×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово


Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово
Опозиционерът Димитър Янков (горе вдясно) пита защо Иван Жабов (горе вляво) не присъства на заседанията, за да изкаже своето мнение
24 Април 2023, Понеделник, 15:28 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Дали е успял този път да събере необходимото мнозинство и ще мине ли скандалната според опозицията точка – предстои да разберем

Докладната записка, която предизвиква бурни скандали вече две поредни сесии на Общинския съвет на Средец, отново е вкарана в дневния ред. Целта е общинските съветници най-после да дадат зелена светлина за изграждането на фотоволтаична централа в землището на селата Дебелт и Сливово на определено дружество без тръжна процедура. Въпреки че на две поредни сесии точката бе отхвърлена, кметът Иван Жабов прави пореден опит да я прокара с надеждата, че с упоритост всичко се постига. Ако и сега докладната бъде отхвърлена, кметът сигурно ще я входира за четвърти, а защо не и за пети път.

Инвеститори на фотоволтаичната централа са "Деултум Солар" ЕООД и "Сливово Солар" ЕООД. Управител и на двете дружества, регистрирани в Хасково, е Кирил Кирилов. Ако бъде приета докладната записка, те ще получат право да ползват терена за 50 години. 

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

Докладната записка ще се разгледа в сряда, когато е заседанието на ОбС в Средец. 

Според местните, изграждането на централата на точно това място, ще се отрази пагубно за всички животновъди в района, тъй като ще останат без пасища и мери. „Искат да убият местното производство. И то точно тогава, когато министърът на земеделието Явор Гечев обяви ясно, че трябва да се запази българското животновъдство. В този дух е и решението на Министерския съвет да се забрани вносът на месо и зърно от Украйна“, коментират животновъди.  

Флагман.бг се свърза с опозиционера Димитър Янков от СДС, който е твърд противник на идеята. На предходната сесия той настоя докладната изобщо да не влизе в дневния ред. Той се аргументира с това, че в Дебел избухна огромно общественото недоволство, а жителите организираха подписка срещу предложението. Тя е адресирана и до Областния управител проф. Мария Нейкова.

Броят на съветниците, подкрепящи фотоволтаика, главоломно нарасна от 3 на 10

„И при третото внасяне на докладната записка няма съществени промени. Настоявах Общинската администрация да си свърши работата, но това така и не се случи. Не са обезпечени площите, които трябва да се предложат на животновъдите, ако тези тучни пасища бъдат предоставени на инвеститора. Хората на Жабов обещават да ги компенсират, след като се даде предварително съгласие от общинските съветници. Но така не е редно. Нека да помислим за животновъдите. Първо те да бъдат компенсирани и едва тогава да се предприемат следващите стъпки. Освен това не може да им се предлагат нови пасища, които не са в землището на съответното село. Например овцевъдите от Дебелт да си водят стадата в друго село, което е отдалечено на километри. Не на последно място е обществената реакция. Както знаете, жителите на Дебелт организираха подписка срещу предложението за изграждане на фотоволтаичната централа. А тяхното мнение изобщо не е взето под внимание. Ние сме район с огромен потенциал за животновъдство, но вместо да помагаме на стопаните да се разраснат, ние ги свиваме. Тук не става въпрос за 10-20-30 дка, а за площи от над 1000 дка“, каза Димитър Янков. 

Според него е изключително неуважително от страна на кмета Жабов да направи такова предложение, но да не присъства на заседанията на Общинския съвет. 

„Вече стана практика г-н Жабов да се държи високомерно и да не е на сесиите. А е важно да се чуе неговото мнение“, казва още опозиционерът.

На първата сесия докладната записка бе покрепена от едва трима съветници. На второто заседание през март броят на гласувалите "за" неочаквано нарасна на 10, без да стане ясно какво точно е мотивирало избранниците да променят вота си. За да се приеме предложението, трябва мнозинство от 12 души. Т.е. трябва да се убедят още само двама. Според Янков те вече са убедени.

Сред гласувалите "за" е общинският съветник Антоанета Колеолова. Потърсихме именно нея за коментар, тъй като тя е началник на Поземлената комисия и отлично знае, че когато се отнемат площи, отредени за пасища, трябва да се осигурят други. Колеолова обаче каза, че е в болнични и отказа какъвто и да е коментар. 

Иван Кичев, БСП: Инвеститорът ми е приятел, но ще гласувам по съвест

Свързахме се и с общинския съветник Иван Кичев от БСП. През февруарската сесия Кичев гласува против предложението, но после го подкрепи. За изненада на опозиционерите в Общинския съвет. Как ще гласува сега и какви са му мотивите, ето как отговори той:

"Предложенията за изграждане на фотоволтаични централи в двете села трябва да се подкрепят. Досега тук под една или друга форма са минали над 10 подобни проекта. Инвеститорът предлага да дарява на Общината всяка година 3% от печалбата си. В цифри това означава 1-1,2 млн. евро", изчислява той пред Флагман.бг, но едва ли има отговор на въпроса каква и дали изобщо ще калкулира печалба бъдещият партньор на Общината. Кичев припомни, че са продавани земи, давано е учредено право на строеж, минавали са някакви плащания и дотам приключвали нещата. Този път той защитава модела и настоява, че средствата щели да бъдат изразходвани изцяло в социалната сфера. 

"Аз като съветник от БСП няма как да не подкрепя подобно предложение. Тази сума ще е по-голяма от всички наеми, които Общината прибира в момента. Това е причината да сменя позицията си. Разбирам какви са намеците, едва ли не имам финансови завсимости. Аз не съм скрил, че с представителя на дружеството г-н Калпакчиев сме приятели. Но едното няма нищо общо с другото“, каза Кичев. 

Според него подписите на жителите на село Дебелт били манипулирани и не били автентични. 

Кичев наесен ще е кандидат на социалистите за кмет и се надявал повече кметът на ГЕРБ Жабов да не печели избори. Най-интересно ще бъде как ще гласува голямото населено място Дебелт, откъдето произлиза подписката с нежелание да се изгражда фотоволтаичният парк на Жабов - предложение, подкрепено и от Кичев.


В категории: Средец


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
11
Коментара по темата
11.
*********
26.04.2023 21:12:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Свилен Дяковр
26.04.2023 04:00:18
2
4
Гербаджийска мафия
9.
*********
24.04.2023 22:08:30
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Айде сега
24.04.2023 19:42:23
1
7
Кмета или какъвто е там след репортажа за с. Сливово,което е под негова опека 12 години да вземе да запуши 3 дупки за 12 години и един видео репортаж по тв и тогава да се изявява като местен шериф и не само там, а и на други български села,нека партията му да вземе и мнение.
7.
*********
24.04.2023 17:10:17
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
mimi
24.04.2023 17:07:21
0
4
Аз нещо не разбрах, кой е Кирилов и кой е Калпакчиев? Кой ще е собственика в крайна сметка? Или убеждаващият е Калпакчиев, а Кирилов ще е "управляващия" /с адресна регистрация в полето/!?!?
5.
*********
24.04.2023 17:03:10
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Веско
24.04.2023 16:35:36
0
20
Сами си отговорете , за каква далавера става въпрос
3.
-
24.04.2023 16:22:50
0
20
Изглежда добре е подплатена съвеста на Кичев
2.
Герги Манев
24.04.2023 15:49:00
0
22
Киро - Мандрата или Пелтека съм го извикал аз. С него си ходим на лов по Тополвград, защото тук всичко избих. Той е най-големия вносител на панели и винаги мисли за мен с минимум 3%.
1.
n---
24.04.2023 15:43:15
0
25
"те вече са убедени"- смятай за какво става въпрос , сами преценете!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори