да бъдат компенсирани и едва тогава да се предприемат следващите стъпки. Освен това не може да им се предлагат нови пасища, които не са в землището на съответното село. Например овцевъдите от Дебелт да си водят стадата в друго село, което е отдалечено на километри. Не на последно място е обществената реакция. Както знаете, жителите на Дебелт организираха подписка срещу предложението за изграждане на фотоволтаичната централа. А тяхното мнение изобщо не е взето под внимание. Ние сме район с огромен потенциал за животновъдство, но вместо да помагаме на стопаните да се разраснат, ние ги свиваме. Тук не става въпрос за 10-20-30 дка, а за площи от над 1000 дка“, каза Димитър Янков. 

Според него е изключително неуважително от страна на кмета Жабов да направи такова предложение, но да не присъства на заседанията на Общинския съвет. 

„Вече стана практика г-н Жабов да се държи високомерно и да не е на сесиите. А е важно да се чуе неговото мнение“, казва още опозиционерът.

На първата сесия докладната записка бе покрепена от едва трима съветници. На второто заседание през март броят на гласувалите "за" неочаквано нарасна на 10, без да стане ясно какво точно е мотивирало избранниците да променят вота си. За да се приеме предложението, трябва мнозинство от 12 души. Т.е. трябва да се убедят още само двама. Според Янков те вече са убедени.

Сред гласувалите "за" е общинският съветник Антоанета Колеолова. Потърсихме именно нея за коментар, тъй като тя е началник на Поземлената комисия и отлично знае, че когато се отнемат площи, отредени за пасища, трябва да се осигурят други. Колеолова обаче каза, че е в болнични и отказа какъвто и да е коментар. 

Иван Кичев, БСП: Инвеститорът ми е приятел, но ще гласувам по съвест

Свързахме се и с общинския съветник Иван Кичев от БСП. През февруарската сесия Кичев гласува против предложението, но после го подкрепи. За изненада на опозиционерите в Общинския съвет. Как ще гласува сега и какви са му мотивите, ето как отговори той:

"Предложенията за изграждане на фотоволтаични централи в двете села трябва да се подкрепят. Досега тук под една или друга форма са минали над 10 подобни проекта. Инвеститорът предлага да дарява на Общината всяка година 3% от печалбата си. В цифри това означава 1-1,2 млн. евро", изчислява той пред Флагман.бг, но едва ли има отговор на въпроса каква и дали изобщо ще калкулира печалба бъдещият партньор на Общината. Кичев припомни, че са продавани земи, давано е учредено право на строеж, минавали са някакви плащания и дотам приключвали нещата. Този път той защитава модела и настоява, че средствата щели да бъдат изразходвани изцяло в социалната сфера. 

"Аз като съветник от БСП няма как да не подкрепя подобно предложение. Тази сума ще е по-голяма от всички наеми, които Общината прибира в момента. Това е причината да сменя позицията си. Разбирам какви са намеците, едва ли не имам финансови завсимости. Аз не съм скрил, че с представителя на дружеството г-н Калпакчиев сме приятели. Но едното няма нищо общо с другото“, каза Кичев. 

Според него подписите на жителите на село Дебелт били манипулирани и не били автентични. 

Кичев наесен ще е кандидат на социалистите за кмет и се надявал повече кметът на ГЕРБ Жабов да не печели избори. Най-интересно ще бъде как ще гласува голямото населено място Дебелт, откъдето произлиза подписката с нежелание да се изгражда фотоволтаичният парк на Жабов - предложение, подкрепено и от Кичев.


В категории: Средец


Най-грижовните зодии
Най-грижовните зодии 07/06/2023, Сряда 21:20 0
11
Коментара по темата
11.
*********
26.04.2023 21:12:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Свилен Дяковр
26.04.2023 04:00:18
2
4
Гербаджийска мафия
9.
*********
24.04.2023 22:08:30
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Айде сега
24.04.2023 19:42:23
1
7
Кмета или какъвто е там след репортажа за с. Сливово,което е под негова опека 12 години да вземе да запуши 3 дупки за 12 години и един видео репортаж по тв и тогава да се изявява като местен шериф и не само там, а и на други български села,нека партията му да вземе и мнение.
7.
*********
24.04.2023 17:10:17
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
mimi
24.04.2023 17:07:21
0
4
Аз нещо не разбрах, кой е Кирилов и кой е Калпакчиев? Кой ще е собственика в крайна сметка? Или убеждаващият е Калпакчиев, а Кирилов ще е "управляващия" /с адресна регистрация в полето/!?!?
5.
*********
24.04.2023 17:03:10
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Веско
24.04.2023 16:35:36
0
20
Сами си отговорете , за каква далавера става въпрос
3.
-
24.04.2023 16:22:50
0
20
Изглежда добре е подплатена съвеста на Кичев
2.
Герги Манев
24.04.2023 15:49:00
0
22
Киро - Мандрата или Пелтека съм го извикал аз. С него си ходим на лов по Тополвград, защото тук всичко избих. Той е най-големия вносител на панели и винаги мисли за мен с минимум 3%.
1.
n---
24.04.2023 15:43:15
0
25
"те вече са убедени"- смятай за какво става въпрос , сами преценете!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже 5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже Ето кои са те Как да започнете от нулата след развод Как да започнете от нулата след развод Браковете често се разпадат, защото само любовта не е достатъчна Най-грижовните зодии Най-грижовните зодии Вижте кои са те Рецепта за гювече на тиган Рецепта за гювече на тиган Знаете ли как се приготвя гювече, но не във фурна, а на тиган - вече знаете Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Това е най-разтърсващата кървава трагедия от началото на този век, единодушни са полицаи и прокурори Не яжте тези плодове, ако сте на диета Не яжте тези плодове, ако сте на диета Има няколко причини, поради които тялото иска сладки плодове Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Това показват данните от информационния бюлетин Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Вижте кои са Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби в душите и умовете на нашите избраници Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Операцията продължи час и половина
Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Средностатистическия ви овчар в северен Таджикистан знае добре кой взриви Северен поток II. То е очевидно. Мисли ли овчарят, че някакъв слаб пич в рокля е момиче? Хаха, стига бе. Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света Папа Франциск приет в болница за операция Папа Франциск приет в болница за операция Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Общо 90 са пострадалите до момента Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати И двамата заподозрени коментираха, че са невинни Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Властите призоваха хората с дихателни проблеми, възрастните и най-малките да не излизат от домовете си Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Руснаци обстрелваха областния град по време на евакуацията, ранени са полицаи Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Ударът е бил нанесен с реактивна система за залпов огън „Олха“ Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Кремъл обясни, че става въпрос за хакерска атака
Любен Дилов - син Любен Дилов - син Среща с естествения интелект на Иван Гешев промени решението на Нинова за правителство Виц на деня Виц на деня - Може ли да пробвам полата на витрината?
- Г-жо, имаме пробна но щом настоявате...
Виц на деня Виц на деня - Занимавате ли се със спорт?
- С*ксът брои ли се?
- Естествено!
- Не се занимавам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Изречението "Размерът няма значение" е толкова утешителено за мъжете, колкото "Вътрешната красота е най-важна" за жените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече