×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийското езеро – предпоставка за устойчиво икономическо развитие на региона


25 Май 2023, Четвъртък, 11:45 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Община Поморие в изпълнение на проект № BG16M1OP002-3.008-0001, „ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“, финансиран по Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“ на Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020 г., с финансовия принос на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, проведе редица дейности и мероприятия, адресиращи актуални и съществени теми във връзка с целевата територия и опазването на нея на съответните наблюдавани видове и техните местообитания.

Проектът се основава на интегриран подход и комплексни мерки, насочени към опазване и подобряване на природозащитно състояние на животински видове и природни местообитания в следните четири защитени зони от мрежата Натура 2000 в рамките на териториалния обхват на МИГ Поморие: BG0000151 Айтоска планина; BG0000574 Ахелой-Равда-Несебър;  BG0000133 Камчийска и Еменска планина и BG0000620 Поморие.

В тази връзка, по Дейност 1 на проекта са изпълнени интегрирани мерки, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на целевата територия, в това число и консолидирани мерки, насочени към отводняване/пренасочване на повърхностния поток от дъждовни (сладки) води от соленото Поморийско езеро и осъществяване на видеоконтрол на периметъра, в принос към по-добрата защита на влажната зона на езерото и увеличаване спектъра на информиране и защита на видовете и местообитанията на територията на изброените защитени зони.

В допълнение, по Дейност 3 на проекта са осигурени съответните тясно, специализирани услуги чрез предоставянето на необходимата експертна помощ и мониторинг, а именно:

  • Експертни анализи и проучвания, които имат за цел набавяне и осигуряване на специфична информация за изпълнението на консервационните дейности от проекта;
  • Наблюдения и мониторинг на състоянието на природните местообитания и на присъствието, разпространението и популационните параметри на целевите видове в границите на защитените зони в рамките на МИГ Поморие.

В резултат на последните е изготвен експертен доклад „Резултати от проведени наблюдения (мониторинг) на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг на територията на МИГ Поморие“.

Осъществен е мониторинг на целевите защитени видове, при следните параметри:

Видове:

  • Обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis)
  • Южен гребенест тритон (Triturus karelinii)
  • Червенокоремна бумка (Bombina bombina)

Параметри за наблюдение:

  • Популация в зоната (присъствие, разпространение, обилие)
  • Възрастова и полова структура
  • Брой находища

Честота: Двукратно в периода на изпълнение на проекта, преди и след реализиране на предвидените преки консервационни дейности, с цел получаване на първоначални данни и оценка на ефекта.

 Като допълнителни резултати от провеждането на наблюденията и мониторинга са установени още приоритетни видове, спрямо предварително дефинираните три такива, а именно:

  • В Защитена зона „Айтоска планина“ са установени още два приоритетни вида: шипоопашата костенурка и пъстър смок;
  • В Защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър“ са установени още три приоритетни вида: шипоопашата костенурка, шипобедрена костенурка и пъстър смок
  • В Защитена зона „Поморие“ е установен още един приоритетен вид: пъстър смок.

Осъществен е и мониторинг на целевите природни местообитания, при следните параметри:

Обект на проучването:  Природно местообитание 1150 Крайбрежни лагуни

Пунктове за наблюдение: 22 пункта, разположени в ЗЗ BG0000620 „Поморие“

Параметри за наблюдение:

  • Хидроекологичен мониторинг по параметри рН, електропроводимост, температура, разтворен кислород, биогени (NO3-N, NO2-N, общ NH4-N, PO4-P, общ Р), дънна безгръбначна фауна;
  • Параметри за Благоприятен природозащитен статус

Честота: Еднократно през 2021 г.

Обобщено, от проведените наблюдения и мониторинг на целевите видове и местообитания са изведени, както установените въздействия и заплахи за тях, така и е идентифициран възможния принос на различните заинтересовани страни в посока превенция и подобряване на статуса им, а именно чрез:

  • Осъзнаване и популяризиране на икономическите ползи от екосистемните услуги (например добив на сол, лечебна кал, допълнителни туристически услуги, свързани с природната стойност, опрашители, самопречистване на водите и почвите);
  • Устойчиво стопанско ползване на природните ресурси в защитените зони от Натура 2000;
  • Приоритетно развитие на инвестиции и дейности съвместими с оптималните условия на средата в защитените зони;
  • Пространствено разпределение на инвестициите с цел избягване на натиск върху най-уязвимите територии;
  • Въвеждане на добри практики и смекчаващи мерки;
  • Образователни и информационни кампании.

По Дейност 2 на проекта, чрез различни информационни дейности и дейности за въвличане на заинтересованите страни е привлечено вниманието на идентифицираните целеви аудитории и са създадени предпоставки за по-широка обществена подкрепа, целяща смекчаване на антропогенните въздействия и заплахи върху целевите видове и местообитания във всички защитени зони на територията на МИГ Поморие. Като част от медийната кампания по проекта за разпространение по различни комуникационни канали (електронни, ТВ и Радио медии) са създадени подходящи аудио-визуални продукти, а именно:

Кратък сюжетен клип, интервю с кметът на Община Поморие г-н Иван Алексиев, от което под формата на трейлър е създаден кратък материал за разпространение чрез регионална ТВ медия и цалото изказване на градоначалника по темата.

  •  

На проведени в периода 10-11 май 2023 г. три последователни срещи с представители на различни заинтересовани страни е представена и обсъдена ролята на антропогенното влияние върху целевите видове и местообитания във всички защитени зони на територията на МИГ Поморие, както и установените типове въздействия и заплахи за тях. Изложени са показателите за оценка на природозащитното състояние на ниво защитена зона на целевата територията, както и едни от най-значимите заплахи, сред които от: пожари, замърсяване, общи въздействия и заплахи за видовете.

Участниците на срещите проведоха дискусия за това как заинтересованите страни, ангажирани с екологичните проблеми на територията на МИГ Поморие могат да допринесат за намаляване на антропогенното влияние върху целевите видове и местообитания в защитените зони на територията на МИГ Поморие. В тази връзка е обсъдена и необходимостта от намаляване на замърсяването с твърди отпадъци (промишлено и селскостопанско); предотвратяване възникването на пожари (промишлени и селскостопански); намаляване влиянието на туристическата дейност, в зависимост от установените фактори на ниво защитена зона, оказващи неблагоприятно влияние върху видовете и върху местообитанията им, както и други съотносими актуални въпроси по темата.

По време на дискусиите, в рамките на отделните срещи, всяка от заинтересованите страни, сред които: местен бизнес, НПО-сектор и мести и регионални власти, имаше възможност да изложи своите гладни точки и предложения за това как да бъдат опазени защитените зони, в това число и Поморийското езеро. Участниците се обединиха около общият интерес да бъдат съхранени за бъдещите поколения, както Поморийското езеро, така и останалите защитени територии в МИГ Поморие. Заинтересованите страни застанаха зад общата визия, че съхраняването на уникалното природно наследство в региона е от интерес, както за местната общност, така и за бъдещото устойчиво икономическо развитие на региона и че използването на екосистемни подходи на местно ниво е съществен принос към изграждането на съвременна, модерна, по-конкурентоспособна регионална и национална икономика, включително чрез прилагане на инструмента за интегрирани териториални инвестиции, актуален за програмен период 2021-2027 г.

С реализацията на проекта, Община Поморие постави добро начало за бъдещо обединяване на усилията и утвърждаване на по-широко сътрудничество между различните заинтересовани страни, като механизъм за осигуряване на принос към подобряване на екологичното състояние в региона, включително и на защитените територии на МИГ Поморие.

Този документ е създаден в рамките на проект № BG16M1OP002-3.008-0001„ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма  „Околна среда“ 2014-2020 г. Цялата отговорност за публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.“


В категории: Поморие


България Всички новини
Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори