×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тополовград опроверга Ямбол за дебюта на световната звезда Георги Господинов


Тополовград опроверга Ямбол за дебюта на световната звезда Георги Господинов
Откривател на поетичния талант е учителката Станка Анадолиева, която носи ръкописа в редакцията на тополовградския вестник
26 Май 2023, Петък, 12:18 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Един от най-старите вестници у нас „Сакарско ехо” пази първото стихотворение на „Букъра” от 1 март 1978 г.

Тополовград и Ямбол влязоха в директен спор кой пръв издаде творчество на носителя на наградата „Букър” Георги Господинов, чий възпитаник е той и най-вече – кои са най-важните учители, които са положили основата за днешната световна слава.

Още на 24 май, часове след като международните агенции оповестиха за първата награда „Букър”, която идва в България, от Градската библиотека на Тополовград публикуваха глава на в-к „Сакарско ехо” – един от най-старите вестници, който и до ден-днешен продължава да излиза в общината.

Под факсимилето, което се разпространи мълниеносно в социалната мрежа, потомственият библиотекар Софка Милушева написа, че именно на 1 март 1978 г. вестникът печата първото стихотворение на Георги Господинов. Тогава той е в трети клас и е ученик в тополовградското начално училище с директор Мария Стоянова.

Главата на в-к "Сакарско ехо" от 1 март 1978 г., в която е поместено за пръв път стихотворението "Слънцето и слънчогледа"

Класната му ръководителка е Станка Анадолиева. Именно тя е първата, която вижда таланта и предава стихотворението за слънцето и слънчогледа към рубриката „Детско творчество” във вестника.

В този период от историята на България именно Тополовград е една от люлките на просветата, тъй като в началното, основното и гимназиално образование работят изключителни кадри. Особено голяма е заслугата на директора на гимназията Добри Денков, под чието крило се отглеждат зрелостници, постъпващи във висшите училища в страната с максималния бал.

Това е оригиналното първо стихотоврение на Господинов, поместено през 1978 г. в тополовградския вестник

Защо днес Тополовград се опълчи на Ямбол?

Действително Георги Господинов е роден в Ямбол през 1968 г., но в периода на дебюта му живее и учи в началното училище в Тополовград. Родителите му Господин Георгиев и Радка Балчева живеят със сина си на ул. „Сергиенко”. Къща до къща са с една от най-блестящите преподавателки по български език и литература Пепа Каракашева. Баща му работи в местното АПК, майка му също – на длъжност юрист-консулт.

Това е документът, публикуван от Държавен архив-Ямбол

Дирекция „Архив” в Ямбол вчера публикува в официалната си страница стихотворението „Слънцето и слънчогледа”, като под името Георги Господинов Георгиев, ученик от четвърти А клас, изписа името на ямболското училище „Ат. Кожухаров”. Това просто не е истина, тъй като през 1978 г., откогато е извадката, Господинов е ученик и прави първата си стъпка в поезията именно в Тополовградското начално училище „Св. св. Кирил и Методий”.

От Община Тополовград днес подават и още информация за своя поет. Персонажът дядо Коста, който присъства като един от героите в творчеството му, има прототип. Той е дядото на учителката Пепа Каракашева и е именно съседът на сем. Георгиеви. 

Дядо Коста  завел малкия поет след дебюта му в редакцията на в-к „Сакарско ехо”, за да получи хонорар от 4.15 лв. След това, по спомени на майка му Радка, малчуганите от махалата на улица „Сергиенко” били заведени от бъдещата световна звезда в градската сладкарница, където хонорарът бил похарчен до стотинка за пасти и боза.

 


В категории: Просвета , Ямбол


12
Коментара
Флагман.БГ Топим се и ни мързи Топим се и ни мързи 30/04/2024, Вторник 10:05 6
Флагман.БГ Капките не струват 5 пари без тези двамата Капките не струват 5 пари без тези двамата 30/04/2024, Вторник 09:28 1
Флагман.БГ Чалгата се тресе от този скандал Чалгата се тресе от този скандал 30/04/2024, Вторник 09:23 1
12
Коментара по темата
12.
Джони Атанасов
28.05.2023 10:46:11
0
2
Завистта и злобата са присъщи за българското племе! А младите са неблагодарни във всяко отношение. Всички са умници, тарикати , само искат и смятат,че всички са им длъжни ,и всяко нещо трябва да им е даденост. Вие дето плюете и лаете, и една стотна от това ,което дават такива хора като Георги Георгиев, няма да дадете на България , камо ли на света! Нормалните хора в нормалните държави уважават миналото си, независимо какво е то! Такива като вас бутат паметници, кланят се на чужди и плюят българското. Вие българи ли сте??
11.
Господин
27.05.2023 20:35:51
2
1
Георги Господинов - писател, пълна боза !
10.
фифи
27.05.2023 00:08:21
3
9
Русофилистичната вгъзраждана сган от бургаския вилает се отчете с подходящите полюции. Бас държа, че ще проверят в гугъл що е то полюция. Също бас държа, че даже и Винету не са чели. Маломозъчни примитивни индивиди, които доказват теорията на еволюцията. Няма нужда археорозите да ходят да копаят из пустините да търсят останки. Тук в Задунайская сме съхранили и размножаваме успешно преходния вид между маймуната и човека.
9.
Селски
26.05.2023 20:12:21
0
6
Всъщност е от село Генерал Тошево Ямболска област там са му корените.Ние си го знаем от пък наше село.
8.
Непредубеден
26.05.2023 18:55:27
7
5
Нямам нищо против този мъж. Не ме интересува от Ямбол ли е, от Карго'на ( Ка'ргона звучи много селски ), Кавакли или Урумбегли кьой. Нека някой да ми каже с какво по-точно се отличава този роман. Дълбочина на идеен замисъл, художествено майсторство или брилянтен изказ? Тази сутрин един "капацитет" го сравни дори с Иво Андрич. Ужас! Елементарно четиво с пропаганден характер.
7.
ДАЛИ МОЖЕТЕ ИЗОБЩО
26.05.2023 18:03:18
1
11
ЕЙ ТАКА ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ ЗАЩО ВИ ИДВА ОТВЪТРЕ ДА СИПЕТЕ ТОЛКОВА ЗЛОБА ,НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ СМЕ ЗАЩОТО ЗА БЪЛГАРИНА НЯМА АВТОРИТЕТИ, ИСТОРИЯ, ПРИЗНАНИЕ И ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА ВСЕ ПОВЕЧЕ РОВИ ДУПКИ И СЕ НАБУТВА В ТЯХ,
6.
до 4
26.05.2023 16:50:19
2
11
Това е стихотворение на 10-годишно дете, бе, нещастник.
5.
Хахахааа
26.05.2023 14:05:07
17
11
Каква световна звезда е този соросоиден плазмодий? На всички е ясно,че става въпрос за поредната награда на соросоиден лакей, с нулев талант, но политкоректен. Такива е имало и в социализма,има ги и сега. Дано изкуствения интелект да задуши тези плевели. Голям смях е да наричате световна звезда,този световно неизвестен човечец!!!
4.
Дааа
26.05.2023 14:03:54
18
11
Като прочетете стихоплетството "Слънцето и слънчогледа",можете да прецените сами що за талант има този човек.
3.
Дайте
26.05.2023 13:57:50
1
9
Нещо от творчеството на боко, нали писах те че бил пълен отличник-ж.желев беше написал стихотворение Вятър сивите клати, ние се чуди е с бате-егати, егати, егати!
2.
Толкова е
26.05.2023 13:06:07
10
13
Проста работа . Набедихме си гений и се караме за това къде е блеснал най-първо. А дали не е проплакал някъде другаде, че да се сбием за рожденото му ,,обиталище " ?
1.
Мегаполис бате
26.05.2023 12:46:56
6
25
Всички гении в световен мащаб са родени в люлката на просветата Тополовград. Мъск, Гейтс, Айнщайн, Да Винчи, Джобс и не на последно място..... Катя разбира се.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Положителните тестове за дрога им създадоха главоболия Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура След посещението в съдебна зала учениците беседваха с окръжния прокурор Георги Чинев Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85 % по интернет Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден  Гостите от Полша пък търсят предимно спа услугите ОД на МВР в Бургас разпореди проверка за неправилно паркирал служебен автомобил, вижте резултата ОД на МВР в Бургас разпореди проверка за неправилно паркирал служебен автомобил, вижте резултата Установено е от записи на контролните камери за видеонаблюдение, че органите на реда съдействат на гражданка  Черна прокоба сее смърт в семейството на Чирков Черна прокоба сее смърт в семейството на Чирков Неговият брат Дилян е погребал сина си Борис, а дни по-късно самият той се споминал от мъка по детето си Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Топим се и ни мързи Топим се и ни мързи В България 3,7 милиона могат да работят, но го правят само 2,9 млн. Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден Лекарката ще преглежда на 19 май в ДКЦ „Бургасмед” Кой натиска ПП-ДБ, за да ги удави в скандали? Възможна ли е протестна вълна заради ченгеджийте? Кой натиска ПП-ДБ, за да ги удави в скандали? Възможна ли е протестна вълна заради ченгеджийте?  Пиар експертът Диана Дамянова предупреди, че ако притиснатите харвардски момчета мълчат умно, са възможни изненади на изборите
Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори